Boka bana
Bli medlem

Tekniktips

Hej allihop!

Min plan är att sätta ihop en text (på sikt med bilder) som vi som är tränare kan ha som utgångspunkt för hur vi lär ut teknik. Det är relativt grundläggande och i princip tror jag att allt nedan kan appliceras på alla spelare. Som ni ser är jag inte färdig, men vill ändå lägga upp det jag har hunnit med istället för att vänta tills allt är klart. Jag tar gärna frågor och förslag på ändringar i texten. Det är inte helt enkelt att få till det så att det tydligt framgår hur man ska tänka och lära ut.

Servemottag

kajsa-199x300Stå stilla på den plats du vill ha som utgångspunkt, titta på servaren och läs av så tidigt som möjligt vart serven kommer hamna. Kom ihåg att ha koll på hur vinden kommer påverka bollbanan. Rör dig snabbt dit bollen går, och sträva efter att alltid komma bakom bollen med kroppen i så god tid du kan och med bra balans.

Spela bollen med raka armar genom hela slaget, sträva efter att vara vänd dit du vill att bollen ska åka och spela bollen en bit ut ifrån kroppen. För att skapa utrymme att kunna dämpa eller ge bollen lagom fart spänns axlarna fram ordentligt.

Välj att ställa ena benet lite framför det andra och sträva efter att trycka fram främre benets höft samtidigt som du spelar mottaget. Som grund kan man säga att man väljer att sätta det ben fram så att kroppen naturligt vrids åt det håll som man vill spela bollen. Spela mottaget med böjda knän så att du även kan anpassa slaget med benen och inte bara med armarna. Vikten fördelas ca 70-30 med mer vikt på främre benet.

Mottaget ska i princip spelas hela vägen fram till nät, ju närmare nät utan att det blir för trångt för att passa desto bättre. Anledningen till detta är att det blir mycket lättare att anfalla på ett pass som kommer parallellt med nät än ett pass som kommer bakifrån banan och in mot nät. Undantag om det är en väldigt svår serve eller om mottaget spelas hela vägen från baslinjen – då är det oftast bättre att lämna lite mer marginal till nät. Grunden är att mottaget spelas lite närmare anfallskanten än mitten av nät och bara så högt att passaren hinner passa utan att tappa kvalitet. Undantag till detta är om serven kommer i mitten av plan – då är det bättre att spela bollen rakt fram än tillbaka mot egen sida för att underlätta för passaren.

Fingerslag

En passrörelse börjar redan när motståndarlaget slår sin serve och första steget är att se att ens partner kommer att ta mottaget. Nästa steg är att läsa av hur svår serven är och gissa var ett bra utgångsläge på banan är för att kunna göra ett så bra pass som möjligt. Så snabbt som möjligt tar man sig till detta utgångsläge under tiden som man fortsätter att utvärdera var mottaget kommer att hamna. När din partner gör mottaget ska du i princip stå stilla på denna utgångspunkt för att lätt kunna göra förflyttningen till bollen.

Kroppen ska vara vänd åt det hållet som passet ska gå för att underlätta slaget. För att titta på bollen räcker det att vrida på huvudet. Sista delen av förflyttningen till passet är ett steg där man avslutar med foten närmast nät framför den andra foten. Kroppen är framåtlutad så att när passet går är kroppen och armarna båda riktade i samma vinkel som man vill att passet ska gå.

Spreta ut fingrarna och forma dom så stort du kan med tummarna rakt mot varann in mot mitten som tillsammans med pekfingrarna bildar en triangel. Tänk att du skapar en stor skål där alla fingrar är delaktiga i att röra bollen på ett stabilt sätt. Slaget görs med fingrarna och delvis handflatan – inte med med fingertopparna..

Med utgångspunkt framför pannan möter man bollen i en rak rörelse framåt och uppåt med armarna, samtidigt som handlederna vrids så att tummarna fortfarande pekar mot varann, men resten av fingrarna pekar rakt uppåt istället för mot varann. Målet är att avsluta fingerslaget med raka armar och att båda armarna och händerna ser likadana ut direkt efter slaget.

Slaget görs med böjda knän så att vi kan justera balans och riktning samt ge bollen fart genom att skjuta ifrån med benen samtidigt som vi gör det med armarna och händerna.

RörelseJosef-203x300

När man rör sig till dom olika slagen bör man tänka på att hålla en jämn nivå över sanden. Tänk dig att ha huvud, axlar, höfter och knän i samma höjd över sanden genom förflyttningen så att du “flyter” fram. Detta skapar en snabb, mjuk och balanserad rörelse som ger bra förutsättningar att lyckas med slaget.

Genomgående är att man undviker onödiga rörelser, kan man undvika all “rörelselyx” så skapar man bättre fokus på dom viktiga rörelserna och får då mer tid och bättre balans.

Hälsningar
Johan