Boka bana
Bli medlem

Hemligheten

Det är årets första turnering och ställningen är 13-10 till motståndarna. Jobbigt läge? Det är en challenger inne i hallen, egentligen ingen viktig turnering, men du spelar med ny partner och har fått all serve. Du hade svårt att somna igår kväll av någon anledning och har svårt att tagga igång. Det är dagens andra match och i den första vann ni knappt efter ganska dåligt spel. Tyvärr gick matchen mellan dom andra 2 lagen helt fel och förlorar ni denna har alla slagit alla och ni kommer åka ur gruppen på bollskillnad. Det vore ruskigt pinsamt, ni har ju tränat så hårt och dom ni möter tränar max en gång i veckan. Tanken var att ni skulle vinna turneringen, eller åtminstone gå till final. Axeln ömmar lite. Motståndarna gör sig redo att serva igen. Den förra var en nätrullare som du inte hann fram på. Glömde jag säga att det är 3:e set? Fasen – tänk om ni åker ut i gruppen nu – då riskerar ni att få skitlite poäng i period 1. Tänk om vi bränner chanserna att få spela touren redan nu. Domaren sätter pipan i munnen.”

Vart går dina tankar i en sån här situation? Hur reagerar din kropp? Hur kan du undvika negativa tankar? Negativa tankar leder ofrånkomligen till negativa känslor och med negativa känslor minskar chansen att prestera i en utsatt situation. ”Tänk inte på att du är trött. Kom igen, du är inte nervös. Motståndaren är inte jättestor i block. Tänk inte på vad det står. Tänk inte på färgen blå.” Hur stor är chansen att du tar ett bra mottag och vänder och vinner matchen? Vad kan du göra för att påverka din reaktion?

För att få svar på det tror jag du behöver fundera på varför du håller på med beachvolleyboll. Många svarar säkert att det är en cool sport, att man gillar livsstilen, kompisarna man träffar och att det är ett bra sätt att träna. En del svarar säkert att det är för att bli bäst. Jag tror dock att det finns en annan anledning, en anledning som driver alla som på något sätt tävlar inom vad det nu månde vara. En anledning som – om vi låter den komma upp till ytan och bli essensen av svaret på frågan varför – hjälper oss fantastiskt mycket i situationen ovan.

”Som tur är uppmärksammar din partner att ni har er timeout kvar. Ni sätter er på trallen i Beachcenter och tar lite vatten. Du, säger din partner, vi är i en rutten sits nu kompis och det finns inget vi kan göra för att garantera att vi vänder och vinner det här. Men vi gör så här – vi fokuserar på det vi kan påverka – nästa slag, nästa boll. Det finns en massa som talar emot oss nu, men om vi tänker på det så minskar nog chansen att vi lyckas. Vi kanske kan vända och vinna detta hälften av gångerna om vi verkligen skärper oss. Vår uppgift nu är att se till att vi ökar dom chanserna genom vårt beteende, iställer för att minska dom. Du Johan – vi skiter i hur det går och fokuserar på upplevelsen av den UTMANING vi har framför oss. Yes! Såklart! Jag tar chansen i den situation jag är i, med dom förutsättningar som finns där.”

Anledningen jag vill plocka fram är vår brinnande vilja att UTMANA oss själva. Det coola med en utmaning är att den per automatik ger oss tillåtelse att misslyckas ibland. Gör vi aldrig det så är det ingen utmaning. Förstår ni hur befriande skönt det är att säga till sig själv att man kommer misslyckas ibland? Följden av det blir att det blir ganska korkat att gå runt och oroa sig för att man ska misslyckas. Eller hur? Det finns en gammal tankegrej om att man på träning aldrig ska lyckas med ett moment 10 gånger av 10 för då är det för lätt, eller med andra ord ingen utmaning. Att skälla på sig själv på träning dom gånger man misslyckas blir återigen inte så smart. Men hur bra kommer man träna och tävla om man skiter i hur det går undrar du kanske. Jo, här kommer det riktigt fina med kråksången, vi fokuserar på insatsen istället för resultatet. Resultatet kan du bara påverka i begränsad mängd. I match kan du inte direkt påverka dina motståndare och deras insats. I träning liksom i match kan du inte fullt ut påverka resultatet av ett slag eller en rörelse. Genom en fokuserad insats kan du öka chanserna för att en serve eller ett pass blir resultatmässigt bra – du kan öka chansen för serveess från 5 till 7 %, chansen för ett bra pass från 80 till 90 %, men du kan inte påverka nånting till 100 % säkerhet.

Nästa steg är att gå från att söka prestationen och istället fokusera på upplevelsen. Att fokusera på den häftiga känslan av att utsätta dig för nånting svårt som du går in för med total fokus både i förberedelser och genom själva utmaningen. För det är här vi lägger vårt krut, all vår träningsvilja, all vår vilja att göra vårt bästa hela tiden, den lägger vi på vår egen inställning och insats. När du väljer att göra det är jag övertygad om att prestationerna kommer som ett brev på posten och du kommer att ha roligare på vägen.

I fortsättningen av detta finns texterna om ”Du är viktigare än din prestation – hur mår du istället för hur går det” och ”5-1 regeln – varför positiv feedback är bättre än negativ”.

Mvh, Coach Johan