Boka bana
Bli medlem

Tofta 5-star inleds i morgon

Helgens SBT 5-star avgörs på vackra Tofta strand och GBC-eliten har tagit färjan över till Gotland för att kämpa om ära och viktiga rankingpoäng. 

Högst upp i damernas startfält hittar vi Malin Bergholm och Louise Månesköld, eller  “Team Ginger” som de också kallas. Förutom att ha samma hårfärg är man dessutom barndomskompisar, tränar dagligen ihop i GBC:s elitsatsning samt bor ett stenkast ifrån varandra. Dessa två känner varandra väl med andra ord. 

”Team Ginger” firar vunnen boll på världstouren.

Laget inledde säsongen med en 9:e och 13:e plats på Beach Pro Tour innan den svenska säsongen drog igång. Man har också hunnit med en fin femteplats på nordeuropeiska touren under midsommar samt en 21:a plats från Helsingfors Beach Pro Tour. Däremellan har de deltagit på flera svenska tourtävlingar. Malin och Louise är nog det svenska lag som tävlat mest hittills under 2023. Vi har tagit oss ett snack med tjejerna.

Hur summerar ni säsongen hittills?

– Väldigt rolig och lärorik. Vi har tävlat både utomlands och hemma i Sverige. Det har gett oss många nya erfarenheter och kunskaper, men också minnen för livet. 

Vad fokuserar ni på i spelet eller individuellt just nu? 

– Som ett lag tränar vi på att försöka hålla en hög jämn nivå under matcher och att spela med ett aggressivt mindset. För att uppnå detta tränar vi på att hålla fokus på rätt saker, det gäller att kunna släppa allt som inte ger något och istället kunna ge allt i nästa boll. 

Vad är era mål med säsongen? 

– Målet med säsongen är att spela mer internationellt. Vi har valt att lägga mer fokus, tid från jobb och mer pengar på att åka ut och resa och möta internationellt motstånd. Därefter vill vi självklart spela så många turneringar vi kan hemma i Sverige. 

Hur ser ni på era chanser inför helgen?

– Vi tror att vi kan ha stora möjligheter mot alla anmälda lag. Det vi behöver fokusera på är att hitta den höga nivån som vi vet att vi kan spela på. Däremot består startfältet av tuffa lag från hela Sverige och allt kan hända. 

Ni har spelat en del utomlands också. Blir det fler tävlingar i år? Och i så fall var?

– Ja, vi har många bra resultat i bagaget. I början av året spelade vi i Nya Zeeland och Australien. Därefter har vi rest till Italien (tyvärr blev turneringen inställd), tävlat i Nevzan i Norge och en internationell turnering i Finland. Nästa internationella turnering blir i slutet av augusti. Vi vet inte var ännu men kanske Tjeckien, Österrike, Egypten eller Sydkorea, och eventuellt ska vi spela den som blev inställt i Italien i slutet av september. Därefter hoppas vi på fler senare till hösten.

Malin och Louise är laddade inför helgen och resten av tävlingsåret.

Då några av topplagen valt att stå över tävlingen på Gotland får flera nya par chansen, vilket så klart är spännande. Ur GBC-synvinkel är det roligt att juniorerna Nicole Tiourine och Erica Frischenfeldt lyckats kvala in och nu får mäta sig med Sverigetoppen. Förutom Malin och Louise kommer GBC att ha en medaljkandidat i Selma Robinson som spelar med Line Andersson från Habo Wolley. När spelet stämmer har de en nivå som räcker långt. Även klubbens Victoria Sahlberg, som ställer upp med Camilla Nilsson från Nyköpings FK, kommer att blanda sig i striden om segern. En bubblare hittar vi i bollsäkra Linnea Bengtsson, uppvuxen i GBC, tillsammans med Jönköpings Ellen Junelind.

Av de lagen utan GBC-representering blir Beachbrothers Sara Cavretti tillsammans med IKSU:s Felicia Granberg att räkna med. Det blir också förra veckans silvermedaljör från Kronan VBK, Emilia Saxne, som denna helg spelar med Frida Johansson från Värnamo VBA.

Även på herrsidan lyser några topplag med sin frånvaro. Men GBC har ändå några starka duos på plats att kämpa om en topplacering. Anton Björklund och Olle Ernevad har ett stort block och bra försvar vilket kommer göra det tufft för motståndarna. GBC:s Finn Aldén-Joyce är ursprungligen från Gotland och kommer ha gott om publikstöd. Tillsammans med flerfaldige SM-guldmedaljören Peter Lundgren bildar han ett farligt par. Även Samuel Alvinge är uppvuxen på ön men spelar numera för GBC. Tillsammans med Gusti Johansson kommer han göra allt för ett fint resultat.

Isaksson/Grahn har tre raka finaler på elittouren, varav två segrar, och får nog ses som knappa favoriter. Killarna från Slow Down och Habo kommer att utmanas främst av Sjölund/Andersson från Stöcke och Habo. Gotlandsonen Viktor Jonsson tillsammans med Fabian Ramén från Malmö är rankad som nummer tre i tävlingen och kommer också att vara med däruppe.

Det blir en spännande helg och som vanligt streamas matcherna för de som inte kan ta sig till vackra Tofta. 


Ytterligare GBC-spelare med partners att hålla utkik efter:

Daniel Persson / Mantas Beniusis (Jönköpings BC)
Johan Landberg / Erik Böckmann
Sofie Lindberg / Annelie Andersson (Jönköpings BC)
Bolla Falkenby Thorén / Bahrija Becovic
Malin Lind / Guoda Vilké (Falköpings VK)
Jenny Strålman / Amanda Sjöström (IKSU)
Stina Törnqvist / Louise Lindberg

Tofta SBT 5-star
15 juli: gruppspel + 8-delar
16 juli: kvart, semi, final
Antal lag: 16 dam, 16 herr
Prispengar totalt: 20.000 kr

Spelschema
Officiell turneringssida
Info livestream