Boka bana
Bli medlem

Rutin kombinerat med ungdomlig energi gav resultat

Avgjort i Göteborg. Och Beach Center 5-star gjorde ingen besviken. I ett stjärnspäckat startfält bars hemmahoppen fram av publiken och till slut var det GBC:s mångåriga toppspelare Anna Rydenberg som stod för den främsta placeringen.

När krutröken lagt sig var det ändå förtidsfavoriterna som stod allra högst upp på pallen. Detta efter att ha utmanats både spelmässigt och av den tryckande hettan. Publiken bjöds på högklassig underhållning, strålande sol samt många fina GBC-prestationer.

Damerna först. 

Vi visste inte mycket om vårt australiensiska Wild Card på förhand mer än att de tagit några bra placeringar på världstouren och således kommer att ha med segern att göra. Och så blev det. Med stabilt grundspel och fysik kombinerat med precision i anfallsspelet, visade de sig vara snäppet vassare än de blågula lagen den här helgen. Svenska favoriterna Rudberg/Jernbeck utmanade dock rejält, och var de enda svenska laget som lyckades ta ett set av tjejerna från ”down under”. Detta i semifinalen. 

Det laget som placerade sig högst av svenskarna var GBC:s meriterade Anna Rydenberg i par med unga talangen Emilia Saxne från Kronan VBK. Tjejerna vann sin semifinal mot Göteborgarna Sara Malmström (som vann SM-guld med Anna 2021) och Anne-Lie Rininsland, som även de gjorde en stark insats. Anna, som verkar kunna spela bra ihop med vem som helst, njöt av framgången på hemmaplan med sin unga spelpartner.

— Så kul att det äntligen var spel på hemmaplan. Det var dags för mig att para ihop mig med en future-star. Visserligen är hon redan en stjärna i Sverige, men hon kommer kunna gå långt utanför Sveriges gränser också. Emilia är en snabb vinnarskalle med starka anfall, säger Anna.

Anna och Emilia firar vunnen match. Foto: Robert Boman

Tjejerna som alltså spelade första gången tillsammans visade att erfarenhet kompletterat av ungdomlig energi är ett framgångsrikt recept.

— Vi hittade varandra snabbt i spelet och kunde prestera på en bra nivå tillsammans. Vi fick chansen att försöka slå Wildcardet från Australien två gånger, men tyvärr hittade vi inte koden att knäcka deras kraftfulla och säkra spel varken i gruppen eller finalen. Men vi tar med oss många andra välspelade matcher där vi kunde slappna av och spela ut mycket mer, med säkrare grundspel och skarpare anfall, säger hon.

Faktum är att Anna och Emilia vann alla sina matcher mot svenskt motstånd med 2-0, och ofta med god marginal. Anna passar också på att hylla turneringen där publik, spelare, personal och funktionärer tillsammans skapat en fantastisk helg.

— Arrangemanget av GBC var utomordentligt proffsigt som vanligt. Även vädret får bästa betyg. För man vill ju inte klaga på värmen. Publiken kämpade också på i värmen och gjorde en fin inramning. Nu tar jag paus från spel nästa helg men i Åhus är det dags igen, avslutar Anna. 

Över till herrarna.

Trots att ingen av dem tidigare vunnit den svenska touren var ändå Hampus Ekstrand (Floby VBK) och Jakob Hölting-Nilsson (Ystads VK) favoriter. Detta efter att ha varit med och bidragit till svenskt avancemang i Nations Cup (OS-kvalet), samt vinsten för några veckor sedan på den nordeuropeiska touren. Och killarna pallade både trycket och värmen. ”Nära kollaps” skrev Hampus Ekstrand på instagram efteråt. Flera gånger tvingades man till ett tredje set men till slut var man alltid starkast och i finalen var det aldrig någon tvekan. På andra sidan stod final-prenumeranterna Isaksson/Grahn, från Slow Down och Habo Wolley, som den här gången fick se sig besegrade. 

Bästa GBC-herre blev till slut Jakob Wijk Tegenrot som tillsammans med partnern Linus Tholse från Nyköpings FK tog brons. Detta var dock killarnas första tävling tillsammans i år och vi kan nog räkna med att de bara blir bättre och bättre för varje helg som går. Flera andra hemmalag gjorde starka insatser och placerade sig på den övre halvan i resultatlistan, vilket var kul för publiken som hade ett eller flera lag att heja på genom hela turneringen.

Prispallen dam och herr. Foto: Robert Boman

Nästa helg bär det av till Gotland där ytterligare ett femstjärnigt delstopp av Swedish Beach Tour avgörs. 

Samtliga GBC-placeringar i fetstil plus partners

Silver
Anna Rydenberg / Emilia Saxne (Kronan VBK)

Brons
Sara Malmström / Anne-Lie Rininsland
Hulda Rudberg / Helene Jernbeck (Slow Down)
Jakob Wijk Tegenrot / Linus Tholse (Nyköpings FK)

5:e plats
Victoria Sahlberg / Camilla Nilsson (Nyköpings FK)
Kaisa Wallin / Sara Cavretti (Beachbrothers BC)
Selma Robinson / Line Andersson (Habo Wolley)
Stefan Andreasson / Anton Andersson (Svedala VK)
Alexander Annerstedt / Christofer Lewin

9:e plats
Malin Bergholm / Louise Månesköld
Rebecka Dahlgren / Emmelie Viklund (IKSU)
Simon Bager / Joel Hallabro
Rasmus Boström / Hugo Dahlgren

13:e plats
Linnea Bengtsson / Elin Westin
Lisa Sundberg / Ania Mierzejewska
Klara Ribom / Josefine Tivefälth
Carl Petersson / Jonas Åberg
Daniel Persson / Mantas Beniusis (Jönköpings BC)
Marc Åhlin / Johan Landberg