Boka bana
Bli medlem

Silver och brons i årets senior-SM

Det blev som väntat medaljskörd för GBC under årets senior-SM där dock den ädlaste valören uteblev.

SM blev som vanligt en vädermässigt mångfacetterad tillställning. Torsdag, tropisk hetta och lätt bris. Fredag, blåst och lite svalare väder. Lördag, stormbyar och bitvis regn. Vinnarna fick visa prov på att de klarade allt. 

Ja, det var minst sagt stökigt väder på finaldagen. Upp till 18 m/s i byarna är inga förhållanden som någon är van att spela i. GBC representerades på damsidan av tre spelare. Hulda Rudberg i par med Helene Jernbeck (Slow Down), samt Klara Ribom och Sara Malmström. I två otroligt jämna set fick tyvärr Hulda och Helene se sig besegrade av systrarna Thurin (20-22, 20-22). Men all heder till Hulda som knep sin första, men troligtvis inte sista, SM-medalj i seniorsammanhang. I den andra semin avväpnade Klara och Sara för andra helgen i rad Sofia Ögren (08 BC) och Tora Hansson (Lunds VK) i två raka set, och drömfinalen var ett faktum. Väl där fick man tyvärr inte riktigt ihop spelet mot de otroligt bollskickliga systrarna som är erkänt bra i blåsiga förhållanden. Sanna och Tina tog kommandot från start och släppte aldrig in GBC i matchen. Ett SM-silver är dock inte fy skam, och Sara och Klara spelade ofta bländande beachvolleyboll under vägen till final.

Det känns väldigt roligt att lyckas ta ett silver på det första SM:et vi spelar tillsammans. Det är min första pallplats också, så extra kul då det var ett av mina personliga mål som uppnåddes. Lite tråkigt såklart att vi inte lyckades komma upp på vår högsta nivå i finalen, men motståndet gjorde det väldigt bra och släppte aldrig in oss heller. Som vanligt bjuder systrarna Thurin aldrig på några misstag. Vi tyckte att vi var stabila under turneringen och i de olika väder vi spelade i. Vi försökte hela tiden anpassa spelet så gott vi kunde och är som sagt supernöjda att det tog oss hela vägen till final, säger Klara.

Foto: Robert Boman

I veckan ska tjejerna iväg till Budapest, Ungern, för att spela världstour.

– Det ska bli superkul med lite nytt motstånd och få känna på den internationella nivån. Vi spelade en nordeuropeisk tävling i början av sommaren och fick mycket inspiration av att möta nya motståndare, men det här blir min första världstour. Så jag är väldigt taggad på att bara komma iväg och se vad det innebär, säger Klara.

Foto: Robert Boman


Även GBC:s Talar Kirkor, i par med IKSU:s Felicia Granberg, samt systrarna Thurin återfinns i startfältet i Budapest.

På herrsidan hade ingen på förhand väntat sig att något lag skulle rubba fjolårsmästarna Åhman/Hellvig. Och så blev heller inte fallet. Killarna från Stöcke och Lidingö klarade pressen och tog hem tävlingen i stil utan att tappa ett enda set. GBC:s Jakob Wijk Tegenrot, flerfaldig svensk mästare, visade att han kan spela i alla förhållanden och kammade hem silvret tillsammans med Linus Tholse (Nyköping FK). Killarna gick stabilt fram till kvart och vann även sin semifinal med 2-0 mot Alfred Brink och Joel Andersson (Norsjö VBK) där de trollade hem en fantastisk sistaboll till seger 21-19 i andra set. Men i finalen tog det stopp. Åhman/Hellvig tog, likt systrarna Thurin, taktpinnen direkt, och ledde från start till mål.

Foto: Robert Boman

GBC knep även ett brons på herrsidan genom Stefan Andreasson tillsammans med Anton Andersson (Svedala VK).

Nästa vecka väntar säsongsavslutningen på Swedish Beach Tour när Tourfinalen avgörs i Ljungby. Tävlingen håller på lördag och söndag. Nytt för i år är att 16 lag i varje klass kan ställa upp. GBC är i vanlig ordning flitigt representerade.