Boka bana
Bli medlem

Historiska SM-medaljer i Västerås 

Beachvolleyhistoria skrevs under helgen när de första svenska klubblagsmästarna korades. Dessutom sändes sporten på SVT som en del av SM-veckan. Efter tre tävlingsdagar vid Lögarängsbadet lämnade GBC Västerås med ett silver och två brons.

– Tävlingen får väl anses vara godkänd även om vi såklart gärna hade velat få med oss åtminstone en guldmedalj, säger GBC:s elittränare Elvir Rakovic.

GBC:s båda damlag presterade som förväntat starkt under helgen och nådde båda till finaldagen. Oturligt nog möttes de redan i semifinalen, där lag Sara, Hulda, Malin och Louise drog det längsta strået. Således blev det en bronspeng för lag Juste, Ania, Ellen och Klara efter att endast ha förlorat mot de båda finallagen.

Väl i finalen blev det en uppgörelse mellan Göteborg och Stockholm. Stockholmstjejerna, spelandes för 08 Beach, representerades av systrarna Thurin samt unga Emilia Berg tillsammans med rutinerade Sara Cavretti. I svåra förhållanden med regn och stark vind inleddes finalserien med ett möte mellan Sara och Hulda mot de två bollsäkra systrarna. I två jämna set, där GBC stod för en imponerande upphämtning i det andra set, lyckades till slut Stockholm placera in matchbollen och ta hem den första omgången. I kommande måstematch för Göteborg ställdes Malin och Louise mot Emilia och Sara. Västkustvinst hade inneburit ett så kallat “golden set” i finalserien. Återigen stod dock Stockholm för en stark insats och bemästrade vinden och regnet bäst. Klubbens damer sammantaget för en fin prestation och lämnar SM med två starka placeringar, och befäster Göteborg som den klubb med störst bredd på damsidan. 

GBC:s damspelare plus coacher efter prisutdelningen.

På herrsidan ställdes GBC-killarna, som hittills relativt ohotat besegrat två Habo-lag, mot Slow Down i semifinalen. Första matchen blev en rysare där Martin och Jakob ställdes mot Theo Grahn och Linus Isaksson. Trots flera matchbollar kunde GBC inte knyta ihop säcken utan förlorade den första den inledande omgången. Alexander och Stefan gjorde sedan en stabil insats mot unga Teddie Almblad Engwall och Fabian Isaksson och deras 2-0 vinst innebar att semifinalserien gick till ett avgörande “golden set” till 15. Där blev det återigen en repris av den första matchen. Tyvärr lyckades Martin och Jakob inte prestera på topp, och Slow Down-killarna knep finalplatsen. En final som de sedan vann mot Stockholm, även där efter att ha vunnit i ett avgörande “golden set”. 

Herrarnas bronsmedaljörer.

– Jag tycker att spelarna och coacherna gör vad de kan men vi är tyvärr inte tillräckligt skarpa i några få avgörande lägen i herrarnas semi och damernas final. På den här nivån när man möter några av Sveriges bästa spelare på andra sidan så är det ofta ett par marginalbollar som är skillnaden mellan vinst och förlust. Idrottens charm och förbannelse, säger Elvir.

Nytt i denna tävlingsform är att matchcoachning tillåts, likt hur det är i ungdomsmästerskap eller på exempelvis nationella tourer som den amerikanska och danska. På plats i Västerås fanns tränarduon Elvir och Elin Westin. Elin belönades även med arrangörens pris för sitt coachande. 

– Den största skillnaden för oss tränare är såklart att vi kan vara lite mer delaktiga under matcherna. Uppfattningen är också att det har varit uppskattat av spelare att kunna få extra input och stöd utifrån men det handlar såklart om att hitta en avvägning, det är ju till syvende och sist alltid spelarna på plan som ska göra det och som ska fatta egna beslut. Största skillnaden annars är dock ett direkt avgörande Golden set som är ett spännande och samtidigt något slumpmässigt sätt att avgöra en match då det bara spelas till 15, säger Elvir. 

Vi kan nog förvänta oss att klubblags-SM är här för att stanna och GBC siktar redan nu på att stå överst på pallen i Norrköping 2025. Tills dess får vi se om tävlingen modifieras efter denna första upplaga.

– Jag gillar personligen den nya tävlingsformen och jag tror att det är viktigt att stärka klubbarnas status i den här mestadels individuella idrotten. Med det sagt så hoppas jag att man till nästa år ser över tävlingsstrukturen något för att premiera elitbredden hos klubbarna som ju är något av en grundidé med klubblags-SM. Detta går att göra på flera olika sätt och jag tror att några förslag har varit uppe för diskussion redan, säger Elvir.

Han fortsätter.

– Avslutningsvis så tycker jag att det var en härlig helg där våra tre lag och två tränare bodde tillsammans på en gård utanför Västerås. Tiden man tillbringar tillsammans mellan matcherna är något man tar med sig minst lika mycket som den sportsliga delen.

Nu i veckan väntar mer spel för våra elitspelare när sommarens andra 5-stjärniga tävling avgörs i Åhus under onsdag och torsdag.

Prispall Klubblags-SM 2024

Guld
Herr: Slow Down
Dam: 08 Beach

Silver
Herr: 08 Beach
Dam: GBC

Brons:
Herr: GBC & IKSU
Dam: GBC & Malmö BC

 

För fler uppdateringar om våra spelare:
Instagram: @gbcfamiljen & @teamgbc
Facebook: Göteborg Beachvolley Club & Team GBC