Boka bana
Bli medlem

Från Thailand till Umeå: ”Ska göra mitt bästa och ha roligt på vägen”

På lördag inleds årets första 5-stjärniga turnering och beacheliten intar sin nordligaste anhalt. Det kommer vara sol mer eller mindre dygnet runt när sommarens etapp nummer två av elittouren avgörs i Umeå, och GBC:s Hulda Rudberg är redo att fightas om segern tillsammans med nya partnern Helene Jernbeck. 

I skrivande stund har GBC 11 damspelare och 3 herrspelare i startlistan, vilket är lite färre än vad vi tidigare blivit bortskämda med. Här spelar såklart det geografiska läget en betydande roll. På damsidan är dock medaljchanserna stora där GBC har sju av åtta spelare i de fyra högst rankade lagen. Högst upp i startfältet på herrsidan finns det också en göteborgare i form av Rasmus Boström som utgör en spännande konstellation tillsammans med en av segrarna från senaste tourstoppet i Ljungby, Elias Sjölund.

I toppen av damernas startfält, och snudd på favorittippade att ta hem titeln i Umeå, hittar vi GBC:s Hulda Rudberg. Under vintern har hon tränat hårt på hemmaplan i klubbens elitsatsning, samt tillbringat flera månader i Thailand tillsammans med partnern Helene Jernbeck. Dessa två gör sin första säsong tillsammans men har redan visat att de kan prestera ihop då de vunnit både SM- och NEVZA-brons samt spelat två världstourtävlingar. Vi är såklart nyfikna på deras tankar om träning och kommande tävlingar och har tagit oss ett snack med Hulda.

Helene och Hulda inför världstouren i Satun, Thailand, tidigare i år.


Hur har off-säsongen varit? Du har ju både varit i GBC och Thailand.

– Den har varit mestadels grym. Under hösten var det mycket jobb och träning men sen blev det lite mer än tre månader i Thailand där det var fokus på träning och att ha det gött. Skönt att bara kunna fokusera på träning och vi hade grymma förutsättningar på Slow Down. 

Vad har du fokuserat på och förbättrat sedan förra året?

– Jobbat mycket med att hålla bollen framför mig och vara aggressiv i anfall. Sen har det varit mycket fokus på att spela ihop med mig Helene också.

Ja, du har ju ny partner i Helene Jernbeck i år. Hur har det fungerat hittills och vad är era styrkor som lag?

– Det har fungerat bra. Vi har fått mycket bra träning ihop och hittat varandra bra i spelet. Vi kompletterar varandra bra med våra olika egenskaper och är riktigt taggade på denna säsongen.

 

Vad har du för förväntningar inför helgen, och även inför säsongen?

– Förväntningarna inför både helgen och säsongen är att jag ska göra mitt bästa och ha roligt på vägen så får vi se vart det leder. Vill ju alltid vinna, “haha”, men det är också viktigt att ha kul på vägen. 

Kommer ni att spela mer internationellt under året?

– Vi kommer spela Nevzan i Norge och Future i Finland helgen efter. Det är vad som är inbokat just nu. Så får vi se senare i säsongen om det blir något mer.

Förutom att vara aktiv spelare är Hulda också en av klubbens mest uppskattade tränare samt ansvarig tränaransvarig i GBC.


Förutom Hulda och Helene finns flera andra starka par från GBC. Segraren från Ljungby, Kaisa Wallin, bildar i helgen lag med rutinerade Lisa Sundberg. Victoria Sahlberg levererade en stark andraplats senaste tourstoppet och verkar vara i god form. Till helgen ställer hon upp med Ania Mierzejewska. Dessutom hittar vi SM-guldmedaljörerna från 2021, Sara Malmström och Anna Rydenberg, som givetvis kommer vara svårslagna. Ett starkt utmanande lag till medaljerna finns även i IKSU-paret Felicia Granberg och Juste Derkintyte samt Lidingö/Stöcke-duon Isabelle Reffel och Fanny Åhman.

Herrarnas startfält är relativt svårtippat. Förutom Rasmus finns Carl Petersson och Jonas Åberg från GBC. Om allt stämmer kan de bli att räkna med. Bröderna Norman från 08 BC är alltid stabila i dessa sammanhang och det är även Björn Berg, Sveriges mest meriterade spelare genom tiderna. Spelpartnern i helgen är Viktor Jonsson från Gotland. Slow Downs Linus Isaksson och Habos Theo Grahn har högstanivån som krävs för att vinna. Frågan är om de lyckas hålla ihop det hela helgen. I vilket fall som helst kommer de att utmana om medaljerna.

Ytterligare GBC-spelare att hålla koll på i Umeå är:
Elin Westin/Linnea Bengtsson

Bolla Falkenby Thorén med partner Emilia Berg (08 BC)
Jenny Strålman med partner Amanda Sjöström (IKSU)


Spelschema
Officiell turneringssida
Info livestream