Boka bana
Bli medlem

Stories

Doldisen Tobias Helbig kan bli kung i Beach Royals

Göteborg Beachvolley Club bryter ny mark och lanserar en helt ny typ av beachvolleyfest.
Beach Royals öppnar dörren för en av GBC:s doldisar.
– Det här kommer bli sjukt kul, säger Tobias Helbig, en av klubbens bästa spelare som siktar på att bli kung.

För den som vill beblanda sig med drottningar och kungar i beachvolleyns tecken gör rätt i att planera in fredagskvällen den 29:e november i kalendern.

På Beach Center i Kviberg, världens största inomhusanläggning för beachvolley, arrangerar GBC en fest med spelformen ”Kings/Queens of the Court”. Deltagande spelare är de främsta i GBC:s elitsatsningar, de bästa i klubbens seriespel och någon eller några inbjudna internationella gästspelare.

Spelet blir rafflande med korta sessioner där lag slås ut i en strid ström tills ett enda lag finns kvar i slutet av kvällen – och kammar hem hela prispotten. Samtidigt pågår festen med buffé och bar för alla som får plats och där publiken umgås med spelarna.

Tobias Helbig är redo för Beach Royals 29 november.

En av stjärnorna i Beach Royals är en av GBC:s bästa spelare, Tobias Helbig, som under en längre tid har gått under offentlighetens radar. Hade han bara tillåtits hade han spelat tävlingar som Nevza Beach Sweden nu i höst eller klubbens egen World Tour 1-star i våras.

Problemet: han är tysk medborgare – men håller nu på att bli svensk efter sju år i Sverige. Planen är att han ska spela för Sverige i framtiden och därför håller han sig tills vidare i en slags karantän från internationellt spel innan medborgarskapet tillåter annat.

Men i Beach Royals är det fritt fram.
– Ska bli så kul att spela Beach Royals eftersom det blir så underhållande och publikvänligt, säger den tävlingstörstande Tobias.

Han föddes 1988 som östtysk, minsann, i dåvarande Öst-Berlin bara något år innan muren rasade och Öst- och Västtyskland enades till ett land.

Som junior ingick han i den tyska juniorlandslagsverksamheten i beachvolley innan studier kom emellan och han tog en paus från beachvolleyn.

2011 var han utbytesstudent i Lund. Efter att han blivit färdig miljöingenjör i Berlin 2014 ville han tillbaka till Sverige. Han hamnade först i Malmö och sedan Ängelholm. 2016 kom han till Göteborg och blev GBC:are tämligen omgående.

– Här kom suget att spela beachvolley tillbaka. Den här miljön i GBC är unik och nu satsar jag på beachvolley igen. Jag vill ge det en riktig chans innan jag blir för gammal, berättar 31-åringen.

I Sverige har han vunnit två tävlingar på Swedish Beach Tour. Sedan i somras har han gått ner i arbetstid, där han sysslar med något så intressant som Sveriges industriella växthusgasutsläpp, och ingår i WT-gruppen i GBC:s elitsatsning.

Med sina imponerande meriter inom både yrkesliv och beachvolley gör han sig nu redo för Beach Royals på Beach Center 29 november. Han medverkar i en av de promotion-videos som gjorts inför evenemanget.

– Beach Royals blir höstens höjdpunkt. Den hade jag inte missat oavsett om jag hade varit spelare eller publik, säger han.

Se videon här!

 

Ny framgång för Appelgren och Herrmann i Oslo

GBC:arna Martin Appelgren och Alexander Herrmann följde upp förra veckans Nevza-guld med att i helgen bli 2:a på Norges Tour i Oslo.
Och Nevza-semifinalisterna Joel Hallabro/Leon Vincent slutade 9:a.

Även om finalmatchen blev en plump i protokollet för Appelgren/Herrmann var äventyret till Norge lyckat. De inledde med att slå det förstaseedade laget Lars Retterholt/Stian Opsahl med 15-13 i tredje set.

– Det var en bra start med tanke på att förutsättningarna i Oslo är lite annorlunda jämfört med Göteborg. Här är det djupare sand, annan boll och så är det svalare i hallen, berättar Alexander.

Martin Appelgren och Alexander Herrmann på Norges Tour i Oslo.

En annan höjdpunkt var semifinalvinsten över två gamla bekantingar, den norsk-slovenska duon Vegard Höidalen/Nejc Zemljak. Även den matchen gick till tie-break där GBC:arna vann med 15-8.

– Det är två spelare vi känner oerhört väl efter alla år och att Vegard håller sig så bra efter alla år är imponerande, menar Martin.

Men i finalen på söndagskvällen tog det stopp för GBC:arna mot samma lag de fick stryk av i gruppspelet under lördagen. Efter setseger i första med 21-14 vände norska Ruud/Lövli på finalen och vann de andra två seten med 21-18, 15-12.

Även förra veckans överraskningslag på Nevza Beach Sweden, Joel Hallabro och Leon Vincent, representerade GBC i Norges Tour som spelades i inomhushallen Abox i Greverud strax söder om Oslo.

Det var Joels och Leons debut utomlands och de gjorde det med den äran. Det blev en 9:e-plats, eller om man så vill; seger i B-slutspelet.

Totalt kom de två GBC-lagen hem med 8-3 i matcher från årets sista stopp på Norges Tour.

– Det här var bra, men vi kan bättre, säger Alexander Herrmann med blandade känslor efter finalförlusten.

GBC:arna Alexander Herrmann och Martin Appelgren flankerar åldermannen och den förre Europamästaren Vegard Höidalen och Sloveniens toppspelare och den förre GBC-medarbetaren Nejc Zemljak som spelade ihop. Den norsk-slovenska konstellationen gick till semifinal – mot just Alexander och Martin.

 

 

 

9:e plats i Tel Aviv för Nina och Sigrid

Sigrid Simonsson och Nina Grawender stod för en imponerande insats på World Tour 1-star i Tel Aviv, Israel.
Det slutade med en 9:e-plats efter att duon tvingats lämna walk over i matchen om att gå till kvartsfinal.

– Efter det nordeuropeiska mästerskapet och sedan kvalet här och två matcher i huvudturneringen sa kroppen ifrån och hade fått nog för den här gången, berättar Sigrid.

Tävlingen är ändå en succé för Simonsson och Grawender. Förra veckan vann de Nevza Beach Sweden, den nordeuropeiska tourfinalen, inför hemmapubliken i Göteborg Beachvolley Club.

Direkt efteråt bar det av till Israel. Två segrar i kvalet krävdes för avancemang till main draw i Israels World Tour 1-star i Tel Aviv, och två segrar blev det.

Vinsten mot Kulhankova/Pospisilova, Tjeckien, med 21-12, 21-18 följdes av segermatchen mot Lutz/Bentele, Schweiz, där det blev klara 21-12, 21-12.

I main draw blev det först förlust mot Cools/Vd Vonder, Belgien, som vann med 21-19, 21-16, men GBC:arna revancherade sig i andra och sista gruppspelsmatchen när de vann över värdnationens Maor/Barannik med 21-16, 21-16.

När sedan tolv lag återstod i tävlingen, inför matchen mot österrikiskorna Freiberger/Teufl, tvingades svenskorna kasta in handduken.

Turneringen slutade med en imponerande 9:e-plats för Sigrid och Nina.

– Jag är riktigt glad att jag faktiskt kan spela så här många matcher igen. Men nu behöver jag ladda om batterierna, säger Sigrid.

Med i tävlingen var även två andra svenska lag. Sofia Ögren/Sofia Wahlén förlorade sina båda matcher i main draw medan på herrsidan Linus Tholse/Viktor Jonsson förlorade sin enda match i kvalet.

 

Grand Slam för GBC i nordeuropeiska tourmästerskapet

Rekord igen!
Aldrig tidigare har Sverige vunnit både dam- och herrklassen på den nordeuropeiska touren.
Hatten av för de nya Nevza-mästarna Sigrid Simonsson/Nina Grawender och Martin Appelgren/Alexander Herrmann.

Under söndagen hände det. I tourfinalen dessutom. Och båda vinnarlagen i Nevza Beach Sweden kommer från arrangerande Göteborg Beachvolley Club.

Det här var rekord på flera sätt. Det var GBC:s bästa internationella tävling någonsin, och förutom Göteborg i toppen var det var helsvenskt i båda finalerna vilket även det aldrig har hänt tidigare.

Guld och guld till GBC. Martin Appelgren, Alexander Herrmann, Sigrid Simonsson, Nina Grawender. Foto: Johanna Svensson

– Skönt. Det var en oväntad seger för oss. Vi har tränat hårt länge, men jag och Alexander är ganska nya ihop och båda har ägnat en del av hösten åt mer intensiv fysträning och när vi nu ökar bolldosen igen till normal nivå kommer vi in med ett nytt lugn på banan, berättar Martin Appelgren.

I finalen, som var lite av ett tungviktsmöte i svensk seniorbeachvolley, vann Appelgren/Herrmann över de regerande svenska mästarna Linus Tholse, Nyköping, och Viktor Jonsson, Uppsala. Men efter östkustduons SM-guld i somras har Martin finalvunnit över dem i den svenska tourfinalen (då med Simon Bohman) och nu även med Herrmann i den nordeuropeiska tourfinalen.

Finalens segersiffror skrevs till 21-17, 21-17, och när de båda lagen möttes tidigare i turneringen vann Appelgren/Herrmann även då i raka set.
– Vi satte vår taktik, vi satte våra slag, vi såg till att vi hade den där pushen. Samspelet satt väldigt bra och det är extra kul att ta poäng när vi har hela hemmapubliken i ryggen, säger Martin.

Alexander Herrmann och Martin Appelgren. Foto: Johanna Svensson

Minst lika glada var GBC:s Sigrid Simonsson och Nina Grawender efter sin finalvinst över systrarna Kristina och Susanna Thurin från Stockholm. Segern satt hårt inne. Tidigare i turneringen var det Thurin som drog det längsta strået med 2-1 i set, men i finalen vände GBC:arna på steken och vann med 21-19, 16-21, 15-12.
– Det här är så skönt av många anledningar. Efter ett tufft år så var mitt primära mål att bara orka spela en hel turnering och det gick över all förväntan, berättar Sigrid Simonsson.

Som om inte alla andra rekord var nog så satte Sigrid också ett rekord under söndagen. Det är tredje året i rad med tre olika partners som hon vinner den nordeuropeiska tourfinalen. Hon vann med Tadva Yoken 2017, Anne-Lie Rininsland 2018 och nu med Nina Grawender 2019.

Sigrid Simonsson i aktion. Foto: Johanna Svensson

Sigrid och Nina gör nu en satsning tillsammans som innebär att de ger sig ut och tävlar internationellt. Nästa vecka väntar World Tour 1-star i Israel.
– Nina är en väldigt duktig spelare och det var underbart att det fungerade så bra för oss. Det här var bara vår andra tävling tillsammans, så det ska bli väldigt spännande att åka ut i världen nu, säger Sigrid.

Bronsmedaljerna i Nevza Beach Sweden tog på damsidan Danmark i form av Line Trans/Clara Windeleff och på herrsidan Norge genom Nils Ringöen/Markus Mol.

Turneringens överraskningslag nummer ett, Joel Hallabro/Leon Vincent från arrangerande GBC, gick det dock sämre för under söndagen. Det blev hit men inte längre efter att de fått wild card och med noll rankingpoäng kvalificerat sig för semifinal i sin första internationella tävling.
Men både semifinalen, mot Herrmann/Appelgren, och bronsmatchen, mot Ringöen/Mol, slutade med ganska klara förluster.

Den svenska succéturneringen såg också Anniken Rådström/Kristin Lind knipa en fjärdeplats på damsidan.

Samtliga resultat från Nevza Beach Sweden 2019 finns här.

 

Nina Grawender jublar. Foto: Johanna Svensson

 

Alexander Herrmann med en servemottagning till Martin Appelgren under semifinalen. Foto: Johanna Svensson

 

Semi för Nina, Sigrid, Martin, Alex – och Joel & Leon som skrev historia

Joel Hallabro och Leon Vincent har gjort vad inget annat svenskt beachvolleylag någonsin gjort tidigare – de har gått till semifinal i sin första internationella seniortävling.
Och där får de under söndagen sällskap av två andra lag från hemmaklubben Göteborg Beachvolley Club.

Betydligt mer rutinerade Sigrid Simonsson/Nina Grawender på damsidan och Martin Appelgren/Alexander Herrmann på herrsidan är också med när ”Final Four” i Nevza Beach Sweden, den nordeuropeiska tourfinalen, spelas i Beach Center i Kviberg, Göteborg, under söndagen.

– Det blev två långa matcher idag, det var lite upp och ner, men det är samtidigt bra att vi får chansen att spela ihop oss, säger Sigrid Simonsson om spelet med sin nya partner Nina Grawender.

Nina Grawender jublar åt Sigrid Simonsson på vägen mot semifinal i Nevza Beach Sweden. Foto: Johanna Svensson

Systrarna Kristina och Susanna Thurin, i flera år bland de allra bästa i Sverige, för att inte säga de bästa, blev Sigrids och Ninas första riktiga test i turneringen när de under lördagen spelade om en semifinalplats.
Och GBC:arna var nära segern efter 22-24, 21-10, 15-13 till Thurinarna.

Ny chans till semifinal fick Sigrid och Nina mot Aliisa Vuorinen/Valma Prihti, Finland. Det blev ännu en holmgång i tre set, men det blev GBC-seger den här gången: 21-17, 21-23, 15-12.

I semifinalen klockan 10.00 ställs Simonsson/Grawender mot Line Trans/Clara Windeleff från Danmark efter att Thurin/Thurin och Lind/Rådström, båda Sverige, spelat den första semifinalen.

Timmen senare, klockan 11.00, blir det en hel-GBC-semifinal på herrsidan. De rutinerade spelarna – men också nykomponerade laget – Martin Appelgren/Alexander Herrmann möter turneringens nya stjärnskott Joel Hallabro/Leon Vincent.

Det betyder att arrangerande GBC är garanterad en plats i herrfinalen klockan 16.00 där vinnaren Mol/Ringöen, Norge eller Tholse/Jonsson, Sverige, väntar.

– Det är fantastiskt att GBC är med på beachvolleykartan på det här sättet. Vi tar steg för steg framåt även sportsligt, säger Martin Appelgren.

Appelgren/Herrmann behövde bara en match på sig under lördagen för att nå semifinalen efter seger över Linus Tholse/Viktor Jonsson, Nyköping respektive Uppsala, raka set: 25-23, 21-16.
– Vi började lite skakigt, men efter de två första sidbytena hittade vi lugnet och rytmen, berättar Martin.

Martin Appelgren med semifinal i blicken. Foto: Johanna Svensson

En längre väg fick nykomlingarna Hallabro/Vincent. Två jämna set mot Norges Markus Mol/Nils Ringöen slutade med förlust, 22-24, 19-21. Men i andra chansen att nå semifinalen spelade de mycket starkt mot svenskkollegerna Simon Bohman/Jakob Molin.

De tog tidigt stora ledningar i alla tre seten, även om de tappade försprånget i det första. Efter 19-21, 21-9, 15-10 är de i semifinal i Nevza Beach Sweden. Det är enligt uppgift första gången det händer att båda spelarna i ett svenskt beachvolleylag når semifinal i sin första internationella seniortävling.

– Vi spelar ju på hemmaplan så då blir inte allt helt nytt på en gång. Och semin blir det kul att få möta Martin och Alexander som vi mötte i seriespelet i tisdags och förlorade. Då trodde man inte att det skulle bli en semifinal i Nevza av den uppställningen, säger Joel Hallabro.

Resultat och spelschema i Nevza Beach Sweden finns här.

 

Joel Hallabro ler mot Leon Vincent efter ännu en vunnen boll.
Foto: Johanna Svensson

GBC:are gjorde sensation i internationella debuten

Leon Vincent och Joel Hallabro från Göteborg Beachvolley Club blev fredagens snackis i den nordeuropeiska tourfinalen.
Med wild card och noll rankingpoäng gjorde de internationell debut i Nevza Beach Sweden – och vann två senationella segrar mot Norge och Fnland.

En mycket bra dag för både Sverige och arrangerande GBC kröntes av nykomlingarna Vincent och Hallabro som öppnade med att som 16:e och sistaseedade lag i tävlingen vinna över förstaseedade Lars Retterholt/Stian Opsahl från Norge med 21-23, 21-16, 15-11.

Och som om inte det var nog följde de upp med ännu en seger i dagen sista match på centercourten i Beach Center i Kviberg. 27-25, 21-17 över Pekka Piippo/Pyry Topio från Finland.

– Ja, det var ju kul att testa internationellt spel, sa Joel Hallabro med ett brett leende efter de båda segrarna.

Men lägger också till:
– Vi är ändå mitt i en turnering. Vi ser fram emot nästa match, säger han.

Och nästa match är inte vilken som helst. Den går mot de norska supertalangerna Nils Ringöen/Markus Mol och gäller en plats i semifinalen. De båda norska tonåringarna har redan provat på det internationella rampljuset när de i olika lag gick till samma World Tour-final i Oslo för två månader sedan. Då teamade de tillfälligt upp med de båda norska världsettorna, Anders Mol respektive Christian Sörum.

Och ja, Markus är lillebror till världsettan Anders.
– Det ska bli kul. Vi vet inte så mycket om dem än, men vi spelar vårt spel så får vi se vad som händer, säger Leon Vincent.

Joel Hallabro fokuserar på partnern Leon Vincents mottagning. Foto: Johanna Svensson

Även GBC-seniorerna Martin Appelgren, regerande svensk tourmästare, och Alexander Herrmann hade framgång i sin första hemmatävling tillsammans. Även de vann sina två första matcher.

Den andra av segrarna avgjordes i en rysare när Martin fick möta sin gamle vapendragare Simon Bohman som halkade in i tävlingen på ett bananskal när han fick ersätta skadade Staffan Blomgren och spela med Jakob Molin från Sollentuna. Det blev en tresetare där Appelgren/Herrmann till slut vann med 20-18 i tredje set.

Vid 18-18 plockade Appelgren fram två vinnande servar som avgjorde matchen.
– Vi blev lite stressade av att de spelade så bra i andra set, men i tredje hittade vi lugnet och det betalade sig, säger Appelgren.

Alexander Herrmann ber sin partner Martin Appelgren se upp i en av fredagens segermatcher. Foto: Johanna Svensson

Under lördagen ställs de mot de regerande svenska mästarna Linus Tholse/Viktor Jonsson, från Nyköping respektive Uppsala, om en plats i semifinalen.

Dubbelelimineringssystemet gör att tolv lag återstår i tävlingen som fortsätter under lördagen och söndagen. Kvar är samtliga sex svenska lag plus fyra lag från Norge, ett från Finland och ett från England.

Den svenska framgången var nästan lika stor på damsidan. På vinnarsidan spelas under lördagen, närmare bestämt kl 15.00, en spännande match mellan arrangerande GBC:s Sigrid Simonsson/Nina Grawender och tvillingarna Kristina och Susanna Thurin. Båda lagen gick obesegrade genom fredagens inledande spel.

– Det här är så kul, att vara igång och tävla igen, säger den World Tour-meriterade GBC:aren Nina Grawender.

Även Anniken Rådström/Kristin Lind är obesegrade och möter Trans/Windeleff, Danmark. Kvar i tävlingen är även GBC:s Sara Malmström som, tillsammans med Linda Eriksson, efter en seger och en förlust under lördagen ställs mot det unga svenska laget Isabelle Reffel/Filippa Brink.

Sara Malmström och Linda Eriksson vann inledningsmatchen mot Finland. Foto: Johanna Svensson

Lördagens spel inleds kl 10.00 när Martin Johansson/Linus Frantzich, Sverige och GBC, ställs mot Svein Solhaug/Jörn Gamlemoen, Norge, följt av Alexander Annerstedt/Ludvig Simonsson, Sverige och GBC, mot Sam Dunbavin/Haydn Lawson, England.

Resultat och spelschema för Nevza Beach Sweden finns här.

 

Möt ur-GBC:aren Sara Malmström som gör stolt start i ”Nevzan”

Ska man heja på någon i Nevza Beach Sweden så ska man heja på Sara Malmström.
– Jag känner mig extremt hemma här, säger ur-GBC:aren som inleder hela den nordeuropeiska tourfinalen på centercourten i Beach Center.

Hon plockade upp sin allra första beachvolleyboll i klubben. Inte hela livet, men däremot hela beachvolleykarriären, har hon tillhört Göteborg Beachvolley Club.

Fredag 1 november kl 13.00 inleder hon allt spel i Nevza Beach Sweden när hon och hennes nya partner Linda Eriksson möter Metsäkoivu/Metsäkoivu från Finland.

– Mamma kommer och tittar, några kompisar kommer, och så några i klubben så klart. Jag tycker om att spela inför min hemmapublik, berättar hon inför starten.

De senaste två säsongerna har hon spelat med GBC-kompisen Fanny Lindström, men en fotskada sätter stopp för henne och istället gör Sara sin första tävling med Linda från Smålandsstenar ­– en tämligen ny bekantskap.

Sara Malmström inför nordeuropeiska tourfinalen i Beach Center, Kviberg.

– På sätt och vis är det skönt att spela med någon jag inte tävlat med förut, för nu har vi ingen press utan kan bara spela ut, berättar Sara.

När Sara kom till GBC första gången var hon 15 år. Nu är hon 24 – och tävlar internationellt. Sara från Toltorpsdalen i Mölndal hann med ett år i beachhallen i Högsbo innan GBC flyttade hela sin verksamhet till Kviberg och världens största inomhusanläggning för beachvolley.

Och Sara har flyttat med klubben.
– Jag bor nog närmast Beach Center av alla. Åtminstone av oss som tränar här mycket, säger hon och syftar på lägenheten på Tyghusvägen några hårda spikes västerut.

Andra som konkurrerar om att bo nära är bland andra herrspelarna Martin Appelgren och Leon Vincent, men Sara toppar ändå den ligan.
– Jag bor på rätt sida spårvagnsspåret, påpekar hon med ett leende.

Hon gör ingen hemlighet av att hon trivs alldeles utmärkt på Beach Center.
– Jag har ibland svårt att komma härifrån på dagarna. Här finns alltid någon att gymma med, att äta med, att vara med, berättar hon.

Och en bättre ambassadör för Göteborg Beachvolley Club är svår att hitta.
– Jag är stolt över att vara GBC:are. Klubben går i bräschen för att utveckla det mesta inom beachvolleyn och det känns som det här bara är början, säger hon.

Se Sara Malmströms topp-5-lista om GBC här nedan!

Mer om nordeuropeiska tourmästerskapet Nevza Beach Sweden finns här.
Resultat och spelschema för Nevza Beach Sweden kommer upp här.
Mer om breddtävlingen Halloween Cup finns här.

Topp 5
Sara Malmström listar sina fem bästa saker med GBC.

1. Medlemmarna
. ”Alla man känner.”
2. Anläggningen. ”Det är ju helt sjukt egentligen. Här kan man spendera en hel dag med bra mat, gym, relax, beachvolley och häng.”
3. Alla anställda. ”De är sååå proffsiga här. Jag har ju varit runt på andra ställen i andra länder och det här är en helt annan kvalité.”
4. Utvecklingen. ”Att klubben har så mycket driv och ambitioner.”
5. Träningen. ”Här finns verkligen möjligheten att träna på alla nivåer, för alla.”

Linda Eriksson bildar team med ur-GBC:aren Sara Malmström i Nevza Beach Sweden.

 

Nya GBC-lag och en Mol i startfältet i helgens Nevza-final

Lag från hela Norden kommer till Beach Center i helgen – inklusive Island.
Plus England.
Här är startfältet som bjuder på flera överraskningar.

Fredag, lördag, söndag. 1-3 november. Lagom till Halloween-helgen spelas det nordeuropeiska tourmästerskapet återigen i världens största inomhusanläggning för beachvolley – Beach Center i Kviberg, Göteborg.
Nevza Beach Sweden – med Haloween Cup – är en publikfest.

I startfältet till Nevza Beach Sweden hittar vi en rad nya konstellationer, och arrangerande Göteborg Beachvolley Club står för många av dem.

Publiken kommer när det vankas Nevza Beach Sweden och Halloween Cup i Beach Center i Kviberg, Göteborg. Fjolårsvinnarna ser framåt (Sigrid Simonsson) och uppåt (Anne-Lie Rininsland). Foto: Johanna Svensson.


Här är intressanta noteringar i startlistan – damer:

1) På damsidan hittar vi de senaste två årens vinnare Sigrid Simonsson som nu har tänkt vinna en tredje gång – med en tredje partner. Nina Grawender med meriter från World Tour teamar ihop med Sigrid.

2) Simonsson/Grawender har stora förhoppningar om spel sista dagen och utmanar främst tvillingarna Susanna och Kristina Thurin från Stockholm, de danska paren Line Trans Hansen/Clara Windeleff och Helle Söndergård/Signe Haaning, samt finskorna Aliisa Vuorinen/Valma Ptihti om tourfinalsguldet.

3) GBC:s Sara Malmström har också ny partner. Efter flera år med Fanny Lindström, nu fotskadad, får vi se Sara tillsammans med Linda Eriksson från Smålandsstenar.

4) GBC:s juniorer Rebecka Dahlgren/Klara Ribom och Ellen Lindqvist/Hulda Rudberg är också med i startfältet, efter att Ellen och Hulda tilldelats wild card.


Här är intressanta noteringar i startlistan – herrar:

1) Här är överraskningarna från arrangerande GBC ännu fler. Fjolårstvåan Ludvig Simonsson spelar nu med Alexander Annerstedt. Samtidigt har deras tidigare partners – Sverigetourmästaren Martin Appelgren och förra årets finalist Alexander Herrmann – nu slagit sina påsar ihop.

2) Att Martin Johansson och Linus Frantzich, som vann Swedish Beach Tour-tävlingen i Umeå i somras, skulle spela ihop kanske inte låter som en överraskning, men så sent som för några veckor sedan var planerna helt andra.

3) GBC har också fått wild card till två hemmaspelare som debuterar i internationella sammanhang och som gör en intressant start: Joel Hallabro och Leon Vincent.

4) Den andra Sverigetourmästaren Simon Bohman comebackar aningen överraskande och hoppar in som reserv för skadade Staffan Blomgren. Simon spelar tillsammans med Jakob Molin från Stockholm.

5) Det enda som är sig likt den här gången är Nyköpings Linus Tholse och Uppsalas Viktor Jonsson som är regerande svenska mästare och som tillhör favoritskapet.

6) Favoriter på herrsidan är annars norrmännen Lars Retterholt och Stian Opsahl som seedas etta, men Norge kommer med fler spännande lag. Eller vad sägs om juniorerna och supertalangerna Nils Ringöen och Markus Mol? Ja, Markus är lillebror till världsettan Anders Mol.

7) Finland kommer med bekantingen Pekka Piippo ihop med Pyry Topio.

8) Bland de segertippade hör knappast Island som inte är känt som någon större beachvolleynation. Men desto roligare att Benedikt Tryggvason och Bjarki Sveinson verkligen kommer och ställer upp i tävlingen.

Nordeuropeiska tourmästerskapet Nevza Beach Sweden spelas 1-3 november och blir en fest. Många kommer röra sig på Beach Center i helgen eftersom stortävlingen Halloween Cup som spelas samtidigt.

Mer om nordeuropeiska tourmästerskapet Nevza Beach Sweden finns här.

Resultat och spelschema för Nevza Beach Sweden kommer upp här.

Mer om breddtävlingen Halloween Cup finns här.

 

Alexander Herrmann i förra årets Nevza Beach Sweden. Foto: Johanna Svensson.

Polis-SM: There is a new sheriff in town!

Blåljus och sirener för Martin Johansson från Göteborg Beachvolley Club.
Han kan numera titulera sig svensk mästare.
För poliser.

På hemmaplan, inne i Beach Center, höll han under lördagen GBC:s färger högt i polis-SM i beachvolley.

Tillsammans med sin partner Adam Palm, boende i Jönköping men även han med starka band till GBC, sopade Martin hem SM-guldet med bravur.

Martin Johansson bars fram till polis-SM-guld av sin partner Adam Palm.

– Det här var en väldigt kul dag. Bara att få träffa poliser från andra platser i landet var roligt, och så beachvolley på det, säger Martin.

Martin Johansson tillhör den yppersta eliten i GBC:s verksamhet. I somras vann hann Swedish Beach Tour-tävlingen i Umeå med sin partner Linus Frantzich.

Men polis är både Martins utbildning och yrke. När polis-SM kom på tal kontaktade han direkt sin gamle studiekamrat från polisutbildningen i Växjö – Adam Palm – numera anställd i Värnamo polisdistrikt.

Under Växjö-tiden för bara ett par år sedan vann de först en Open Svart tillsammans och gick sedan till final i en Challenger (där det för övrigt blev förlust mot GBC:arna Simon Frantzich/Jonas Liberg), innan yrkesuppdrag skilde dem åt.

Martin hamnade i Göteborg och har på bara knappt två år gjort kometkarriär som elitspelare.

Johansson/Palm släppte inte ens tvåsiffrigt i ett enda set i hela turneringen.
Finalen: 21-8, 21-9 möt två poliser från Örebro.

Och att Martin och Adam var favoriter i polis-SM gjorde de deltagande poliserna ingen hemlighet av.

– Jag blev nerblockad en gång. Då blev det jubel i hallen, säger Martin med ett leende.

I tävlingen spelade åtta herrlag och sex damlag, med spelare från orter som Göteborg, Stockholm, Trollhättan , Karlstad, Örebro, Jönköping och Umeå. Damklassen vanns av Jenny Persson, Umeå, och Angelica Esorenzo, Örebro.

Dagens citat var annars när en uniformerad polis dök upp i Beach Center och en av åskådarna utbrast:

– Titta, där kommer en riktig polis!

Den ärrade beachvolley-veteranen Martin Woxlin från Gävle, med tre raka polis-SM-guld i bagaget, dök aldrig upp i Göteborg.
Om han vek ner sig för det nya, tuffa motståndet redan före tävlingen förtäljer inte den här historien, men faktum kvarstår:

There is a new sheriff in town!

 

 

Nordeuropeiska mästerskapet på BC under Allhelgonahelgen

Det nordeuropeiska mästerskapet i beachvolley kommer tillbaka till Beach Center i Göteborg 1-3 november.
– Det börjar bli en mycket trevlig tradition som håller i sig, säger hemmaspelaren Martin Appelgren.

Världens största inomhushall för beachvolley utmärker sig igen. 32 av Nordeuropas bästa lag kommer till Kviberg de tre första dagarna i november för att spela turneringen Nevza Beach Sweden.

– Höstens höjdpunkt, säger Göteborgs Beachvolley Clubs Ludvig Simonsson om turneringen som utgör finalen på den nordeuropeiska touren och därmed kröner årets nordeuropeiska mästare.

Alexander Herrmann (1) och Ludvig Simonsson (2) gick till final i fjol. Foto: Johanna Svensson.

Just Simonsson, då i par med Alexander Herrmann, blev förra året det första svenska herrlaget någonsin som gick till final i tävlingen. Det slutade med silver efter finalförlust mot Danmark. Och på damsidan gick det ännu bättre för arrangerande GBC när Anne-Lie Rininsland och Sigrid Simonsson kammade hem guldet.

Den nordeuropeiska touren har skördat göteborgska framgångar även under 2019 när Talar Kirkor och Nina Grawender blev tvåa i Oddanesand, Norge, i somras.

Nevza Beach Sweden är en speciell tävling med tanke på att den ligger mitt under hösten – den enda tiden på året det brukar vara glest mellan stora internationella tävlingar.

– Det här är alltid den första tävlingen efter att efter ett långt turneringsuppehåll och samtidigt en final av året. Med andra ord är man alltid sugen på att spela den här tävlingen, säger Martin Appelgren.

Årets upplaga av Nevza Beach Sweden kröner GBC:s främsta arrangemangsår hittills. I påskas arrangerade klubben tidernas första World Tour i Sverige, där hemmaspelarna Appelgren ihop med Alexander Annerstedt också blev historiska med att gå till en World Tour-semifinal som första svenska herrlag.

I juni spelade U20-EM på Beach Centers utomhusbanor med svenskt brons genom Joel Andersson/Alfred Brink – även det ett historiskt resultat – och i juli spelades Swedish Beach Tour på samma ställe.

– Nevza Beach Sweden blir en perfekt avslutning på ett mycket speciellt år för klubben, menar Sandra Krook, projektledare i GBC.

Parallellt med tävlingen spelas också den stora breddtävlingen Halloween Cup vilket kommer göra allhelgonahelgen till en riktig beachvolleyfest.

Mer om Nevza Beach Sweden här.
Mer om Halloween Cup här.
Båda tävlingarnas Facebooksida här.

Anne-Lie Rininsland och Sigrid Simonsson vann Nevza Beach Sweden i fjol. Foto: Johanna Svensson.

Fotnot:
Nevza är det nordeuropeiska volleybollförbundet och medlemsländerna är England, Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island, Färöarna och Grönland.

 

50 GBC-juniorer körde igång hösten

Drygt 50 hungriga GBC-juniorer, inklusive mentorer och ledare, gjorde upp i höstens första juniortävling – Junior Challenge.
– Det är så skönt att äntligen vara gång igen. Jag har längtat efter det här, berättar Vera-Linn Olausson som var en av spelarna.

En lagom tidig söndagsmorgon, 22 september klockan 9, samlades de unga spelarna ihop med äldre juniorer, ledare, föräldrar och ett och annat syskon för att först få vara med om höstens kick-off som började med ett informationsmöte med efterföljande quiz om GBC och beachvolley.

Gemensam uppvärmning á la klubbens tränare Finn Aldén-Joyce följde innan spelarna fick vera sina lag som turneringens tävlingsledare Emilia Hermansson och Rebecka Dahlgren, båda från juniorutskottet, hade knåpat ihop.

– Varje lag hade en lagledare som bestod av en äldre junior från utmanargruppen för juniorer. Det var jättelyckat med det upplägget. Man såg att spelet blev bättre och bättre under dagen och i slutet såg man att även de yngsta spelarna vågade ta för sig mer, berättar Rebecka.

Gruppspel med matcher på tid – varje set var 7 minuter långt – följdes av A-, B- och C-slutspel.
Framåt ett-tiden slog den äldre juniorlagledaren Linus Olofsson höstens premiärtävlings sista boll.

Junior Challenge har blivit en tradition i GBC när det gäller att sparka in höst- respektive vårterminen.
– Det har varit för lite beachvolley i sommar. Nu ska det blir mer, säger Vera-Linn.

Nästa juniorevenemang blir 5-6 oktober när det är dags för Junior Masters. Länk här!

Prisutdelningen i GBC Junior Challenge 22 september 2019, utförd av juniorutskottets Rebecka dahlgren och Emilia Hermansson.

 

Några av söndagens drygt 50 deltagare och ledare under GBC Junior Challenge på Beach Center: Alice Klintefelt, Love Siggtröm, Nora Olsson, Bolla Falkenby Thorén, Alice Rapp, Ebba Olofsson, Dorsa Saeidfar, Vera-Linn Olausson, Tyra Randby, Linus Olofsson, Hugo Dahlgren, Rebecka Dahlgren.

 

 

 

 

Appelboom is back – blev tourmästare igen när GBC gjorde succé

GBC gjorde sin bästa insats någonsin i den svenska tourfinalen.
Klubben kom dit med fyra herrlag och inget slutade sämre än 5:a.
Och grädden på moset: Simon Bohman gjorde comeback med Martin Appelgren – och vann guldet!

Följer man beachvolley och GBC på nära håll vet man att Simon Bohman, tidigare sverigetta och i flera år strävsam partner till Martin Appelgren (Team ”Appelboom” som bland annat vann Tourfinalen 2018), varit borta från beachvolley en längre tid med utbrändhetsliknande symptom.

GBC har i den yppersta svenska eliten istället representerats av andra spelare.
Framgångarna har det senaste året varit många. Några exempel:

1. I november gick Alexander Herrmann/Ludvig Simonsson, som första svenska lag någonsin, till final i den nordeuropeiska tourfinalen Nevza.

2. I april gick Martin Appelgren/Alexander Annerstedt, som första svenska lag någonsin, till semifinal i en World Tour 1-star.

3. I juli vann Linus Frantzich/Martin Johansson sin första Swedish BeachTour-tävling någonsin.

När det nu blev dags för den klassiska svenska tourfinalen, som traditionsenligt tar emot enbart de åtta bästa lagen i Sverige, gjorde GBC en oväntad rockad.
Appelgren/Annerstedt delades, tillfälligt, för att istället bilda två lag.

Appelgren återförenades med Bohman som under sommaren kommit tillbaka i spel (då med GBC:s old timer Jakob Johansson). Appelgren/Bohman är de facto regerande tourmästare.

Och Annerstedt återförenades med en annan old timer, Umeå-bon Björn Berg, Sveriges genom tiderna mest framgångsrike beachvolleyspelare. Berg är numera 47 år gammal, men ändå i bättre form än man kan tänka sig för en person i den åldern. Annerstedt/Berg vann Tourfinalen 2016.

Av de fyra lagen med GBC-representation blev det fullständig succé i Nyköping (som arrangerade 2019 års upplaga av Tourfinalen). Tre av de fyra GBC-lagen gick till semifinal, och det fjärde blev utslaget när GBC-lagen tvingades möta varandra.

Så här gick det, i tur och ordning:

Appelgren/Bohman inledde tourfinalspelet med förlust mot årets sensationslag Alfred Brink/Joel Andersson och tvingades därmed gå den långa vägen genom segrar över i tur och ordning: 1) Jakob Molin/Jonatan Hellvig, 2) klubb- och träningskompisarna Frantzich/Johansson, 3) en rafflande tresets-semifinal mot tillika klubbkompisarna Herrmann/Simonsson, och slutligen 4) Nyköpings hemmason Linus Tholse i par med Viktor Jonsson, de nyblivna svenska mästarna, där Appelgren/Bohmans segersiffror skrevs till 21-18, 21-18. Guld! Igen.

Herrmann/Simonsson vann sin första match i tourfinalen över Molin/Hellvig i två raka set och följde upp med seger över U20-EM-bronslaget Brink/Andersson, återigen i raka set. I semifinalen vann de ett jämnt första set över Appelgren/Bohman, men förlorade sedan två lika jämna set och slutade delad 3:a.

Annerstedt/Berg inledde med en väntad förlust mot hårt favorittippade Tholse/Jonsson som kom till Nyköping med ett nyvunnet SM-guld i bakfickan. Men sedan över SM-finalisterna Jakob Tegenrot/Peter Lundgren i två raka set och sedan en seger med 15-13 i tredje set över Brink/Andersson. I semifinalen tog det återigen stopp mot Tholse/Jonsson och äventyret slutade med en trots allt succéartad delad 3:e-plats.

Frantzich/Johansson öppnade med en övertygande seger över Tegenrot/Lundgren. I andra matchen på vinnarsidan blev Tholse/Jonsson för svåra och i sista matchen, om att gå till semifinal, stod Appelgren/Bohman på andra sidan nätet med känt resultat. Förlust mot turneringens etta respektive tvåa gav en slutlig 5:e-plats.

Det blev alltså en stor framgång för Göteborg Beachvolley Club i Tourfinalen.
Den största någonsin faktiskt, när det gäller den högsta nivån av tävlingar i Sverige: SBT, SM och Tourfinalen.

GBC-tjejernas resultat i Nyköping var dock lite mer blygsamma än herrarnas. Malin Linde slutade 5:a (ihop med Linda Eriksson, Smålandsstenar) medan både Fanny Lindström/Talar Kirkor och Lisa Sundberg/Tilda Palm blev 7:a.

Härnäst väntar World Tour 1-star i Oman 24-27 augusti dit Appelgren/Annerstedt är anmälda.

Här är resultaten från Tourfinalen 2019 i Nyköping.

Tourseger igen

Simon Bohman och Martin Appelgren i Tourfinalen 2019.

 

Foto: Daniel Lubner.

GBC:are på Student-EM i Slovenien

Idag fredag 19 juli åker Gusti Johansson och Daniel Persson till Slovenien för att representera Sverige och spela i Student-EM!

Vi pratade med Gusti innan avfärd och frågade hur de har lyckats knipa detta ärofyllda uppdrag och vad de har för framtidsplaner.

Ni är alltså studenter eftersom ni spelar i Student-EM, vad pluggar ni?
Daniel pluggar till lärare på Karlstads Universitet. Jag läser kurser där också samtidig som jag pluggar till personalvetare på Högskolan Väst!

Hur kommer det sig att ni får den stora äran att representera Sverige i Student-EM?
Vi vann Sveriges Studentmästerskap 2018 och blev därefter antagna till att spela Student-EM 2019, vilket är ett betydligt större evenemang! Det är första gången vi representerar Sverige i beachvolleyboll så det kommer bli riktigt roligt. Vi har kollat in många av våra potentiella motståndare och det ser ut att vara beachvolleyboll på riktigt hög nivå! Turneringen spelas 20-26 juli, så precis innan SM, så det kommer bli en riktigt bra uppladdning inför det.

Student-EM inleds med en pampig ceremoni eller hur?
Ja precis! På söndag kväll är den och vi kommer vara med på den och bära Svenska flaggan, det ska bli kul!

Vad har ni för bakgrund inom beachvolley?
Jag spelar för GBC och Daniel spelar för Trollhättan men är även medlem i GBC och kommer möjligtvis att övergå till GBC under hösten och börja träna här. Jag och Daniel har spelat inomhus volleyboll tillsammans tidigare, men började satsa mer på beach förra året och har spelat tillsammans för det mesta sedan dess.

Hur ser era framtidsplaner ut inom beachvolley?
Denna sport är som för många andra i GBC något vi båda lever för. Tidigare har Daniel spelat mest inomhus men nu kommer vi börja träna och spela seriespel tillsammans i GBC för att utveckla vårt spel tillsammans ännu mer. Vårt mål har i år självklart varit att bli så duktiga som möjligt inför Student-EM. Förutom det har ett delmål varit att lyckas samla poäng till att spela SM, vilket vi tror vi lyckats göra. Det går bättre och bättre på turneringar och vi märker att vi kan pressa lag som spelat/spelar på touren, vilket är riktigt roligt. Vårt långsiktiga mål just nu är att spela ett Swedish Beach Tour stop inom 1-2 år, vilket vi inte alls tycker är ett orimligt mål med tanke på vår utveckling tillsammans och hur hårt vi kommer satsa. Vi är så glada och tacksamma över att ha Sveriges största inomhus beachhall att träna i under vintern, det känns som en lyx många spelare i Sverige tyvärr inte har, så det ser vi som en stor fördel till nästa säsong också

Fantastiskt roligt att höra tycker vi och vi håller alla tummar och tår för Gusti och Daniel när de spelar för Sverige i Student-EM närmaste dagarna! Och vi önskar också lycka till med SM-satsningen och framtidsplanerna, vi ser fram emot att se mer av er i framtidens beachvolley

 

 

För dig dom vill följa resultaten från Student-EM kolla här:
https://beachvolleyball2019.eusa.eu/home
 
Om studentidrott i Sverige och Europa:
http://www.studentidrott.se/tavling/internationellatavlingar/Student-EM
”Student-EM eller EUC (European University Championship) arrangeras av det europeiska studentidrottsförbundet (EUSA) varje udda år.”

 

Swedish Beach Tour: 7 spelare från arrangerande GBC till semi – 3 tog silver

Swedish Beach Tour Göteborg är över för den här gången och i vanlig ordning blev tävlingen väldigt lyckad och uppskattad av såväl spelare som publik.

Vi säger stort grattis till de segrande lagen i årets SBT Linus Tholse / Viktor Jonsson och Felicia Granberg / Karin Lundqvist.

Göteborg Beachvolley Club (GBC) hade hela 7 spelare till semifinal och bäst gick det för Alexander Herrmann / Ludvig Simonsson på herrsidan samt Nina Grawender på damsidan som alla 3 knep en bronspeng.

Arrangerande GBC och Beach Center vill tacka alla inblandade och samtidigt passa på att önska en fortsatt härlig beachvolley-sommar!

Klicka här för komplett matchprogram

Eventet på Facebook

Swedish Beach Tour Göteboerg

12 av 32 lag till kvartsfinal är från GBC

En stekhet första dag på Beach Center fylld av imponerande insatser i sanden igår.

Nu är vi framme vid kvartsfinal och de spelas idag söndag enligt följande:

Herrar

09.00 Lundgren / Tegenroth vs. Brink / Andersson

09.00 Jonsson / Tholse vs. Norman / Norman

10.00 Nicolaidis / Gregory vs. Annerstedt / Appelgren

10.00 Herrmann / Simonsson vs. Frantzich / Johansson

Damer

11.00 Yoken / Wahlén vs. Wikberg / Sjöström

11.00 Granberg / Lunqvist vs. Lind / Rådström

12.00 Rininsland / Simonsson vs. Linde / Eriksson

12.00 Grawender / Cavretti vs. Kirkor / Sundberg

FInaler spelas:

16.00 Herrfinal

17.00 Damfinal

Klicka här för komplett matchprogram

Eventet på Facebook

Swedish Beach Tour Göteboerg

U20-EM: Holland och Ryssland vann – och Sverige tog brons!

Holland och Ryssland tillhör båda en liten grupp bestående av världens bästa beachvolleyländer.
Att de vann U20-EM-guld i Göteborg är ingen överraskning.
Men brons till Sverige och just de här svenskarna – det är en chock.

Brons

Brons till Alfred Brink och Joel Andersson.

Hade vi på förhand sagt att förra årets U18-europamästare David Åhman och Jonatan Hellvig skulle ta brons i 2019 års upplaga av U20-EM, som spelades på Beach Center i Göteborg, hade vi glatt oss stort och kanske överraskats en aning.
Men Joel Andersson och Alfred Brink?
Aldrig.

När Åhman fick kasta in handduken på grund av knäskada tog istället Norsjö-sonen Joel och ängelholmaren Alfred den svenska beachvolleypubliken med storm och med sin outtömliga bägare av energi var första set i söndagens semifinal mot Tyskland det enda setet i hela turneringen man med berått mod kan säga att svenskarna var de sämre laget.

Tyskarna Sagstetter/Schneider vann semin med 21-13, 21-19, men i bronsmatchen mot Cyperns Siapanis/Savvides var den svenska vinnarandan tillbaka och via 21-17, 21-15 bärgade Brink/Andersson det svenska EM-bronset – den första  svenska medaljen i ett U20-EM i beachvolley.

Holländska de Groot/Immers bärgade guldet efter finalseger över tyskarna med 21-14, 21-9.

Här är herrarnas resultat i U20-EM.

Bocharova/Veronina, Ryssland, vann damernas guld efter finalseger över holländskorna Schoon/van Driel med 21-19, 21-16.

Här är damernas resultat i U20-EM.

 

U20-EM: Sverige i semifinal, nytt rekord

Historia skrivs ofta på Beach Center i Göteborg numera.
Det senaste: Semifinal i U20-EM har aldrig hänt förut.

När Alfred Brink och Joel Andersson på lördagseftermiddagen slog in matchbollen mot Lettland i kvartsfinalen betydde det nytt rekord för svensk beachvolley.
År 2010 blev Jakob Wijk Tegenrot och Hampus Randén 5:a i U20-EM på Sicilien, Italien, och 2018 kopierade David Åhman/Jonatan Hellvig den bedriften i Brno, Tjeckien.

Men semifinal i Göteborg 2019 är snäppet värre.
– Det här var den roligaste matchen jag spelat. Nu ska vi bara gå in och ha det så roligt som möjligt i semifinalen, säger Alfred Brink.

Rekord

Seger i kvartsfinalen för Joel Andersson och Alfred Brink.

Klockan 11.00 söndag inleds semifinalen mot Tyskland.
Matchen sänds på Sportkanalen/Cmore.

Resultat och spelschema för U20-EM herrar finns här.

Rebecka Dahlgren från arrangerande Göteborg Beachvolley Club fick se sig besegrad i sextondelsfinalen mot Danmark.

Resultat och spelschema för U20-EM damer finns här.

U20-EM: Svensk och göteborgsk succé efter två dagars spel

Två svenska lag är obesegrade efter två dagars spel.
Och GBC:s egen Rebecka Dahlgren är vidare efter gruppspelet.
U20-EM kan redan betraktas som en sportslig succé för värdnationen Sverige.

Det är Beach Center i Kviberg, Göteborg, som står som värd för Europamästerskapet för U20 – tidernas första internationella mästerskap i beachvolley på svensk mark.

När David Åhman strök sig på grund av knäskada trodde inte många på svensk framgång.
Men vad sägs om den här trestegsraketen?

1. Joel Andersson, Norsjö och Alfred Brink, Ängelholm, vann samtliga sina tre gruppspelsmatcher mot Italien, Tjeckien och Finland – och är klara för åttondelsfinal under lördagen.

Sträck på dig

Alfred Brink.

2. Hanna Hellvig och Isabelle Reffel, båda Lidingö, vann samtliga sina tre gruppspelsmatcher mot Tjeckien, Slovenien och Grekland – och är klara för åttondelsfinal under lördagen.

Jubel

Isabelle Reffel och Hanna Hellvig.

3. Värdklubben Göteborg Beachvolley Clubs enda deltagare Rebecka Dahlgren, tillsammans med sin partner Filippa Brink, Ängelholm, inledde med förluster mot Polen och Litauen, men vann den sista gruppspelsmatchen mot Rumänien och knep därmed en plats i sextondelsfinalen under lördagen.

Lägg därtill Sofia Andersson/Ewelina Granberg som också tog sig vidare och inleder lördagens spel redan kl 08.30 på centercourten med sin sextondelsfinal mot Danmark, tätt följda av Dahlgren/Brink som kl 09.20 möter Ukraina.

Däremot är Jonatan Hellvig/Gustav Molin och Theodor Grahn/Hugo Morency utslagna.

Tjejernas resultat och spelschema finns här.

Killarnas resultat och spelschema finns här.

 

 

 

Nu börjar U20-EM: Här är allt du behöver veta

Återigen skrivs historia på Beach Center i Kviberg.
U20-EM som inleds under torsdagen är det första internationella mästerskapet någonsin i Sverige i beachvolley.
Här är allt du behöver veta.

U20-EM spelas 27-30 juni på Beach Center i Kviberg, Göteborg, vägg-i-vägg med Prioritet Serneke Arena på Krutvägen 6.

Mästerskapet är öppet för europeiska spelare som är under 20 år, det vill säga är födda år 2000 eller senare.

128 spelare i 64 lag deltar, vara hälften i herrklassen och hälften i damklassen.

31 europeiska länder återfinns sammanlagt i de båda startfälten.

Från europeiska länder deltar normalt ett lag par land och klass, några enstaka länder har med två – men värdnationen Sverige deltar med tre lag per kön.

Sveriges mest lovande beachvolleyspelare David Åhman är knäskadad och missar U20-EM. Han ersätts av Gustav Molin som spelar med Åhmans normala vapendragare Jonatan Hellvig.

De svenska damlagen är:
Hanna Hellvig, Lidingö / Isabelle Reffel, Lidingö
Sofia Andersson, Norsjö / Evelina Granberg, Umeå
Rebecka Dahlgren, Göteborg / Filippa Brink, Ängelholm

De svenska herrlagen är:
Gustav Molin, Sollentuna / Jonatan Hellvig, Lidingö
Joel Andersson, Norsjö / Alfred Brink, Ängelholm
Theodor Grahn, Habo / Hugo Morency, Habo

Från Habo kommer de spännande 16-åringarna Theo Grahn och Hugo Morency som får chansen att mäta sig med äldre och mer etablerade europeiska toppjuniorer.

Rebecka Dahlgren är enda i startfältet som spelar mästerskapet på sin hemmaplan – Beach Center.

Svenskmatcherna under torsdagens gruppspel:

schema

Svenskschemat torsdag 27 juni.

Topprankade herrlag i U20-EM är:
1. Dmitrii Veretiuk/Denis Shekunov, Ryssland
2. Yusuf Özdemir/Ali Cebeci, Turkiet
3. Yorick de Groot/Matthew Immers, Holland

Topprankade damlag
i U20-EM är:
1. Marila Bocharova/Maria Voronina, Ryssland
2. Raisa Schoon/Emi van Driel, Holland
3. Anete Namike/Varvara Brallko, Lettland

Spana särskilt in andrarankade Shoon/van Driel! När Beach Center var värd för tidernas första World Tour i Sverige (i påskas) så var det just de två tjejerna som stod överst på prispallen. Beach Center blir alltså ett kärt återseende.

U20-EM tv-sänds i Sportkanalen under de två avslutningsdagarna lördag och söndag.

Beach Center
 i Kviberg är världens största inomhusanläggning för beachvolley med 16 banor. Bara sand. U20-EM spelas dock utomhus: Där finns det normalt åtta banor som nu under mästerskapet är decimerat till fyra tävlingsbanor för att göra plats för läktare, friytor, publik mm.

Hamburgarna är grymma.

Entrén är fri.

Här hittar du spelschema och resultat i killarnas U20-EM.

Här hittar du spelschema och resultat i tjejernas U20-EM.

Killarnas startfält finns här.

Tjejernas startfält finns här.

Här är blandad information om U20-EM i Göteborg.

Det europeiska volleybollförbundet CEV:s sida för U20-EM finns här.

Streaming på Eurovolley.tv finns här.

TV-sändningar under lördagen och söndagen hittar man på Cmore.

Svenska Volleybollförbundets hemsida finns här.

Göteborg Beachvolley Clubs hemsida finns här.

Beach Centers hemsida finns här.

GBC:s ordförande Anneli Friborg hälsar välkommen här.

U20-EM:s facebooksida, jo en sådan finns det också.

Och ja, Sveriges största volleybollklubb finns också på Facebook.

Poster

U20-EM i Göteborg.

Inför U20-EM: Beach Center höjer sig en nivå till

Inte nog med att Beach Center rymmer världens största inomhushall för beachvolley.
En utomhusanläggning i tre etager lär också vara tämligen svårslaget.
– Det är en härlig känsla här uppe, säger Ulf Norman, Beach Centers och GBC:s daglige ledare, från den helt nya platån.

Den som inte varit på Beach Center de senaste månaderna kommer inte känna igen sig.
Inte för att det nu står läktare mitt i alltihop inför U20-EM som börjar på torsdag.
Utan för att ett helt nytt etage huserar två nya banor.
En helt ny våning, kan man säga.

– Vi har en grymt bra känsla för de här nya banorna. Det är som en liten ö här uppe med utsikt över de andra, berättar Norman som iscensatt nybygget.

Hög höjd

Ulf Norman njuter av den nya högsta våningen på Beach Center.

Redan tidigare är Beach Centers utomhusmiljö tämligen ovanlig eftersom två av de sex banorna höjer sig ovanför de andra med ungefär två meters nivåskillnad.

Nu har Beach Center utökat sin utomhuskapacitet med två utomhusbanor till åtta sammanlagt. De två nya, bana 7 och 8, ligger ytterligare nästan två meter över bana 5 och 6 och närmare fyra meter över bana 1-4.
Tog två månader tog arbetet, och med tanke på allt markarbete för att jämna ut platån var det en kort tid.

– Vi har ända sedan starten 2011 haft behov av flera banor för våra medlemmar och vår verksamhet men inte haft medel till det. Nu har vi kommit dithän att det sammanfaller med stor tävling och då tog vi tag i frågan och satte igång.

Fotnot: Den här veckan, när U20-EM spelas, har hela området gjorts om från det som annars är åtta banor till fyra för att få plats med läktare, skyltar, publik och friområden. Det betyder att det nya etaget tillfälligt huserar en bana istället för normala två.

Mer om U20-EM finns här.

Mer om Beach Center finns här.

Ny vy

Ny vy på Beach Center i Kviberg.

Av 128 är en från Göteborg: Möt Rebecka Dahlgren!

Veckan är inne. U20-EM är här.
En enda spelare av sammanlagt 128 kommer från arrangerande Göteborg Beachvolley Club.
– Jag har tänkt på det här sedan vi fick veta att junior-EM kommer hit, berättar Rebecka Dahlgren, 18.

Den här veckan smäller det. Europamästerskapet för juniorer spelas på Beach Center i Kviberg, Göteborg.
128 spelare i 64 lag från 31 europeiska länder väller in för att göra upp.

Men en spelare är redan på plats sedan flera år.
– Det är jätteroligt att GBC arrangerar ett så stort mästerskap och det är magiskt att få vara med. Jag är jättetacksam för det, berättar hon.

Presentation av Rebecka

Rebecka Dahlgren är den enda göteborgaren och en av tolv svenskar i U20-EM.

Rebecka Dahlgren är ett känt ansikte i klubben. Hon är ödmjuk, tystlåten och aningen blyg, men hennes närvaro i sanden gör sig ständigt påmind.
Hon tränar flitigt, främst med klubbens seniorelit.

Hon har arbetat hårt för att utvecklas och har sakta men säkert förtjänat den här chansen – att få spela på den här nivån. Redan i påskas spelade hon en kvalmatch när GBC arrangerade World Tour 1-star, och nu blir det main draw i U20-EM.

– Jag hoppas att det här ska leda till att Göteborg får mer uppmärksamhet och att sporten kan växa, och att vi kan få större bredd på ungdomssidan här. Men allra främst är det här för Sverige och svensk beachvolley, säger Rebecka.

I U20-EM spelar hon i par med Filippa Brink från Ängelholm.
Filippa är en ny bekantskap. De känner igen varandra från några läger, och sedan de fick veta att de ska spela U20-EM ihop har de hunnit spela en challenger i Lund ihop.

Spelmässigt gick det hyggligt.
Semifinal.
Men de fick betala ett pris efteråt. Det var kallt, blåsigt, ösregn – och när de dessutom skulle döma matcher i blöta, kalla kläder blev det för mycket. Båda blev förkylda och sjuka efter den dagen.

Läxan är lärd. Formen är tillbaka. Förutom en veckas utebliven träning är de nu tillbaka och ska ge allt inför publiken i Göteborg.
– Det kommer bli en utmaning. Vi känner inte varandra jättebra, men jag tror också många lag kommer underskatta oss eftersom vi är nya och båda är korta, så det är bara att ge allt. Vi behöver inte känna någon press utifrån, så det är bara att gå ut och ha kul, säger Rebecka.

Serve

Rebecka Dahlgren ser fram emot att möta publiken i Göteborg.

Rebecka började spela beachvolley 2014, efter att familjen kommit hem från ett år i Kina.
Det var där hon fick upp ögonen för bollsport när hon testade basket, fotboll, touch rugby, volleyboll, landhockey och dessutom friidrott.

Före tiden i Kina var hon simmare och gymnast, men sedan hemkomsten har beachvolley tagit överhanden. Hon är dotter till Joakim Dahlgren som vi känner som en elitspelare från inte alltför många år sedan.

– Jag tyckte inte beachvolley var kul när jag var liten. Ibland bollade jag med pappa, men det var bara för att han skulle bada med mig sen, säger Rebecka med ett leende.

Hon har också en bror, Hugo, som också är med i GBC.
– I höstas spelade faktiskt hela familjen beachvolley. Det var kul, berättar Rebecka.

Nu när U20-EM är i antågande kommer Rebecka få vara med om sitt hittills största ögonblick som spelare.

– Jag har ingen aning om hur vi står mot de andra länderna, så det blir spännande att se. Nu hoppas jag det kommer publik och hejar på oss. Vi ska ge allt, lovar Rebecka.

U20-EM spelas 27-30 juni på Beach Center i Kviberg, Göteborg. Fri entré.
Här läser du mer om U20-EM.

De svenska lagen i U20-EM:

Damer:
Hanna Hellvig, Lidingö / Isabelle Reffel, Lidingö
Sofia Andersson, Norsjö / Evelina Granberg, Umeå
Rebecka Dahlgren, Göteborg / Filippa Brink, Ängelholm

Herrar:
David Åhman, Umeå / Jonatan Hellvig, Lidingö
Joel Andersson, Norsjö / Alfred Brink, Ängelholm
Theodor Grahn, Habo / Hugo Morency, Habo

 

 

 

Martin och Alex förde Sverige till seger mot Grekland

I en fientlig miljö vann Sverige över Grekland igen.
Och gick vidare i Continental Cup.
– Vi var välförberedda med taktik och ispåsar, berättar GBC:aren och landslagspelaren Martin Appelgren.

I Schinias utanför Aten i Grekland, i en direkt avgörande match om andraplatsen i gruppen efter Turkiet, gjorde GBC:arna Martin Appelgren och Alexander Annerstedt sitt jobb och vann mot Niopas/Papadimitriou, Grekland.
Igen.
Men den här gången i raka set: 21-17, 21-15.

– Det var lite svajigt i början men sedan var det stabilt. Vi pressade deras ena kille som fick problem. Vi var väl förberedda med ispåsar i värmen och vi kände oss bra tränade. Hade det blivit ett tredje set hade vi orkat mer än de hade kändes det som, berättar Martin.

Efter segern följde Linus Tholse/Jakob Wijk Tegenrot upp med att slå Mandilaris/Mandilaris med 21-12, 23-21 och den svenska segern var ett faktum.

– Det är ingen lätt miljö här. Publiken skriker hela tiden och lägger sig i och påverkar domaren. Det är svårt att vara i Grekland och spela mot Grekland, men vi var bättre förberedda på det idag och lät oss inte påverkas lika mycket som igår, berättar Appelgren.

Försvarsräddning

Martin Appelgren räddar Sverige framför ögonen på sin partner Alexander Annerstedt under segermatchen mot Grekland på midsommarsöndagen.

Sverige går därmed vidare till fas 2 i Continental Cup, där ett framgångsrikt fas 3 kan ge landet en plats i OS i Tokyo nästa år.

– Nu är det nöjda miner här. Vi kom hit för att gå vidare och det gjorde vi. Det var varmt, djup sand och inget publikstöd. Förhållanden som är svåra eftersom vi inte haft det så på länge, men vi hanterade det bra, säger Martin.

På plats fanns även den förre spelaren – eller rent av fortfarande fortfarande spelare – Björn Berg:

– Det är en enorm hetta här som vi har hanterat bra. Alla fyra spelarna har visat disciplin och är vinnarskallar. Jag är hes nu av allt gormande under matcherna, berättar han.

Under måndagen kommer Martin och Alex hem till Göteborg och får insupa atmosfären inför hemmaklubbens internationella evenemang U20-EM som inleds på Beach Center i Kviberg på torsdag.

Resultaten från Grekland finns här.

Info om U20-EM finns här.

 

 

Ingen ”perfect storm” – men sensation ändå för Talar och Nina!

Nej, det blev ingen ”perfect storm”.
Men Kirkor/Grawender gjorde en sensationellt bra Nevza-tourtävling i Norge – och Appelgren/Annerstedt spelar vidare i Grekland.

Finalplatsen för GBC-tjejerna är inget annat än en succé.

– Det har varit en fantastisk turnering. Det har blåst väldigt mycket vilket vi tog till vår fördel. Vi spelade ett smart spel och hade mycket tålamod med vinden, berättar Nina Grawender efter den nordeuropeiska tourtävlingen Nevza som under midsommardagarna spelades i Oddanesand i södra Norge.

Talar Kirkor och Nina Grawender gjorde mos av allt motstånd fram till finalen och tappade inte ett enda set på vägen dit.
Men i finalen blev danskorna Olsen/Bisgaard för svåra och vann med 21-17, 21-12.

Resultatet är långt över alla förväntningar.

– Vi är otroligt nöjda med vår insats och är glada att vi gick hela vägen till final, säger Nina.

I semifinalerna fanns ett lag vardera från Danmark, Sverige, Norge och Finland.
För herrarna däremot fylldes alla fyra semifinalplatserna av värdnationen Norge.

Resultaten i Norge här.

För Martin Appelgren och Alexander Annerstedt blev det platt fall i gruppfinalen mot Turkiet på Continental Cup i Schinias, Grekland. 21-13, 21-12 till Urlu/Sekerci – samma lag svenskarna fick stryk av i match om 3:e pris på World Tour 1-star i Göteborg i påskas.

– Plattmatch, hävdar Martin från Schinias.

Även Tholse/Tegenrot fick pisk mot Gögtepe/Giginoglu som vann med 21-15, 21-13.
Turkiet är därmed vidare som gruppvinnare i Continentals Cup fas 1.

Sverige får i morgon eftermiddag (söndag 23 juni) chansen att spela om andraplatsen och därmed avancemang till fas 2.
Då gäller det att man vinner över vinnaren mellan Kosovo och Grekland.

Ja, i så fall samma Grekland Sverige slog under lördagsförmiddagen.

Samtidigt under söndagen, med start vid 14-tiden, är det ”beach, bygg och burgare” på Beach Center i Kviberg inför U20-EM som startar på torsdag. Någon gång vid den tiden går Appelgren/Annerstedt in i hetluften igen.
En svensk hejarklack månne?

Resultaten i Grekland här.

 

Tidigare text:
För GBC: The Perfect Storm kl 16.00?

Klockan 16.00 i dag är ett magiskt klockslag för GBC.
Appelgren/Annerstedt spelar gruppfinal i Continental Cup.
Kirkor/Grawender spelar final i Nevza.

Martin Appelgren/Alexander Annerstedt vann under lördagsförmiddagen över Grekland med 21-12, 24-26, 15-13, och eftersom Linus Tholse/Jakob Wijk Tegenrot vann en lika rafflande match mot sitt grekiska lag, är Sverige nu i gruppfinal mot Turkiet.

Appelgren/Annerstedt spelar mot Sekerci/Urlu kl 16.00 (svensk tid) och matchen livestreamas sannolikt på Team GBC:s facebooksida.

Resultaten i Grekland här.

I Oddandesand i Norge gör Talar Kirkor och Nina Grawender succé. De har hittills inte förlorat ett enda set och möter nu Olsen/Bisgaard, Danmark, i finalen samma tid.

Resultaten i Norge här.

GBC:are firar (inte) midsommar i Grekland och Norge

GBC:s toppnamn Martin Appelgren och Alexander Annerstedt är på plats i Grekland för att spela Continental Cup, tillika OS-kval, för Sverige.
Och en rad andra framstående GBC:are är i Oddanesand, Norge, och spelar Nevza.

Beachvolley-Sverige brukar av tradition stänga ner över midsommar.
I Göteborg råder lugnet före stormen inför U20-EM nästa vecka.

Men många av Göteborgs Beachvolley Clubs elitspelare är synnerligen aktiva.

Martin Appelgren och Alexander Annerstedt på plats i Shinias, Grekland.

Allra främst är Appelgren och Annerstedt på plats i Shinias utanför Aten i Grekland för att spela Continental Cup för Sverige. Två lag representerar Sverige där och det andra är Linus Tholse/Jakob Tegenrot. Med som coach är Sveriges genom tiderna mest framgångsrike spelare Björn Berg.

De ska under lördagen och söndagen möta Turkiet, Grekland och Kosovo. De två bästa länderna går vidare till nästa fas. Det gäller att hålla sig levande eftersom Continental Cup kan vara en väg till OS i Tokyo nästa år.

– Det ska bli kul. Det är varmt här, men vi har också varit på plats några dagar och fått några bra träningspass, berättar Martin.

Förra veckan spelade Appelgren/Annerstedt World Tour 1-star på ön Ios i Medelhavet där det var nära att gå vägen mot såväl Lettland som Österrike.
Förhoppningsvis blev det en bra genomkörare och betydde bra förberedelser inför Continental Cup. Nu är de på plats i Shinias strax öster om Aten.

På den här sidan kommer nyheter från Continental Cup i Grekland.
Ett annat sätt är att kolla in Martin Appelgren Beachvolley på Facebook.
Eller varför inte Alexander Annerstedts dito?

I Norge spelas den nordeuropeiska touren Nevza. Såväl Linus Frantzich/Martin Johansson som Sara Malmström/Fanny Lindström och Talar Kirkor/Nina Grawender överlevde första dagens spel i Norge och spelar vidare under midsommarafton, liksom Jenny Strålman ihop med Ella Simmons.

Här följer du resultaten i Nevza Oddanesand i Norge.

Se upp! Här kommer U20-EM – och tjejerna bakom.

Nedräkningen har börjat för många av oss.
För fyra tjejer – Sandra, Linda, Johanna och Emma på Beach Center i Kviberg, Göteborg – har den pågått länge.
På torsdag 27 juni smäller det och järngänget bakom tidernas första internationella beachvolleymästerskap i Sverige är taggade till tårna.

Totalt 64 lag från 31 europeiska länder.
Fyra tävlingsbanor inklusive en centercourt med läktare.
Hotell. Mat. Transporter. Funktionärer. Spelare. Coacher. Domare. Publik.

Ja, logistiken ställer krav som inget annat evenemang i beachvolley någonsin gjort tidigare i Sverige.

Det har varit en hektisk tid med tanke på att Göteborgs Beachvolley Club så sent som i påskas arrangerade tidernas första World Tour-tävling i Sverige.
Nu skriver klubben historia igen genom att ta emot Europas juniorelit.

– Actionperioden har varit komprimerad efter World Tour och det har vart stressigt, men nu börjar vi komma ikapp, säger Sandra Krook, Tournament Director.

Sandra ihop med Linda Grönberg, Johanna Sjöström och Emma Andersson utgör stommen i staben som ska få det här att hända.

– Vi är stolta över att vara med och arrangera det här. Det är mycket att stå i, men det ska bli väldigt, väldigt kul, säger Sandra.

Matcher spelas på fyra banor i fyra långa dagar.
Det går åt sju funktionärer per match.
Det innebär sammanlagt 336 funktionärspass.
Per dag.

– Vi har bra uppslutning, även om vi fortfarande kan fylla några platser till de två första dagarna, säger Sandra.

Girls rule U20-EM. Järngänget på den plats det snart står en hel arena. Johanna Sjöström och Linda Grönberg bakom Emma Andersson och Sandra Krook.

För att allt ska fungera har läktarbygget redan inletts och på söndag kommer frivilliga GBC:are och färdigställer tävlingsområdet. De flesta internationella gästerna anländer på tisdag, den officiella ankomstdagen är onsdag och spelet inleds på torsdag 27 juni och framåt eftermiddagen söndag 30 juni kröns europamästarlagen för såväl killar som tjejer.

– Det här blir ett test för vår organisation. Bara logistiken i köket är ett hästjobb. När vi hade World Tour här spelades också Easter Cup parallellt, så det är skönt att vi inte har någon annan turnering den här gången. Nu kan hela organisationen fokusera på U20-EM, berättar Sandra.

Restaurangen Beach Cuisine är abonnerad för spelare och funktionärer.
Utebaren däremot är öppen för allmänheten och där serveras sommarmenyer med hamburgare, grilltallrikar och smått och gott.

Och om det inte redan sagts: GBC bjuder publiken som entrén till alla fyra dagarnas spel.

– Det är mycket att stå i, men det är också det som gör det så kul, säger Sandra.

Enbart de tävlande lagen består av sammanlagt 200 personer inklusive spelare, coacher, fysioterapeuter och olika typer av ledare.

– Jag tycker framförallt det är kul ha ett ungdomsarrangemang här. Att tv kommer och sänder betyder mycket. Jag har en go känsla just nu, säger Sandra.

Mer information om U20-EM hittar du här.

 

Åhman knäskadad – ställer in U21-VM

Supertalangen David Åhman är knäskadad och tvingas hoppa av U21-VM i Thailand.
Han och partnern Jonatan Hellvig skulle inlett spel där under onsdagen.

Åhman/Hellvig flyger nu hem till Sverige där nästa tävling väntar, nämligen U20-EM i Göteborg.
Det är oklart hur allvarlig skadan är. Åhman fick känning i knät på träningen och efter undersökningar och rådgivning tar han det säkra före det osäkra och avstår spel i Thailand.

På måndag magnetröntgas Åhman i Sverige och därefter väntas besked om hans deltagande i Göteborg.

Under 2018 vann Åhman/Hellvig U18-EM.
U20-EM på Beach Center i Kviberg, Göteborg, 27-30 juni, blir det första internationella mästerskapet i beachvolley någonsin i Sverige.

David Åhman har fått knäproblem.

David Åhman kom aldrig in på banan i U21-VM i Thailand efter att ha fått knäkänningar. (Bilden är från World Tour i Göteborg i påskas.) Foto: Johanna Svensson.

 

Sportkanalen sänder U20-EM Live från Beach Center

27-30 juni spelas U20-EM i beachvolley från Beach Center i Göteborg. Nu kan vi även presentera att det historiska mästerskapet kommer att sändas på Sportkanalen!

I slutet av juni spelas det allra första europeiska mästerskapet i beachvolley på svensk mark. Beach Center i Göteborg, som tidigare i våras skrev svensk beachvolleyhistoria med den första världstourtävlingen på svensk mark, står återigen som värd tillsammans med Göteborg Beachvolley Club och Svensk Volleyboll. Mästerskapet är mindre än en månad bort och nu kan vi presentera att Sportkanalen går in och sänder delar av det historiska mästerskapet.

-Det känns väldigt roligt att vi nu kan dela det historiska mästerskapet med ännu fler och visa upp vår fantastiska sport tillsammans med Sportkanalen. Det är ett viktigt steg i att beachvolleyn ska växa ännu mer, säger Sandra Krook, projektledare för arrangörsföreningen Göteborg Beachvolley Club.

Några av Europas mest talangfulla unga beachvolleyspelare kommer att göra upp om EM-guldmedaljerna under en helg i Göteborg. Mästerskapet inleds under torsdagen och finalmatcherna går av stapeln under söndagen. Sportkanalen kommer att sända totalt 10 matcher från centercourt med start med lördagens kvartsfinaler. Även söndagen och semifinalerna samt finalerna kommer att sändas.

– Det känns jättekul att få sända U20-EM i sommar, och samtidigt bredda vårt redan breda utbud av sport i Sportkanalen med ytterligare ett mästerskap, säger Johan Cederqvist, kanalchef sport på TV4 och C More.

Adrian Norrby, volleybollförbundets projektledare för mästerskapet, gläds åt att kunna visa upp beachvolley för den bredare publiken.

-Intresset för sporten växer vilket detta är ett tydligt bevis på och jag hoppas att ännu fler nu kommer ta del av det grymma spel vi kommer få se från Beach Center under den sista helgen i juni, avslutade Norrby.

U20-EM
27-30 juni
Beach Center Kviberg, Göteborg

Följ det officiella Facebookevenemanget för senaste nytt om mästerskapet

Succé på alla sätt för GBC efter sin första World Tour

När Göteborg Beachvolley Club stänger böckerna efter påskens World Tour-tävling är det med en tydlig smak av succé.

Publikt. Arrangemangsmässigt. Och kanske allra mest sportsligt.

Fjärdeplatsen för Appelgren/Annerstedt är det bästa svenska resultatet på herrsidan på den här nivån – någonsin.

 

För GBC blev det sportsliga framgångar med råge i tävlingen. De tre herrlagen vann alla minst varsin match vilket är långt över förväntan på den här nivån.

Det var publiktryck även under finaldagen när GBC:s Martin Appelgren/Alexander Annerstedt förlorade bronsmatchen mot Turkiet, men succén var trots allt ett faktum. Foto: Johanna Svensson

I kvalet vann Linus Frantzich/Martin Johansson över Japan.

I huvudtävlingen slog Alexander Herrmann/Ludvig Simonsson andraseedade Tyskland.

Och den pricken över i: Martin Appelgren/Alexander Annerstedt avfärdade i tur och ordning Italien, Japan och Ryssland innan det blev förlust i semifinalen mot Vitryssland.

– Det var underbart med publiktrycket och stödet från alla funktionärer. Det är fantastiskt att få uppleva det här på hemmaplan, säger Martin Appelgren när han varvat ner efter bronsmatchen som slutade i förlust mot Turkiet.

 

Vitryssland, i form av Dziadkou/Piatrushka, vann hela herrtävlingen i stor stil utan att tappa ett enda set. I finalen slog de Smedins/Regza, Lettland.

 

Av lagen som förlorade i kvartsfinalerna hittar vi det unga och synnerligen lovande svenska laget David Åhman, Umeå, och Jonatan Hellvig, Lidingö.

 

I damtävlingen blev det holländsk seger genom van Driel/Schoon som vann finalen i raka set över Makhno/Makhno, Ukraina.

 

Inget av GBC-lagen – Isabelle Påhlsson/Rebecka Dahlgren i kvalet och Sigrid Simonsson/Hanna Hellvig i huvudtävlingen – vann någon match. Bästa svenska damlag blev Camilla Nilsson/Sofia Ögren som fick ge sig i kvartsfinalen.

 

27-30 juni väntar nästa stora evenemang för GBC. Då rä det U20-EM som gäller. Det blir första gången i historien som Sverige står som värd för ett internationellt mästerskap i beachvolley.