Boka bana
Bli medlem

Arkiv för juli, 2024

GBC:s beachhjältar intar ikoniska Tofta strand

Tofta strand är redo för Sverigetouren. I veckan har 17 tappra GBC:are styrt kosan österut för att spela sommarens tredje 5-star. Gotland arrangerar touren för fjärde året i rad, på samma ikoniska plats där den i många år avgjordes på 90- och 00-talet. 

GBC har i vanlig ordning många medaljhopp i tävlingen. En spelare som ännu inte nått prispallen, men som har framtiden för sig, är Valdemar Jacobsson Orrbeck. 18-åringen tränar flitigt i klubbens juniorprogram och har gått framåt ordentligt de senaste åren. Bland annat vann han tillsammans med meriterade Simon Bohman årets upplaga Beach Royals, klubbens motsvarighet till King of the Court. Han jagar nu första medaljen på touren. 

– Min säsong hittills har varit väldigt rolig och lärorik, trots att det inte har blivit några prispallar. Men många nya grejer man har fått testa och känna på den lite högre nivån. Jag ser fram emot att spela på de sista tourerna nu innan säsongen är över och mest av allt ser jag ju fram emot SM, säger Valdemar.

Fullt fokus på mottag under en av sommarens tävlingar.

“Valle” har spelat de flesta tourstoppen i år, och även den Nordeuropeiska touren i Norge. I helgen ställer han upp med GBC:s bollsäkra gotlänning, Finn Aldén-Joyce, och de är klubbens högst rankade herrpar. Killarna får ses som lite av en joker i tävlingen, men kan helt klart vara med och utmana toppen om de får samspelet att stämma. 

– Nu inför Gotland har jag lite blandade förväntningar men det ska bli sjukt kul att spela ännu en tour och jättekul att jag får spela med Finn också. Jag tror absolut att vi kan göra ett ordentligt resultat, avslutar Valle. 

Förutom Finn kommer även GBC:s Samuel Alvinge från Gotland. Han spelar i helgen med Oliver Lundmark från 08 Beach och med stöd från hemmapubliken blir det intressant att se vad de kan åstadkomma. 

På pappret står dock Göteborgs damer för de största medaljförhoppningarna. Högst upp i startfältet hittar vi Malin Bergholm och Louise Månesköld som tagit kliv framåt sedan ifjol, men fortfarande letar efter den absoluta fullträffen på den svenska touren i år. Förra veckans vinnare, Selma och Line, har också tagit sig ut till ön. De vann dessutom på Tofta i fjol, och lär vara med och utmana om segern. Det kommer också Victoria Sahlberg att vara, den här helgen i par med Gislaveds Linda Ericsson. En ny och spännande kombination bildar GBC:s Xanthi Foteini och IKSU:s meriterade Felicia Granberg. En duo att hålla koll på under helgen. 

Övriga GBC:are med partners:
Linnea Bengtsson / Bolla Falkenby Thorén
Emma Ling / Malin Evrenos
Bahrija Becovic / Stina Törnqvist
Jenny Strålman / Michaela Engman
Louise Lindberg / Sofie Lindberg

Tofta SBT 5-star
12 juli: gruppspel och åttondel
13 juli: kvart, semi, final
Antal lag: 16 dam & 16 herr

Spelschema, resultat och info
Sändning: https://www.volleytv.se/sv/home 

För fler uppdateringar om våra spelare:
Instagram: @gbcfamiljen & @teamgbc
Facebook: Göteborg Beachvolley Club & Team GBC


GBC ägde prispallen i Åhus 5-star

GBC fyllde prispallen när Åhus 5-star avgjordes förra veckan. Sammanlagt blev det tio av totalt sexton medaljer.

Bäst gick det för Selma Robinson och Line Andersson som vann tävlingen för andra året i rad, efter en imponerande insats. Tjejerna finalbesegrade klubbkamraterna Sara Malmström och Hulda Rudberg i tre set.

– Vi spelade väldigt stabilt genom hela turneringen, med många matcher där vi vinner med övertygande siffror. Vi lyckas vinna mot lag som vi inte vunnit mot tidigare vilket också var väldigt roligt och ett bevis på att vi har utvecklats både från förra året och från de turneringar vi spelat tidigare nu i sommar, säger Selma.

Selma och Line efter att ha vunnit i Åhus i fjol.

GBC framgången i Åhus är extra glädjande eftersom att SM avgörs där från och med nästa år. Och Selma och Line trivs minst sagt. 

– Åhus har förutsättningar som passar oss bra som lag, med lätthoppad sand och inte så mycket vind. Den stora anledningen till att det gick så bra var att vi kunde komma fram på nät och använda våran höjd. Det gav utdelning snabbt och vi byggde på oss ett självförtroende under turneringens gång. Det var väldigt kul att spela och såklart var det extra kul att vinna vår första tour för året tillsammans. Nu väntar både Tofta och Landskrona, och sedan självklart SM, avslutar Selma. 

Tjejerna, som båda två tränar och pluggar på college i USA, gör sin andra säsong tillsammans. Selma är fostrad i GBC, medan Line, som tidigare representerat Habo, gör sin första säsong för klubben. På damernas prispall vann även GBC:s Kaisa Wallin och Ania Mierzejewska ett brons.

På herrsidan blev det återigen en final för Stefan Andreasson tillsammans med Anton Andersson från MBC. De ställdes, liksom i Sollentuna, mot Slow Downs Linus Isaksson och Theodor Grahn. En drabbning som Linus och Theo även denna gång gick segrande ur. På herrsidan blev det även tre bronsmedaljer för Jakob Wijk Tegenrot, Erik Bylund samt Martin Appelgren. Den sistnämnda spelandes med Erik Ask från Västerås. 

Prispallen i Åhus 5-star 2024.

I helgen väntar en lite längre resa för de som ska tävla på Sverigetouren då den avgörs på Gotland och ikoniska Tofta strand. 

Samtliga GBC placeringar plus partners i Åhus 5-star

Guld
Selma Robinson / Line Andersson

Silver
Sara Malmström / Hulda Rudberg
Stefan Andreasson / Anton Andersson (Malmö BC)

Brons
Ania Mierzejewska / Kaisa Wallin
Jakob Wijk Tegenrot / Erik Bylund
Martin Appelgren / Erik Ask (Västerås VK)

5:e plats
Anne-Lie Rininsland / Anna Rydenberg
Victoria Sahlberg / Frida Johansson (Malmö BC)
Louise Månesköld / Malin Bergholm
Finn Aldén-Joyce / Anton Björklund

9:e plats
Linnea Bengtsson / Bolla Falkenby Thorén
Klara Ribom / Ellen Lindqvist
Juste Derkintyte / Alice Arnberg (IKSU)

13:e plats
Elin Westin / Malin Evrenos (08 BC)
Anton Tegenrot / Peter Lundgren (Hylte Halmstad VBK)
Valdemar Jacobsson Orrbeck / Bruno Fridström (Sollentuna VK)
Daniel Persson / Carl Petersson

Stor sportfest när Åhus 5-star avgörs i dagarna

Idag inleds Åhus 5-star. Tillsammans med beachfotbollsveckan har det byggts upp ett festivalområde där tusentals sportentusiaster kommer att befinna sig under veckan. Gruppspel och åttondelar står på dagens agenda, och imorgon resten av tävlingen. 

GBC kommer till Åhus med en stark trupp. De flesta av våra färska medaljörer från SM-veckan i Västerås för några dagar sedan kommer till start, och är givetvis sugna på att stå högst upp på pallen den här gången. Hela 17 spelare i damernas startfält, alltså över hälften, kommer från Göteborg. Dessutom har GBC tio hungriga herrar med i tävlingen. 

Goda minnen från Åhus två år tillbaka då GBC toppade pallen på både dam- och herrsidan.

Det kommer utan tvekan bli en livad helg för beacheliten som inte riktigt är vana med event av denna magnitud. Arenaområdet är minst sagt folkrikt och betydligt större än vanliga tävlingar. Sanden är lätthoppad, nästan som på Skrea Strand i Falkenberg (för er som minns den), och dessutom kan det komma in en del vind. Helgens resultat blir extra intressant då SM kommer att avgöras just på denna plats de kommande tre åren.

Samtliga GBC-spelare plus partners:

Malin Bergholm / Louise Månesköld
Hulda Rudberg / Sara Malmström
Victoria Sahlberg / Frida Johansson
Anne-Lie Rininsland / Anna Rydenberg
Ania Mierzejewska / Kaisa Wallin
Klara Ribom / Ellen Lindqvist
Juste Derkintyte / Alice Arnberg
Selma Robinson / Line Andersson
Bolla Falkenby Thorén / Linnea Bengtsson
Elin Westin / Malin Evrenos
Stefan Andreasson / Anton Andersson
Martin Appelgren / Erik Ask
Jakob Tegenrot / Erik Bylund
Anton Björklund / Finn Aldén-Joyce
Carl Petersson / Daniel Persson
Valdemar Orrbeck Jacobsson / Bruno Fridström
Anton Tegenrot / Peter Lundgren

Åhus SBT 5-star
3 juli: gruppspel och åttondel
4 juli: kvart, semi, final
Antal lag: 16 dam & 16 herr

Spelschema, resultat och info 
Sändning

För fler uppdateringar om våra spelare:
Instagram: @gbcfamiljen & @teamgbc
Facebook: Göteborg Beachvolley Club & Team GBC

Historiska SM-medaljer i Västerås 

Beachvolleyhistoria skrevs under helgen när de första svenska klubblagsmästarna korades. Dessutom sändes sporten på SVT som en del av SM-veckan. Efter tre tävlingsdagar vid Lögarängsbadet lämnade GBC Västerås med ett silver och två brons.

– Tävlingen får väl anses vara godkänd även om vi såklart gärna hade velat få med oss åtminstone en guldmedalj, säger GBC:s elittränare Elvir Rakovic.

GBC:s båda damlag presterade som förväntat starkt under helgen och nådde båda till finaldagen. Oturligt nog möttes de redan i semifinalen, där lag Sara, Hulda, Malin och Louise drog det längsta strået. Således blev det en bronspeng för lag Juste, Ania, Ellen och Klara efter att endast ha förlorat mot de båda finallagen.

Väl i finalen blev det en uppgörelse mellan Göteborg och Stockholm. Stockholmstjejerna, spelandes för 08 Beach, representerades av systrarna Thurin samt unga Emilia Berg tillsammans med rutinerade Sara Cavretti. I svåra förhållanden med regn och stark vind inleddes finalserien med ett möte mellan Sara och Hulda mot de två bollsäkra systrarna. I två jämna set, där GBC stod för en imponerande upphämtning i det andra set, lyckades till slut Stockholm placera in matchbollen och ta hem den första omgången. I kommande måstematch för Göteborg ställdes Malin och Louise mot Emilia och Sara. Västkustvinst hade inneburit ett så kallat “golden set” i finalserien. Återigen stod dock Stockholm för en stark insats och bemästrade vinden och regnet bäst. Klubbens damer sammantaget för en fin prestation och lämnar SM med två starka placeringar, och befäster Göteborg som den klubb med störst bredd på damsidan. 

GBC:s damspelare plus coacher efter prisutdelningen.

På herrsidan ställdes GBC-killarna, som hittills relativt ohotat besegrat två Habo-lag, mot Slow Down i semifinalen. Första matchen blev en rysare där Martin och Jakob ställdes mot Theo Grahn och Linus Isaksson. Trots flera matchbollar kunde GBC inte knyta ihop säcken utan förlorade den första den inledande omgången. Alexander och Stefan gjorde sedan en stabil insats mot unga Teddie Almblad Engwall och Fabian Isaksson och deras 2-0 vinst innebar att semifinalserien gick till ett avgörande “golden set” till 15. Där blev det återigen en repris av den första matchen. Tyvärr lyckades Martin och Jakob inte prestera på topp, och Slow Down-killarna knep finalplatsen. En final som de sedan vann mot Stockholm, även där efter att ha vunnit i ett avgörande “golden set”. 

Herrarnas bronsmedaljörer.

– Jag tycker att spelarna och coacherna gör vad de kan men vi är tyvärr inte tillräckligt skarpa i några få avgörande lägen i herrarnas semi och damernas final. På den här nivån när man möter några av Sveriges bästa spelare på andra sidan så är det ofta ett par marginalbollar som är skillnaden mellan vinst och förlust. Idrottens charm och förbannelse, säger Elvir.

Nytt i denna tävlingsform är att matchcoachning tillåts, likt hur det är i ungdomsmästerskap eller på exempelvis nationella tourer som den amerikanska och danska. På plats i Västerås fanns tränarduon Elvir och Elin Westin. Elin belönades även med arrangörens pris för sitt coachande. 

– Den största skillnaden för oss tränare är såklart att vi kan vara lite mer delaktiga under matcherna. Uppfattningen är också att det har varit uppskattat av spelare att kunna få extra input och stöd utifrån men det handlar såklart om att hitta en avvägning, det är ju till syvende och sist alltid spelarna på plan som ska göra det och som ska fatta egna beslut. Största skillnaden annars är dock ett direkt avgörande Golden set som är ett spännande och samtidigt något slumpmässigt sätt att avgöra en match då det bara spelas till 15, säger Elvir. 

Vi kan nog förvänta oss att klubblags-SM är här för att stanna och GBC siktar redan nu på att stå överst på pallen i Norrköping 2025. Tills dess får vi se om tävlingen modifieras efter denna första upplaga.

– Jag gillar personligen den nya tävlingsformen och jag tror att det är viktigt att stärka klubbarnas status i den här mestadels individuella idrotten. Med det sagt så hoppas jag att man till nästa år ser över tävlingsstrukturen något för att premiera elitbredden hos klubbarna som ju är något av en grundidé med klubblags-SM. Detta går att göra på flera olika sätt och jag tror att några förslag har varit uppe för diskussion redan, säger Elvir.

Han fortsätter.

– Avslutningsvis så tycker jag att det var en härlig helg där våra tre lag och två tränare bodde tillsammans på en gård utanför Västerås. Tiden man tillbringar tillsammans mellan matcherna är något man tar med sig minst lika mycket som den sportsliga delen.

Nu i veckan väntar mer spel för våra elitspelare när sommarens andra 5-stjärniga tävling avgörs i Åhus under onsdag och torsdag.

Prispall Klubblags-SM 2024

Guld
Herr: Slow Down
Dam: 08 Beach

Silver
Herr: 08 Beach
Dam: GBC

Brons:
Herr: GBC & IKSU
Dam: GBC & Malmö BC

 

För fler uppdateringar om våra spelare:
Instagram: @gbcfamiljen & @teamgbc
Facebook: Göteborg Beachvolley Club & Team GBC