Boka bana
Bli medlem

Nordeuropeiska touren avgörs i helgen

Den beachvolley-intresserade har väldigt många anledningar att befinna sig i Beach Center under helgen. Spelare från alla delar av Sverige kommer att drabbas samman i diverse olika tävlingsklasser på svensk nivå. Och som om det inte vore nog kommer den nordeuropeiska touren (NEVZA) att avgöras samtidigt, där proffsen gör upp om ära samt viktiga internationella rankingpoäng.

GBC ställer upp med en mängd intressanta konstellationer i tävlingen. Några radarpar och, som alltid den här tiden på året, några nya partnerskap. Vi har tagit oss ett snack med klubbens elittränare, Elvir Rakovic, tränare för många av de svenska spelarna som kvalificerat sig till tävlingen. 

– Halloweenhelgen på Beach Center är nog höstens höjdpunkt för mig. Den ger ett första kvitto på träningen under hösten samt viktig info kring vad vi behöver jobba vidare på. Även i år kommer vi att få se många elitspelare från GBC representera Sverige på NEVZA. Från rising stars till spelare med mängder av rutin och meriter, säger Elvir.

Han poängterar att det såklart finns många spelare som förtjänar att nämnas, men vill särskilt nämna två lag att hålla utkik efter.

– På herrsidan till exempel blir det roligt att se Stefan (Andreasson) och Anton (Andersson). De avslutade ju sommarsäsongen starkt och kände även på internationellt spel med mersmak. De har spelat tillsammans länge och har en mycket hög högsta nivå. Jag tror att vi får se ett ännu mer varierat spel än tidigare från dessa grabbar och de kan bli en svår nöt att knäcka. Annars är ju SM-guldmedaljören Jakob (Wijk Tegenrot) alltid sevärd med sin bollkontroll och speed. Denna helgen för första gången någonsin i tävlingssammanhang i par med Alexander Herrmann, GBC:s pålitlige ”traktor” som växlat upp något under hösten. Två spelare med massor av rutin men helt oprövade som lag, avslutar han.

Alexander Herrmann mot Jonatan Hellvig under en tidigare upplaga av NEVZA i Göteborg. Foto: Johanna Svensson

Alexander Herrmann i förra årets Nevza Beach Sweden. Foto: Johanna Svensson.

Den nordeuropeiska touren är ett ypperligt tillfälle för den svenska eliten att mäta sig med lag från andra länder, samt en språngbräda mot internationellt spel eftersom att poängen lagen tillskansar sig även kan användas för att komma in på Beach Pro Tour (världstouren).

Spindeln i nätet, och tillika projektledare för dessa arrangemang, heter Sandra Krook, och hon har vid det här laget god rutin när det kommer till att rodda internationella tävlingar. Nytt för de senaste tävlingarna är att publiken kan betala inträde om de vill, och pengarna går oavkortat till GBC:s elitsatsning.

– Vi hoppas många vill komma till Beach Center och kolla på grym beachvolley med grymma spelare. Det kostar inget att kolla men vi uppmanar alla besökare att swisha en valfri peng för att stötta eliten och våra tävlingar, säger Sandra. 

Tävlingen inleds i morgon (fredag) lunch och avslutas på söndagen. Vi kan se fram emot en helg med otroligt mycket beachvolleyboll från tidig morgon till sen kväll under Beach Centers tak.

Andra GBC-par med partners som kommer till start är:
Malin Bergholm / Louise Månesköld
Victoria Sahlberg / Ania Mierzejewska
Sara Malmström / Hulda Rudberg
Klara Ribom / Fanny Åhman (Stöcke IF)
Martin Appelgren / Alexander Annerstedt
Rasmus Boström / Finn Aldén Joyce


NEVZA Göteborg
3 november: gruppspel
4 november: åttondelar och kvartsfinaler
5 november: semi och medaljmatcher
16 herr- och 16 damlag från Sverige, Norge, Danmark, Finland och England
NEVZA är en förkortning av “North European Volleyball Zonal Association”

Spelschema dam
Spelschema herr