Boka bana
Bli medlem

GBC redo för historiska klubblag-SM i Västerås

I helgen avgörs för första gången klubblag-SM i beachvolleyboll i Västerås. Som en del av SM-veckan kommer landets bästa klubbar att tävla om den historiska titeln. De första matcherna spelas idag, fredag, och finalerna hålls på söndagseftermiddagen.

Tillsammans med många andra sommarsporter har nu alltså beachvolleybollen blivit en del av SM-veckan. GBC ställer upp med tre lag: två på damsidan och ett på herrsidan. Sammanlagt i tävlingen finns 16 lag. Vi har tagit oss ett snack med Elin Westin, en av coacherna som följer med till Västerås.

– Vi från GBC ser fantastiska möjligheter med detta nya spelkoncept. Vi kanske är lite partiska eftersom vi som klubb har en oerhörd bred bas av spelare på högsta nivån, och med klubblags-SM får vi chans att nyttja detta till fullo. Klubbtillhörighet spelar i vanliga fall inte så stor roll i vår sport, men nu skapas en gren där vi kan skapa laganda på riktigt, säger Elin. 

Konceptet är nytt och spelformen liknar det system som tidigare använts under continental cup (det europeiska OS-kvalet). Varje lag består av fyra spelare och det är fritt att inför varje match göra nya konstellationer. Här är det alltså en fördel att ha fyra starka spelare och kunna mönstra med två slagkraftiga lag. Det är även tillåtet med matchcoachning.

– Det känns otroligt lovande för beachvolleyns utveckling som publiksport. Förutom att klubbar möter andra klubbar så införs även coachandet till matcherna, vilket jag tror kan höja nivån ytterligare när ögon utifrån kan hjälpa spelarna spela strategiskt hela matchen igenom, säger Elin.

Förutom att vara coach i GBC är Elin även med i styrelsen samt en av klubbens bästa spelare.

I en klubblagsmatch möter ena klubbens lag 1 den andra klubbens lag 2, och vice versa. Vid 1-1 i matcher spelas ett så kallat “golden set” till femton, och till den väljs två av de fyra spelarna från respektive klubb. 

– Från GBC ställer vi upp med tre klubblag. Det ena damlaget består av etablerade par, men i övriga klubblag har vi en härlig fruktsallad-situation där vi kan kombinera kompetenser efter behov. Ska bli riktigt spännande att se vad våra spelare kan bjuda på nu till helgen i Västerås och det känns riktigt kul att få följa med som coach, avslutar Elin.

GBC:s ena damlag efter seger i kvalet till Klubblags-SM.

Herrlaget består av Alexander Annerstedt, Jakob Wijk Tegenrot, Martin Appelgren och Stefan Andreasson. Damerna har som sagt två “fyror” med till Västerås efter att ha vunnit kvalet som avgjordes i Huddinge för några veckor sedan. Det ena laget utgörs av Hulda Rudberg, Louise Månesköld, Malin Bergholm och Sara Malmström och det andra av Ania Mierzejewska, Ellen Lindqvist, Juste Derkintyte och Klara Ribom.

Matchstart för herrar och det ena damlaget är klockan 09:00 idag, fredag, och för resten av damtruppen spelas första matchen klockan 13:30. Om allt går som planerat sänds åtminstone finaldagen på SVT.

Tävlingen avgörs på Lögarängsstranden, belägen intill Mälaren, och kommer att sändas på SVT i SM-veckans TV-sändning. 

Information, spelschema och startfält