Boka bana
Bli medlem

Arkiv för augusti, 2022

Vinnarna i onsdagsgrillen 2022

Igår var det final för sommarens Onsdagsgrill. Totalt har 138 medlemmar varit med på ett eller flera av de 9 tillfällena och det har varit fullbokat varje vecka. Kul spel, paus för hamburgare och gött snack med andra medlemmar, samt ett väldigt förmånligt pris har varit en stark dragkraft helt enkelt.

Inför sista tillfället var det redan klart att totalsegrarna var oslagbara. Niklas Holdynski och Joanne Lau blev båda två mästare i kavaj – ingen av dem var med på sista tillfället men då de jobbat upp en rejäl marginal under de 8 första veckorna kunde ingen av de andra komma ikapp.

Tyvärr har vi inga vinnarbilder  då ingen prisutdelning kunde göras i och med att segrarna inte var på plats. Vinsterna, som är varsin Mikasa matchboll, kan hämtas ut i receptionen.

Tack för allas medverkan i sommar, nu laddar vi om inför hösten och med den kommer ju After Beachen! 🙂 Datum för dessa kommer inom kort!

Sluttabellen: (mer …)

Elitspår HT22 – Snart klart

Nu är herrarnas grupper i Elitspåret HT22 klara. Damgrupperna är nästan klara, men det återstår lite finjusteringar innan det är klart. Damgrupperna kommer att publiceras i början av nästa vecka, förhoppningsvis på måndag. Håll ut!

För att se herrgrupperna gå till ELITSPÅR HT22 och klicka på fliken ”GRUPPER”

Trevlig helg!

 

/GBC Kansli

Dubbla guld till GBC i Tourfinalen

Årets svenska tourmästare korades i Ljungby och det blev dubbel glädje för GBC.

När krutröken lagt sig stod GBC:s Hulda Rudberg och Jakob Wijk Tegenrot överst på prispallen tillsammans med sina vapendragare Camilla Nilsson och Linus Tholse från Nyköpings FK.

Hulda, som aldrig tidigare vunnit en vanlig tourtävling, var minst sagt överväldigad efter helgens prestation och kan nu lägga till tourmästare på CV:t efter att ha besegrat Sara Cavretti (Beachbrothers BC) och Helene Jernbeck (Slow Down BC) i tre set. 

Foto: Jakob Birgersson

– Jag inte riktigt smält vad som faktiskt hände igår. Vi hade många tuffa tresetare och vi slet verkligen från första början till sista bollen. Det var riktigt kul att spela med Camilla och jag kände redan när vi spelade göteborgstouren tillsammans att vi hade mer att ge, säger Hulda.

I Göteborg blev det en femteplacering för Hulda och Camilla, och sedan spelade de med andra partners för att återförenas på årets sista tävling. Faktum är att tjejerna spenderat bra många fler timmar i skarpt läge på tävling än vad de tränat ihop.

– Jag hade inga speciella förväntningar mer än att jag skulle göra mitt bästa samt ge allt på banan och det räckte hela vägen denna gången. Spelet med Camilla kändes tryggt från första matchen till sista. Vi var i många tuffa lägen men vi gav aldrig upp och hade bra tålamod hela vägen. Det kändes som vi peppade och höll varandra lugna hela vägen, säger hon.

Hulda som är uppvuxen i GBC och har tagit sig från yngsta juniorgrupp hela vägen upp till klubbens toppsatsning på damsidan fick nu verkligen betalt för de timmar hon lagt ner i sanden. 

– Känslan att vinna både mitt första guld på touren och inte minst på Tourfinalen är obeskrivlig. Från att ha stått i flera år och varit bollrullare till många av spelarna som man mött, till att man faktiskt står där på banan mot dem och lyckades vinna är helt otroligt. Blir tårögd när jag tänker på det och hur mycket jobb man faktiskt har lagt ner. Fyfan va sjukt, avslutar hon.

På herrsidan har GBC:s Martin Appelgren vunnit de tre senaste tourfinalerna, i fjol tillsammans med Alexander Herrmann. Men i Ljungby tog det stopp i en jämn final mot Tholse/Tegenrot. Faktum är att det var Jakobs första tourfinalguld vilket innebär att han nu innehar de två mest prestigefyllda titlarna inom svensk beachvolleyboll. Han har sedan tidigare även SM-guld. Två stycken dessutom. 

Foto: Jakob Birgersson

Första gången jag står högst upp på pallen i en Tourfinal. Det känns riktigt skönt att vi lyckades knipa guldet och en bra avslutning på en bra sommar. Vår väg till guldet var komfortabel fram till semifinal och final. Semifinalen hamnade vi i underläge med flera matchbollar emot oss i tredje set mot bra spelande Norman/Molin, men vi lyckades tillslut vända det till vinst. I finalen började vi, och speciellt jag, inte alls på topp där jag blev stoppad i anfall och missade en hel del. I andra set såg det ut som det brukar när vi möter Appelgren/Herrmann, jämnt och tajt, 21-19. Till tredje set kommer vi in med bra momentum och under hela setet känns det som att bollarna går vår väg. Vi spelar bra, har flytet på vår sida och jobbade hårt med nedkylning vid timeout och sidbyte och kan tillslut stå som segrare, säger Jakob.

Med det avslutas den svenska elittouren och våra spelare har eventuellt några internationella turneringar kvar innan det är dags att ta ett välförtjänt uppehåll och ladda batterierna inför 2023. 

Sverigetourens säsongsfinal stundar

På lördag och söndag har det äntligen blivit dags att kora mästarna av den svenska touren när Tourfinalen avgörs i Ljungby. Prognosen visar strålande sol och GBC representeras av starka medaljkandidater på både herr- och damsidan.

Det är med delvis vemod som vi konstaterar att den svenska säsongen börjar komma till sitt slut. Samtidigt som vi för andra veckan i rad får njuta av att mästare ska koras. Ljungby stod som arrangör för ett av de tidigare tourtävlingarna den här säsongen, då med en 4-stjärnig SBT. Nu är man alltså tillbaka för att arrangera finalen av den svenska touren. 

På pappret ser GBC:s medaljchanser starkast ut på herrsidan där de tre högst rankade lag innehåller minst en GBC:are. Dessa lag är också de som tagit flest topplaceringar under sommaren sett till de som är med i startfältet. Jakob Wijk Tegenrot i par med Linus Tholse (Nyköpings FK) är turneringens högst rankade lag, tätt följda av Martin Appelgren och Alexander Herrmann som är regerande tourmästare från ifjol. På tredje plats hittar vi Stefan Andreasson som spelar med Anton Andersson (Svedala VK). 

Damernas startfält består till 40% av spelare från GBC, vilket är mäkta imponerande. Högst rankad av dessa är Hulda Rudberg. Den nyblivna SM-bronsmedaljören spelar för andra gången i år med meriterade Camilla Nilsson. Paret spelade senast under SBT 5-star i Göteborg och slutade då på en femteplats. Även Talar Kirkor och Anne-Lie Rininsland samt Malin Bergholm och Louise Månesköld finns med på den övre halvan i startfältet. En spännande nybliven konstellation är GBC:s Juste Derkintyte som ställer upp med Felicia Granberg (IKSU). Felicia vann Tourfinalen 2019 i Nyköping och har erfarenheten och rutinen som krävs för ett bra resultat. 

Noterbart är att Sara Malmström och Klara Ribom, silvermedaljörer på SM och dubbla 5-star vinnare på SBT, är iväg på internationella äventyr då man spelat en Beach Pro Tour Future i Budapest, Ungern. Paret kommer alltså inte spela Tourfinalen. Man var otroligt nära att kvala in i huvudturneringen efter en stabil 2-0 seger i första matchen och en ruggigt tight förlust i andra (25-27, 21-23).

Toufinalens gruppspel och åttondelsfinaler spelas på lördagen och kvartsfinal till och med final på söndag. Någon gång på eftermiddagen ska mästarna koras. 

Spelschema och resultat: https://www.profixio.com/app/sbt_tourfinal_ljungby_13

 

GBC representeras på Beach Pro Tour i veckan – på två olika platser

I Sverige väntar Tourfinalen till helgen, men innan dess inleds två Beach Pro Tour Future tävlingar i Portugal och Ungern. Och GBC representeras på båda.

Cortegaça, Portugal, är spelplatsen den här veckan för Malin Bergholm och Louise Månesköld som gör säsongspremiär på världstouren. Eller Beach Pro Tour som det numera heter. Staden ligger några mil norr den klassiska tävlingsorten Espinho, känd för sin djupa sand och blåsiga förhållanden. Vi får se vad som väntar i Cortegaça. Tjejerna landar idag, onsdag, och kommer att inleda första kvalmatchen någon gång i morgon förmiddag.

Vi ser fram emot att förlänga sommaren i Portugal och planerar att spela bra och utan respekt för de andra lagen. När man tävlar på en ny plats och mot nya lag är det viktigt att vi fokuserar på vårt spel. Vi har inga spikade förväntningar eftersom vi inte har koll på motståndet, men vi ska göra vårt bästa för att ta oss in i huvudturneringen

Foto: Robert Boman

Några hundra mil nordöst hittar vi ytterligare tre spelare från GBC som under morgondagen kommer att mäta sig med världseliten i en annan “Future” i Budapest. Här finns Klara Ribom och Sara Malmström samt Talar Kirkor i par med Felicia Granberg från IKSU. Det är liksom för Malin och Louise årets första världstour för tjejerna, och dessutom allra första gången för Klara. Redan inne i huvudturneringen är 08 Beach Clubs Sanna och Tina Thurin. Så det finns alltså möjlighet för stor svensk framgång i Ungern.

För att kvalificera sig till huvudturneringen krävs två vinster imorgon. Vid förlust är man utslagen.

Spelschema Budapest: https://fivb.12ndr.at/tournament?tcode=WBUD2022&timezone=39

Spelschema Cortegaça: https://fivb.12ndr.at/tournament?tcode=WCOR2022&timezone=36

Ett lyckat SM för GBC – vi summerar alla medaljörer

Det blev många medaljer för GBC under förra veckans SM. Både unga och mer erfarna klubbmedlemmar skördade framgång på Tylösand. Guld i U15 liksom i veteran 60+ samt många nivåer däremellan visar att vi är en klubb med bredd.

Sammanlagt tog GBC 23 SM-medaljer i år och räknar vi individuella medaljer så blir det hela 29 stycken. 7 guld (8 individuellt), 6 silver (7 individuellt) och 11 brons (15 individuellt). Utöver detta hade vi mängder med andra fina placeringar. Vi har inga siffror på vad övriga klubbar slutade på, men troligtvis är det ett resultat som står sig bra i sammanhanget.

En av alla våra lovande juniorer, Cornelia Serneke Wolmebrant, hade ett lyckat SM och tog guld i U16 för andra året i rad. Vi har under veckan fått en pratstund med henne.

Hur summerar du årets SM?

Jag är riktigt nöjd och stolt över mina resultat i årets SM. Har tyvärr haft en del motgångar som påverkat min träning och utveckling en del detta år och tvekade på om jag kunde behålla guldet från förra året. Jag kämpade på och fick stöd av både vänner i klubben och utanför. Just därför betyder mitt guld i U16 extra mycket. Hoppades såklart på bättre placering i U17 och U18 men med en skadad höft är jag nöjd med mina femteplaceringar. Tycker även att stämningen detta år var magisk. Så skönt att det börjar bli normalt igen efter Covid.

Vilket är bästa minnet från SM?

– Mitt bästa minne från SM är nog när jag och Mirabelle spelade tredje set i kvartsfinal i U16. Vi låg under med 10-14 och var på den ”dåliga” sidan med tanke på vinden. Både jag och Mirabelle var riktigt nervösa över att förlora men vi lyckades till slut ta ledningen till 19-17.

Till sist. Vad är målet för dig i din beachvolleysatsning?

– Mina mål i beachvolleybollen är såklart att spela på högsta nivån. Resa runt världen på tourer och möta massa bra lag, säger Cornelia.

Prispall U16 dam. Foto: Robert Boman


Här nedan summerar vi alla medaljörer från GBC. Om vi missat någon är det bara att höra av sig så att vi kan uppdatera.

U15
Guld: Livia Ottosson/Filippa Andersson Widén (KFUM Kristianstad VK)
Guld: Noah Granqvist/Teddie Almblad Engwall (Slow Down BC Roslagen)

U16
Guld: Cornelia Serneke Wolmebrant/Mirabelle Olsson (08 BC)
Brons: Joel Junholt/Axel Bondesson (Slow Down BC Roslagen)

U17
Silver: Thea Karlsson/Nova Bjernersjö (Beachbrothers BC)

U18 B-slutspel
Guld: Valdemar Jacobsson Orrbeck/Teddie Almblad Engvall (Slow Down BC Roslagen)

U19
Brons: Bolla Falkenby Thorén/Erica Frischenfeldt

U20
Brons: Daniel Johansson/Hugo Dahlgren

V35+
Guld: Anne-Lie Rininsland/Kerstin Östberg (IKSU)
Silver: Talar Kirkor/Camilla Nilsson (Nyköpings FK)
Silver: Manne Welin/Håkan Sigfridsson (IK Ymer)
Brons: Stina Persson/Kerstine Olsson (Slow Down BC Roslagen)

V40+
Brons: Anna-Karin Hermansson/Cecilia Boreström
Brons: Pernilla Hansson/Petra Forsberg (Morgondagens BC)

V45+
Brons: Yvonne Stenberg/Claudia Schlegel (Föreningen Eneryda Volley)

V50+
Brons: Birgitta Persson/Irma Persson

V55+
Guld: Joachim Dahlgren/Per Ljunggren
Brons: Gunnar Åberg/Tomas Arvidson (Föreningen Beachvolley-Aid)

V60+
Guld: Gunnar Åberg/Tomas Arvidson (Föreningen Beachvolley-Aid)

Mixed
Guld: Malin Bergholm/Jakob Molin (Sollentuna VK)

Senior-SM
Silver: Klara Ribom/Sara Malmström
Silver: Jakob Wijk Tegenrot/Linus Tholse (Nyköpings FK)
Brons: Hulda Rudberg/Helene Jernbeck (Slow Down BC Roslagen)
Brons: Stefan Andreasson/Anton Andersson (Svedala VBK)