Boka bana
Bli medlem

Arkiv för juni, 2022

Appelgren/Herrmann kvalar i Grekland

Att vara beachvolleyspelare innebär att man får möjlighet att utforska många fina platser i världen. Eller vad sägs om att ta flyget ner till Santorini och sedan tuffa vidare med färjan bland paradisöarna i de grekiska Kykladerna, med slutdestination Ios. Där har vi nämligen veckans kontor för Alexander och Martin som ska spela kval i en Beach Pro Future med start imorgon, onsdag. 

Förutsättningarna är enkla. Man måste vinna två raka matcher för att få spela huvudturneringen som inleds på torsdag. Förlorar man är man utslagen. Martin och Alexander är på plats och redo att kämpa i den trettiogradiga hettan.

– Det känns fantastiskt att komma tillbaka till Ios och spela igen. Senast jag var här var 2019 med Alex Annerstedt och det är verkligen en av de vackraste tävlingsplatser som vi har på touren. Säsongen har hittills inte gått lika bra som vi hoppas men vi vet att det kommer vända förr eller senare så vi har tålamod och jobbar på. Vi kommer vara seedade i mitten av kvalet vilket innebär att det blir tufft och det är många bra lag med. Det är riktigt varmt och väldigt blåsigt, så allt kan hända. Men vi kommer oavsett förhållanden ge hundra procent för att ta årets första maindraw plats, säger Martin Appelgren.Martin och Alex är enda laget från GBC men inte enda laget från Sverige. Systrarna Thurin är även på plats och kommer representera blågult på damsidan.

Kvalet inleds på onsdagsmorgonen och motstånd är ännu okänt. Spelschema finns på följande länk: https://fivb.12ndr.at/tournament?tcode=MIOS2022&timezone=45

England dominerade årets första NEVZA

GBC:s damer stod för framgångarna på ett soligt och stundtals blåsigt Oddane Sand under årets första NEVZA-tävling. Det blev tyvärr inga GBC-medaljer den här gången men ändå ett brons till Sverige, i en tävling som dominerades av engelska lag.

Det var nära pallen men tillslut blev det två femteplatser för GBC:s Sara Malmström och Klara Ribom samt Talar Kirkor i par med Line Andersson (Habo WK).

Talar Kirkor trivs på Oddane Sand och tog 2019 ett silver just på den stranden, då med Nina Grawender. Den här gången hade hon tyvärr inte marginalerna på sin sida och förlorade en tight tresetare mot Norge i kvartsfinalen.

För att vara första gången vi spelat ihop tyckte jag vi hittade varandra rätt fort i spelet och tack vare det tog vi oss till kvartsfinal. Inget kändes omöjligt och att få möta nya lag var väldigt kul men också motiverande till att prestera. Allt är möjligt bara man har rätt inställning till det. Jag gillar NEVZA-upplägget, och dessutom tycker jag Oddane Sand är ett väldigt trevligt ställe att spela på. Inhägnat och väldigt fint. Atmosfären gör det roligare att spela just där, plus att det alltid är sol, säger Talar Kirkor.

 

 

 

Vann damtävlingen gjorde oslagbara Grimson/Mumby från England som inte tappade ett set på hela turneringen. I finalen besegrade man det unga norska paret Saga/Steinsvåg. Systrarna Thurin blev bästa svenska lag och vann bronset. Sanna och Tina som tvingats gå på förlorarsidan efter att ha förlorat omgång två mot Klara och Sara fick revansch i kvartsfinalen då de denna gång besegrade GBC:arna och därmed tog sig till semifinal.

Ellen Lindqvist (GBC) och Emilia Saxne (Kronan VBK) placerade sig på plats nio och Malin Bergholm/Hulda Rudberg samt Ina Hüttenberger/Emm Westerlund (samtliga GBC) på sjuttonde plats.

England var ännu mer dominanta på herrsidan och finalen blev en helengelsk uppgörelse mellan bröderna Bello och Batrane/Bialokoz, där de förstnämnda drog det längsta strået. Norge knep tredjeplatsen efter att näst yngsta Mol-brodern (ja, det kommer tydligen ännu fler) tillsammans med Nils Ringön besegrat Solhaug/Sunde bronsmatchen.

Martin Appelgren/Alexander Herrmann placerade sig bäst av svenskarna på en sjundeplats. Gabriel Berggren/Leon Vincent kom på plats 13 och Isak Cameron/Rasmus Boström på plats 17.

Nästa svenska tävling är Beach Center 5-star 9-10 Juli men innan dess väntar några internationella tävlingar för vår elit. Härnäst en världstour i Grekland, Ios, för Appelgren/Herrmann med start onsdag nästa vecka.

För er som gillar att följa med på de internationella tävlingarna och se vilka lag som spelar var så kan vi rekommendera den här sidan som ger en bra överblick:
https://fivb.12ndr.at/?season=2022&international=fivbFölj även Team GBC på Facebook och @teamgbc på Instagram för att följa våra elitspelare.

Träna beachvolley till hösten

Nu finns höstens alla träningar utom Elitspåret (kommer inom kort) uppe på hemsidan och anmälan är öppen!

Höstens upplägg bjuder inte på några större överraskningar, utan vi kör på som vi brukar under höstterminen – ett vinnande koncept.

>>Till träningssidan 

 

Varmt välkommen med din anmälan!

GBC på internationella äventyr

Om du trodde att beacheliten firar midsommar på ett traditionellt svenskt vis så trodde du fel. Vad sägs istället om att ta firandet till en campingstuga i södra Norge, närmare bestämt idylliska Oddane Sand, för att spela turnering? Med start imorgon, onsdag, avgörs nämligen den nordeuropeiska touren (NEVZA) som håller på till och med midsommarafton. Kanske hinner våra killar och tjejer med en sillbit och en nubbe mellan matcherna ändå?

GBC:arna byter den här veckan alltså klubbloggan mot den blå-gula loggan då de representerar Sverige i ett internationellt sammanhang. På andra sidan nätet kommer lag från Norge, England och Finland att bjuda på riktigt tufft motstånd.

Högst seedade av GBC-paren är Martin Appelgren och Alexander Herrmann som hoppas att kunna göra en bra turnering efter en lite svajig inledning på säsongen. Faktum är att man vann den senaste NEVZA:n som spelades. Då i Göteborg, 2019. Därefter har det varit uppehåll på den nordeuropeiska touren.

– Vi är riktigt laddade för den här turneringen. Kul att NEVZA är tillbaka efter pandemin och att man får åka till Oddane Sand, igen. Tävlingen blir otroligt viktig för oss då den ger mycket internationella rankingpoäng. Vi har precis tränat här på plats med England och det var riktigt goa förhållanden, säger Alexander Herrmann.

Övriga GBC-lag på plats är: Isak Cameron/Rasmus Boström, Gabriel Berggren/Leon Vincent, Klara Ribom/Sara Malmström, Talar Kirkor/Line Andersson (Habo WK), Ellen Lindqvist/Emilia Saxne (Kronan VBK), Hulda Rudberg/Malin Bergholm och Ina Hüttenberger/Emma Westerlund.

Spelschema och info finns att hitta här: https://www.cev.eu/beach/zonal-events/nevza-zonal-tour-event-oddanesand-nor

I skrivande stund är det oklart om det kommer vara stream. Men håll utkik på spelarnas kanaler för info imorgon.

Midnattssol och medaljregn i Umeå

GBC gjorde rejält avtryck i Umeå och lämnade tourens nordligast stopp med medaljer i samtliga valörer.Högst upp på pallen, i sin första tävling för året, klev den nyblivne GBC:aren Jakob Wijk Tegenrot tillsammans med partner Linus Tholse (Nyköpings FK) – utan att ha tappat ett enda set. I finalen besegrade de Martin Appelgren (GBC) i par med volleybollproffset Daniel Gruvaeus (Falkenbergs VK).

Riktigt skön start på årets första SBT och även första SBT som GBC-spelare för min del. Linus har gjort bra resultat i alla de tre tidigare tävlingarna som har varit denna säsong med olika partners och han fortsatte att hålla hög nivå även under denna tävling. Helgens spel kändes förvånansvärt stabilt för att inte ha tävlat tillsammans i sommar där första set i både semifinalen och finalen var höjdpunkterna med riktigt bra spel från vår sida. Finalens andra set mot Appelgren/Gruvaeus var tajt hela vägen där en nätrullare vid 18-17 till 19-17 till vår favör var välkommen och gav oss det lilla försprång som behövdes för att ro hem det. Nästa tävling för oss blir SBT 5* i Göteborg vilket ska bli jäkligt kul. Speciellt för min del då det numera är min hemmaplan, säger Jakob från tåget påväg hem till Göteborg.

Damturneringen vanns inte helt oväntat av systrarna Thurin (08 Beachvolley Club). Silvret gick till f.d. GBC:aren Sigrid Simonsson, numera Göteborgs Volleybollklubb, i par med IKSU:s Felicia Granberg.

GBC tog brons på damsidan genom Malin Bergholm och Louise Månesköld samt Victoria Sahlberg i par med Line Andersson (Habo WK).

Flera av spelarna hinner nu precis hem och packa om resväskan innan det bär iväg på nästa äventyr. För redan på onsdag spelas årets första nordeuropeiska tourtävling (NEVZA) i Oddane Sand, Norge. GBC-eliten är givetvis på plats för att representera Sverige. 

Touren tuffar upp till Umeå

Under årets ljusaste helg avgörs sommarens nordligaste tourstopp. Umeå är spelplatsen där Sverige-eliten i helgen kommer att tampas om segern i tourens fjärde deltävling. Matcherna startar idag fredag 17/6 och håller på fram till och med söndag 19/6. Givetvis hittar vi flera GBC-lag i startfältet.


(mer …)

Resultat Onsdagsgrillen

Igår 15/6 var det premiär för årets första Onsdagsgrill! En fullproppad turnering avklarades i skön värme och försommarsol.

Alla som är med på onsdagsgrillen är med i tävlingen om att bli sommarens totalsegrare. Poängen samlar vi varje vecka i en poängställning som ligger i turneringen Onsdagsgrill – Final 24/8.

Se totalställningen HÄR

Timanställd beachvolleytränare sökes

Göteborg Beachvolley Club är Sveriges största beachvolleyklubb och föreningen är stolta ägare av världens största anläggning för beachvolley på Kviberg i Göteborg. Klubben har 1500 medlemmar och vi driver en träningsverksamhet där mer än 700 personer per vecka tränar regelbundet i grupper och tävlar i seriespel. Vi har träningsgrupper för alla spelnivåer och åldrar, från nybörjare och motionär till elit.

Vi söker dig som vill jobba som beachvolleytränare i snitt 10-15h/vecka för oss.

Vår träningsverksamhet bygger på att vi har medlemmar som finansierar sin egen träning genom att vara tränare för andra. Det är vi glada för att så många gör och bidrar till spridning av sporten. Det är en viktigt bas som vi fortsatt värnar om och behöver för att träningsverksamheten ska fungera.

Då våra bästa spelare och tränare är ute och tävlar mycket krävs ett samarbete mellan tränarna för att hålla ställningarna på tränarfronten. Det krävs att du är en lagspelare som tillsammans med resten av tränarstaben är flexibel och kan backa upp varandra.

Vi vill skapa en tränargrupp på upp till fyra anställda tränare som med vår hjälp och stöttning ska kunna hålla samma höga, jämna nivå i sin tränarroll. Du ska kunna vara tränare för de flesta grupper i vår verksamhet, både seniorer och juniorer samt olika nivåer. Vi söker både dig som vill rikta in dig mer på att träna vårt Elitspår men också dig som är mer intresserad av motionsverksamheten. Olika anställda tränare kan ha olika roller.

Kvalifikationer och egenskaper:

 • Erfarenhet av att spela och/eller vara tränare i beachvolley
 • Kunna och känna att det är roligt att vara tränare för flera av följande spelarkategorier:
  • Juniorer
  • Seniorer
  • Nybörjare
  • Motionärer
  • Elitspelare
 • Trivas i ledarrollen och vara intresserad av att utveckla den ytterligare
 • Vara en teamspelare

Meriterande:

 • Erfarenhet av att vara tränare
 • Erfarenhet av utveckling av träningsverksamhet

Detta erbjuder vi:

 • Du blir en del av ett tränar-team som tillsammans kommer att jobba med ständig vidareutveckling av tränararbetet.
 • Du blir en del av en verksamhet som jobbar för att långsiktigt bidra till sportens utveckling i Sverige.
 • Timlön från Ipanema Beach AB + semesterersättning och pensionsavsättning.
 • Tjänsten löper säsongsvis i projektanställningsform under höst- och vårsäsong, början av september till början av juni

Startdatum: 2022-09-03

Kontaktperson: Ulf Norman, 0708-475282, uffe@gbcbeach.com

Vi tar emot ansökningar löpande. Skicka din ansökan med CV och personligt brev via mail till uffe@gbcbeach.com och kopia till huvudtranare@gbcbeach.com.

Välkommen med din ansökan!

Medaljskörd för GBC i Swedish Beach Tour Habo

Sommaren kom till Sverige när den tredje deltävlingen av Swedish Beach Tour avgjordes i Habo. Trots utebliven vinst dekorerade GBC prispallen och tog hela tio medaljer av sexton möjliga.

Kanske mest nöjd med helgen är en av startfältets yngsta spelare, tillika GBC:are, Selma Robinson, 18. I Ljungby senast tog hon och partner Hulda Rudberg, 22, ett brons. Selmas och lagets första medalj på seniornivå. Den här gången tog den unga GBC-duon ytterligare ett kliv och knep en imponerande silverpeng.

– Att ta sig hela vägen till final var väldigt roligt. Jag tror främst att det beror på vår inställning och att vi spelar väldigt bra tillsammans. Vi har väldigt kul ihop vilket gör att vi kan slappna av och lösa svåra situationer på ett bättre sätt. Precis som i Ljungby hade vi inga förväntningar på någon placering, men vi visste att vi kunde nå långt om vi fokuserade på vårt eget spel. Vi hade tufft motstånd hela vägen, men spelade stabil side-out och med en massa vilja så lyckades vi ta oss hela vägen till final, säger en glad Selma.

På bilden fr.V. Hulda Rudberg, Selma Robinson, Sara Cavretti, Sofia Ögren, Victora Sahlberg

Förutom framgångarna i den svenska sanden har Selma också blivit uttagen att representera Sverige internationellt under U20 EM i Turkiet tillsammans med Line Andersson från Habo Wolley. Ett mål som hon haft sedan hon för två år sedan spelade U18 EM.

– Det känns jättekul att få äran att representera Sverige i U20 EM med Line. Framförallt är det roligt att se att all den tid och energi som jag lägger på också så småningom ger resultat. Dels i landslagssammanhang, men också i Sverige och på touren där jag tagit ett stort steg framåt på bara ett år. När det gäller våra chanser i EM så vågar jag inte riktigt säga någonting då jag inte vet hur bra vi är i förhållande till de andra länderna, men vi får ta en match i taget och se hur långt det bär.

Damklassen vanns av Sofia Ögren (08 Beachvolley Club) och Sara Cavretti (Beachbrothers BC). Utöver silvret knep GBC även samtliga bronsmedaljer då Sara Malmström och Klara Ribom samt Victoria Sahlberg och Talar Kirkor fick kliva upp på pallen. Kommer vi få se en GBC-trippel innan sommaren är slut?

Herrtävlingen vanns av comebackande Alfred Brink tillsammans med Joel Andersson från Norsjö VBK. I finalen besegrades GBCs Stefan Andreasson i par med Anton Andersson (Svedala VBK). Tredjeplatserna togs av göteborgs Martin Appelgren, Alexander Herrmann och Simon Bohman. Den sistnämnde i par med Nyköpings Linus Tholse.

Nästa stopp för vår elit är SBT 4-star i Umeå 17-19 juni, följd av NEVZA i , Norge, 22-24 juni.

Skribent & Foto: Martin Appelgren