Boka bana
Bli medlem

GBC på plats i världens fattigaste land för Beach Pro Tour

Den här veckan avgörs en Beach Pro Tour i Burundi, Afrika, där GBC representeras av Martin Appelgren och Alexander Annerstedt. Det är en Future-tävling och killarna är direkt i huvudturneringen.

Vi har tagit oss ett snack med “Alex” inför tävlingen samt hur det är att spela och träna i ett av världens fattigaste länder.

Hur är läget i Burundi?
– Tjena. Jo allt är bra här i Burundi, vi har överlevt hittills i alla fall. Jag kan ju erkänna att jag inte hade skyhöga förväntningar på världens fattigaste land. Maten är kanon och servicen är jättebra även om folket här i Burundi hade föredragit om vi pratar franska istället. Men lite missförstånd får man räkna med, det blir så när man är ute på äventyr. 

Tävlingen spelas i huvudstaden Bujumbura, belägen precis under ekvatorn och vid toppen av sjön Lake Tanganyika. Och här kan man få minst sagt oväntat besök.

– En lite rolig historia kan jag ändå berätta från träningen idag. Det ligger en sjö bredvid banorna så efter träningen gick Norges lag ner till vattnet för att skölja av sig. Då kom det en massa skrikande funktionärer och hojtade på dem. Det visade sig att det fanns jättestora krokodiler och flodhästar i sjön. Därav var det badförbud. Det ska även tilläggas att man inte får lov att vara vid banorna efter att solen har gått ned eftersom krokodilerna kommer upp och lägger sig och sover på stranden vid banorna. Som ni hör har vi inte riktigt sådana här problem där hemma i Sverige.

Har har och ska ni förbereda er?
– Vi kommer att ha tränat fyra pass nere i Burundi inför tävlingen. Det har varit långa resdagar så det behövs verkligen lite bolltouch. Tyvärr ser det dåligt ut med gym, tveksamt om det finns i det här landet. Annars så blir det att bara försöka sova och äta bra. Avokadon de har här nere är helt magisk så det blir många sådana om dagen. Värmen är ganska behaglig så det behöver inte överdrivas med resorben. Den är bättre att spara för mig till nästa vecka då jag ska till Egypten som istället har nästan 45 grader.

Försvarsräddning

Martin och Alexander under OS-kvalet i Grekland 2019.

Hur ser du på era chanser i helgen?
– Jag tror vi har bra chanser! Jag ska ju få spela med Martin Appelgren igen så det ser jag fram emot! Det var 2019 vi spelade en World Tour senast tillsammans så det blir kul med en comeback. Martin har ju varit i Tyskland och tränat senaste året så han är i bra form. 

– Min känsla är att det kanske kommer bli en lite svajig turnering, många lag har jag aldrig hört talas om medan andra är betydligt bättre och rutinerade. Så att ha tur med lottningen är ju alltid trevligt, men vi har såklart som mål att vinna alla matcher vi spelar och så får vi se hur långt det tar oss.

Alex passar också på att skicka en hälsning hem till Göteborg.

– Ha det så fint alla där hemma så får ni passa på att dra till GBC och spela lite beach på de grymma utomhusbanorna innan säsongen är slut. Ses i sanden!

Huvudturneringen börjar i morgon, fredag, och spelschemat publiceras ikväll.

För resten av GBC:s elit väntar en 4-stjärnig SBT i Malmö i helgen.

Resultat och spelschema Burundi
Stream kommer att finnas på YouTube