Boka bana
Bli medlem

Seriespel – den perfekta kombinationen av tävling och träning

GBC är Sveriges i särklass största volleybollklubb med drygt 1500 medlemmar. Klubben erbjuder träningar och tävlingar för allt mellan nybörjare till elit, juniorer till pensionärer.
År 1996 introducerades seriespel för första gången i klubbens verksamhet med tre herrdivisioner och två damdivisioner. Idag, 27 år senare, har seriespelet utökats till ca 20 divisioner på herrsidan och ytterligare ca 16 divisioner på damsidan. Dvs. totalt nästan 40 olika divisioner. Och bara det inom en och samma förening!

Vad är det som gör seriespelet så populärt? Det är svårt att undgå den tävlingsgnistan som lyser igenom hos de flesta beachspelare. Det är såklart kul att träna, men inget slår känslan av att tävla och få visa vad man går för i skarpt läge! Bra som dåliga dagar (men förmodligen lite mer de bra dagarna).

Fördelen med GBCs seriespel är att det i majoriteten av divisionerna ingår både träning och tävling. Upp till division 4 har man först en timmes tränarledd träning följt av en timme seriespelsmatcher. Med denna kombination kan får man ut de bästa av två världar med möjlighet att fila teknik och testa olika spelkombinationer, följt av två ända-in-i-kaklet-matcher där förutsättningarna är enkla: det lag som är bäst vinner matchen.

Stefan Berglund och Joakim Hansson är två veteraner inom GBC och beachvolleyn. De flesta i klubben känner till duon under namnet “Beachspikers”. De har varit medlemmar i klubben sedan 1999 och spelat seriespel i stort sett varje år de senaste 20 åren. Stefan och Joakim var tidiga med att fatta tycke för konceptet:

Beachspikers på toppen av prispallen SM 2019

– Seriespelet är det perfekta sättet att få lite nerv i vardagen. Då har man chansen att använda det man har tränat på och få till skarpa lägen, där man måste prestera som bäst i vissa bollar. Perfekt uppladdning inför sommaren. Ju fler gånger man utsätter sig för tävlingspress, desto bättre går det.

Efter varje 5-veckorsperiod är det ett lag som går upp en division och ett lag som faller ner en. På det sättet blir nivån i serien självstyrande där motståndet i regel alltid håller en hyfsat jämn nivå.

– Varje termin är lika rolig och det fina är att man ganska snabbt hamnar i en grupp med likvärdigt motstånd. Man behöver aldrig vara rädd att få storstryk och man får heller aldrig alldeles för lätta matcher. Det är ett genialt upplägg med 6 lag i varje grupp som i min mening har lett till succé i många år för GBC, säger Stefan.

I seriespelets lägsta nivåer är det allt ifrån nybörjare till spelare som spelat ett tag på motionsnivå. Den högsta nivån är Elitserien. Här möts några av klubbens och Sveriges bästa spelare, en klass för sig helt enkelt!

– Vi har lyckats vinna Elitserien en gång, har med åldern halkat nedåt i systemet, men tycker det är lika kul fortfarande, instämmer duon i Beachspikers.

—————————————————————————–

Är du själv sugen på att testa på seriespel?

Anmälan till Seriespel VT23 är öppen t.o.m. 26 december.
Saknar du partner så finns det spelare att tillfråga i listan Partner Sökes på klubbens hemsida.

För mer information och anmälan klicka HÄR.