Boka bana
Bli medlem

Silver och brons på Nordeuropeiska Touren i Oddanesand

GBC säkrade både silver och brons i veckans nordeuropeiska tourstopp i idylliska Oddanesand, Norge. 

Det har varit några hektiska tävlingsdagar för våra spelare. Efter att ha tävlat i Göteborg under lördag och söndag, begav de sig direkt till Norge för att spela tisdag till torsdag. Många har jobbat hårt för lite midsommarvila med andra ord.

Förra året stod damerna för den starkaste prestationen i Oddanesand när Hulda Rudberg klev högst upp på prispallen tillsammans med Helene Jernbeck från Slow Down. Det här året var det herrarna som tog sig längst, även om den absoluta fullträffen uteblev. Stefan Andreasson tillsammans med partner Anton Andersson från Malmö BC tog en fin bronspeng efter att ha bemästrat ungtupparna Elmer Andersson och Axel Enlund i bronsmatchen.

Allra bäst gick det för GBC:s Martin Appelgren och Jakob Wijk Tegenrot som tog sig hela vägen till final. Vi har tagit oss ett snack med Jakob som summerar helgen.

—Tredjeseedade in i turneringen gjorde att vi fick stå över första omgången och en väldigt lugn första dag. Bra uppladdning under dagen och vi var väldigt spelsugna. Vi spelade bra och tog en stabil 2-0 vinst mot ungt norskt motstånd. Dag två förlorade vi vår första match för dagen efter en tajt tresetare mot Ruud/Thorkildsen. Efter att ha spelat på en bana som var försenad fick vi byta till en som var i tid och därför bara en timme mellan matcherna. Där mötte vi ett ännu yngre norskt lag som spelade inspirerat. Vi orkade ladda om snabbt och spelade stabilt och kunde ta hem vinsten för att ta oss vidare till sista dagen, säger Jakob.

Jakob servar mot Norge i Oddanesand. Foto: Oda Hveem

Killarna fick sedan en tuff resa med fyra matcher under finaldagen. Efter att ha vunnit de två första ställdes de mot just Stefan och Anton i semifinal. Jakob fortsätter.

— Vidare till semifinal mot Stefan och Anton, vilket blir deras första match för dagen och vår tredje. Det är tydligt från start att vi är inne i vindspelet och servespelet redan från start och vinner första set komfortabelt. Andra set vaknar de till liv och hittar servepress där vi inte kunde sätta emot något. Tredje set och vi förlorar lotten om den bra sidan. Vi startar med 4-1 på sämre sidan och där känner vi att momentum svängt tillbaka till oss och vi kunde spela loss.

I finalen väntade återigen norska Ruud/Thorkildsen som imponerat under hela veckan.

— Första set var det norrmännen som såg ut att vara trötta och vi spelade med bra servepress och stabil side out. Andra set fortsatte på liknande spår men aningen jämnare. Mot slutet av setet slarvar vi lite och har några marginaler som inte är på vår sida. Samtidigt som de pressar på ännu mer i serve än tidigare som de får utdelning på. Vi har matchbollar i andra set men norrmännen med stöd från publiken hade hittat momentum och avslutade starkast. Tredje set startar vi på sämre sidan och lyckas inte göra det lika bra som i semifinalen utan får jaga hela setet vilket vi inte orkade med tyvärr. Grattis Norge, säger Jakob.

Även om det alltid är surt att förlora en final kan nog killarna snart vara nöjda med en silverpeng i sin första turnering tillsammans. 

— Allt som allt en dejlig turnering. En hel del vindspel under dagarna som jag tycker vi hanterar på ett bra sätt och en ändå väl utförd tävling. Och en silverpeng i första turneringen tillsammans är ändå starkt, avslutar Jakob. 

Glada killar firar vunnen match. Foto: Oda Hveem

På damsidan räckte det inte hela vägen till en medalj för GBC den här gången. Sara Malmström och Hulda Rudberg var närmast men förlorade i en jämn drabbning med Fanny Åhman och Isabelle Reffel från Stöcke och Lidingö i bronsmatchen. Detta innebär ändå värdefulla internationella rankingpoäng för spel på världstouren. Turneringen vanns av Berntsen/Mol, välkända namn i beachvolleyvärlden. De här två duktiga tjejerna är Mattias Berntsens lillasyster Frida, samt den yngsta i Mol-familjen, Melina. 

Nu tar spelarna några välförtjänta dagars midsommarledighet innan nästa tävling som är klubblags-SM i Västerås 28-30 juni. 

Samtliga GBC-placeringar:

Silver
Martin Appelgren / Jakob Wijk Tegenrot

Brons
Stefan Andreasson / Anton Andersson (Malmö BC)

4:e plats
Sara Malmström / Hulda Rudberg

5:e plats
Selma Robinson / Line Andersson

7:e plats
Victoria Sahlberg / Ania Mierzejewska

9:e plats
Ellen Lindqvist / Juste Derkintyte

13:e plats
Valdemar Jacobsson Orrbeck / Teddie Almblad Engvall