Boka bana
Bli medlem

Arkiv för juli, 2023

Flera GBC-medaljer under SM i King and Queen of the Court

GBC-spelarna stod för fina insatser när SM i King and Queen of the Court avgjordes på Tylösand.

Vinden var som vanligt en avgörande faktor på västkustens stränder, och lagen fick dessutom anpassa sig till det annorlunda formatet där flera par spelar samtidigt. Klubbens elitspelare hanterade det dock utmärkt och skördade framgångar.

Till damernas final, bestående av fem lag, lyckades två GBC-par ta sig. Ellen Lindqvist och Klara Ribom hade gått via det så kallade återkvalet där de imponerat stort i sista omgången. Väl i finalen orkade de inte riktigt komma upp i samma nivå men slutade ändå på en fin fjärdeplats. 

Ett steg längre tog sig dock GBC:s Ania Mierzejewska tillsammans med Frida Johansson från Värnamo. Efter att ha visat upp ett fantastiskt bra spel dagen innan direktkvalificerade man sig till finalen och lyckades knipa bronset. Vi har tagit oss ett snack med Ania.

Nöjda bronsmedaljörer i damernas tävling. Foto: Zacharias Torstensson

 

Hur är känslan efter bronset?
– Det känns jättekul, speciellt eftersom Frida och jag aldrig har spelat ihop tidigare. Det blåste jättemycket, framförallt i semin, och då brukar samspelade lag gynnas.

Hur var samspelet med Frida och vad var det som gjorde att ni nådde så långt?
– Vi märkte ganska snabbt att vi tänkte lika i spelet, så kommunikationen liksom löste sig själv. Vi bestämde innan att vi skulle våga och vara aggressiva, och det var nog det som i slutändan gjorde att vi gick långt.

Vad skiljer spelformatet King and Queen of the Court från vanlig beach volleyboll?
– Det är tufft för att man får inga pauser och det är svårt att ha en strategi när det blir olika lag man får möta i varje boll. Samtidigt tycker jag att det är så kul när det blir lite slitigt.

Hur ser kommande veckor ut för dig?
– Denna veckan blir det massa träning inför SM, och såklart gym, mat och sömn. Sen är det ju några tävlingar på touren kvar som jag är taggad på. Kanske någon internationell tävling, vem vet.

Vinnarna av damtävlingen blev Fanny Åhman från Stöcke och Isabelle Reffel från Lidingö. Norskorna Victoria Faye Kjølberg (som faktiskt också är licensierad för GBC) och Julia Varga tog silvret. Så vi kan lägga till ytterligare en medalj på damsidan med andra ord. 

Damernas prispall. Foto: Zacharias Torstensson

På herrsidan var det ingen högoddsare att Åhman/Hellvig från Stöcke och Lidingö, tillika ett av världens bästa lag, stod som slutsegrare. Grabbarna dominerade i princip varenda omgång, och så även finalen. De utmanades dock av GBC:s Stefan Andreasson i par med Anton Andersson från Svedala som tog sig hela vägen till allra sista omgången där endast tre lag återstod. Väl där hade man lite oflyt och fick inte igång det effektiva spelat man visat upp under resten av tävlingen. Det blev således en bronspeng. Silvret knep, likt förra året, Joel Andersson och Alfred Brink från Stöcke. GBC:s Jakob Wijk Tegenrot och partner Linus Tholse från Nyköping spelade också bra i sin semifinal men i finalen fick de nöja sig med en femteplats.

För våra elitspelare var detta en perfekt uppladdning inför SM som drar igång på torsdag nästa vecka på just Tylösand.

Samtliga placeringar för GBC:are plus partners

SILVER
Victoria Faye Kjølberg / Julie Varga (Norge)

BRONS
Stefan Andreasson / Anton Andersson (Svedala)
Ania Mierzejewska / Frida Johansson (Värnamo VBK)

4:e plats
Ellen Lindqvist / Klara Ribom

5:e plats
Jakob Wijk Tegenrot / Linus Tholse (Nyköpings FK)

8:e plats
Malin Bergholm / Karin Backström (Hylte Halmstad VBK)

Comeback-lag till SM i King & Queen of the Court

SM i King & Queen of the Court avgörs på Tylösand idag och i morgon. GBC ställer upp med flera starka spelare i denna fartfyllda turneringsform. 

En av dessa är GBC:s Ellen Lindqvist som spelat och tränat i Tyskland den här säsongen, men gör tillfällig comeback i Sverige med sin före detta partner Klara Ribom. Ellen har tidigare varit med i GBC:s elitsatsning och vi har i veckan tagit oss ett snack med henne.

Ellen täcker upp sin partner på den tyska touren Rock the Beach i Fehmarn. Foto: Gamon

Hur har träningen i Tyskland sett ut och vad har du jobbat på och utvecklat?
– Träningen i lilla Witten har varit väldigt teknikfokuserad in i minsta detalj. Vi har bland annat arbetat mycket på bollkontroll samt att få till högre hopp i sanden. Båda bitar låter kanske som ganska självklara men ger också resultat när man lägger fokus där en längre tid. Det har också varit otroligt inspirerande att få träna med några av Tysklands tyngre namn.

Hur har det varit att spela i Tyskland jämfört i Sverige?
– Det har varit utmanade men väldigt kul att spela i Tyskland. Att få starta från noll rankingpoäng och försöka bygga upp uppåt. Jag tror jag har uppnått rekord i att ”slajda” in i folks dm och fråga om de vill spela. Turneringarna har varit otroligt proffsigt och bra arrangerande. Det har också varit kul att få lära känna spelarna och få ta del av ett nytt beachcommunity.

Vad är känslan inför helgens Queen of the Court tillsammans med Klara? Och hur ser resten av sommaren ut?
– Det känns väldigt roligt att få stå på samma sida av nät som Klara igen. Vad resten av sommaren bjuder på återstår att se.

Ellen och Klara spelade ihop under 2020 och har tränat tillsammans i GBC:s elitsatsning i många år. Foto: Robert Boman

GBC har förutom Ellen och Klara ytterligare fyra spelare i startfältet. Jakob Wijk Tegenrot med Nyköpings Linus Tholse samt Stefan Andreasson med Anton Andersson från Svedala, är representanterna på herrsidan. Båda dessa lag får ses som starka utmanare till de främsta placeringarna. Man får dock tufft motstånd. Inte minst från två unga herrar vid namn David Åhman och Jonatan Hellvig representerande Stöcke IF och Lidingö SK. 

På damsidan hittar vi Ania Mierzejewska som spelar tillsammans med Värnamos Frida Johansson. Sedan har vi faktiskt ännu ett comebackande lag. Malin Bergholm spelar återigen med Karin Backström, tidigare spelandes för GBC men numera tillhörande Hylte Halmstad VBK. De gamla takterna finns säkerligen fortfarande där och det blir intressant att följa dem i veckan.

King & Queen of the Court är en spelform där det är kortare tid mellan bollarna och fler lag som tävlar mot varandra samtidigt. Man spelar på tid och det lag som har minst poäng när tiden är ute åker ut, sedan startas nästa omgång. Poäng får man om man vinner på “side-out”-sidan, det vill säga sidan som tar emot serven. Det blir således mer fartfyllt och publiken får se olika lag ställas mot varandra hela tiden. 

Vinnarna av tävlingen får en plats till World Royal Championships i Rotterdam i september.

King & Queen of the Court i Tylösand
28 juli: semifinaler dam och herr
29 juli: finaler dam och herr
Antal lag: 10 dam & 10 herr

Spelschema och resultat
StreamGBC dominerade i Åhus och Selma tog andra raka

Ja, man kan lugnt säga att GBC-eliten trivs i Åhus. Likt förra året knep man medaljer av samtliga valörer på Täppetstranden. 

Vi visste redan innan att damsidan var en väldigt öppen turnering, och mycket riktig bjöds publiken på många tresetare och jämna drabbningar. När krutröken lagt sig kunde dock GBC:s Selma Robinson tillsammans med partner Line Andersson från Habo casha in den största prischecken. Detta för andra helgen i rad.

Glädjen efter andra raka tourvinsten. Foto: Johan Almblad

Tjejerna, som bara är 20 år, har verkligen utvecklat en stabilitet i sitt grundspel som gör att de oftare kommer till bra anfallslägen. Väl där är de med sin goda fysik svårstoppade för motståndarna. En tuff nöt att knäcka för resten av Sverigeeliten under sommarens resterande tävlingar med andra ord. Vi har tagit oss ett snack med Selma.

Hur är känslan efter andra raka tourvinsten?

– Känslan efter vinsten är såklart att det är jätteroligt! Att vinna touren en gång är en grej, men att vinna två i rad visar att vi hör hemma i toppen. Precis som på Gotland gick vi in i turneringen utan press på oss själva men med målet att gå långt. 

Vad var det som gjorde att ni vann? 

– Det som gjorde att vi vann var nog att vi är två ganska fysiska spelare och att sanden var ganska hård och lätthoppad. Vi försökte komma på nät så mycket som möjligt för att kunna utnyttja våran längd och göra det svårare för motståndarna. Samtidigt stämde block och försvar otroligt bra och vi kunde ta många poäng ur egen serve. 

Hur firade ni/ska ni fira segern?

– Vinsten firades med en snabb grillkväll med Slowdown innan vi åkte hemåt. Och nu ska vi vila några dagar innan vi ska träna igen inför SM.

En av många försvar från Selma under helgen. Foto: Johan Almblad

I semifinalen ställdes Selma och Line mot GBC:s Anna Rydenberg och Sara Cavretti från Beachbrothers. I mitten av första set drog Sara oturligt på sig en skada och matchen tvingades avbrytas.

I den andra semifinalen mötte göteborgarna Sara Malmström och Kaisa Wallin lite oväntat Frida Johansson och Ella Sandberg från Värnamo, som lyckats med bedriften att besegra förstarankade Hulda Rudberg från GBC och Helene Jernbeck från Slow Down. Sara och Kaisa spelade säkert och vann i två raka set. Finalen gick till publikens förtjusning till tre set. Men väl där var Selma och Line snäppet vassare. Siffrorna skrevs 23-21, 15-21, 15-8. 

Herrarnas turnering blev tidigt ett riktigt getingbo med flera bra lag längre ner i startfältet med mindre rankingpoäng för att de spelat lite mindre hittills under sommaren. Detta resulterade i att turneringens två högst rankade lag möttes redan i kvartsfinal. Göteborgs Jakob Wijk Tegenrot gick tillsammans med Linus Tholse från Nyköping segrande ur den duellen medan tvåfaldiga toursegrarna från i år, tillika “hemmalaget”, Isaksson/Grahn från Slowdown och Habo fick avsluta turneringen tidigare än väntat. Tegenrot/Tholse ångade sedan på och gick hela vägen till final efter att ha slagit Elmer Andersson från Habo och Elias Sjölund från Stöcke i en rafflande semifinal. Man låg länge under i tredje set men tog sedan sju raka poäng och vände 8-11 till 15-11. 

Till final tog sig också Andersson/Brink från Norsjö VK. Dessa två som till vardags är inomhusproffs trivdes i vinden och på det hårda underlaget. Lagen hade redan mött varandra i gruppspelet där Norsjö-killarna vann med 2-0. Och tyvärr, ur ett GBC-perspektiv, blev finalen en upprepning av det första mötet, där Linus och Jakob inte lyckades bräcka Andersson/Brinks stabila side-out-spel. Ett silver är dock ett steg i rätt riktning för killarna från GBC och Nyköping som har en uppåtgående trend. 

Prispallen från Åhus 5-star. Foto: Johan Almblad

Till helgen väntar King of the Court för flera av våra elitspelare och veckan därefter inleds SM-veckan. Mycket beachvolley på schemat helt enkelt. 

Samtliga GBC-placeringar i fet stil plus partners

GULD
Selma Robinson / Line Andersson (Habo Wolley)

SILVER
Sara Malmström / Kaisa Wallin
Jakob Wijk Tegenrot / Linus Tholse (Nyköpings FK)

BRONS
Simon Bohman / Jakob Molin (Sollentuna VK)
Ann Rydenberg / Sara Cavretti (Beachbrothers BC)

5:e plats
Carl Petersson / Martin Johansson
Anton Björklund / Olle Ernevad
Hulda Rudberg / Helene Jernbeck (Slow Down BC)
Victoria Faye Kjölberg / Fanny Åhman (Stöcke IF)

9:e plats
Tobias Helbig / Rasmus Boström
Joel Hallabro / Simon Bager
Marc Åhlin / Johan Landberg
Anne-Lie Rininsland / Camilla Nilsson (Nyköpings FK)
Rebecka Dahlgren / Victoria Sahlberg
Axelina Bohman / Juste Derkintyte (IKSU)
Ania Mierzejewska / Lisa Sundberg (IKSU)

13:e plats
Gusti Johansson / Valdemar Jacobsson Orrbeck
Samuel Alvinge / Gustav Svensson
Finn Aldén Joyce / Peter Lundgren (Hylte Halmstad VK)
Malin Lind / Malin Johansson
Jenny Strålman / Michaela Engman (08 BC)
Bolla Falkenby Thorén / Bahrija Becovic
Linnea Bengtsson / Elin WestinKlara och Malin triumferade i vackra Lofoten

De hoppade på nattåget i Göteborg och tog sig hela vägen upp till Lofoten för att representera Sverige och GBC på den norska touren. På kanske en av de vackraste platserna man kan spela en beachvolleyturnering, satte man samtliga norska lag på plats.

Vanligtvis spelar de inte ihop, men då de tränar i samma träningsgrupp dagligen i Göteborgs elitsatsning så känner de varandra väl både på och utanför banan. Att tillfälligt spela ihop var därför inget problem och kommunikationen fanns där från start. Tjejerna inledde turneringen starkt och tog sig relativt enkelt till finalspelet där man kunde ta hem segern i en tresetare. 

– Vi spelade bra. Malin var kung i anfall och jag blockade bra. Kul att spela med Wilson-bollen för första gången också. Norges topplag var inte där, men kul ändå med annat motstånd. Rolig final som blev jämn. Vi förlorade första set 19-21 men så vann vi 21-10, 15-11, säger Klara.

Glada vinnare med officiella bollen på norska touren.

Med vinsten i bagaget ska tjejerna nu njuta av vandring och ännu mer vacker natur i några dagar innan det bär av till Sverige igen. Klara sammanfattar veckan i Norge på följande sätt.

– Väldigt fint arrangemang och löjligt fin plats. Lofoten är helt magiskt så vi rekommenderar starkt att åka hit. Väldigt kul att man kunde få utöva sin sport på ett så fint ställe. Det fanns träningsläger för alla nivåer också. Och det är mysigt med nattåg.

En av många vackra platser i Lofoten.

Turnering och vandring verkar vara en bra kombination!

Medan Klara och Malin njuter av seger och vacker natur kämpar resten av GBC-eliten i Åhus. Mer om detta kommer senare i veckan.

 

Upplagt för succé när GBC utgör majoriteten av startfältet i Åhus 5-star

Idag inleds beachvolleyveckan i Åhus och därmed också en av årets mest välbetalda SBT 5-stars. GBC representeras flitigt i startfältet med imponerande 35 av 64 spelare.

Åhus har som vanligt lagt in en rejäl summa prispengar i potten vilket är välbehövligt för svensk beachvolleyboll. Och många GBC:are har tagit sig sydost för att kämpa om dessa, samt viktiga rankingpoäng. Faktum är att mer än halva startfältet kommer från Göteborg. Återigen ett imponerande facit.

Förra årets prispall i Åhus var en riktig GBC-succé.

Damsidan är starkt representerad och vi hittar minst en spelare från klubben i de fyra högst rankade paren. Herrsidan är något svagare bland topplagen men vi finner ändå flera starka kandidater från GBC längre ner i listan.

Hulda Rudberg i par med Slow Downs Helene Jernbeck spenderade vintern i Thailand med arrangören Slow Down och kan, förutom att vara det överlägset högst rankade damlaget, även titulera sig stämpeln “hemma-lag”. Paret är alltså ett av de som förväntas slåss om medaljerna. 

Men damtävlingarna är som vi vet väldigt jämna och ovissa. Hittills har vi sett flera olika konstellationer och ständigt nya segrare. Och så även denna gång. GBC:s Anna Rydenberg teamar den här helgen ihop sig med Beachbrothers Sara Cavretti. Båda dessa damer har segrat på elittouren i år och blir således att räkna med. Det blir också förra veckans vinnare. GBC-talangen Selma Robinson tillsammans med Line Andersson från Habo är rankade som nummer tre och vill nog gärna ta seger nummer två redan på tisdag. Nummer fyra i startlistan är två Göteborgsspelare, Sara Malmström och Kaisa Wallin. Även de båda har vunnit i år och det ska bli kul att se vad de kan uträtta på samma sida av nätet.

Damsidan har många utmanare förutom ovannämnda men vi hittar två lag som sticker ut i mitten av startfältet. GBC:s evigt unga Anne-Lie Rininsland som spelar tillsammans med gamla radarpartnern Camilla Nilsson från Nyköpings FK är ett av dessa. Dessa rutinerade damer blir ingen lätt nöt att knäcka för motståndarna. Norska tour- och landslagsspelaren Victoria Faye Kjölberg är numera licensierad för GBC. Hon vann den 4-stjärniga tävlingen under påsken och spelar i Åhus tillsammans med Stöckes Fanny Åhman. Ett lag att räkna med helt klart.

Över till herrarna. Jakob Wijk Tegenrot från GBC gör andra tävlingen i år med partner Linus Tholse från Nyköpings FK. Det blev en tredjeplats i Göteborg senast men vi vet att dessa två erfarna herrar kan mer än så och säkerligen vill minst ett snäpp högre upp på pallen denna gång. GBC:s Anton Björklund och Olle Ernevad tog brons senast på Tofta 5-star och spelar även denna helg. Det blir intressant att se om de kan upprepa bedriften. 

Jakob Wijk Tegenrot i försvar.

Tillbaka efter lite axelproblem och vandring i Norge har vi en av GBC:s största profiler, Simon Bohman. Han har tappat lite rankingpoäng men är alltid att räkna med när det blir tävling. Även i år spelar han med Jakob Molin i Åhus och förra året räckte det hela vägen till ett silver. GBC:s Martin Johansson återfinns långt ner i startfältet då han inte tävlat så mycket i år, men är alltid att räkna med. Han har ett silver från världstouren i bagaget och spelar i helgen med Carl Petersson som också tagit kliv framåt den här säsongen. Dessa två bildar ett lag som de andra får se upp för. 

Parallellt med tävlingen i Åhus spelar Klara Ribom och Malin Bergholm, båda ingår GBC:s elitsatsning, en turnering i Lofoten. Förutom att frekvent ha postat magiska naturbilder på Instagram så har de även tagit sig vidare till kvartsfinal på den norska touren. Tävlingen avgörs idag. 

Ytterligare GBC-spelare med partners att hålla utkik efter i Åhus:
Marc Åhlin / Johan Landberg
Tobias Helbig / Rasmus Boström
Finn Aldén Joyce / Peter Lundgren (Hylte Halmstad VK)
Joel Hallabro / Simon Bager
Samuel Alvinge / Gustav Svensson
Gusti Johansson / Valdemar Orrbeck Jacobsson
Malin Lind / Malin Johansson
Rebecka Dahlgren / Victoria Sahlberg
Jenny Strålman / Michaela Engman (08 BC)
Ania Mierzejewska / Lisa Sundberg (IKSU)
Bolla Thorén Falkenby / Bahrija Becovic
Axelina Bohman / Juste Derkintyte
Linnea Bengtsson / Elin Westin

Åhus SBT 5-star
23 juli: gruppspel
24 juli: slutspel
25 juli: finalspel
Antal lag: 16 dam, 16 herr
Prispengar totalt: 50.000 kr

Spelschema
Officiell turneringssida
LivestreamSeriespelet – ett sätt att utmana och utmanas året om

Under beachvolleyns högsäsong på sommaren är utbudet av tävlingar stort runt om i landet. Tyvärr är sommaren kort och innan man vet ordet av det är det höst igen och utbudet återigen knapert. För de som vill samla på sig meriter och tävlingserfarenhet kan det vara svårt – om man inte bor i Göteborg med omnejd vill säga. Att som medlem i GBC få äga, och ha tillgång till, världens största inomhushall för beachvolleyboll är ett privilegium som bara vi kan skryta med. Vi kan utöva världens bästa sport – året runt! 

Något annat som är unikt med GBC är att vi har ett eget seriespel med mellan 14-20 divisioner i varje klass, varje termin. Seriespelet är för alla beachvolleyspelare – oavsett om man siktar på SM eller om man vill tävla för nöjets skull. Ju bättre man är och ju fler matcher man vinner, ju högre upp i seriespelet kommer man där motståndet också blir tuffare.

Anki & Cilla
Vi har tagit tempen på Anna-Karin ”Anki” Hermansson och Cecilia ”Cilla” Boreström som tidigt hittade seriespelet och varandra som partners för att höra vad de tycker om konceptet.

Ni har spelat seriespel i GBC så länge vi kan minnas. Hur började det hela och hur kommer det sig att ni har fortsatt så länge?
Cilla började spela vanlig inomhus volleyboll sent 80-tal och föll för beach 2001 då hon började spela seriespel. Anki hittade till hallen ett år senare och började med seriespel 2003. Vi har sen dess varit trogna seriespelare med lite olika partners och hittade varann vintern 2014 (10-årsjubileum nästa år). Vi har båda bara pausat för barnledighet i 2 omgångar vardera (2003, 2005, 2008, och 2009). Att vi började spela ihop var nog mest en slump – Cillas partner flyttade utomlands och Ankis partner fick problem med ryggen. Vi hade spelat mot varann i flera år och kände att vi skulle kunna passa ihop som spelare.

Vad är det bästa med att spela just seriespel?
Det bästa med seriespelet är tävlingsmomentet i kombination med det sociala. Det är ett andningshål i den stundtals stressiga vardagen, måndag kväll är helig och ämnen som inte avhandlats i duschen efteråt kan nog räknas på ena handen. Att vi dessutom spelar mot tjejer i alla åldrar är en fantastisk bonus.

Ni har ju spelat ihop som lag väldigt länge, vad är framgångsreceptet på en lyckad lagkonstellation?
Vårt framgångskoncept ligger i samma inställning och ambitionsnivå, vi kör så länge kroppen håller och vi tycker det är kul.

Vad skulle ni vilja säga till de som står och väger mellan träningsgrupp och seriespel?
Det är svårt att svara på vad man skulle välja mellan träningsgrupp och seriespel, då det var väldigt längesen vi var i en träningsgrupp. De säsonger vi har haft möjligheten att sätta ihop en egen grupp med vald tränare har träningen varit riktigt kul, men måste man välja så vinner seriespelet. Det är en härlig sammanhållning i serien vilket det säkert kan vara i en träningsgrupp också, men i träningsgruppen kommer man kommer ju aldrig åt dem där match/tävlings-känslan som är så underbar.

——————————————————————————————————

För dig som också är sugen på att testa på seriespel kan du följa länkarna nedan för mer information.
Anmälan stänger 27 augusti

Länkar

Information och Anmälan Seriespel
Hitta seriespelspartner
Seriespelsregler
Träningsgrupper

 

Guld på Tofta när Selma tog sin första tourseger

För GBC:s talang Selma Robinson, 19, blev helgens tävling en riktig succé. På Tofta strand tog hon nämligen sin första seger på den svenska elittouren.

Tillsammans med jämnåriga partnern Line Andersson från Habo var de fjärderankade i tävlingen och således en av förhandsfavoriterna. Men att ta sin första seger kräver ändå både stabilitet och en hög nivå när det gäller. 

– Helgen var väldigt rolig men ganska tuff och vi har fått slita hårt. Det tog ett tag innan vi kom in i vårt spel och det klickade inte så bra i mottag och pass i början vilket det brukar göra. Vi spelade upp oss för varje match och kom igång allt mer, berättar Selma.

Selma i försvar.

I sin semifinal mötte de rutinerade Sara Cavretti från Beachbrothers som parat ihop sig med Felicia Granberg från IKSU. I en vild match lyckades Selma och Line tillslut avgöra sin femte matchboll till 18-16 i tredje set. 

– Väl i semin och finalen stämde samspelet bra och vi gick in med ett aggressivt mindset och med målet att komma fram på nät i alla lägen. Det gav utdelning och efter många tuffa matcher vann vi vilket var otroligt roligt, säger Selma.

I finalen ställdes de mot ännu yngre Emilia Saxne, 16, och Frida Johansson, 19. Framtiden för Svensk dam-beachvolleyboll är med andra ord ljus. Tjejerna från Kronan VBK och Värnamo hade i sin semifinal gått en batalj med GBC:s Malin Bergholm och Louise Månesköld. Ett fint resultat för Göteborgarna att ta med sig under resten av säsongen.

Finalens första set var en uppvisning av Göteborg/Habo-duon som vann 21-8. Men Emilia och Frida kom tillbaka och knep med minsta möjliga marginal set nummer två och forcerade fram ett tredje set. I andra halvan av det tredje setet skaffade sig Selma och Line några poängs försprång som man sedan lyckades hålla hela vägen in i mål och den första segern var ett faktum. 

– Det var första vinsten för både mig och Line, så det var stort för oss båda. Nu är vi på Böda och ska träna inför Åhus till helgen och efter det blir det SM, avslutar Selma.

Glada tjejer som nyss tagit sin första seger på elittouren.

Det högst rankade GBC-paret på herrsidan, Anton Björklund och Olle Ernevad, överträffade sin ranking och tog en stabil tredjeplats. I gruppen lyckades man med bedriften att besegra Viktor Jonsson från Gotland och Fabian Ramén från Malmö, som sedan vann hela turneringen. I finalen besegrades Elias Sjölund och Elmer Andersson från Habo och Stöcke. Med andra ord en riktigt fin insats av våra GBC-killar. 

Nästa helg väntar ytterligare en 5-stjärnig turnering. Denna gång i Åhus med start på söndag.

 

Samtliga GBC-placeringar i fet stil plus partners

Guld
Selma Robinson / Line Andersson (Habo Wolley)

Brons
Anton Björklund / Olle Ernevad
Malin Bergholm / Louise Månesköld

5:a
Victoria Sahlberg / Camilla Nilsson (Nyköpings FK)

9:a
Linnea Bengtsson / Ellen Junelind (Jönköpings BC)
Sofie Lindberg / Annelie Andersson (Jönköpings BC)
Samuel Alvinge / Gusti Johansson
Finn Aldén-Joyce / Peter Lundgren (Hylte Halmstad VBK)
Daniel Persson / Mantas Beniusis (Jönköpings BC)

13:e
Jenny Strålman / Amanda Sjöström (IKSU)
Bolla Falkenby Thorén / Bahrija Becovic
Malin Lind / Guoda Vilké (Falköpings VK)
Johan Landberg / Erik BöckmannTofta 5-star inleds i morgon

Helgens SBT 5-star avgörs på vackra Tofta strand och GBC-eliten har tagit färjan över till Gotland för att kämpa om ära och viktiga rankingpoäng. 

Högst upp i damernas startfält hittar vi Malin Bergholm och Louise Månesköld, eller  “Team Ginger” som de också kallas. Förutom att ha samma hårfärg är man dessutom barndomskompisar, tränar dagligen ihop i GBC:s elitsatsning samt bor ett stenkast ifrån varandra. Dessa två känner varandra väl med andra ord. 

”Team Ginger” firar vunnen boll på världstouren.

Laget inledde säsongen med en 9:e och 13:e plats på Beach Pro Tour innan den svenska säsongen drog igång. Man har också hunnit med en fin femteplats på nordeuropeiska touren under midsommar samt en 21:a plats från Helsingfors Beach Pro Tour. Däremellan har de deltagit på flera svenska tourtävlingar. Malin och Louise är nog det svenska lag som tävlat mest hittills under 2023. Vi har tagit oss ett snack med tjejerna.

Hur summerar ni säsongen hittills?

– Väldigt rolig och lärorik. Vi har tävlat både utomlands och hemma i Sverige. Det har gett oss många nya erfarenheter och kunskaper, men också minnen för livet. 

Vad fokuserar ni på i spelet eller individuellt just nu? 

– Som ett lag tränar vi på att försöka hålla en hög jämn nivå under matcher och att spela med ett aggressivt mindset. För att uppnå detta tränar vi på att hålla fokus på rätt saker, det gäller att kunna släppa allt som inte ger något och istället kunna ge allt i nästa boll. 

Vad är era mål med säsongen? 

– Målet med säsongen är att spela mer internationellt. Vi har valt att lägga mer fokus, tid från jobb och mer pengar på att åka ut och resa och möta internationellt motstånd. Därefter vill vi självklart spela så många turneringar vi kan hemma i Sverige. 

Hur ser ni på era chanser inför helgen?

– Vi tror att vi kan ha stora möjligheter mot alla anmälda lag. Det vi behöver fokusera på är att hitta den höga nivån som vi vet att vi kan spela på. Däremot består startfältet av tuffa lag från hela Sverige och allt kan hända. 

Ni har spelat en del utomlands också. Blir det fler tävlingar i år? Och i så fall var?

– Ja, vi har många bra resultat i bagaget. I början av året spelade vi i Nya Zeeland och Australien. Därefter har vi rest till Italien (tyvärr blev turneringen inställd), tävlat i Nevzan i Norge och en internationell turnering i Finland. Nästa internationella turnering blir i slutet av augusti. Vi vet inte var ännu men kanske Tjeckien, Österrike, Egypten eller Sydkorea, och eventuellt ska vi spela den som blev inställt i Italien i slutet av september. Därefter hoppas vi på fler senare till hösten.

Malin och Louise är laddade inför helgen och resten av tävlingsåret.

Då några av topplagen valt att stå över tävlingen på Gotland får flera nya par chansen, vilket så klart är spännande. Ur GBC-synvinkel är det roligt att juniorerna Nicole Tiourine och Erica Frischenfeldt lyckats kvala in och nu får mäta sig med Sverigetoppen. Förutom Malin och Louise kommer GBC att ha en medaljkandidat i Selma Robinson som spelar med Line Andersson från Habo Wolley. När spelet stämmer har de en nivå som räcker långt. Även klubbens Victoria Sahlberg, som ställer upp med Camilla Nilsson från Nyköpings FK, kommer att blanda sig i striden om segern. En bubblare hittar vi i bollsäkra Linnea Bengtsson, uppvuxen i GBC, tillsammans med Jönköpings Ellen Junelind.

Av de lagen utan GBC-representering blir Beachbrothers Sara Cavretti tillsammans med IKSU:s Felicia Granberg att räkna med. Det blir också förra veckans silvermedaljör från Kronan VBK, Emilia Saxne, som denna helg spelar med Frida Johansson från Värnamo VBA.

Även på herrsidan lyser några topplag med sin frånvaro. Men GBC har ändå några starka duos på plats att kämpa om en topplacering. Anton Björklund och Olle Ernevad har ett stort block och bra försvar vilket kommer göra det tufft för motståndarna. GBC:s Finn Aldén-Joyce är ursprungligen från Gotland och kommer ha gott om publikstöd. Tillsammans med flerfaldige SM-guldmedaljören Peter Lundgren bildar han ett farligt par. Även Samuel Alvinge är uppvuxen på ön men spelar numera för GBC. Tillsammans med Gusti Johansson kommer han göra allt för ett fint resultat.

Isaksson/Grahn har tre raka finaler på elittouren, varav två segrar, och får nog ses som knappa favoriter. Killarna från Slow Down och Habo kommer att utmanas främst av Sjölund/Andersson från Stöcke och Habo. Gotlandsonen Viktor Jonsson tillsammans med Fabian Ramén från Malmö är rankad som nummer tre i tävlingen och kommer också att vara med däruppe.

Det blir en spännande helg och som vanligt streamas matcherna för de som inte kan ta sig till vackra Tofta. 


Ytterligare GBC-spelare med partners att hålla utkik efter:

Daniel Persson / Mantas Beniusis (Jönköpings BC)
Johan Landberg / Erik Böckmann
Sofie Lindberg / Annelie Andersson (Jönköpings BC)
Bolla Falkenby Thorén / Bahrija Becovic
Malin Lind / Guoda Vilké (Falköpings VK)
Jenny Strålman / Amanda Sjöström (IKSU)
Stina Törnqvist / Louise Lindberg

Tofta SBT 5-star
15 juli: gruppspel + 8-delar
16 juli: kvart, semi, final
Antal lag: 16 dam, 16 herr
Prispengar totalt: 20.000 kr

Spelschema
Officiell turneringssida
Info livestream

Rutin kombinerat med ungdomlig energi gav resultat

Avgjort i Göteborg. Och Beach Center 5-star gjorde ingen besviken. I ett stjärnspäckat startfält bars hemmahoppen fram av publiken och till slut var det GBC:s mångåriga toppspelare Anna Rydenberg som stod för den främsta placeringen.

När krutröken lagt sig var det ändå förtidsfavoriterna som stod allra högst upp på pallen. Detta efter att ha utmanats både spelmässigt och av den tryckande hettan. Publiken bjöds på högklassig underhållning, strålande sol samt många fina GBC-prestationer.

Damerna först. 

Vi visste inte mycket om vårt australiensiska Wild Card på förhand mer än att de tagit några bra placeringar på världstouren och således kommer att ha med segern att göra. Och så blev det. Med stabilt grundspel och fysik kombinerat med precision i anfallsspelet, visade de sig vara snäppet vassare än de blågula lagen den här helgen. Svenska favoriterna Rudberg/Jernbeck utmanade dock rejält, och var de enda svenska laget som lyckades ta ett set av tjejerna från ”down under”. Detta i semifinalen. 

Det laget som placerade sig högst av svenskarna var GBC:s meriterade Anna Rydenberg i par med unga talangen Emilia Saxne från Kronan VBK. Tjejerna vann sin semifinal mot Göteborgarna Sara Malmström (som vann SM-guld med Anna 2021) och Anne-Lie Rininsland, som även de gjorde en stark insats. Anna, som verkar kunna spela bra ihop med vem som helst, njöt av framgången på hemmaplan med sin unga spelpartner.

— Så kul att det äntligen var spel på hemmaplan. Det var dags för mig att para ihop mig med en future-star. Visserligen är hon redan en stjärna i Sverige, men hon kommer kunna gå långt utanför Sveriges gränser också. Emilia är en snabb vinnarskalle med starka anfall, säger Anna.

Anna och Emilia firar vunnen match. Foto: Robert Boman

Tjejerna som alltså spelade första gången tillsammans visade att erfarenhet kompletterat av ungdomlig energi är ett framgångsrikt recept.

— Vi hittade varandra snabbt i spelet och kunde prestera på en bra nivå tillsammans. Vi fick chansen att försöka slå Wildcardet från Australien två gånger, men tyvärr hittade vi inte koden att knäcka deras kraftfulla och säkra spel varken i gruppen eller finalen. Men vi tar med oss många andra välspelade matcher där vi kunde slappna av och spela ut mycket mer, med säkrare grundspel och skarpare anfall, säger hon.

Faktum är att Anna och Emilia vann alla sina matcher mot svenskt motstånd med 2-0, och ofta med god marginal. Anna passar också på att hylla turneringen där publik, spelare, personal och funktionärer tillsammans skapat en fantastisk helg.

— Arrangemanget av GBC var utomordentligt proffsigt som vanligt. Även vädret får bästa betyg. För man vill ju inte klaga på värmen. Publiken kämpade också på i värmen och gjorde en fin inramning. Nu tar jag paus från spel nästa helg men i Åhus är det dags igen, avslutar Anna. 

Över till herrarna.

Trots att ingen av dem tidigare vunnit den svenska touren var ändå Hampus Ekstrand (Floby VBK) och Jakob Hölting-Nilsson (Ystads VK) favoriter. Detta efter att ha varit med och bidragit till svenskt avancemang i Nations Cup (OS-kvalet), samt vinsten för några veckor sedan på den nordeuropeiska touren. Och killarna pallade både trycket och värmen. ”Nära kollaps” skrev Hampus Ekstrand på instagram efteråt. Flera gånger tvingades man till ett tredje set men till slut var man alltid starkast och i finalen var det aldrig någon tvekan. På andra sidan stod final-prenumeranterna Isaksson/Grahn, från Slow Down och Habo Wolley, som den här gången fick se sig besegrade. 

Bästa GBC-herre blev till slut Jakob Wijk Tegenrot som tillsammans med partnern Linus Tholse från Nyköpings FK tog brons. Detta var dock killarnas första tävling tillsammans i år och vi kan nog räkna med att de bara blir bättre och bättre för varje helg som går. Flera andra hemmalag gjorde starka insatser och placerade sig på den övre halvan i resultatlistan, vilket var kul för publiken som hade ett eller flera lag att heja på genom hela turneringen.

Prispallen dam och herr. Foto: Robert Boman

Nästa helg bär det av till Gotland där ytterligare ett femstjärnigt delstopp av Swedish Beach Tour avgörs. 

Samtliga GBC-placeringar i fetstil plus partners

Silver
Anna Rydenberg / Emilia Saxne (Kronan VBK)

Brons
Sara Malmström / Anne-Lie Rininsland
Hulda Rudberg / Helene Jernbeck (Slow Down)
Jakob Wijk Tegenrot / Linus Tholse (Nyköpings FK)

5:e plats
Victoria Sahlberg / Camilla Nilsson (Nyköpings FK)
Kaisa Wallin / Sara Cavretti (Beachbrothers BC)
Selma Robinson / Line Andersson (Habo Wolley)
Stefan Andreasson / Anton Andersson (Svedala VK)
Alexander Annerstedt / Christofer Lewin

9:e plats
Malin Bergholm / Louise Månesköld
Rebecka Dahlgren / Emmelie Viklund (IKSU)
Simon Bager / Joel Hallabro
Rasmus Boström / Hugo Dahlgren

13:e plats
Linnea Bengtsson / Elin Westin
Lisa Sundberg / Ania Mierzejewska
Klara Ribom / Josefine Tivefälth
Carl Petersson / Jonas Åberg
Daniel Persson / Mantas Beniusis (Jönköpings BC)
Marc Åhlin / Johan Landberg

Årets starkaste startfält kommer till Beach Center i helgen

Vill du se högklassig beachvolleyboll i helgen så är Göteborg staden och Beach Center platsen du vill befinna dig på. På lördag och söndag intar nämligen Sverigeeliten stan när årets tredje 5-star avgörs.

Och startfältet är starkt. Utan tvekan det starkaste hittills i år. På herrsidan kommer alla årets elittourvinnare att vara på plats. Det är också dam- och herrvinnarna från den senaste nordeuropeiska tourtävlingen, samt en mängd SM- och tourfinalvinnare. Det kommer att bli en beachvolley-fest utan dess like. Anmärkningsvärt är att 31 av 64 spelare i tävlingen representerar GBC, samt att de åtta högst rankade dam-lagen har minst en spelare som representerar hemmaklubben. Det är respekt. 

Ett lag som på en bra dag är svårstoppade i Sverige är GBC:s Stefan Andreasson tillsammans med partnern Anton Andersson från Svedala VK. 

– Alltid kul att spela på hemmaplan. Man har ju lagt sina timmar på de banorna så att säga. Det är skönt att spela i Göteborg då man vet att det blir ett bra arrangemang med mycket publik. Även tillgången till faciliteterna gör det till ett otroligt bekvämt stopp att spela, säger Stefan.

Stefan och Anton firar under SBT 5-star i Göteborg förra året.

Men killarna från Göteborg och Svedala kommer att få många utmanare om segern. GBC:s Jakob Wijk Tegenrot ställer för första gången i år upp med ordinarie partner Linus Tholse från Nyköpings FK. Dessa herrar tillhör såklart ett av storfavoriterna. Det gör också de nykrönta guldmedaljörerna från nordeuropeiska touren i Oddanesand – Jacob Hölting Nilsson (Ystads VK) och Hampus Ekstrand (Floby VBK) har visat hög klass i de tävlingar de deltagit i. 

Angående mina och Antons tankar försöker vi ta nya tag då vi båda var besvikna på vår insats i Västerås. Vi tyckte vi spelade dåligt och framför mesigt och snällt. Men när man kollar på startlistan och ser vilka lag som är med är det svårt att inte bli taggad då det kommer att blir oerhört svåra matcher genom hela turneringen, säger Stefan.

Även vinnarna av de två senaste elittävlingarna i Umeå och Västerås, Isaksson/Grahn från Slow Down och Habo, återfinns högt upp i startfältet, liksom segrarna från Ljungby 4-star – Andersson/Sjölund från Habo Wolley och Stöcke IF. 

Det ska bli oerhört kul att spela denna turnering då det ser ut att bli det tuffaste tourstoppet och tävlingen med den högsta nivån än så länge denna säsong. Theo och Linus gjorde en oerhört bra turnering i Västerås rakt igenom och nu har vi båda haft varsin match där det ena laget gör en prestation som de kanske inte är helt nöjda med, så att få en revansch där hade varit oerhört kul. Sen laget man absolut vill undvika är ju utan tvekan NEVZA-vinnarna och Continental Cup vinnarna, Jakob och Hampus, fortsätter Stefan. 

I vassen lurar också några rutinerade GBC-par. Alexander Annerstedt ställer upp med gamla radarpartnern och SM-guldmedaljören från 2015, Christofer Lewin. Fjolårsvinnaren Alexander Herrmann, vars dåvarande partner Martin Appelgren spelar i Tyskland denna säsong, utgör ett stabilt lag tillsammans med Anton Björklund. Ryktet säger dock att familjen Herrmanns andra son är beräknad ungefär till helgen, så bilen kommer att stå på tomgång om han kommer till start.

Förutom ovan nämnda lyfter Stefan några fler i startfältet som han tror kan bli farliga.

Jag har varit så grymt imponerad av Hallabro och Bager (GBC) denna säsongen direkt från början i Göteborg, och hoppas att de kommer fortsätta prestera. Det är ett sånt lag som jag verkligen ’wish them the best’. Sen mötte jag Mantas (Beniusis) på mixen i Mariestad och kan säga att det försvaret han drog fram i den matchen gjorde mig mer än bara imponerad, säger han. 

Stefan tillsammans med Jakob Wijk Tegenrot under NEVZA:n i Norge. Foto: Oda Hveem

NEVZA-vinnare och internationellt Wild Card i damernas startfält

Även damsidan är stjärnspäckad. Nyblivna nordeuropeiska tourvinnarna Hulda Rudberg från GBC och Helene Jernbeck från Slow Down till exempel. Formen ser ut att vara god och de är nog enligt många favoriter till segern. Ett Wild Card har också tilldelats det australiensiska paret Alisha Stevens och Caitlin Bettenay som kommer att addera en internationell touch till tävlingen. 

Hemmaspelaren Kaisa Wallin är tillbaka med Sara Cavretti från Beachbrothers BC, och senast de spelade ihop bärgade de guldet i Ljungby 4-star. Ett spännande lag med både rutin och talang bildar GBC:s Anna Rydenberg tillsammans med Kronan VBK:s Emilia Saxne. Radarparet från Göteborg, Bergholm/Månesköld, är nyss hemkomna från Beach Pro Tour och återfinns högt upp i startlistan. Får dessa två allt att stämma blir de giftiga. Detsamma gäller för GBC-talangen Selma Robinson i par med Habos Line Andersson, som även de har en hög högstanivå.

 

Vi får också se några nya konstellationer. GBC:s Klara Ribom och Sara Malmström delar på sig och Klara spelar i helgen med bolltrollaren Josefine Tivefälth medan Sara parat ihop sig med klubbens mest meriterade spelare, Anne-Lie Rininsland. Ytterligare en ny duo ser vi då hemmaspelaren Victoria Sahlberg till helgen ställer upp med rutinerade Camilla Nilsson från Nyköpings FK. Det vore inte första gången ett nykomponerat par gör succé i år. 


Ytterligare GBC:are med partners att hålla utkik efter:

Lisa Sundberg / Ania Mierzejewska
Rebecka Dahlgren / Emmelie Wiklund (IKSU)
Linnea Bengtsson / Elin Westin
Rasmus Boström / Hugo Dahlgren
Carl Petersson / Jonas Åberg
Marc Åhlin / Johan Landberg

 

Beach Center SBT 5-star
8 juli: 9.00-19.00, gruppspel + 8-delar
9 juli: 9.00-18.00, kvart, semi, final (start 16 & 17)
Antal lag: 16 dam, 16 herr
Prispengar totalt: 20.000 kr
4 spelplaner fram till semi, därefter endast CC.
Centercourt, läktare, inramning, DJ och speaker.


Spelschema
Officiell turneringssida
Info livestream