Boka bana
Bli medlem

Sommaren är här: utomhuspremiär för svenska elittouren i helgen

Förvisso spelades den första elittävlingen i Göteborg redan i påskas, men man kan ändå hävda att den svenska säsongen inleds på allvar i helgen då årets andra 4-stjärniga Swedish Beach Tour avgörs i Ljungby. Tävlingen börjar i morgon (lördag) och avslutas med finalspel under söndagseftermiddagen. Som vanligt är startfältet fullt av GBC-are.

Det är ett redan klassiskt tecken på att sommaren är här när utomhuspremiären för den svenska elittouren går av stapeln. I sol, värme och perfekta förhållanden kommer eliten i helgen att kämpa om segern och viktiga rankingpoäng i Kronoskogen på Ljungby Beach Arena. GBC representeras i vanlig ordning flitigt och har 24 spelare i startfältet.

Damernas tävling ser ut att bli en högst oklar uppgörelse med många konstellationer som kan tänkas lägga beslag på ädelmetallerna. Noterbart är att Sveriges mest meriterade damspelare genom tiderna, Karin Lundqvist (IKSU), gör (tillfällig?) comeback på högsta Sverigenivå tillsammans med GBCs Ania Mierzejewska. Även hemmahoppen Ella Sandberg och Frida Johansson från Värnamo, som vann utomhuspremiären i Ljungby ifjol, kommer till start.

Högst upp i startlistan hittar vi GBCs mycket rutinerade Kaisa Wallin som spelar tillsammans med Sara Cavretti från Örebroklubben Beachbrothers BC, och dessa två hör givetvis till favoriterna. Rankade tvåa är klubbens unga collegestjärna, Selma Robinson, som tillsammans med Nyköpings Camilla Nilsson också blir att räkna med. Det blir även spännande att se vad Malin Bergholm och Louise Månesköld kan ställa till med efter en vinters hårdträning i GBCs elitprogram och nyligen hemkomna från internationella äventyr. Bortsett från dessa finns en mängd andra par som kan tänkas lägga sig i kampen om medaljerna. GBC-duon Anna Rydenberg/Victoria Sahlberg eller Stöckes Fanny Åhman i par med Isabelle Reffel från Lidingö SK kommer definitivt att kunna gå långt.

 

Senast eliten gjorde upp i Ljungby var under Tourfinalen ifjol och då såg vinnarna ut såhär. Varken GBCs Hulda Rudberg eller Jakob Wijk Tegenrot finns dock med i helgens startfält.

Herrarnas tävling är på pappret kanske inte lika öppen som damernas, även om det finns en hel del nya konstellationer i startfältet. GBCs Alexander Annerstedt är förstarankad tillsammans med Nyköpings Linus Tholse. En kombo som troligtvis är en engångsföreteelse men inte är mindre farligt för det. Dessa två rutinerade herrar kommer främst att utmanas av klubbens Stefan Andreasson tillsammans med trogne vapendragaren Anton Andersson från Svedala, samt meriterade “pappa-laget” Alexander Herrmann och Simon Bohman från Göteborg.

Nyss hemkommen från ett mycket framgångsrikt OS-kval är Sveriges just nu största talang på herrsidan Jacob Hölting Nilsson, Ystads VK, som spelar tillsammans med unga lovande Västeråsaren Erik Ask. Dessa två kommer även att representera Sverige i U20 EM i sommar, och det blir intressant att se hur de står sig mot tourens mer erfarna lag. Ytterligare två unga par som kan ställa till problem för topplagen är Elmer Andersson (Habo) och Elias Sjölund (Stöcke) samt hårdsatsande Linus Isaksson (Slow Down) tillsammans med Habos Theo Grahn. Man får heller inte glömma 08 Beachvolleys “bloody” Normans (Manne och Mårten) som alltid är farliga när de ställer upp.

Vi går en spännande volleybollhelg till mötes när utomhuspremiärvinnarna på svenska elittouren ska koras. Dessutom dominerar Åhman/Hellvig på högsta världstournivå och har nått kvartsfinal i Ostrava, Tjeckien, samtidigt som svenska volleybolldamerna tar sig an Belgien på bortaplan i European Golden League. Den intresserade kan parkera sig i soffan eller kanske ta med skärmen ut på gräsmattan.


Program för helgens elittour i Ljungby
– Lördag: Gruppspel och åttondelar.
– Söndag: Kvartsfinaler, semifinaler och final.

Länkar:
Spelschema 

Officiell turneringssida
Info livestream