Boka bana
Bli medlem

Tränartips

Tränartips från coach Johan Rininsland

1. Engagemang

Som tränare i GBC är vi aktiva och engagerade. Vi planerar träningen ordentligt innan. Vi kan namnen på alla deltagare i gruppen. Under träningen står vi upp och går gärna runt i gruppen och peppar deltagarna. Vi ger konstruktiv kritik (konstruktiv kritik kan vara antingen positiv eller negativ men ger alltid förslag eller hjälp mot förbättring). Vi är positiva och berömmer spelarna ofta, men ställer också krav på att spelarna gör sitt bästa och genomför övningarna ordentligt.

Ajabaja – Sitta ner som tränare. Låta spelare slarva och flamsa på ett sätt som stör/förstör träningen för övriga spelare.

 

2. Skapa mängd

Vi förstår vikten av repetition för att lära in något. Vi låter övningarna rulla tills alla har gjort det som ska göras många gånger. Vi ser till att alla är delaktiga, rör på sig och rör vid boll mycket. Dela in planen i små delar, dela in spelarna i små grupper, använd många bollar, se hela tiden till att varje spelare är aktiv så stor del av träningen som möjligt. Ta vattenpaus och kör samma övning igen – då förlorar man ingen tid på ny genomgång och spelarna får en ny chans att använda den feedback du ger dom för att förbättra sig. Riktlinje kan vara max 3 övningar per timme och max en ny övning per träning.

Ajabaja – KÖER!! Man blir inte bättre på beach av att stå i kö.

 

3. Teknik

Vi är nyfikna på bra teknik. Vi tittar på erfarna/bättre spelare och tränare. Vi frågar om saker vi inte har full koll på. Vi inser vikten av bra teknik och inser att det är hos nybörjarna vi har chans att skapa bra teknik innan de har skapat ovanor som är svåra att träna bort senare. Vi går de utbildningar som finns och är noga med att lära oss så mycket vi kan. Ett tips är att fråga någon som vi vet är bra på ett moment om han eller hon kan komma som gästtränare. 10 minuter i början eller slutet av en träning med en experttränare kan vara väldigt mycket värt.

Ajabaja – Tro att vi kan allt redan.

 

4. Uppvärmning

Varje träning börjar med någon form av uppvärmning framförallt för att minska skaderisken. Våra uppvärmningar består av kontrollerade rörelser där pulsen sakta höjs och muskler och senor mjukas upp. Bollkontrollövningar 2 och 2 eller 3 och 3 är suveräna uppvärmningar. Jogg är helt ok, men varför inte slå två flugor i en smäll och värma upp samtidigt som man tränar bollkontroll.

Ajabaja – Övningar med mycket stillastående varvat med snabba maxrörelser är INTE bra uppvärmning. 2-bollsspel, baggerkrig och doppboll får inte vara första övningen på en träning.

 

5. Seriespelsträning

Seriespelsträning har som all annan träning målet att ge spelarna chans att utvecklas som spelare, men det är också viktigt att det blir en förberedelse inför matcherna. Träningen får gärna innehålla någon form av inbollning, mottag, pass och anfall.

Ajabaja – Träning som straffar den som utför den ordentligt med sämre möjlighet att vinna matcher, t.ex. Idioten och fysstationer.

6. Träning i stora grupper

Anledningar till stora grupper är att vi vill låta många träna beach till en rimlig peng och på attraktiva tider. Som tränare behöver man vara lite extra förberedd och ha övningar som lätt anpassas till allt mellan 3 och 12 spelare. En stor nyckel är enkla övningar i mindre grupper på liten yta.

Ajabaja – snacka illa om stora grupper inför gruppen. Det kan vara en utmaning att ha kontroll över en stor grupp, men är upp till tränare och spelare att ha disciplin nog för att göra det utvecklande och bra.

 

7. Blandade tankar

Se till att alltid veta vad syftet med en övning är. Vet du inte det så ta en annan övning tills du har haft chans att fråga någon som vet. Sträva efter matchlika övningar med högt antal repetitioner. Ge konstruktiv feedback (gärna individuell). Gör det enkelt, beachvolleyboll är en sport som handlar om att verkligen bemästra relativt få moment.

Ajabaja – Låta spelare träna in felaktiga beteenden. Försöka hitta på nya, avancerade övningar ”bara för att”.