Boka bana
Bli medlem

Viktiga internationella poäng på spel när Nordeuropeiska touren avgörs i Oddanesand i veckan

Den sista etappen för våra elitspelare innan midsommarvilan avgörs i Norge. Där spelas i veckan årets första nordeuropeiska tourstopp. Tävlingen äger rum i idylliska Oddanesand och inleds idag, tisdag. 

Som vanligt har GBC flera lag på plats. I potten finns 2500 euro, men också viktiga internationella rankingpoäng vilket troligtvis är den främsta anledningen till att så många tagit sig till sydöstra Norge den här veckan. 

Ett av lagen som gärna hade adderat några internationella poäng för att klättra på världsrankingen är GBC:s Stefan Andreasson i par med Malmös Anton Andersson. De har redan tävlat en del i år och är i full gång med säsongen. 

– Vi är ganska nöjda med inledningen av säsongen, började med en vinst i Göteborg (SBT 4-star) och sedan en andraplats i Sollentuna, säger Stefan.

Antons stora block kombinerat med Stefans försvarsspel är en av killarnas styrkor. Foto CEV.

Killarna var sedan iväg i Krakow, Polen, där det tog stopp i kvalet.

– Både Sollentuna och Polen fick oss att gå ”back to the drawing board” så att säga, vi tog statistik och diskuterade mycket vad orsaken till att vi inte kniper de matcherna, och hur vi kan åtgärda det. Svaret är ju ganska lätt egentligen så vi ska försöka tänka på det mer på träning och börja implementera det mer på match redan nu, säger han.

Kanske blir det fler hoppass, något som Stefan är riktigt vass på.

Eftersom konkurrensen på världstouren är tuff blir varje chans att skaffa sig internationella poäng av stor vikt. Killarna är sjunderankade i Norge och har goda chanser att gå långt. De ställs mot ett finländskt lag i sin första match.

– Nevzan är ganska viktig för oss då vi märkt hur svårt det är att ta sig in i turneringar utomlands så vi hoppas kunna knipa lite poäng för att boosta oss till kommande internationella tävlingar, avslutar Stefan.

Sara Malmström och Hulda Rudberg är det högst rankade GBC-paret på damsidan och har seed två i tävlingen, vilket gör dem till starka utmanare till segern. Hulda är dessutom regerande mästarinna och vann i Oddanesand i fjol. GBC ställer även upp med ytterligare tre starka konstellationer som kan ta sig lång i veckan, och dessa är: Selma Robinson/Line Andersson, Ellen Lindqvist/Juste Derkintyte samt Ania Mierzejewska/Victoria Sahlberg.

På herrsidan spelar Martin Appelgren och Jakob Wijk Tegenrot tillsammans för första gången och är tredjerankade i startfältet, vilket gör dem den högst rankade duon från GBC och Sverige. Ett spännande lag på herrsidan bildar unga lovande GBC-talangen “Valle” Jacobsson Orrbeck tillsammans med ännu yngre Teddie Almblad Engwall från Slow Down. Ungdomarna inledde med vinst mot Finland och möter senare ikväll tävlingens förstarankade par från Norge.

Turneringen spelas över tre dagar och formatet är dubbeleliminering vilket lite förenklat innebär att man har spelat färdigt efter sin andra förlust. Finalerna avgörs under torsdagseftermiddagen. 

NEVZA Oddanesand, Norge
18 juni: inledande omgångar
19 juni: slutspel fram till kvartsfinal
20 juni: kvart, semi och final
Antal lag: 22 dam & 29 herr

Spelschema och resultat, herrar
Spelschema och resultat, damer 

Sändning, BeachLive 

För fler uppdateringar om våra spelare:
Instagram: @gbcfamiljen & @teamgbc
Facebook: Göteborg Beachvolley Club & Team GBC