Boka bana
Bli medlem

Att vara juniortränare

Denna sida är ett komplement till sidan ”Att vara tränare i GBC” så läs den sidan innan du tar dig an denna juniorspecifika information.

Att vara juniortränare är ett uppdrag med utmaningar och möjligheter. Du får möjligheten att bidra till att utveckla och vägleda unga individer som har all potential inom vår fantastiska sport. Dessa individer kräver lite extra då det inte är vuxna vi jobbar med. I våra juniorgrupper så är det INTE en elitsatsning som gäller, detta betyder att vi inkluderar alla och strävar efter att skapa glädje och trygghet för att alla ska få utvecklas i sin egna takt. Vi bestraffar aldrig utan jobbar enbart mot att uppmuntra och berömma bra beteenden/prestationer. Konstruktiv kritik kan ges för att tala om för ungdomen vad som behövs för att förbättras. Ett exempel på hur man ger konstruktiv kritik kan vara följande:
”Du har väldigt bra position i mottag men när du spelar bollen så sträva efter att hålla armarna raka för att skapa en plan plattform”
Tänk till lite extra på hur du  ger feedback till ungdomarna och att alla är individuella. Ibland kan det vara mycket som har hänt under dagen och hormoner som snurrar på högvarv så då kan det vara bra att du har förståelse för detta och anpassar ditt bemötande därefter.

Fem bra saker att ta med sig:

1. Trygghet: Skapa trygga och välkomnande miljöer
2. Delaktighet: Erbjud delaktighet och inflytande
3. Glädje: Främja inre drivkraft och långsiktig utveckling
4. Allsidighet: Möjliggör allsidigt och lekfullt idrottande
5. Hälsa: Bidra till hälsa och välbefinnande över tid

Dessa punkter är tagna från Riksidrottsförbundet och man kan även klicka in på länkarna för att läsa mer.

Skulle någonting akut hända under träning som du känner att du inte kan lösa själv så ta i först hand hjälp av en tränare bredvid, alternativt om det finns någon annan vuxen i närheten som kan hjälpa till med situationen. Detta ska alltid rapporteras till kansliet på info@gbcbeach.com så att vi vet vad som uppstått samt vilka som varit inblandade. I värsta fall om situationen inte går att lösa på plats så är det okej att avvisa ungdomen (genom att be honom/henne sätta sig ner på trallen och inte vara med på träningen mer). Om du blir tvungen att göra detta är det viktigt att du förklarar för honom/henne varför och hur du resonerar samt att du hör av dig till kansliet på ovanstående mejl och förklarar situationen som uppstått.

Registerutdrag – en säkerhet för barn, och en lag att följa!

Sedan årsskiftet 2019/20 är det lag på att alla som arbetar med barn ska uppvisa ett godkänt registerutdrag ur polisens belastningsregister. Detta gäller även för dig som är juniortränare. Det är av högsta vikt att klubben sköter detta så dröj inte med att lösa detta. Du som är juniortränare kommer få ett separat mail om hur du gör. Även du som inte är juniortränare kan skicka efter och visa upp ett utdrag, vilket är bra då du kan hoppa in som reservtränare för juniorgrupper. På reservtränarlistan på hemsidan står det vilka tränare som är ok att ta in som reserv för juniorgrupper. Det måste stå OK under juniortränare om du ska få ta junioruppdrag.

 

Träningsnärvaro junior

I GBC:s juniorträningsgrupper ska tränarna föra närvaro på spelarna i gruppen. Detta sköts genom en app som heter “LOK”. Då det är mycket som ska göras i terminssatarten så kommer dessa grupper finnas tillgängliga i apparna först någon/några veckor in i terminen. Innan grupperna finns i appen så kan du se vilka som ska vara i respektive grupp på hemsidan (precis som med din egna träning). Viktigt att stämma av så att alla namnen stämmer för ibland går folk till fel grupp. Oftast kommer det att tillkomma någon under periodens gång. Om du har någon i din grupp som inte är med i listan så kontrollera detta med kansliet, info@gbcbeach.com, då det är väldigt viktigt att verkligheten stämmer med vad som står i våra filer. Har du som tränare några frågor om detta så kontakta kansliet, info@gbcbeach.com.