Boka bana
Bli medlem

Dubbla guld till GBC i Tourfinalen

Årets svenska tourmästare korades i Ljungby och det blev dubbel glädje för GBC.

När krutröken lagt sig stod GBC:s Hulda Rudberg och Jakob Wijk Tegenrot överst på prispallen tillsammans med sina vapendragare Camilla Nilsson och Linus Tholse från Nyköpings FK.

Hulda, som aldrig tidigare vunnit en vanlig tourtävling, var minst sagt överväldigad efter helgens prestation och kan nu lägga till tourmästare på CV:t efter att ha besegrat Sara Cavretti (Beachbrothers BC) och Helene Jernbeck (Slow Down BC) i tre set. 

Foto: Jakob Birgersson

– Jag inte riktigt smält vad som faktiskt hände igår. Vi hade många tuffa tresetare och vi slet verkligen från första början till sista bollen. Det var riktigt kul att spela med Camilla och jag kände redan när vi spelade göteborgstouren tillsammans att vi hade mer att ge, säger Hulda.

I Göteborg blev det en femteplacering för Hulda och Camilla, och sedan spelade de med andra partners för att återförenas på årets sista tävling. Faktum är att tjejerna spenderat bra många fler timmar i skarpt läge på tävling än vad de tränat ihop.

– Jag hade inga speciella förväntningar mer än att jag skulle göra mitt bästa samt ge allt på banan och det räckte hela vägen denna gången. Spelet med Camilla kändes tryggt från första matchen till sista. Vi var i många tuffa lägen men vi gav aldrig upp och hade bra tålamod hela vägen. Det kändes som vi peppade och höll varandra lugna hela vägen, säger hon.

Hulda som är uppvuxen i GBC och har tagit sig från yngsta juniorgrupp hela vägen upp till klubbens toppsatsning på damsidan fick nu verkligen betalt för de timmar hon lagt ner i sanden. 

– Känslan att vinna både mitt första guld på touren och inte minst på Tourfinalen är obeskrivlig. Från att ha stått i flera år och varit bollrullare till många av spelarna som man mött, till att man faktiskt står där på banan mot dem och lyckades vinna är helt otroligt. Blir tårögd när jag tänker på det och hur mycket jobb man faktiskt har lagt ner. Fyfan va sjukt, avslutar hon.

På herrsidan har GBC:s Martin Appelgren vunnit de tre senaste tourfinalerna, i fjol tillsammans med Alexander Herrmann. Men i Ljungby tog det stopp i en jämn final mot Tholse/Tegenrot. Faktum är att det var Jakobs första tourfinalguld vilket innebär att han nu innehar de två mest prestigefyllda titlarna inom svensk beachvolleyboll. Han har sedan tidigare även SM-guld. Två stycken dessutom. 

Foto: Jakob Birgersson

Första gången jag står högst upp på pallen i en Tourfinal. Det känns riktigt skönt att vi lyckades knipa guldet och en bra avslutning på en bra sommar. Vår väg till guldet var komfortabel fram till semifinal och final. Semifinalen hamnade vi i underläge med flera matchbollar emot oss i tredje set mot bra spelande Norman/Molin, men vi lyckades tillslut vända det till vinst. I finalen började vi, och speciellt jag, inte alls på topp där jag blev stoppad i anfall och missade en hel del. I andra set såg det ut som det brukar när vi möter Appelgren/Herrmann, jämnt och tajt, 21-19. Till tredje set kommer vi in med bra momentum och under hela setet känns det som att bollarna går vår väg. Vi spelar bra, har flytet på vår sida och jobbade hårt med nedkylning vid timeout och sidbyte och kan tillslut stå som segrare, säger Jakob.

Med det avslutas den svenska elittouren och våra spelare har eventuellt några internationella turneringar kvar innan det är dags att ta ett välförtjänt uppehåll och ladda batterierna inför 2023.