Boka bana
Bli medlem

Stories

Succé på alla sätt för GBC efter sin första World Tour

När Göteborg Beachvolley Club stänger böckerna efter påskens World Tour-tävling är det med en tydlig smak av succé.

Publikt. Arrangemangsmässigt. Och kanske allra mest sportsligt.

Fjärdeplatsen för Appelgren/Annerstedt är det bästa svenska resultatet på herrsidan på den här nivån – någonsin.

 

För GBC blev det sportsliga framgångar med råge i tävlingen. De tre herrlagen vann alla minst varsin match vilket är långt över förväntan på den här nivån.

Det var publiktryck även under finaldagen när GBC:s Martin Appelgren/Alexander Annerstedt förlorade bronsmatchen mot Turkiet, men succén var trots allt ett faktum. Foto: Johanna Svensson

I kvalet vann Linus Frantzich/Martin Johansson över Japan.

I huvudtävlingen slog Alexander Herrmann/Ludvig Simonsson andraseedade Tyskland.

Och den pricken över i: Martin Appelgren/Alexander Annerstedt avfärdade i tur och ordning Italien, Japan och Ryssland innan det blev förlust i semifinalen mot Vitryssland.

– Det var underbart med publiktrycket och stödet från alla funktionärer. Det är fantastiskt att få uppleva det här på hemmaplan, säger Martin Appelgren när han varvat ner efter bronsmatchen som slutade i förlust mot Turkiet.

 

Vitryssland, i form av Dziadkou/Piatrushka, vann hela herrtävlingen i stor stil utan att tappa ett enda set. I finalen slog de Smedins/Regza, Lettland.

 

Av lagen som förlorade i kvartsfinalerna hittar vi det unga och synnerligen lovande svenska laget David Åhman, Umeå, och Jonatan Hellvig, Lidingö.

 

I damtävlingen blev det holländsk seger genom van Driel/Schoon som vann finalen i raka set över Makhno/Makhno, Ukraina.

 

Inget av GBC-lagen – Isabelle Påhlsson/Rebecka Dahlgren i kvalet och Sigrid Simonsson/Hanna Hellvig i huvudtävlingen – vann någon match. Bästa svenska damlag blev Camilla Nilsson/Sofia Ögren som fick ge sig i kvartsfinalen.

 

27-30 juni väntar nästa stora evenemang för GBC. Då rä det U20-EM som gäller. Det blir första gången i historien som Sverige står som värd för ett internationellt mästerskap i beachvolley.

 

Appelgren och Annerstedt skrev beachvolleyhistoria på påskafton

Svensk beachvolleyhistoria skrevs under en galen påskaftonslördag.

Som första svenska herrlag någonsin tog sig Martin Appelgren och Alexander Annerstedt till semifinal på World Tour.

– Det är fantastiskt, men det tänker vi inte på än. Vi har två matcher kvar, säger Appelgren.

De båda svenskarna, som spelar för arrangerande Göteborg Beachvolley Club, följde upp fredagens inledande rysarseger över Italien med två överraskande övertygande 2-0-segrar mot Japan och Ryssland under lördagen.

Segern över Japans Ikeda/Shiratori med 21-16, 21-12 innebar gruppseger.

– Vi hade ett bra fokus och slet hårt. Det lönade sig, säger Appelgren på plats i Beach Center, Kviberg, som är världens största inomhusarena för beachvolley och som nu står som värd för tidernas första World Tour-tävling på svensk mark.

Gruppsegern innebar att Appelgren/Annerstedt gick raka vägen till kvartsfinal. Där väntade Ryssland i form av Alexey Gusev/Pavel Shustrov – ett av världens mest lovande lag. 2017 blev de europamästare för 18-åringar (ett år före svenska David Åhman/Jonatan Hellvig) och 2018 kom de trea i U20-EM.

Martin Appelgren tog en svängom med sin beachvolleypartner Alexander Annerstedt som sekunderna efter segern i kvartsfinalen mot Ryssland fick sig en mer eller mindre frivillig flygtur. Foto: Johanna Svensson.

I åttondelsfinalen hade de tidigare under dagen slagit ut GBC:s andra herrlag i turneringen, Alexander Herrmann/Ludvig Simonsson, och förhindrade därmed en helsvensk och tillika helgöteborsk kvartsfinal.

Matchen mot ryssarna blev tuff men ändå förvånansvärt klar efter bland annat tio servess från Appelgren/Annerstedt jämfört med ryssarnas två.

– Servandet lossnade ordentligt för oss och ”Alex” var mycket stabil oavsett om det gällde servemottagningar, pass eller anfall, berömmer Appelgren.

Under söndagen väntar i semifinalen tävlingens förstaseedade lag, Dziadkou/Piatrushka, Vitryssland, som i sin kvartsfinal slog ut Tyskland i form av Sowa/Pfretzschner i två raka set.

Matchen börjar klockan 11.00 på påsksöndagen.

Publiken i Beach Center, Kviberg, var jublande glad efter segern som betydde svensk beachvolleyhistoria. Foto: Johanna Svensson.

I den andra semifinalen möts Turkiet (Sekerci/Urlu) och Lettland (Smedins/Regza) – för övrigt just de två lagen som slog Åhman/Hellvig i tävlingen.

För de lovande svenska juniorerna blev det också rekord i seniorsammanhang med en femteplats i sin andra World Tour-start efter en niondeplats förra året (båda tävlingarna klassade som enstjärniga World Tour).

För GBC:s Herrmann/Simonsson, som under fredagen inledde med en 2-1-seger över Tysklands Dollinger/Kulzer, blev det tuffare under lördagen. Först förlust mot Smedins/Regza, Lettland (21-17, 26-24) och sedan nytt nederlag och uttgåg ur turneringen efter en tuff åttondelsfinal mot nämnda ryssar som vann med 23-21, 21-19.

– Nu hejar vi fram Appelgren och Annerstedt som vi tränar med till vardags, säger Herrmann inför söndagens semifinal.

Fotnot 1: Appelgren/Annerstedts skalp mot Japan var extra intressant eftersom den kom mot den nu 42-årige legendaren Katsuhiro Shiratori som nästan på dagen 20 år tidigare debuterade på World Tour. Han har sedan dess spelat två OS och smått otroliga 130 World Tour-tävlingar – ett facit som exakt överensstämmer med Sveriges genom tiderna mest framgångsrike beachvolleyspelare Björn Berg.

Fotnot 2: World Tour-tävlingen i Göteborg klassas som enstjärnig på en femgradig skala.

Fotnot 3: Bästa svenska damlag i World Tour-tävlingen blev Camilla Nilsson/Sofia Ögren som gick till kvartsfinal. Inget av övriga svenska damlag vann någon match.

Alla tre GBC-herrlagen vann i sina öppningsmatcher

World Tour på Beach Center kunde knappast börjat bättre för Göteborg Beachvolley Clubs herrar.

Hela ”startsexan” öppnade med segrar mot Japan, Tyskland respektive Italien.

– Galet bra start, säger Alexander Herrmann.

Låt oss ta det i tur och ordning med fokus på GBC som utgör fyra och ett halvt av de totalt elva svenska lagen i den pågående World Tour-tävlingen i Kviberg.

Under skärtorsdagens kval inledde GBC-tjejerna Isabelle Påhlsson och Rebecka Dahlgren med att förlora mot Lovsin/Lovsin, Slovenien. Därmed var äventyret över för dem.

Men under eftermiddagen kom den första segern någonsin på World Tour för både Linus Frantzich och Martin Johansson. Linus har försökt tre gånger förut, men för ”MJ” var det dessutom debut i sådana här sammanhang – med seger direkt.

Och sättet de vann på var inte nådigt. Övertygande 21-10, 21-12 blev det mot Shimizu/Momo från Japan. Segern betydde match om att gå in i huvudtävlingen och där, i matchen mot Tysklands Sowa/Pfretzschner, började det precis lika övertygande med 21-11 i första set, men tyskarna vände och vann de efterföljande två seten med 21-17, 15-11

Matchen hade ett längre avbrott i slutet av andra set när tysken Sowa fick en tå ur led, men med tån tillbaka på plats blev det till slut tyskarna som tog platsen i huvudtävlingen.

När main draw inleddes under långfredagen blev det för de fyra damlagen idel svenska förluster, inklusive för GBC:s Sigrid Simonsson som tillsammans med Hanna Hellvig förlorade den inledande gruppspelsmatchen mot Makhno/Makhno, Ukraina med 21-17, 21-14.

Även andra matchen mot Duda/Lodej, Polen, blev för svår efter 21-17, 21-13 till polskorna. Slutspelat för ”Sigge”, därmed.

Men däremellan revs det ner applåder och glädjerop från publiken i Beach Center.

GBC:s Alexander Herrmann/Ludvig Simonsson vann nämligen sin öppningsmatch i main draw mot turneringens andra-seedade lag, Dollinger/Kulzer från Tyskland. Det blev en svängig match som GBC:arna vann med 21-15, 13-21, 15-11.

GBC:s Ludvig Simonsson i tryckduell mot Armin Dollinger, Tyskland. Foto: Johanna Svensson.

– Det såg mörkt ut i andra set, men vi krigade och krigade och det lönade sig, säger Herrmann om den sensationella segern.

Och en stund efter det lyckades nästa GBC-herrlag Martin Appelgren/Alexander Annerstedt vinna en maratonrysare över Italiens Windisch/Cottafava med 29-27, 17-21, 20-18 där de räddade ett par matchbollar mot sig.

– Vi gillar beachvolley. Det är därför vi spelar så länge, säger Annerstedt med ett leende en stund efter matchen.

Alexander Annerstedt och Martin Appelgren gapade åt alla bolldueller i segermatchen mot Italien. Foto: Johanna Svensson.

Även om ett lag åkte ut i den andra matchen i kvalet så innebär det här att alla de tre herrlagen från GBC vann sina öppningsmatcher i tidernas första World Tour-tävling i Sverige.

– Det här hade vi inte kunna drömma om. Bra start, men ändå bara en start. Vi har bara börjat den här turneringen. I morgon blir det fler matcher och det är Lettland jag och Ludde har fokus på nu, säger Herrmann.

De andra svensklagen på herrsidan, Tholse/Jonsson och Åhman/Hellvig, förlorade sina öppningsmatcher mot Vitryssland respektive Turkiet, men alla fyra svensklagen spelar vidare i sina grupper som fortsätter under lördagen.

Under fredagskvällen kom ytterligare en svensk seger i damernas sista gruppspelsomgång när Camilla Nilsson/Sofia Ögren vann över Israels Starikov/Dave. Nilsson/Ögren är därmed enda svensklag kvar i turneringen på damsidan.

Spelet inleds med fyra herrmatcher på lördagen. Herrmann/Simonsson möter Regza/Smedins, Lettland kl 09.50 och Appelgren/Annerstedt möter Ikeda/Shiratori, Japan kl 11.30.

 

Från A till Åhman: Allt du behöver veta inför World Tour

Nu är det dags.
I påsk, 18-21 april, spelas beachvolleyns första World Tour-tävling på svensk mark.

För dig som vill hänga med – här är allt du behöver veta.
I bokstavsordning.
Från hemmastjärnan Appelgren till juniorvärldsstjärnan Åhman.

Appelgren/Annerstedt, med förnamnen Martin/Alexander, är Sveriges högst rankade lag och ett av arrangerande GBC:s främsta hemmahopp i påskens World Tour-tävling i Göteborg.

Beach Center ligger i Kviberg i nordöstra Göteborg och är världens största inomhusarena för beachvolley. 16 banor. Bara sand.

Cuisine. Beach Cuisine. Den eminenta restaurangen mitt i Beach Center. Öppen för allmänheten, lunch som kväll. Kanonkäk och utsikt över banorna.

Dahl och Berg. Eller snarare Berg och Dahl. I förnamn Björn och Simon. Två OS och fler World Tour-starter än några andra svenskar. Hedersmedlemmar i GBC. Deras ande vakar över tävlingen.

Easter Cup. En jätteturnering med lång tradition. Massor av klasser på alla nivåer. Spelas varje år och i år parallellt med World Tour i Beach Center.

Frantzich/Johansson, med förnamnen Linus/Martin, spelar i herrkvalet som går under skärtorsdagen. Två segrar krävs för avancemang till main draw som startar dagen efter.

Göteborg Beachvolley Club är Sveriges största volleybollklubb med 1 500 medlemmar. Arrangerar nu tidernas första World Tour i Sverige.

Herrmann/Simonsson, eller Alexander/Ludvig, är från GBC, rankade trea i Sverige, kom tvåa i höstens nordeuropeiska tourfinal och spelar main draw på långfredagen.

Internationell flärd blir det på World Tour i Göteborg. 26 länder från USA i väster till Japan i öster, från Colombia i söder till Norge i norr.

Jonsson/Tholse. Eller Viktor/Linus. Två mycket rutinerade svenska spelare som fått wild card till main draw.

Kalas blir det. Full Moon Party på lördagskvällen. Självlysande. Färgsprakande. Öppet för alla. Gratis. Officiell feststart kl 21. Buffé erbjuds för 100:- (80:- vid förköp) från kl 19.

Läsning om World Tour-tävlingen i Göteborg finns det gott om. Hetaste tipsen är www.gbcbeach.com, volleyboll.se, fivb.com och svenska medier som redan visat stort intresse.

Main Draw är huvudtävlingen. Spelas långfredag till påsksöndag.

Nilsson/Ögren. Eller Camilla/Sofia. Oerhört rutinerade nationellt med ett antal SM-guld och tour-titlar i bagaget, även om det bara är på senare år de spelat tillsammans.

Off topic är att Beach Center just nu bygger två nya utomhusbanor och ökar sin kapacitet från sex till åtta ute-planer.

Påhlsson/Dahlgren. Eller Isabelle/Rebecka. Det bästa helgöteborgska laget i damtävlingen. Spelar kvalet under torsdagen.

Qualification Tournament spelas under skärtorsdagen med flera svenska lag.

Resultat och spelschema till påskens World Tour finns på den här länken:

http://worldtour.2019.fivb.com/en/699

Sigrid Simonsson. Årets spelare i Sverige 2018. Från GBC. Spelar main draw med Hanna Hellvig.

Thurin/Thurin. Tina och Sanna. Systrarna. Tvillingarna. Svensk beachvolleys affischnamn på damsidan. Vunnit allt i Sverige. Rankas just nu trea i landet och seedas sjua i tävlingen.

U20-EM spelas på Beach Centers utomhusbanor 27-30 juni och blir Sveriges första internationella mästerskap i beachvolley. Historia skrivs igen.

Vinden brukar vara en faktor i den här sporten, men inte i påsk när en World Tour-tävling för omväxlings skull spelas inomhus.

World Tour är den en världsomspännande touren för världseliten i beachvolley. Har funnits sedan tidigt 90-tal. Sverige blir under påsken det 51:a landet som arrangerar en World Tour-tävling.

X eller Y spelar ingen roll. Prispengarna alltid lika fördelade mellan könen. Beachvolley är en jämställd sport.

Yoken/Wahlén. Eller Tadva/Sofia. Sveriges förstarankade damlag. Andraseedade i hela turneringen.

Zlatan är inte med. Men han hade älskat det.

Åhman/Hellvig. David/Jonatan. 17 år. Från Umeå/Lidingö. Största svenska talangerna någonsin. Blev 2018 både europamästare för 18-åringar och olympiska ungdomsmästare. Klara för main draw.

Här är GBC:s ”startsexa” på herrsidan i World Tour

När World Tour i beachvolley för första gången kommer till Sverige representeras arrangerande Göteborg Beachvolley Club av sex spelare i herrklassen.
Så många herrar har GBC aldrig haft i en tävling på den här nivån.
– Det här blir historiskt på alla sätt och vis, säger hemmaspelaren Martin Appelgren.
Appelgren är beachvolleyproffs, Sverige-etta och GBC:are. Nu ingår han i en unik startsexa.
– Vi är ett gott gäng som tränar mycket tillsammans. Det gör det här ännu roligare, säger han.
Just begreppet startsexa för tankarna till inomhusvolleyboll, och det är aningen passande i sammanhanget eftersom den här World Tour-tävlingen är en av oerhört få som faktiskt spelas inomhus.
Men skillnaderna med vanlig volleyboll är ändå stora.
I beachvolley gäller tvåmannalag och sand.
Från Göteborgs BC kommer tre herrlag i form av Martin Appelgren/Alexander AnnerstedtAlexander Herrmann/Ludvig Simonsson och Linus Frantzich/Martin Johansson.
– Det ska bli kanonkul att spela på hemmaplan. Vi har spelat svenska, nordeuropeiska och europeiska tävlingar här, och nu är det dags för världstouren. Klubben avancerar och vi spelare hänger på, menar Simonsson.

De sex GBC herrarna i tidernas första World Tour i Sverige. Martin Johansson, Martin Appelgren, Alexander Annerstedt, Alexander Herrman, Ludvig Simonsson, Linus Frantzich.

Skådeplatsen för Sveriges första World Tour genom tiderna är Beach Center i Kviberg, Göteborg – världens största inomhusarena för beachvolley.
Under påskhelgen samlas lag från 26 länder och fyra världsdelar för att göra upp i World Tour One Star.
Både damer och herrar.
Alla är proffs eller semi-proffs.
Precis som ”startsexan” från GBC.
– Vi ser ute i världen att många lag som lyckas har många bra lag som sporrar varandra där hemma. Det gör vi här i Göteborg också, berättar Appelgren.
Han är den mest erfarne av alla Sveriges nu aktiva spelare med 30 World Tour-starter i bagaget och ser fram emot den nya upplevelsen att för första gången på den här nivån ha en hemmapublik i ryggen.
– Det blir coolt med det publiktrycket i Beach Center. Det GBC gör för svensk volleyboll är fantastiskt. Klubben levererar tävling efter tävling och nu är det dags för World Tour. Känns som jag jag valt rätt klubb att representera, menar han.
Av de tre GBC-lagen i herrtävlingen, som är en så kallad one-star, går Appelgren/Annerstedt och Herrmann/Simonsson in i huvudtävlingen som börjar under långfredagen medan Frantzich/Johansson spelar kvalet under skärtorsdagen.

De sex GBC:arna i tidernas första World Tour i Sverige. Övre raden fr v: Martin Johansson, Alexander Annerstedt, Alexander Herrmann. Nedre fr v: Ludvig Simonsson, Linus Frantzich och Martin Appelgren.

För Martin Johansson blir Göteborgs-tävlingen World Tour-debut.
– Det är inte tråkigt alls att få debutera på hemmaplan. Det ska bli hur kul som helst,  säger han.
Inget av de svenska lagen tillhör favoritskapet i tävlingen. Det gör däremot tyskarna Dollinger/Kulzer och vitryssarna Dziadkou/Piatrushka, samt ett par ryska lag.
– Men någon av oss kan skrälla. Vi tycker om att spela på hemmaplan, säger Appelgren.

Fyra GBC-tjejer i Asien – två kommer hem!

Ett fall framåt.
Så kan man sammanfatta de fyra GBC-tjejernas framfart på World Tour i Asien de senaste dagarna.Ena laget stannar kvar.
Det andra är på väg hem igen – för att spela World Tour i Göteborg.

På bara några dagar spelades två World Tour-tävlingar i Satun, Thailand, och Langkawi, Malaysia.

Göteborg Beachvolley Club hade två damlag med i båda kvalen. I morse svensk tid (torsdagsmorgonen) var det tack och hej i kvalet i tävling nummer två för båda lagen.

En seger och fyra förluster blev det totala facit för GBC.

– Nu kommer vi hem och spelar World Tour i Göteborg i påsk. Vi är taggade, rapporterar Isabelle Påhlsson från Malaysia.

”Issa” spelar med Rebecka Dahlgren. De har fått en plats i kvalet på skärtorsdagen.

De förlorade sina båda kvalmatcher mot Schweiz och Ryssland i Asien de senaste dagarna.

GBC:s Isabelle Påhlsson i Malaysia tidig torsdagsmorgon svensk tid. Det blev förlust mot Ryssland. Nu bär det av hemåt för henne och Rebecka Dahlgren. På skärtorsdagen spelar det kvalet i Göteborgs World Tour-tävling på Beach Center i Kviberg.

– Vi klarade värmen bra, och vindspelet gick hyfsat, men vi har inte spelat så mycket ihop så kommunikationen kan bli bättre. Vi släppte en del mittenbollar och så, men det är mycket vi kan göra bättre. Det här var en bra erfarenhet inför Göteborg, berättar ”Issa”.

Det andra GBC-laget hade mer framgång. Fanny Lindström och Sara Malmström var bara två bollar från att kvala in till huvudtävlingen i Satun.

I första kvalmatchen slog de Ungern med 21-18, 21-18 och i den andra kvalmatchen mot Kanada blev det en snöplig förlust med 10-21, 35-23, 13-15. De hade 13-13 i tredje set innan Kanada avgjorde.

– Kanadensarna började väldigt bra och nötte ner oss i grundspelet. Det blåste en del och var varmt och det var vi inte så vana vid. Men sen var det som att vi tryckte på en knapp och började spela mycket bättre, berättar Fanny.

– Solen gick i moln. Då blev vi mycket bättre, fyller Sara i.

Bara några dagar senare efter sex timmars resa med buss och båt, blev det under torsdagsmorgonen svensk tid dags för nytt kval. Förlust mot Rumänien med 23-25, 14-21.

– Vi hade en väldigt bra side-out i första set, då var det ingen pardon. Men sedan fick den duktiga tjejen för många bollar att jobba på i andra. Hon var väldigt bra, säger Fanny.

De båda tävlingarna har ändå gett mersmak.

Fanny Lindström, Göteborgs Beachvolley Club, håll tungan rätt i mun i Malaysia under torsdagsmorgonen. Ändå blev det respass mot Rumänien.

– Jag tycker att vi har här att göra bland många bra lag. Det här var ett stort fall framåt jämfört med förra året. Nu var vi bättre förberedda och vi var bättre på att hantera den där värmen de har här, säger Fanny.

För Fanny och Sara väntar nu ett två veckor långt träningsläger i Lombok, Indonesien, hos GBC:arna Jacob Johansson och Tilda Palm innan det blir två nya World Tour-tävlingar i Asien, närmare bestämt I Kuala Lumpur, Malaysia, och i Tuan Chau Island, Vietnam. Hemkomst i mitten av maj.

– Vi får följa World Tour i Göteborg från Lombok. Vi blir fyra GBC:are som hejar på distans, säger Fanny.

Talar om snö-äventyret: ”Blåmärken och skrapsår!”

Svensk snövolleyhistoria är skriven.
Med blåmärken, skrapsår och brännskador är GBC:s Talar Kirkor, Nina Grawender och Elisa Niederhaus hemkomna från världens genom tiderna första World Tour-tävling i Österrike.
Här talar Talar om hur, var – och framför allt varför.

Det är en entusiastisk Talar som berättar om tävlingen, resan och krämporna.
– Jag kommer från förorten i Göteborg. Jag visste inte att man kan bränna sig i solen på snöställen, berättar hon.
Men låt oss ta det från början.
Volleyboll- och beachvolleyvärlden står inför en markant utveckling.
Två sporter har just blivit tre.
Snowvolley är numera en officiell sport inom det internationella volleybollförbundet FIVB:s ramar, med siktet inställt på att bli en olympisk vintersport.
– Absolut. Vi ska spela OS, säger Talar bestämt och även om hon säger det med en viss glimt i ögat så signalerar hon att hon redan är så frälst att hon blivit lite av en snow volley-ambassadör.
För Talar Kirkor, en av beachvolleyspelarna i Göteborgs Beachvolley Clubs elitsatsning, började snö-äventyret redan förra säsongen när hon och Josefine Tivefälth åkte ner till Italien och spelade en europatour-tävling, arrangerad av det europeiska volleybollförbundet CEV.
Men då vara man bara två i laget.
– Vi såg det på CEV:s hemsida och tänkte: Varför inte?, säger Talar.
Det blev ett lyckat äventyr som gav mersmak.
Till den här säsongen ändrades reglerna till att man är tre spelare på plan, och FIVB presenterade ett World Tour-program med tre tävlingar.
I beachvolley-pausande Josefines frånvaro var Talar var snabb med att fråga Nina Grawender och Elisa Niederhaus om de inte skulle spela den första WT-tävlingen ihop.
Efter att de bestämt sig så annonserade det svenska volleybollförbundet SVBF att de med kort varsel skulle arrangera tidernas första SM i snowvolley, i samband med skitskytte-VM i Östersund.
Sagt och gjort. Talar/Nina/Elisa åkte dit och kom hem med ett SM-silver.
Och sedan följde äventyret till österrikiska Wagrain sista veckan i mars där de tre GBC:arna utgjorde Sveriges enda lag.
Det blev succé.
Först två segrar över Rumänien och Litauen för att kvala in till main draw.
Gruppspelet i huvudtävlingen gav förlust mot Tjeckien men seger över Sydafrika vilket betydde en andraplats i gruppen och avancemang till 1/8-delsfinal.

Sveriges enda lag på World Tour i snow volley: Talar Kirkor flankeras av Nina Grawender (till vänster) och Elisa Niederhaus.

 

Där blev det en rafflande seger över värdnationen Österrike i gassande sol och inför fullsatta läktare – läktarna var för övrigt var byggda av snö.
16-14, 4-15, 15-8 och succén var ett faktum.
– Österrikematchen var vår bästa. Vi hade all publik mot oss, men vi hade ett bra flow och bra kommunikation mellan varandra. Det var grymt, berättar Talar.
Segern betydde kvartsfinal, som dock slutade med förlust mot Ryssland som sedan gick och vann hela tävlingen efter finalseger mot USA.
– Jag hade svårt att ta kvartsfinalförlusten. Hade vi spelat som mot Österrike hade vi kunnat vinna, men vi var helt utpumpade efter åttondelen, säger Talar.
En delad femteplats var däremot en framgång i en värld där GBC-tjejerna från början inte hade en aning om var de stod.
– Jag tror på vårt lag och jag tror att det här gav mersmak för alla oss tre, säger hon.

Action. Talar Kirkor och Elisa Niederhaus försöker nå samma boll under tidernas första World Tour i snowvolley.

 

Redan nu, första veckan i april, spelas den andra WT-tävlingen. Den går i Italien, men utan svenskt deltagande.
– Vi var väl dumma som inte anmälde oss. Det hade varit kul. Men det var också en ekonomisk fråga, säger hon.
Kanske lika bra det. Blåmärken och skrapsår behöver läka. För snow volley är en hårade sport än man kan tänka sig. Snö är lika med mjukt, tror nog de flesta av oss. Men upptrampad snö blir snabbt stenhård och det enda som biter när man spelar är fotbollsskor. Snowvolley spelar man i klassiska fotbollsskor med dobbar.
Men Talar drar hellre parallellerna till en annan sport. En sport hon har mycket erfarenhet av. Sporten hon slutade med när beachvolleyn tog över.
– Att spela snow volley är som att spela handboll när det kommer till smällar och blåmärken. Det är ingen större skillnad, säger hon.
Och så lägger hon till:
– Det är stenhårt när man slänger sig och man skrapar upp sig ibland. Men när man spelar match har man en sådan adrenalinkick att man känner inget just då. Det kommer efteråt.
Talar är mycket imponerad av det proffsiga arrangemanget i Österrike och av känslan att snow volley faktiskt är en egen sport.
– De flesta länderna på World Tour har riktiga kläder där det står typ ”Romania Snow Volley”. De flesta har gått all in på det där, säger hon.
– Vi är väldigt nyfikna på det här. Det är därför vi ställer upp, säger Talar.
Nästa World Tour-tävling i snow volley spelas i augusti.
I Argentina.
Talar, någon chans att ni är med där?
– Man vet aldrig!
Läs mer om Talar och de andra i Team GBC

Historisk Krook: – Vi ses i påsk!

De kommer från Japan och USA och mycket däremellan.
Tidernas första World Tour-tävling på svensk mark närmar sig med stormsteg när världens största beachvolleyhall – Beach Center i Kviberg – i påsk välkomnar beachvolleyeliten.

– Det blir en prövning, men jag tvivlar inte på att det blir succé, säger Sandra Krook, spindeln i beachvolleynätet.

Det är ett massivt år för Sveriges största klubb inom såväl volleyboll som beachvolley. Göteborgs Beachvolley Club står som arrangör och värd för två historiska evenemang:
18-21 april: World Tour 1-star. Inomhus. Första World Tour någonsin i Sverige.

27-30 juni: U20-EM. Utomhus. Första internationella mästerskapet någonsin i Sverige.

Historisk blir även båda evenemangens Tournament Director Sandra Krook, till vardags anställd på GBC. På hennes kontor glöder det i dessa tider. Telefonerna och datorerna går varma med stöd av Linda Grönberg, Johanna Sjöström och många andra så här i uppbyggnadsfasen.

– Vi har en stabil projektgrupp och bra, kompetent personal. Vi har olika ansvarsområden och många jobbar med det här parallellt med den vanliga verksamheten. Vårt arbetssätt är under utveckling, kan man säga, så det här är väldigt spännande, säger ”Krooken” som hon allmänt kallas innanför Beach Centers väggar.

Järngänget bakom påskens historiska World Tour i Beach Center, Kviberg, Göteborg. Anders Nordahl, Sandra Krook, Linda Grönberg, Johanna Sjöström.

De senaste två åren har GBC under påsken arrangerat satellit-tävlingar för herrar på den europeiska touren, men World Tour är nytt och dessutom är både kvinnor och män med den här gången.

– Den tidigare erfarenheten är viktig, även om allt uppgraderas i år. I år är det lättare att lyfta blicken och njuta även av tiden inför själva actionveckan, säger Sandra.

Actionveckan, ja. Den startar med läktarbygge på måndagen i början av påskveckan och avslutas med rivning efter påsk. Läktarna blir större än tidigare och dessutom kommer en sidobana användas. Uppvärmningsbanor ska samsas med funktionsområden såsom läkartält, sekretariat, spelarservice, infoytor och skyltar.

Restaurangen kommer gå på högvarv och som inte allt detta vore nog – på resterande 10 banor spelas traditionsenligt Easter Cup som brukar utgöra startskottet på säsongen för många spelare i många åldrar och klasser.

– Det är ett pusslande att få ihop det. Det blir trångt men mysigt. En nära känsla. Precis som vi vill ha det, menar ”Krooken”.

Redan i början av påskveckan börjar det trilla in folk utifrån såsom funktionärer, domare, spelare. Torsdag 18 april kl 10.00 startar första kvalmatchen och main draw spelas från långfredagen med finaler påsksöndagens eftermiddag och alla matcher är gratis för publiken.

En rad siodevenemang, som till exempel lördagskvällens ”Full Moon”-party, gör veckan tämligen späckad.

Spindeln i nätet. Tillika Tournament Director. Sandra Krook på beachvolleykontoret håller ett högt tempo så här inför GBC:s World Tour-tävling i påsk.

– Vi har så mycket att vara stolta över i den här klubben och i sådana här arrangemang finns så många värden. Även om det alltid finns baksidor är det vi stolta och tacksamma att kunna göra det här, säger Sandra.

Håll dig uppdaterad genom att följa eventet på Facebook

Nu börjar World Tour i Sydney – med GBC!

Under onsdagen drar beachvolleyns World Tour-år igång för Göteborg Beachvolley Club.

Appelgren/Annerstedt och Herrmann/Simonsson spelar kvalet i Sydney, Australien.

– Fantastiskt att vara tillbaka på Manly Beach. Nästan som hemmaplan, säger Martin Appelgren som nu är på plats.

 

World Tour-tävlingen i Sydney är en 3-star med betydande delar av världseliten på plats. I kvalet gäller singeleliminering och tå segrar krävs för en plats i main draw.

Martin Appelgren och Alexander Annerstedt öppnar mot Polen i form av den erfarne Mariusz Prudel som gör sin första officiella match med det 18-åriga löftet Dominik Poznanski.

Alexander Herrmann och Ludvig Simonsson inleder mot Litauens 24-åringar Arnas Rumsevicius och Lukas Kazdailis.

För Appelgren och Annerstedt är Manly Beach i Sydney nästan som ett andra hem sedan båda tidigare, i olika längre perioder, varit där för att träna.

– Det ska vi försöka utnyttja. Det kan nog bli en liten svensk hejarklack när vi spelar, säger Martin.

 

Annars är det landets andra vackra storstad, Melbourne, som varit deras hemvist den senaste tiden. Martin har tillsammans med en tur till Nya Zeeland varit på de breddgraderna de senaste två månaderna och Alexander anslöt för en månad sedan.

GBC-gänget i sitt boende i Melbourne inför Sydneys World Tour-tävling. Från vänster: Ludvig Simonsson, Alexander Annerstedt, Sigrid Simonsson, Martin Appelgren, Alexander Herrmann.

 

Så småningom kom även Alexander Herrmann och Ludvig Simonsson dit för att träna. Och på plats sedan tidigare var även GBC:s Sigrid Simonsson – som dock inte kommer spela 3-star i Sydney.

Men de fem har den senaste tiden tränat flitigt på South Melbourne Beach, samtidigt som de bott ihop och ätit mat ofta lagad av den överraskande skicklige kocken Annerstedt.

För Martin och ”Sigge” har tävlandet redan varit igång. Båda spelade tre tävlingar vardera på den nyzeeländska touren där Martin vann en tävling (med den görteborgsbekante slovenen Nejc Zemljak) medan Sigrid vann två av tävlingarna med slovenskan Tjasa Kotnik.

Inga GBC-lag deltar i damtävlingen i Sydney, men väl Sveriges Tadva Yoken/Sofia Wahlén.

För Herrmann/Simonsson har tävlandet också kommit igång. I helgen spelade de en motsvarande Challenger på den australiska touren med det bästa startfältet en tävling på den nivån skådat. Ett antal World Tour-lag ställde upp för att finslipa formen inför Sydneys 3-star.

Det blev tre segrar innan det tog stopp i kvartsfinalen.

– Nu är vi redo för World Tour. Så gött att vara här när det drar igång, berättar Herrmann.

Tävlingen blir en bra start av årets beachvolleysäsong, bara två månader innan Göteborg Beachvolley 18-21 april själva arrangerar den första World Tour-tävlingen någonsin på svensk mark.

 

Kvalresultaten i Sydney följer du här!

 

Göteborg Beachvolley Clubs Martin Appelgren och Alexander Annerstedt under träning på South Melbourne Beach

 

 

Göteborgsspelaren utsedd till årets bästa

Svensk volleybolls medlemsföreningar och spelare har röstat fram Sigrid Simonsson (Göteborg BC)  till utmärkelsen Årets spelare på damsidan.

Årets spelare är den finaste individuella utmärkelsen som Svensk volleyboll delar ut i beachvolleysammanhang.

I år är det alltså Sigrid Simonsson får motta utmärkelsen.

Årets spelare – dam: Sigrid Simonsson, Göteborg BC

– Wow, det här hade jag inte riktigt väntat mig! Det är många som har gjort väldigt bra ifrån sig under 2018 så konkurrensen måste varit hård, men det känns ju väldigt kul att folk röstat på mig, säger Sigrid när volleyboll.se ger henne beskedet.

30-åringen från Gävle representerar idag Göteborgs BC, Svensk volleybolls största medlemsförening. Det här är andra året i följd hon tilldelas den prestigefyllda utmärkelsen.

– Snyggt, då kanske jag får komma in i någon form av Hall of Fame i framtiden! Då finns det ju heller inget annat än att gå för att ta hem utmärkelsen även nästa år och göra ett ”hattrick”, skrattar ”Sigge”.

– Nej, men skämt åsido. Superkul, helt klart. Det betyder mycket med tanke på hur mycket tid och energi en lägger ner på att träna, spela och tävla. Och jag känner mig bättre än någonsin tidigare, vilket är jättekul. Drivkraften för mig är att jag fortfarande kan utvecklas och ta steg i mitt spel och komma ut och spela bättre tävlingar. Jag hoppas att det fortsätter så även nästa säsong.

Listan över imponerande resultat säsongen 2018 är lång. Tillsammans med Tadva Yoken spelade Sigrid hem SM-silver på Tylösand och fyra pallplatser på den svenska elittouren Swedish Beach Tour, inkluderat en förstaplats i Nyköping och en andraplats vid tourfinalen i Örebro.

Dessutom har hon rest världen över och spelat hela elva internationella turneringar, varav nio på FIVB World Tour. Där blev det bland annat tre niondeplatser samt två imponerande fjärdeplatser; först vid världstourtävlingen i turkiska Aydin och sedan i den tvåstjärniga turneringen i Singapore. Som pricken över i:et avslutade hon säsongen med att spela hem guldet i Nevza Beach Sweden tillsammans med Anne-Lie Rininsland på hemmaplan i Göteborg i början av november.

– Tadva och jag hade som mål att tävla mycket – och det gjorde vi verkligen. Av bara farten blev det mer än vad vi hade tänkt oss från början, vilket varit jättekul. Vi har upplevt massvis av nya platser och ställts mot nytt och tufft motstånd. Att tävla så mycket är naturligtvis ganska slitsamt, men framför allt är det väldigt roligt. Jag hoppas att det blir mer av den varan framåt. Prestationsmässigt rankar jag fjärdeplatsen i Singapore som det största – den slår högst. Det var en tvåstjärnig turnering med många bra lag på plats och både jag och Tadva spelade på vår yttersta nivå, det var en förutsättning för att kunna gå så långt som vi gjorde, avslutar Simonsson.

OM ÅRETS SPELARE

Årets spelare inom svensk beachvolley utses årligen sedan 1992 av röstberättigade spelare (spelare med beachvolleylicens och minst 50 rankingpoäng) och Svensk volleybolls medlemsföreningar. År 2018 pågick omröstningen mellan fredagen den 30 november och fredagen den 7 december. Totalt inkom ett hundratal röster.

på herrsidan gick utmärkelsen till David Åhman (IKSU).

Herrmann klippte sig – och skaffade ett jobb

Han blev framröstad till Årets Tränare i Sveriges största beachvolleyklubb.Om utnämningen Årets Spelare funnits hade han legat bra till för den också.
Och så förlovade han sig.
Och så lät han lockarna falla.
2018 var året då Alexander Herrmann klippte sig och skaffade ett jobb, kan man säga.

Det har varit ett lika spännande som lyckat år för en av de största profilerna i Göteborgs Beachvolley Club. Det började i våras med en överraskande femteplats på Europatouren tillsammans med sin nye partner Ludvig Simonsson – på vårens CEV Satellite på hemmaplan i Beach Center.

– När vi kvalade in där var det helt oväntat. Det var som att all rädsla att misslyckas trillade av, berättar 27-årige Alexander Herrmann med lite perspektiv.

Och det slutade med ett silver på den nordeuropeiska touren – höstens NEVZA Beach Sweden i Beach Center.

– Samma där. När vi väl hade skakat av oss den första matchen rullade det på och plötsligt stod vi in final, säger Herrmann.

Båda resultaten innebär rekord.
Personliga rekord, inte minst.

Och finalplatsen var den första i NEVZA för både Göteborg Beachvolley Club och Sverige.

Uppvuxen i Åsa med handboll som förstasport var det lite av ett långskott att han så småningom skulle gå i mammas fotspår och satsa på volleyboll, även om det i sonens fall blev spelformen med sand mellan tårna.

Han berättar om transaktionen mellan de båda sporterna, och hur han som 20-åring sadlade om helt.

– Jag har inte träffat på nån sport som passar mig bättre än beachvolley. Från första träningspasset visste jag att det inte fanns nåt annat som var mer värt min tid. Det här är min sport, så enkelt är det. Det finns inget annat. Som handen i handsken, säger han lyriskt.

Utöver de två sensationella resultaten blev det lite av ett genombrottsår för Herrmann på många plan. Han var redan tidigare en profil i världens största inomhushall för beachvolley, men i år utsågs han även formellt till Årets Tränare bland 70-80 personer som mellan varven med eget spelande också agerar coacher åt olika träningsgrupper.

Det är deltagarna själva som röstar, och Herrmanns utnämning vittnar onekligen om en viss popularitet.

– Jag tyckte det var jättekul. Jag tycker om att coacha. Förhoppningsvis är det det folk märker. Kanske smittar det av sig lite grann. Jag tycker om när mina spelare klarar av det där nästa steget. Det är det som drivit mig och gjort att jag fått någon röst eller två, säger han.

27-årige Herrmann, för han är verkligen sitt efternamn ”Herrmann” med medlemmarna i GBC, gjorde aningen överraskande slag i saken när han under sensommaren gick till frisören och lät sitt långa, karaktäristiska hår falla.

I ett enda svep gick han från rockstjärna till pojkbandsfavorit.

Det fanns en tid när det långa håret, uppsatt eller inte, var en del av honom. Men efter ett besök hos frisören har Alexander Herrmann med all önskvärd tydlighet bevisat att styrkan inte sitter i håret. Foto: Johanna Svensson.

Om det var det som ledde fram till förlovningen med Elisa Niederhaus, även hon spelare i GBC, förtäljer inte den här historien. Men att förlovningen var årets mest nervösa ögonblick är tydligt. Han hade planerat att gå ner på knä under en promenad hem genom en park en sen kväll, men knäsvagheten gjorde att han inte kom till skott förrän hemma i lägenheten.

– Jag är bara jätteglad att hon sa ja. Puh!

Där hade det kunnat gå annorlunda, menar han. Inte utan en glimt i ena ögonvrån berättar han om deras korta karriär som mixedspelare tillsammans. Hade den fortsatt efter deras hittills enda gemensamma framträdande på beachvolleyplanen så kunde verkligheten möjligen varit annorlunda idag.

– Då förlorade vi en match i gruppspelet och det var INTE ok fick jag höra efteråt. Hon tyckte inte jag ansträngde mig tillräckligt hårt. Så vi fick se till att vinna den där turneringen och sedan har jag aldrig vågat göra om det igen. Det kunde ha blivit problem, säger Herrmann med ett snett leende.

Som proffsspelare i beachvolley, eller om vi ska kalla det ”semiproffs” med tanke på studierna han sköter parallellt med spelandet, har det bara pekat åt ett håll sedan i våras. Han och Ludvig Simonsson, också GBC, har gått från klarhet till klarhet.

– Jag har haft en mycket bra säsong och hittat ett fruktsamt partnerskap med Ludde. Det visade sig att vi trivdes bra ihop och att vi faktiskt är ganska lika som personer och vad vi har för ambitioner, säger Herrmann.

Hur han ska toppa sitt 2018 framöver vet han inte riktigt.

Men det är klart att en förlovning inte är slutet utan snarare början på någonting.

Och det faktum att tidernas första World Tour-tävling på svensk mark spelas i Beach Center i april 2019 gör att åtminstone fantasin kan få lite näring.

Beachvolleyproffset Alexander Herrmann gjorde sensation som spelare när han gick till final i Nevza Beach Sweden tillsammans med Ludvig Simonsson. De övriga spelarna i Göteborg Beachvolley Club röstade fram honom till Årets Tränare. Foto: Johanna Svensson.

 

Första gången på svensk mark: World Tour till Göteborg 2019

För första gången i beachvolleyns historia kommer en World Tour-tävling i beachvolley spelas på svensk mark.

Platsen blir inomhusarenan Beach Center i Kviberg, Göteborg, i mitten av april 2019.

– Jag är stolt över min klubb som hjälper till att sätta Sverige på beachvolleykartan, säger hemmaspelaren Martin Appelgren.

Redan för några veckor sedan blev det klart att Göteborg Beachvolley Club sommaren 2019 arrangerar U20-EM på Beach Centers utomhusarena.

Nu kommer nästa nyhet: Klubben arrangerar även en 1-stjärnig World Tour-tävling för elitseniorer inne i Beach Center – världens största inomhushall för beachvolley. Datumen är 18-21 april, det vill säga påskveckan.

– Det här är en milstolpe för både GBC och svensk beachvolley. Vi kommer få ett både hektiskt och fantastiskt år, säger GBC:s ordförande Anneli Friborg.

Tävlingen ingår dessutom i det kommande OS-kvalet till OS i Tokyo 2020. Proffsspelare från alla världsdelar har möjlighet att delta, och tävlingen ingår i den internationella proffstouren för beachvolley.

Göteborg arrangerar World Tour 2019

– Det känns att det är vind i seglen för svensk beachvolley. Guld på Ungdoms-OS tidigare i år och U20-EM på hemmaplan i slutet av juni 2019. Att Sverige och Göteborg nu även får ett stopp på världstouren är något som länge varit en dröm för många, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

GBC har de senaste två åren arrangerat satellit-tävlingar till Europatouren i hallen men tar nu klivet upp och arrangerar World Tour, världens bästa beachvolleytour. Tävlingens status är 1-stjärnig på en 5-stjärnig skala.

– Det här är ett perfekt läge att få öppna säsongen på allvar mot internationellt motstånd, säger Martin Appelgren som är den högst rankade svenske spelaren på världsrankingen.

Det blir ett kliv upp även i en annan bemärkelse. I klubbens Europatour-tävling arrangerades bara en herrklass. I samband med World Tour-tävlingen kommer både damer och herrar att delta.

– GBC visar att de som största förening inom Svenska Volleybollförbundet vill växa ytterligare. De tar ständigt nya steg framåt och flyttar tillsammans med andra fram positionerna för beachvolleyn, säger Martin Kihlström.

GBC är en van arrangör av stora evenemang. Swedish Beach Tour, den svenska elittouren i beachvolley, kommer till Beach Center i princip årligen. Det samma gäller nordeuropeiska mästerskapen, som avgjordes så sent som för ett par helger sedan. Och så två år av Europatour-tävlingar.

Det blir första gången någonsin en World Tour spelas på svensk mark.

Tidigare har Sverige och Finland fem gånger under åren 2007-2012 varit medarrangörer till World Tour-tävlingen Paf Open på Åland som alltså i faktiska termer spelades på finsk mark.

18-21 april skrivs svensk beachvolleyhistoria.

Beachvolleyhistoria skrivs: U20-EM till Göteborg

För första gången någonsin arrangeras ett internationellt mästerskap i beachvolley i Sverige.
Nu är det klart att U20-EM kommer till Beach Center i Kviberg, Göteborg.

– Den här barriären är vi stolta över att kunna bryta, säger Anneli Friborg, ordförande i arrangerande Göteborg Beachvolley Club.

Göteborg skriver svensk beachvolleyhistoria. Sedan sportens födelse på 1920-talet, sedan beachvolleyns inträde i Sverige sent 70-tal och sedan dess totala internationella erkännande 1993, när grenen valdes in på det officiella OS-programmet, har detta fortfarande inte hänt.
Men nu blir det verklighet.

Under 2019 arrangerar Göteborgs Beachvolley Club Europamästerskapen för tjejer och killar under 20 år. Platsen blir Beach Centers utomhusanläggning i Kviberg, Göteborg, och tidpunkten är 27-30 juni.

– Arrangemanget kommer bli en utmaning för oss, men vi ser fram emot att kunna ta emot framtidens beachvolleystjärnor till Göteborg, säger Friborg.

Tajmningen är ypperlig så till vida att ett av favoritlagen i U20-EM kan komma att vara svenskt. Superjuniorerna David Åhman, Umeå, och Jonatan Hellvig, Lidingö, är regerande europamästare för 18-åringar genom segern i U18-EM i Brno, Tjeckien, i augusti 2018. De följde sedan upp den triumfen med ännu ett guld och ännu större rubriker när de under hösten vann Ungdoms-OS i Buenos Aires.

I U20-EM på hemmaplan kommer de möta spelare som är upp till två år äldre, så konkurrensen kommer bli tuff från några av Europas ledande länder, såsom exempelvis Ryssland, Tyskland och Holland.

Supertalangen David Åhman, snart 17 år, på Beach Center i Göteborg för en knapp vecka sedan. Nu får han chansen att komma tillbaka. 2019 arrangerar Göteborg Beachvolley Club U20-EM. Spännande, med tanke på att Åhman och partnern Jonatan Hellvig under året vann guld i U18-EM i Tjeckien. Foto: Johanna Svensson.

Det är CEV, det europeiska volleybollförbundet, som har utsett Göteborg till värdstad i konkurrens med två andra kandidater.

– Det här beskedet ger ytterligare vind i seglen. Vi är glada och stolta över att CEV ger oss det här förtroendet, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.


Utvecklingen är logisk. GBC är Sveriges ojämförligt största volleybollklubb och är numera rustad att klara av den här typen av arrangemang. Klubben har i flera år arrangerat den svenska elittouren Swedish Beach Tour på sina utomhusbanor. I sin stora inomhusmiljö har klubben varit värd för Europatouren två gånger och så sent som den gångna veckan arrangerade klubben den nordeuropeiska tourfinalen Nevza Beach Sweden för fjärde året i rad.

– Med en så stark förening som GBC är det möjligt att arrangera ett U20-EM. De besitter kompetensen och erfarenheten som behövs för att genomföra mästerskap av den här magnituden, säger Martin Kihlström.


– Nu kavlar vi upp ärmarna. Vi ska göra det här till en beachvolleyfest för inte bara klubben utan även all ny publik som nu kommer komma i kontakt med sporten, säger tävlingens tilltänkte Tournament Director Sandra Krook på Göteborg Beachvolley Club.

Göteborg Beachvolley Club

Beach Center

volleyboll.se

Bästa Nevza-tävlingen någonsin – för både Sverige och GBC

OS-guldmedaljörernas långa segersvit är bruten.

Och syskonen Sigrid och Ludvig Simonsson gjorde båda stor sensation på hemmaplan i Göteborg genom att vinna guld respektive silver i Nevza Beach Sweden under söndagen.

– Vi höjde oss för varje match, säger Sigrid som fortfarande är ”Laget 100%” tillsammans med Anne-Lie Rininsland.

 

På Beach Center i Kviberg, Göteborg, arrangerades i helgen finaltävlingen av den nordeuropeiska seniorproffstouren i beachvolley.

Anne-Lie Rininsland var redan Sveriges största volleybollklubbs bästa spelare genom tiderna, men hade egentligen lagt av.

Med familj och barn på 11 och 9 år var elitkarriären ett minne blott.

Hon krönte den med SM-guld 2016 – enda gången hon spelat ihop med Sigrid Simonsson.

Inför den nordeuropeiska tourfinalen på Beach Center tog hon upp tråden igen med just ”Sigge”.

Efter en förlust inledningsdagen blev de bara bättre och bättre. I semifinalen under söndagen vann de en gastkramande semifinal över Finlands Valma Prihti/Aliisa Vuorinen med 21-17, 19-21, 15-13, och som om inte det var nog blev finalen mot Södertäljes Camilla Nilsson/Sofia Ögren ännu mer rafflande. 22-20, 17-21, 19-17 efter först en egen matchboll, sedan matchboll till motståndarna, sedan ytterligare tre egna.

– Vi hade en tro på att vi kunde vinna, men det gällde att komma dit också. Anne-Lie har en fantastisk känsla för det här, säger GBC:s nuvarande starkast lysande stjärna Sigrid Simonsson efter guldet för andra året i rad – förra året vann hon med Tadva Yoken som hon nu slog ut i kvartsfinalen.

”Laget 100%” vann Nevza Beach Sweden 2018. Sigrid Simonsson och Anne-Lie Rininsland från Göteborg överträffade sitt SM-guld från 2016 med seger in en internationell proffstävling – de enda två starterna de gjort tillsammans. Foto: Johanna Svensson

Sigrids bror Ludvig Simonsson gjorde minst lika stor sensation som tillsammans med Alexander Herrmann, båda två även de från arrangerande GBC, blev de som bröt de färska Ungdoms-OS-guldmedaljörerna David Åhman och Jonatan Hellvigs långa segersvit. Den sträckte sig tillbaka till andra omgången i Buenos Aires.

I gruppspelets andra match under fredagskvällen möttes de i en match som gick till skiljeset – som Åhman/Hellvig vann. Men i söndagens semifinal blev resultatet det omvända. Simonsson/Herrmann skaffade sig en tidig ledning i tredje set och höll undan till 15-12.

– Vi hade stor nytta av att ha mött dem tidigare i turneringen och var riktigt taggade att slå dem. Vi kände helt klart att det var möjligt, berättar Ludvig.

I finalen blev det återigen bekanta ansikten på andra sidan nätet. Simonsson/Herrmann vann nämligen redan i den allra första omgången i fredags över Mads Rosager/Jacob Brinck, Danmark, med 2-1 i set.


Danskarna tog sig ändå till final och blev där ordentligt utmanade av Simonsson/Herrmann. Trots finalförlust med 22-20, 21-19 gjorde de båda svenskarna och GBC:arna sina bästa resultat hittills i karriären.

Ludvig Simonsson uppbackad av Alexander Herrmann bröt segersviten för David Åhman/Jonatan Hellvig i semifinalen och störde Mads Rosager/Jacob Brinck, Danmark, i finalen av Nevza Beach Sweden – duons bästa resultat i karriären. Foto: Johanna Svensson

I matchen om 3:e pris vann Viktor Jonsson/Linus Tholse även de över juniormästarna Åhman/Hellvig.


Fyra svenska lag av sex möjliga på prispallen – bättre har det aldrig gått på beachvolleyns nordeuropeiska tour Nevza. Den brukar annars domineras av Norge och även Finland och Danmark har historiskt sett gjort bättre resultat än Sverige. Även England, Färöarna och Island tillhör Nevza. Till Göteborg kom den här gången även wild card-lag från Serbien och Holland.

Både guld och silver till arrangerande Göteborg Beachvolley Club är också rekord.

Arrangemanget blev därmed en dundersuccé för GBC som parallellt arrangerade breddtävlingen Halloween Cup – med över hundra lag – för 25:e året i rad.

– Möjligheterna är enorma här på Beach Center. Kapaciteten är stor när man har världens största inomhushall för beachvolley, säger GBC:s ordförande Anneli Friborg.

Fyra svenska lag av sex möjliga har aldrig hänt i tidigare i Nevza-sammanhang. Från vänster: Camilla Nilsson, Ludvig Simonsson, Sofia Ögren, Alexander Herrmann, Jakob Brinck (Danmark), Sigrid Simonsson, Mads Rosager (Danmark), Anne-Lie Rininsland, Linus Tholse, Sofia Bisgaard (Danmark), Viktor Jonsson, Cecilie Olsson (Danmark). Foto: Johanna Svensson


Resultat: Nevza Beach Sweden

Beach Center, Göteborg
2-4 november 2018

 

Damer:
1. Sigrid Simonsson/Anne-Lie Rininsand, Sverige
2. Camilla Nilsson/Sofia Ögren, Sverige
3. Cecilie Olsen/Sofia Bisgaard, Danmark

Herrar:
1. Mads Rosager/Jacob Brinck, Danmark
2. Ludvig Simonsson/Alexander Herrmann, Sverige
3. Viktor Jonsson/Linus Tholse, Sverige

Länk till resultaten

 

 

 

 

 

GBC överraskar – båda syskonen Simonsson i semi!

Oddsen var tämligen höga att det här skulle inträffa.
Men Sverige fortsätter att dominera och arrangerande Göteborg Beachvolley Club överraskar mest.
Båda syskonen Sigrid och Ludvig Simonsson har tagit sig till söndagens semifinaler i Nevza Beach Sweden.

Det är den nordeuropeiska tourfinalen som avgörs på ett Halloween-firande Beach Center i Kviberg, Göteborg. Av de kvarvarande åtta semifinallagen på dam- respektive herrsidan är fem svenska, två danska och ett finskt.

England, Serbien och samtliga norska lag är förvånande nog alla utslagna.

Att hemmaklubbens Sigrid Simonsson redan tillhör Nordeuropas toppskikt är ett faktum, men att hon skulle lyckas så här bra med Anne-Lie Rininsland, comebackande tvåbarnsmamma till en 11- och en 9-åring, är imponerande. I sin kvartfinal slog de Sigrids förra beachvolleypartner Tadva Yoken ihop med Sofia Wahlén – förstaseedade i turneringen.

I lördagens allra sista match, som inte startade förrän framåt 22.30-tiden i ett på grund av många långa matcher kraftigt försenat tidsprogram, gjorde Sigrids bror Ludvig om samma bravad på herrsidan – seger i kvartsfinalen mot turneringens förstaseedade lag.

Ludvig Simonsson/Alexander Herrmann vann över Martin Appelgren/Alexander Annerstedt med 15-10 i skiljeset. Alla fyra spelarna tillhör arrangerande Göteborgs Beachvolley Club.

I sin semifinal ställs de under söndagen mot guldmedaljörerna från Ungdoms-OS, David Åhman från Umeå och Jonatan Hellvig från Lidingö. Lagen möttes under fredagen i en match som gick till tredje och avgörande set – den gången med juniorerna som segrare.

Åhman/Hellvig har för övrigt vunnit sina samtliga tre matcher i turneringen med 2-1 i set. Den igår kom mot Sollentuna-duon Jakob Molin/Staffan Blomgren.

Nevza Beach Sweden, Göteborg:
Spelschema söndag 4 november

Semifinaler damer:
09.00 Nilsson/Ögren, Sverige – Olsen/Bisgaard, Danmark
10.00 Rininsland/Simonsson, Sverige – Prihti/Vuorinen, Finland

Semifinaler herrar:
11.00 Rosager/Brinck, Danmark – Tholse/Jonsson, Sverige
12.00 Simonsson/Herrmann, Sverige – Åhman/Hellvig, Sverige

13.00 Match om 3:e pris damer
14.00 Match om 3:e pris herrar
15.00 Final damer
16.00 Final herrar

Länk till resultaten:
https://www.cev.eu/beach/Goteborg_2018.html?fbclid=IwAR059hw4nsnenWKwLY_uycy1wQDEv9NMTzbfvSFxKHQyXBOrn26H_1zbZRg

 

Anne-Lie Rininsland, med sonen Simon och hans kusin Charlie på ena sidan och beachvolleypartnern Sigrid Simonsson på andra sidan, har just slagit ut tävlingens förstaseedade lag och tagit sig till semifinal i den nordeuropeiska tourfinalen på Beach Center i Göteborg. Foto: Johanna Svensson.

Sverige dominerade första dagen i Göteborg

De förstaseedade lagen i Nevza Beach Sweden höll för trycket
under inledningsdagen.
– Det kändes riktigt bra mot slutet, säger Martin Appelgren från
arrangerande Göteborg Beachvolley Club.
Av fyra redan nu kvartsfinalklara lag är inte mindre än tre svenska –
på både herr- och damsidan.

I konkurrens med England, Danmark, Norge och Finland, samt wild card-
lag från Serbien och Holland, dominerade svenskarna på hemmaplan
under den första dagen av den nordeuropeiska tourfinalen på Beach
Center i Kviberg, Göteborg.

Världens största beachvolleyhall bjöd på mer eller mindre idel
favoritsegrar på damsidan, däribland förstaseedade Tina och Sanna
Thurin, som redan nu är klara för kvartsfinal under lördagen.
Några skrällar kunde istället herrsidan bjuda på, men de starkaste
svenska lagen klara sig ändå igenom fredagen utan förluster.

Förstaseedade Martin Appelgren/Alexander Annerstedt började trevande
mot sina träningskompisar Linus Frantzich/Martin Johansson, men blev
starkare och starkare. Efter en 2-1-seger där blev det sedan en 2-0-vinst
mot Jakob Molin/Staffan Blomgren.
– Eftersom vi inte spelat så mycket ihop än så finns det mycket
utvecklingspotential och den resan påbörjade vi idag. Vi får hoppas det
fortsätter så, säger Martin.

Sveriges Ungdoms-OS-guldmedaljörer David Åhman/Jonatan Hellvig fick
det hett om öronen redan i öppningsmatchen och hade matchboll emot
sig mot Norges Alexander Sörum/Jonas Tomter, men vände och vann
med 18-16 i skiljeset.

Alexander Annerstedt, Göteborg Beachvolley Club, jublar efter att ha smashat förbi Jakob Molin, på vägen till kvartfinal i Nevza Beach Sweden på Beach Center i Göteborg. Foto: Johanna Svensson.

Även GBC-laget Alexander Herrman/Ludvig Simonsson tog ett set av
juniorerna, som trots det krånglade sig fram till kvartfinal.

Två raka 2-1-segrar tog även Linus Tholse/Viktor Jonsson mot lag från
Norge och England. De tre svensklagen har sällskap av finska
Pulkkinen/Piippo som de fyra klara kvartfinallagen.
Thurinarna har just nu sällskap i kvartsfinalrundan av svensklagen
Camilla Nilsson/Sofia Ögren, Sofia Wahlén/Tadva Yoken och danskorna
Trans/Tyndeskov.

Övriga lag som fortfarande är kvar i turneringen via 1-1 i matcher spelar
åttondelsfinaler under lördagens första halva.
Comebackande Anne-Lie Rininsland ihop med Sigrid Simonsson, båda
GBC, är klara för just åttondelsfinal, liksom den lika comebackande Karin
Lundqvist, Stockholm, ihop med Felicia Granberg.
Lördagens spel har inletts idag lördag kl 08.00 och pågår till framåt 22-tiden. Under
söndagen spelas semifinaler och finaler.

Länk till spelschema och resultat

​Laget 100% är tillbaka – på Beach Center

Sigrid Simonsson är Göteborgs Beachvolley Clubs klarast lysande stjärna.

Anne-Lie Rininsland är den bästa som klubben någonsin haft.

Enda gången de spelat ihop blev det SM-guld.

I helgen spelar de tillsammans igen – på den nordeuropeiska tourfinalen på Beach Center, Göteborg.

Fredag till söndag, 2-4 november, spelas Nevza Beach Sweden, finaltävlingen av den nordeuropeiska beachvolley-touren.

Platsen är Beach Center i Kviberg, Göteborg – världens största inomhushall för beachvolley.

I konkurrens av lag från Holland, Norge, Finland, Danmark och Sverige så görs den mest intressanta starten på damsidan av just Sigrid och Anne-Lie.

Det är en oväntad konstellation. ”Sigge” är en elitspelare på yppersta nationella nivå, medan Anne-Lie egentligen lagt av.

– Jag har förberett ”Sigge” på att det här blir som det blir, säger Anne-Lie.

– Jag vet, hon har inte spelat jättemycket de senaste åren, men hon är ändå superrolig att spela med och dessutom en grym person, så det här ska bli jättekul, kontrar Sigrid.

2016 vann de SM-guld i sin första, och senaste, tävling tillsammans.

Så varför har det inte blivit mer?

– Det har att göra med hur mycket vi kan spela. Våra liv ser helt annorlunda ut. Jag satsar mer, medan hon har familj och jobb och en annan tillvaro, förklarar Sigge.

Nu är det alltså dags igen. Sigrid Simonsson kommer till Nevza Beach Sweden som regerande mästarinna. Förra årets upplaga vann hon tillsammans med Tadva Yoken – hennes fasta partner sedan två säsonger. Men nu står de på olika sidor av nätet.

Tadva bor i Stockholm, Sigge i Göteborg, och bara det har varit en försvårande omständighet i deras samarbete.

– Så är det i beachvolley. Inget dramatiskt med det. Ibland går man skilda vägar, berättar Sigge.

När Sigge och Anne-Lie äntrar planen på fredag ställs de mot ett startfält från fem länder – med klar dominans av svenska lag. Sverige-ettorna Sanna och Tina Thurin är med, liksom comebackande Karin Lundqvist ihop med Felicia Granberg.

– I sådana här tävlingar vill man helst möta lag från andra länder. Nytt motstånd, nya utmaningar. Det är många bra lag med. Men får jag gissa tror jag att ett svensk lag vinner, säger Sigge.

Ett annat GBC-lag att se upp med är Fanny Lindström/Sara Malmström.

På herrsidan får Ungdoms-OS-guldmedaljörerna David Åhman och Jonatan Hellvig finna sig i att tillhöra favoritskapet, liksom Chris Gregory/Issa Batrane, England, Linus Tholse/Viktor Jonsson, Stockholm, eller något av de norska lagen.

Hemmahoppen från GBC, Martin Appelgren/Alexander Annerstedt, Alexander Herrmann/Ludvig Simonsson och Linus Frantzich/Martin Johansson vill också alla ha ett finger med i spelet.

Länk till spelschema och resultat

Nevza Beach Sweden – Senaste nytt

Läs allt om den stundande tävlingen på eventet på Facebook. Startlistor, bilder och massor av spännande och matnyttig info om tävlingen. Du hittar eventet här

Spelschema och resultat från tävlingen finns här

U-OS-guldkillarna till Beach Center i Göteborg

Ungdoms-OS-guld i Buenos Aires förra veckan. Nevza Beach Sweden i Göteborg nästa vecka.

Nu ska guldgossarna David Åhman, 16, och Jonatan Hellvig, 17, mäta sig med seniorerna på finaltävlingen av den nordeuropeiska touren som spelas inomhus på Beach Center i Kviberg 2-4 november.

Läs hela pressmeddelandet här

Foto: Jonathan Nackstrand for OIS/IOC