Boka bana
Bli medlem

Sill utan nubbe i Norge

Är man svensk beachvolleyspelare och vill samla internationella poäng så firar man midsommar i Norge. Närmare bestämt i Oddanesand, där årets första NEVZA avgörs i helgen. Här blir det kanske sill men mindre nubbe. 

NEVZA är alltså förkortningen på det som kan sammanfattas som den nordeuropeiska touren. Där deltar lag från Sverige, Norge, Finland, Danmark, England, Island och Färöarna, och i potten finns en betydande mängd internationella rankingpoäng. Viktiga sådana för de lag som vill spela på världstouren senare under året.

GBC har många spelare på plats och de har tränat hårt under vintern för tillfällen som dessa. Vi har inför helgen tagit oss ett snack med Elvir Rakovic, numera head coach för både dam- och herrsatsningen i GBC. 

Nytt för i år är att du även coachar klubbens damsatsning. Hur har det gått och vad har ni fokuserat på?

Efter förra säsongen beslutade gruppens flerårige coach Martin att fortsätta sin egen satsning i Tyskland och därmed stod våra bästa spelare på damsidan utan tränare. Under hösten hjälptes jag och Finn (Aldén-Joyce) med uppdraget för att under våren helt ta över ansvaret själv. Spelarna har med Martin fått en extremt bra grund vad gäller spelförståelse och teknik. Det har vi såklart försökt behålla och bygga vidare på. En av sakerna som vi har försökt utveckla under våren är trovärdighet och aggressivitet i anfall i kombination med ett litet mer dynamiskt och varierat spel. Detta tar spelarna utanför deras comfort zone och höjer svårighetsgraden i spelet vilket också har resulterat i att vi fått se hela känslopaletten under de senaste månadernas träningar. Men responsen överlag har varit god. Nu handlar det dock om att släppa loss och njuta av att spela beachvolleyboll. Flera av lagen kommer i år att tävla mer internationellt jämfört med förra året, säger han.

Herrarna har inte haft lika många fasta par som damerna. Har träningen skiljt mellan grupperna?

– Här har det till stora delar handlat om att utveckla individen och individuella skills mer än finesserna i lagspelet. Till exempel har vi på gruppnivå jobbat en hel del med att bli bättre på att ta oss till boll i anfall samt kunna variera och situationsanpassa sideouten. I det avseendet har det kanske till och med varit bra att spelarna tvingats spela i olika konstellationer, säger Elvir.

Vad tänker du om helgens tävling? Något extra spännande lag?

– Under Nevza kommer vi få se en del nya och spännande konstellationer. Till exempel ska det bli intressant att se Jakob W Tegenrot ihop med Stefan Andreasson. Det är två bollskickliga och snabbfotade spelare som normalt huserar bakom ett större block. Båda två kan i sina bästa stunder spela på en riktigt hög nivå men hur kommer de att prestera som ett lag? Klarar de att utnyttja sina styrkor fullt ut? 

Vad säger du om säsongen som varit och det som kommer? 

– Trots att vi redan är i mitten av juni så har det hittills varit glest med tävlingar för våra topplag. Nevza under midsommarhelgen kommer att vara startskottet för en mer intensiv tävlingsperiod. Det ser jag personligen fram emot, det är under de kommande 8 till 12 veckorna som vi kommer få ett kvitto på det arbete vi gjort tillsammans under försäsongen. GBC:s högst rankade lag på damsidan efter förra säsongen, Sara och Klara, har haft en något trevande inledning på säsongen där jämnheten och självsäkerheten i spelet inte riktigt infunnit sig än. Men potentialen är hög och nu gäller det att släppa loss och ta för sig ordentligt, avslutar Elvir.

 

Elittränare Elvir Rakovic

Tävlingen inleds idag (torsdag) och avslutas under lördagen. Utöver internationella rankingpoäng ger den också en mängd svenska poäng som även de blir användbara under säsongen.

Håll utkik på Team GBC på Facebook för eventuell stream.

GBC-lagen (med partners) att följa under helgen är:

Sara Malmström/Klara Ribom
Louise Månesköld/Malin Bergholm
Ellen Lindqvist/Ania Mierzejewska
Selma Robinson/Line Andersson
Hulda Rudberg/Helene Jernbeck
Jakob W Tegenrot/Stefan Andreasson
Martin Appelgren/Erik Ask
Finn Aldén-Joyce/Gabriel Berggren
Hugo Dahlgren/Rasmus Boström
Carl Petersson/Jonas Åberg

Resultat och spelschema damer
Resultat och spelschema herrar
Team GBC:s Facebook