Boka bana
Bli medlem

Team GBC mot WT : inför år 2

Det är många som har varit snälla nog att gratulera och berömma satsningen Team GBC mot WT. Det har varit en unik satsning ändå från början med så många unga killar med såpass hög nivå från början och med en sådan vilja att träna mycket och utvecklas till dom fantastiska beachvolleybollspelare dom är. Killarna har tränat 8 pass per vecka från september till juni varav många pass dessutom varit långa 3-timmarspass. Jag har varit med som tränare på 8 av 12 timmar planerad beachträning varje vecka. Det har varit ett år fyllt av hård träning, slit med att få ihop vardagen med jobb, skola, familj, flickvän, kompisar. Det har funnits en frustration i gruppen över att fler saker inte fungerar. Vi har haft för lite resurser, inte tillräcklig spetskompetens, inte tillräckligt med sömn, inte tillräckligt med sponsorer, inte tillräckligt med struktur. Det har bitvis varit ordentligt tufft, både för killarna och för mej. Men vi har tränat på, bitit ihop och peppat med målet i sikte.

Jag är otroligt stolt över det vi har åstadkommit under första året med satsningen. Alla killarna är starkare och mer uthålliga än nånsin och alla har ökat sin nivå i grundspelet väldigt mycket. Alla 9 killar är betydligt mer stabila i mottag och pass vilket dom flesta nog håller med om är grunden till att lyckas som beachspelare. Vi har haft minst en spelare ur Team GBC mot WT överst på pallen på samtliga SBT (utom SM) under 2016. Sug på den lite. Det är ganska bra. På rankingen har Teamet platserna 1, 2, 4 och 7 av topp 10. Sämst rankad är rankad 21:a individuellt i Sverige. Det är ganska bra. 9 av dom 21 bästa spelarna i Sverige har varit med i Teamet.

Vad händer nu då? Höstterminen har redan börjat och träningen är i full gång. Satsningen fortsätter med en del förändringar. Wille Fors tar efter noga övervägande ett steg tillbaka i satsningen och väljer en mer normal satsning i elitgruppen. Han är långt ifrån färdig som beachspelare men gör ett moget och klokt beslut i att prioritera även annat i livet. Viktor Nyström tar paus från hårdträningen för att bilda familj och även i hans fall har vi verkligen inte sett det sista eller bästa av honom som beachspelare än, men återigen ett genomtänkt och klokt beslut. Christofer Lewin got an offer he couldn’t refuse från Falkenbergs inomhuslag. Han kommer träna och spela med elitseriens bästa lag och kommer säkert att utvecklas mycket både för volleybollen och beachvolleybollen. Vi får se hur länge han klarar sej utan sand mellan tårna 6 dar i veckan. Adam Nilsson planerar att lägga ännu mer tid i gymmet och minska tiden i sanden för att pröva nya sätt att nå framgångar framöver. Han kommer troligen tillbaka i beachträning med gruppen redan till våren.

Kvar i gruppen är alltså Alexander Annerstedt, Alexander Herrmann, Linus Frantzich, Martin Appelgren och Simon Bohman. Dessutom tillkommer Ludvig Simonsson som packar kappsäcken och flyttar ner från Umeå för att få hänga på BC och träna med Teamet. Ludde har varit ett intressant namn några år och kanske flytten till Göteborg kan vara det som behövs för att ta nästa steg. Joel Larsson får en fin chans att utvecklas då han får en plats att träna med Teamet på dom 2 morgonpassen. Joel har alla chanser att få en raketbana på sin utveckling om han går in för träningen med den vilja och intensitet som jag tror han kommer göra. Totalt sett är det en fantastisk grupp spelare och människor som garanterat kommer fortsätta pusha, peppa och utvecklas tillsammans.

Jag kommer inte att vara med som ansvarig eller som tränare under andra året av satsningen. Under slutet av året har det visat sej att jag och en del av gruppen har dragit åt ganska olika håll när det gäller till exempel mental träning, vissa delar av teknik/taktik och kanske även kring hur jag tänker att man behöver styra och lägga upp livet utanför beachplanen för att lyckas. Jag har därför tagit beslutet att ta en paus och laddar batterierna inför kommande utmaningar. Jag har lärt mej mycket i processen och en av dom viktigaste grejerna jag tar med mej är hur otroligt noga det är att etablera vägar för en rak, ärlig och öppen kommunikation.

GBC letar i nuläget efter en tränare och killarna kör under tiden på delvis själva. Vad jag vet är Jonas Liberg klar för ett pass i veckan och Erik Bylund troligen för minst ett pass. Jag kommer följa satsningen och allt som händer i GBC med spänning som vanligt och återkommer mer än gärna som tränare eller mentor åt någon grupp eller några spelare, men nu ska jag ha paus i alla fall under hösten.

Jag vill passa på att tacka Uffe Norman, Anders Nordahl och Anneli Friborg som engagerat sej i satsningen med betydligt mer engagemang än vad som krävs i deras olika roller. Utan er positiva inställning hade det varit väldigt svårt att få till den här satsningen överhuvudtaget.

Mvh, Johan Rininsland