Boka bana
Bli medlem

Att förbereda sig

Det är februari och nu går vi och längtar efter att kunna börja spela beachvolley utomhus här i Sverige. Det där första utomhuspasset med klar luft att andas och ofta mössa och långärmat på. Lika härligt att uppleva varje år! Men än är vi inte där, än så länge är det inomhus som gäller för oss som befinner oss på dessa nordliga breddgrader. Många spelare i klubben är nu i en förberedelsefas där de siktar på att toppa sin form inför vårens och sommarens tävlingar.


Februari månad – förberedelsetider inför vår- och sommarsäsong för både spelare och klubb

En positiv sak med beachvolley är att du som individ, oavsett ålder och spelarnivå, själv kan påverka en hel del hur mycket du väljer att förbereda dig och vilken målsättning du har inför kommande tävlingssäsong.

För att kunna nå sina mål, prestera på topp och leverera när det gäller så är ju det där med förberedelser en nödvändig del. Utan genomtänka förberedelser lämnas mycket åt slumpen och risken för att inte kunna prestera sitt bästa blir övervägande. Det gäller i många olika sammanhang i livet.

Som spelare handlar det om att ta hand om sin kropp och knopp, träna, äta, vila och lyssna till kroppens signaler och agera på det när det behövs. Inte alltid lätt när det är mycket som ska hinnas med på dygnets timmar. Och i en månad som februari när allt är mörkt och kallt utomhus och man inte har laddade sol-batterier i kroppen på samma sätt som i slutet på sommaren.

Hur gör man då? Ja det finns många tips och tricks att läsa och lära och se vad som funkar för just dig. En grund är:

 • Tid
  • Vi alla har 24h per dygn. Ingen har fler, ingen har färre. Det är 168h per vecka.
  • 112h per vecka är vakna timmar om man sover 8h per natt, vad väljer du att fördela de 112 timmarna på?

 

 • Energi
  • Du har en viss mängd energi som du som människa orkar förbruka varje dag. Olika människor kan förstås ha lite olika nivå. Men när energin är slut så är det tid att återhämta sig.
  • Fördelar du dina aktiviteter på en dag även utifrån energi? Dvs orkar du göra allt det du planerat in en dag även om timmarna finns?
  • Vad för aktiviteter ger dig energi tillbaka och fyller på depåerna? Kanske umgås med vänner, eller tvärtom vara helt själv en stund.

 

Det är inte alltid lätt och ibland händer oförutsedda saker hur noga man än varit och trots att man gjort allt man kan. Det är livet. Då gäller det att ta avstamp från där man står här och nu. Vad är bäst för mig just nu? Det är värdefullt att ibland ta sig en tankeställare och se över sitt upplägg av förberedelser!

Inom klubben pågår också förberedelser för fullt, i påsk arrangerar ju GBC Sveriges första World Tour för både Dam och Herr, det börjar närma sig med stormsteg. Hoppas du vill vara en del av denna tillställning som vi jobbar för att den ska bli spektakulär. Publik, spelare, funktionärer, sponsorer, värdar, domare ja alla behövs på plats i Beach Center på Kviberg i påskveckan för att skapa och uppleva grym beachvolley.
Förbered dig 😉 genom att skriva in datumet 18-21 april i din kalender!

Vi ses i sanden
Anneli Friborg, Ordförande GBC