Boka bana
Bli medlem

Stories

Beachvolleyhistoria skrivs: U20-EM till Göteborg

För första gången någonsin arrangeras ett internationellt mästerskap i beachvolley i Sverige.
Nu är det klart att U20-EM kommer till Beach Center i Kviberg, Göteborg.

– Den här barriären är vi stolta över att kunna bryta, säger Anneli Friborg, ordförande i arrangerande Göteborg Beachvolley Club.

Göteborg skriver svensk beachvolleyhistoria. Sedan sportens födelse på 1920-talet, sedan beachvolleyns inträde i Sverige sent 70-tal och sedan dess totala internationella erkännande 1993, när grenen valdes in på det officiella OS-programmet, har detta fortfarande inte hänt.
Men nu blir det verklighet.

Under 2019 arrangerar Göteborgs Beachvolley Club Europamästerskapen för tjejer och killar under 20 år. Platsen blir Beach Centers utomhusanläggning i Kviberg, Göteborg, och tidpunkten är 27-30 juni.

– Arrangemanget kommer bli en utmaning för oss, men vi ser fram emot att kunna ta emot framtidens beachvolleystjärnor till Göteborg, säger Friborg.

Tajmningen är ypperlig så till vida att ett av favoritlagen i U20-EM kan komma att vara svenskt. Superjuniorerna David Åhman, Umeå, och Jonatan Hellvig, Lidingö, är regerande europamästare för 18-åringar genom segern i U18-EM i Brno, Tjeckien, i augusti 2018. De följde sedan upp den triumfen med ännu ett guld och ännu större rubriker när de under hösten vann Ungdoms-OS i Buenos Aires.

I U20-EM på hemmaplan kommer de möta spelare som är upp till två år äldre, så konkurrensen kommer bli tuff från några av Europas ledande länder, såsom exempelvis Ryssland, Tyskland och Holland.

Supertalangen David Åhman, snart 17 år, på Beach Center i Göteborg för en knapp vecka sedan. Nu får han chansen att komma tillbaka. 2019 arrangerar Göteborg Beachvolley Club U20-EM. Spännande, med tanke på att Åhman och partnern Jonatan Hellvig under året vann guld i U18-EM i Tjeckien. Foto: Johanna Svensson.

Det är CEV, det europeiska volleybollförbundet, som har utsett Göteborg till värdstad i konkurrens med två andra kandidater.

– Det här beskedet ger ytterligare vind i seglen. Vi är glada och stolta över att CEV ger oss det här förtroendet, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.


Utvecklingen är logisk. GBC är Sveriges ojämförligt största volleybollklubb och är numera rustad att klara av den här typen av arrangemang. Klubben har i flera år arrangerat den svenska elittouren Swedish Beach Tour på sina utomhusbanor. I sin stora inomhusmiljö har klubben varit värd för Europatouren två gånger och så sent som den gångna veckan arrangerade klubben den nordeuropeiska tourfinalen Nevza Beach Sweden för fjärde året i rad.

– Med en så stark förening som GBC är det möjligt att arrangera ett U20-EM. De besitter kompetensen och erfarenheten som behövs för att genomföra mästerskap av den här magnituden, säger Martin Kihlström.


– Nu kavlar vi upp ärmarna. Vi ska göra det här till en beachvolleyfest för inte bara klubben utan även all ny publik som nu kommer komma i kontakt med sporten, säger tävlingens tilltänkte Tournament Director Sandra Krook på Göteborg Beachvolley Club.

Göteborg Beachvolley Club

Beach Center

volleyboll.se

Bästa Nevza-tävlingen någonsin – för både Sverige och GBC

OS-guldmedaljörernas långa segersvit är bruten.

Och syskonen Sigrid och Ludvig Simonsson gjorde båda stor sensation på hemmaplan i Göteborg genom att vinna guld respektive silver i Nevza Beach Sweden under söndagen.

– Vi höjde oss för varje match, säger Sigrid som fortfarande är ”Laget 100%” tillsammans med Anne-Lie Rininsland.

 

På Beach Center i Kviberg, Göteborg, arrangerades i helgen finaltävlingen av den nordeuropeiska seniorproffstouren i beachvolley.

Anne-Lie Rininsland var redan Sveriges största volleybollklubbs bästa spelare genom tiderna, men hade egentligen lagt av.

Med familj och barn på 11 och 9 år var elitkarriären ett minne blott.

Hon krönte den med SM-guld 2016 – enda gången hon spelat ihop med Sigrid Simonsson.

Inför den nordeuropeiska tourfinalen på Beach Center tog hon upp tråden igen med just ”Sigge”.

Efter en förlust inledningsdagen blev de bara bättre och bättre. I semifinalen under söndagen vann de en gastkramande semifinal över Finlands Valma Prihti/Aliisa Vuorinen med 21-17, 19-21, 15-13, och som om inte det var nog blev finalen mot Södertäljes Camilla Nilsson/Sofia Ögren ännu mer rafflande. 22-20, 17-21, 19-17 efter först en egen matchboll, sedan matchboll till motståndarna, sedan ytterligare tre egna.

– Vi hade en tro på att vi kunde vinna, men det gällde att komma dit också. Anne-Lie har en fantastisk känsla för det här, säger GBC:s nuvarande starkast lysande stjärna Sigrid Simonsson efter guldet för andra året i rad – förra året vann hon med Tadva Yoken som hon nu slog ut i kvartsfinalen.

”Laget 100%” vann Nevza Beach Sweden 2018. Sigrid Simonsson och Anne-Lie Rininsland från Göteborg överträffade sitt SM-guld från 2016 med seger in en internationell proffstävling – de enda två starterna de gjort tillsammans. Foto: Johanna Svensson

Sigrids bror Ludvig Simonsson gjorde minst lika stor sensation som tillsammans med Alexander Herrmann, båda två även de från arrangerande GBC, blev de som bröt de färska Ungdoms-OS-guldmedaljörerna David Åhman och Jonatan Hellvigs långa segersvit. Den sträckte sig tillbaka till andra omgången i Buenos Aires.

I gruppspelets andra match under fredagskvällen möttes de i en match som gick till skiljeset – som Åhman/Hellvig vann. Men i söndagens semifinal blev resultatet det omvända. Simonsson/Herrmann skaffade sig en tidig ledning i tredje set och höll undan till 15-12.

– Vi hade stor nytta av att ha mött dem tidigare i turneringen och var riktigt taggade att slå dem. Vi kände helt klart att det var möjligt, berättar Ludvig.

I finalen blev det återigen bekanta ansikten på andra sidan nätet. Simonsson/Herrmann vann nämligen redan i den allra första omgången i fredags över Mads Rosager/Jacob Brinck, Danmark, med 2-1 i set.


Danskarna tog sig ändå till final och blev där ordentligt utmanade av Simonsson/Herrmann. Trots finalförlust med 22-20, 21-19 gjorde de båda svenskarna och GBC:arna sina bästa resultat hittills i karriären.

Ludvig Simonsson uppbackad av Alexander Herrmann bröt segersviten för David Åhman/Jonatan Hellvig i semifinalen och störde Mads Rosager/Jacob Brinck, Danmark, i finalen av Nevza Beach Sweden – duons bästa resultat i karriären. Foto: Johanna Svensson

I matchen om 3:e pris vann Viktor Jonsson/Linus Tholse även de över juniormästarna Åhman/Hellvig.


Fyra svenska lag av sex möjliga på prispallen – bättre har det aldrig gått på beachvolleyns nordeuropeiska tour Nevza. Den brukar annars domineras av Norge och även Finland och Danmark har historiskt sett gjort bättre resultat än Sverige. Även England, Färöarna och Island tillhör Nevza. Till Göteborg kom den här gången även wild card-lag från Serbien och Holland.

Både guld och silver till arrangerande Göteborg Beachvolley Club är också rekord.

Arrangemanget blev därmed en dundersuccé för GBC som parallellt arrangerade breddtävlingen Halloween Cup – med över hundra lag – för 25:e året i rad.

– Möjligheterna är enorma här på Beach Center. Kapaciteten är stor när man har världens största inomhushall för beachvolley, säger GBC:s ordförande Anneli Friborg.

Fyra svenska lag av sex möjliga har aldrig hänt i tidigare i Nevza-sammanhang. Från vänster: Camilla Nilsson, Ludvig Simonsson, Sofia Ögren, Alexander Herrmann, Jakob Brinck (Danmark), Sigrid Simonsson, Mads Rosager (Danmark), Anne-Lie Rininsland, Linus Tholse, Sofia Bisgaard (Danmark), Viktor Jonsson, Cecilie Olsson (Danmark). Foto: Johanna Svensson


Resultat: Nevza Beach Sweden

Beach Center, Göteborg
2-4 november 2018

 

Damer:
1. Sigrid Simonsson/Anne-Lie Rininsand, Sverige
2. Camilla Nilsson/Sofia Ögren, Sverige
3. Cecilie Olsen/Sofia Bisgaard, Danmark

Herrar:
1. Mads Rosager/Jacob Brinck, Danmark
2. Ludvig Simonsson/Alexander Herrmann, Sverige
3. Viktor Jonsson/Linus Tholse, Sverige

Länk till resultaten

 

 

 

 

 

GBC överraskar – båda syskonen Simonsson i semi!

Oddsen var tämligen höga att det här skulle inträffa.
Men Sverige fortsätter att dominera och arrangerande Göteborg Beachvolley Club överraskar mest.
Båda syskonen Sigrid och Ludvig Simonsson har tagit sig till söndagens semifinaler i Nevza Beach Sweden.

Det är den nordeuropeiska tourfinalen som avgörs på ett Halloween-firande Beach Center i Kviberg, Göteborg. Av de kvarvarande åtta semifinallagen på dam- respektive herrsidan är fem svenska, två danska och ett finskt.

England, Serbien och samtliga norska lag är förvånande nog alla utslagna.

Att hemmaklubbens Sigrid Simonsson redan tillhör Nordeuropas toppskikt är ett faktum, men att hon skulle lyckas så här bra med Anne-Lie Rininsland, comebackande tvåbarnsmamma till en 11- och en 9-åring, är imponerande. I sin kvartfinal slog de Sigrids förra beachvolleypartner Tadva Yoken ihop med Sofia Wahlén – förstaseedade i turneringen.

I lördagens allra sista match, som inte startade förrän framåt 22.30-tiden i ett på grund av många långa matcher kraftigt försenat tidsprogram, gjorde Sigrids bror Ludvig om samma bravad på herrsidan – seger i kvartsfinalen mot turneringens förstaseedade lag.

Ludvig Simonsson/Alexander Herrmann vann över Martin Appelgren/Alexander Annerstedt med 15-10 i skiljeset. Alla fyra spelarna tillhör arrangerande Göteborgs Beachvolley Club.

I sin semifinal ställs de under söndagen mot guldmedaljörerna från Ungdoms-OS, David Åhman från Umeå och Jonatan Hellvig från Lidingö. Lagen möttes under fredagen i en match som gick till tredje och avgörande set – den gången med juniorerna som segrare.

Åhman/Hellvig har för övrigt vunnit sina samtliga tre matcher i turneringen med 2-1 i set. Den igår kom mot Sollentuna-duon Jakob Molin/Staffan Blomgren.

Nevza Beach Sweden, Göteborg:
Spelschema söndag 4 november

Semifinaler damer:
09.00 Nilsson/Ögren, Sverige – Olsen/Bisgaard, Danmark
10.00 Rininsland/Simonsson, Sverige – Prihti/Vuorinen, Finland

Semifinaler herrar:
11.00 Rosager/Brinck, Danmark – Tholse/Jonsson, Sverige
12.00 Simonsson/Herrmann, Sverige – Åhman/Hellvig, Sverige

13.00 Match om 3:e pris damer
14.00 Match om 3:e pris herrar
15.00 Final damer
16.00 Final herrar

Länk till resultaten:
https://www.cev.eu/beach/Goteborg_2018.html?fbclid=IwAR059hw4nsnenWKwLY_uycy1wQDEv9NMTzbfvSFxKHQyXBOrn26H_1zbZRg

 

Anne-Lie Rininsland, med sonen Simon och hans kusin Charlie på ena sidan och beachvolleypartnern Sigrid Simonsson på andra sidan, har just slagit ut tävlingens förstaseedade lag och tagit sig till semifinal i den nordeuropeiska tourfinalen på Beach Center i Göteborg. Foto: Johanna Svensson.

Sverige dominerade första dagen i Göteborg

De förstaseedade lagen i Nevza Beach Sweden höll för trycket
under inledningsdagen.
– Det kändes riktigt bra mot slutet, säger Martin Appelgren från
arrangerande Göteborg Beachvolley Club.
Av fyra redan nu kvartsfinalklara lag är inte mindre än tre svenska –
på både herr- och damsidan.

I konkurrens med England, Danmark, Norge och Finland, samt wild card-
lag från Serbien och Holland, dominerade svenskarna på hemmaplan
under den första dagen av den nordeuropeiska tourfinalen på Beach
Center i Kviberg, Göteborg.

Världens största beachvolleyhall bjöd på mer eller mindre idel
favoritsegrar på damsidan, däribland förstaseedade Tina och Sanna
Thurin, som redan nu är klara för kvartsfinal under lördagen.
Några skrällar kunde istället herrsidan bjuda på, men de starkaste
svenska lagen klara sig ändå igenom fredagen utan förluster.

Förstaseedade Martin Appelgren/Alexander Annerstedt började trevande
mot sina träningskompisar Linus Frantzich/Martin Johansson, men blev
starkare och starkare. Efter en 2-1-seger där blev det sedan en 2-0-vinst
mot Jakob Molin/Staffan Blomgren.
– Eftersom vi inte spelat så mycket ihop än så finns det mycket
utvecklingspotential och den resan påbörjade vi idag. Vi får hoppas det
fortsätter så, säger Martin.

Sveriges Ungdoms-OS-guldmedaljörer David Åhman/Jonatan Hellvig fick
det hett om öronen redan i öppningsmatchen och hade matchboll emot
sig mot Norges Alexander Sörum/Jonas Tomter, men vände och vann
med 18-16 i skiljeset.

Alexander Annerstedt, Göteborg Beachvolley Club, jublar efter att ha smashat förbi Jakob Molin, på vägen till kvartfinal i Nevza Beach Sweden på Beach Center i Göteborg. Foto: Johanna Svensson.

Även GBC-laget Alexander Herrman/Ludvig Simonsson tog ett set av
juniorerna, som trots det krånglade sig fram till kvartfinal.

Två raka 2-1-segrar tog även Linus Tholse/Viktor Jonsson mot lag från
Norge och England. De tre svensklagen har sällskap av finska
Pulkkinen/Piippo som de fyra klara kvartfinallagen.
Thurinarna har just nu sällskap i kvartsfinalrundan av svensklagen
Camilla Nilsson/Sofia Ögren, Sofia Wahlén/Tadva Yoken och danskorna
Trans/Tyndeskov.

Övriga lag som fortfarande är kvar i turneringen via 1-1 i matcher spelar
åttondelsfinaler under lördagens första halva.
Comebackande Anne-Lie Rininsland ihop med Sigrid Simonsson, båda
GBC, är klara för just åttondelsfinal, liksom den lika comebackande Karin
Lundqvist, Stockholm, ihop med Felicia Granberg.
Lördagens spel har inletts idag lördag kl 08.00 och pågår till framåt 22-tiden. Under
söndagen spelas semifinaler och finaler.

Länk till spelschema och resultat

​Laget 100% är tillbaka – på Beach Center

Sigrid Simonsson är Göteborgs Beachvolley Clubs klarast lysande stjärna.

Anne-Lie Rininsland är den bästa som klubben någonsin haft.

Enda gången de spelat ihop blev det SM-guld.

I helgen spelar de tillsammans igen – på den nordeuropeiska tourfinalen på Beach Center, Göteborg.

Fredag till söndag, 2-4 november, spelas Nevza Beach Sweden, finaltävlingen av den nordeuropeiska beachvolley-touren.

Platsen är Beach Center i Kviberg, Göteborg – världens största inomhushall för beachvolley.

I konkurrens av lag från Holland, Norge, Finland, Danmark och Sverige så görs den mest intressanta starten på damsidan av just Sigrid och Anne-Lie.

Det är en oväntad konstellation. ”Sigge” är en elitspelare på yppersta nationella nivå, medan Anne-Lie egentligen lagt av.

– Jag har förberett ”Sigge” på att det här blir som det blir, säger Anne-Lie.

– Jag vet, hon har inte spelat jättemycket de senaste åren, men hon är ändå superrolig att spela med och dessutom en grym person, så det här ska bli jättekul, kontrar Sigrid.

2016 vann de SM-guld i sin första, och senaste, tävling tillsammans.

Så varför har det inte blivit mer?

– Det har att göra med hur mycket vi kan spela. Våra liv ser helt annorlunda ut. Jag satsar mer, medan hon har familj och jobb och en annan tillvaro, förklarar Sigge.

Nu är det alltså dags igen. Sigrid Simonsson kommer till Nevza Beach Sweden som regerande mästarinna. Förra årets upplaga vann hon tillsammans med Tadva Yoken – hennes fasta partner sedan två säsonger. Men nu står de på olika sidor av nätet.

Tadva bor i Stockholm, Sigge i Göteborg, och bara det har varit en försvårande omständighet i deras samarbete.

– Så är det i beachvolley. Inget dramatiskt med det. Ibland går man skilda vägar, berättar Sigge.

När Sigge och Anne-Lie äntrar planen på fredag ställs de mot ett startfält från fem länder – med klar dominans av svenska lag. Sverige-ettorna Sanna och Tina Thurin är med, liksom comebackande Karin Lundqvist ihop med Felicia Granberg.

– I sådana här tävlingar vill man helst möta lag från andra länder. Nytt motstånd, nya utmaningar. Det är många bra lag med. Men får jag gissa tror jag att ett svensk lag vinner, säger Sigge.

Ett annat GBC-lag att se upp med är Fanny Lindström/Sara Malmström.

På herrsidan får Ungdoms-OS-guldmedaljörerna David Åhman och Jonatan Hellvig finna sig i att tillhöra favoritskapet, liksom Chris Gregory/Issa Batrane, England, Linus Tholse/Viktor Jonsson, Stockholm, eller något av de norska lagen.

Hemmahoppen från GBC, Martin Appelgren/Alexander Annerstedt, Alexander Herrmann/Ludvig Simonsson och Linus Frantzich/Martin Johansson vill också alla ha ett finger med i spelet.

Länk till spelschema och resultat

Nevza Beach Sweden – Senaste nytt

Läs allt om den stundande tävlingen på eventet på Facebook. Startlistor, bilder och massor av spännande och matnyttig info om tävlingen. Du hittar eventet här

Spelschema och resultat från tävlingen finns här

U-OS-guldkillarna till Beach Center i Göteborg

Ungdoms-OS-guld i Buenos Aires förra veckan. Nevza Beach Sweden i Göteborg nästa vecka.

Nu ska guldgossarna David Åhman, 16, och Jonatan Hellvig, 17, mäta sig med seniorerna på finaltävlingen av den nordeuropeiska touren som spelas inomhus på Beach Center i Kviberg 2-4 november.

Läs hela pressmeddelandet här

Foto: Jonathan Nackstrand for OIS/IOC