Boka bana
Bli medlem

Årets svenska mästerskap för seniorer inleds idag

Idag inleds senior-SM i beachvolley på Tylösand. Juniorer och veteraner har redan värmt upp arenan under veckan, men nu är det dags för eliten att inleda sitt mästerskap. På lördag koras årets mästare.

Det är något speciellt att kunna titulera sig svensk mästare, och för många är detta den viktigaste helgen på året. Sammanlagt deltar 192 spelare, damer och herrar ihopräknade. Av dessa är imponerande nog 61 stycken från GBC. Klubben utgör alltså över 30 procent av startfältet, vilket är ganska bra gjort. 

Ni som känner till SM vet att det är en tävling som alltid bjuder på skrällar. Delvis på grund av att det är ett mästerskap, men också då de tre dagarna brukar bjuda på samtliga väderlag. För att vinna måste man kunna handskas med både vind och horisontellt regn, men även behärska soliga och lugnare förhållanden.

Senast GBC vann titeln var 2021 och då hette segrarna Sara Malmström och Anna Rydenberg. Efter att ha spelat fjolåret med andra partners är man nu tillbaka på Tylösand redo att försvara sitt guld. 

Sara och Anna vill nog gärna upprepa sin bedrift från 2021.

På herrsidan har klubben inte vunnit sedan 2015, då Simon Bohman och Christofer Lewin triumferade. Dessa två spelar inte längre ihop, men Simon spelar det här året med Jakob Molin från Sollentuna. De är lågt rankade, med tanke på sin nivå, och blir en härlig joker att utmana topplagen. 

GBC ställer som sagt upp med många lag. Flera är kandidater till slutsegern. Jakob Wijk Tegenrot i par med Linus Tholse från Nyköping har ett färskt silver i bagaget, och blir att räkna med. Jakob har dessutom vunnit SM två gånger redan så han vet hur man gör. GBC:s Stefan Andreasson tillsammans med radarpartnern Anton Andersson från Svedala vill nog gärna också blanda sig i striden. Killarna har en hög nivå när spelet stämmer och kanske lossnar det i helgen. Ett rutinerat lag hittar vi, lite längre ner än vi brukar, i Alexander Herrmann och Martin Johansson. Skillsen finns där, men frågan är om orken gör det? Oavsett blir de att räkna med. 

Blir det guld på herrsidan i år? Senast det hände var Simon Bohman såhär glad.


Göteborgs-damerna har på pappret fler utmanare till medaljerna än herrarna. Förutom Sara och Anna sticker några ut lite extra. Selma Robinson i par med Line Andersson från Habo har minst sagt slagit igenom med dunder och brak den senaste månaden och gått från klarhet till klarhet. De visar inga svaghetstecken och får ses som en av favoriterna. GBC:s Hulda Rudberg i par med Slow Downs Helene Jernbeck är rankade som nummer två i tävlingen och kommer också att bli farliga. Laget vann i juni den nordeuropeiska mästerskapen, och visade då att man både behärskar vind och tufft motstånd. Lite längre ner i startlistan hittar vi klubbens mest meriterade spelare, Anne-Lie Rininsland, som spelar med Nyköpings Camilla Nilsson. Paret har vunnit SM-guld tillsammans, för 17 år sedan. Hittills i år har de kanske inte visat formen från 2006, men dessa två blir nog bara bättre och bättre ju längre säsongen går.

Utöver de nämnda lagen finns det så klart mängder med andra bra lag från GBC som kommer göra allt för en topplacering. När slutsignalen går på lördag får vi se vilka som lyckades bäst. I skrivande stund avgörs gruppspelet. I morgon väntar slutspel.

SM 2023
3 augusti: gruppspel
4 augusti: slutspel
5 augusti: semifinaler och final
Antal lag: 48 dam & 48 herr

Spelschema dam
Spelschema herr
Livestream