Boka bana
Bli medlem

Stories

Nu börjar World Tour i Sydney – med GBC!

Under onsdagen drar beachvolleyns World Tour-år igång för Göteborg Beachvolley Club.

Appelgren/Annerstedt och Herrmann/Simonsson spelar kvalet i Sydney, Australien.

– Fantastiskt att vara tillbaka på Manly Beach. Nästan som hemmaplan, säger Martin Appelgren som nu är på plats.

 

World Tour-tävlingen i Sydney är en 3-star med betydande delar av världseliten på plats. I kvalet gäller singeleliminering och tå segrar krävs för en plats i main draw.

Martin Appelgren och Alexander Annerstedt öppnar mot Polen i form av den erfarne Mariusz Prudel som gör sin första officiella match med det 18-åriga löftet Dominik Poznanski.

Alexander Herrmann och Ludvig Simonsson inleder mot Litauens 24-åringar Arnas Rumsevicius och Lukas Kazdailis.

För Appelgren och Annerstedt är Manly Beach i Sydney nästan som ett andra hem sedan båda tidigare, i olika längre perioder, varit där för att träna.

– Det ska vi försöka utnyttja. Det kan nog bli en liten svensk hejarklack när vi spelar, säger Martin.

 

Annars är det landets andra vackra storstad, Melbourne, som varit deras hemvist den senaste tiden. Martin har tillsammans med en tur till Nya Zeeland varit på de breddgraderna de senaste två månaderna och Alexander anslöt för en månad sedan.

GBC-gänget i sitt boende i Melbourne inför Sydneys World Tour-tävling. Från vänster: Ludvig Simonsson, Alexander Annerstedt, Sigrid Simonsson, Martin Appelgren, Alexander Herrmann.

 

Så småningom kom även Alexander Herrmann och Ludvig Simonsson dit för att träna. Och på plats sedan tidigare var även GBC:s Sigrid Simonsson – som dock inte kommer spela 3-star i Sydney.

Men de fem har den senaste tiden tränat flitigt på South Melbourne Beach, samtidigt som de bott ihop och ätit mat ofta lagad av den överraskande skicklige kocken Annerstedt.

För Martin och ”Sigge” har tävlandet redan varit igång. Båda spelade tre tävlingar vardera på den nyzeeländska touren där Martin vann en tävling (med den görteborgsbekante slovenen Nejc Zemljak) medan Sigrid vann två av tävlingarna med slovenskan Tjasa Kotnik.

Inga GBC-lag deltar i damtävlingen i Sydney, men väl Sveriges Tadva Yoken/Sofia Wahlén.

För Herrmann/Simonsson har tävlandet också kommit igång. I helgen spelade de en motsvarande Challenger på den australiska touren med det bästa startfältet en tävling på den nivån skådat. Ett antal World Tour-lag ställde upp för att finslipa formen inför Sydneys 3-star.

Det blev tre segrar innan det tog stopp i kvartsfinalen.

– Nu är vi redo för World Tour. Så gött att vara här när det drar igång, berättar Herrmann.

Tävlingen blir en bra start av årets beachvolleysäsong, bara två månader innan Göteborg Beachvolley 18-21 april själva arrangerar den första World Tour-tävlingen någonsin på svensk mark.

 

Kvalresultaten i Sydney följer du här!

 

Göteborg Beachvolley Clubs Martin Appelgren och Alexander Annerstedt under träning på South Melbourne Beach

 

 

Göteborgsspelaren utsedd till årets bästa

Svensk volleybolls medlemsföreningar och spelare har röstat fram Sigrid Simonsson (Göteborg BC)  till utmärkelsen Årets spelare på damsidan.

Årets spelare är den finaste individuella utmärkelsen som Svensk volleyboll delar ut i beachvolleysammanhang.

I år är det alltså Sigrid Simonsson får motta utmärkelsen.

Årets spelare – dam: Sigrid Simonsson, Göteborg BC

– Wow, det här hade jag inte riktigt väntat mig! Det är många som har gjort väldigt bra ifrån sig under 2018 så konkurrensen måste varit hård, men det känns ju väldigt kul att folk röstat på mig, säger Sigrid när volleyboll.se ger henne beskedet.

30-åringen från Gävle representerar idag Göteborgs BC, Svensk volleybolls största medlemsförening. Det här är andra året i följd hon tilldelas den prestigefyllda utmärkelsen.

– Snyggt, då kanske jag får komma in i någon form av Hall of Fame i framtiden! Då finns det ju heller inget annat än att gå för att ta hem utmärkelsen även nästa år och göra ett ”hattrick”, skrattar ”Sigge”.

– Nej, men skämt åsido. Superkul, helt klart. Det betyder mycket med tanke på hur mycket tid och energi en lägger ner på att träna, spela och tävla. Och jag känner mig bättre än någonsin tidigare, vilket är jättekul. Drivkraften för mig är att jag fortfarande kan utvecklas och ta steg i mitt spel och komma ut och spela bättre tävlingar. Jag hoppas att det fortsätter så även nästa säsong.

Listan över imponerande resultat säsongen 2018 är lång. Tillsammans med Tadva Yoken spelade Sigrid hem SM-silver på Tylösand och fyra pallplatser på den svenska elittouren Swedish Beach Tour, inkluderat en förstaplats i Nyköping och en andraplats vid tourfinalen i Örebro.

Dessutom har hon rest världen över och spelat hela elva internationella turneringar, varav nio på FIVB World Tour. Där blev det bland annat tre niondeplatser samt två imponerande fjärdeplatser; först vid världstourtävlingen i turkiska Aydin och sedan i den tvåstjärniga turneringen i Singapore. Som pricken över i:et avslutade hon säsongen med att spela hem guldet i Nevza Beach Sweden tillsammans med Anne-Lie Rininsland på hemmaplan i Göteborg i början av november.

– Tadva och jag hade som mål att tävla mycket – och det gjorde vi verkligen. Av bara farten blev det mer än vad vi hade tänkt oss från början, vilket varit jättekul. Vi har upplevt massvis av nya platser och ställts mot nytt och tufft motstånd. Att tävla så mycket är naturligtvis ganska slitsamt, men framför allt är det väldigt roligt. Jag hoppas att det blir mer av den varan framåt. Prestationsmässigt rankar jag fjärdeplatsen i Singapore som det största – den slår högst. Det var en tvåstjärnig turnering med många bra lag på plats och både jag och Tadva spelade på vår yttersta nivå, det var en förutsättning för att kunna gå så långt som vi gjorde, avslutar Simonsson.

OM ÅRETS SPELARE

Årets spelare inom svensk beachvolley utses årligen sedan 1992 av röstberättigade spelare (spelare med beachvolleylicens och minst 50 rankingpoäng) och Svensk volleybolls medlemsföreningar. År 2018 pågick omröstningen mellan fredagen den 30 november och fredagen den 7 december. Totalt inkom ett hundratal röster.

på herrsidan gick utmärkelsen till David Åhman (IKSU).

Herrmann klippte sig – och skaffade ett jobb

Han blev framröstad till Årets Tränare i Sveriges största beachvolleyklubb.Om utnämningen Årets Spelare funnits hade han legat bra till för den också.
Och så förlovade han sig.
Och så lät han lockarna falla.
2018 var året då Alexander Herrmann klippte sig och skaffade ett jobb, kan man säga.

Det har varit ett lika spännande som lyckat år för en av de största profilerna i Göteborgs Beachvolley Club. Det började i våras med en överraskande femteplats på Europatouren tillsammans med sin nye partner Ludvig Simonsson – på vårens CEV Satellite på hemmaplan i Beach Center.

– När vi kvalade in där var det helt oväntat. Det var som att all rädsla att misslyckas trillade av, berättar 27-årige Alexander Herrmann med lite perspektiv.

Och det slutade med ett silver på den nordeuropeiska touren – höstens NEVZA Beach Sweden i Beach Center.

– Samma där. När vi väl hade skakat av oss den första matchen rullade det på och plötsligt stod vi in final, säger Herrmann.

Båda resultaten innebär rekord.
Personliga rekord, inte minst.

Och finalplatsen var den första i NEVZA för både Göteborg Beachvolley Club och Sverige.

Uppvuxen i Åsa med handboll som förstasport var det lite av ett långskott att han så småningom skulle gå i mammas fotspår och satsa på volleyboll, även om det i sonens fall blev spelformen med sand mellan tårna.

Han berättar om transaktionen mellan de båda sporterna, och hur han som 20-åring sadlade om helt.

– Jag har inte träffat på nån sport som passar mig bättre än beachvolley. Från första träningspasset visste jag att det inte fanns nåt annat som var mer värt min tid. Det här är min sport, så enkelt är det. Det finns inget annat. Som handen i handsken, säger han lyriskt.

Utöver de två sensationella resultaten blev det lite av ett genombrottsår för Herrmann på många plan. Han var redan tidigare en profil i världens största inomhushall för beachvolley, men i år utsågs han även formellt till Årets Tränare bland 70-80 personer som mellan varven med eget spelande också agerar coacher åt olika träningsgrupper.

Det är deltagarna själva som röstar, och Herrmanns utnämning vittnar onekligen om en viss popularitet.

– Jag tyckte det var jättekul. Jag tycker om att coacha. Förhoppningsvis är det det folk märker. Kanske smittar det av sig lite grann. Jag tycker om när mina spelare klarar av det där nästa steget. Det är det som drivit mig och gjort att jag fått någon röst eller två, säger han.

27-årige Herrmann, för han är verkligen sitt efternamn ”Herrmann” med medlemmarna i GBC, gjorde aningen överraskande slag i saken när han under sensommaren gick till frisören och lät sitt långa, karaktäristiska hår falla.

I ett enda svep gick han från rockstjärna till pojkbandsfavorit.

Det fanns en tid när det långa håret, uppsatt eller inte, var en del av honom. Men efter ett besök hos frisören har Alexander Herrmann med all önskvärd tydlighet bevisat att styrkan inte sitter i håret. Foto: Johanna Svensson.

Om det var det som ledde fram till förlovningen med Elisa Niederhaus, även hon spelare i GBC, förtäljer inte den här historien. Men att förlovningen var årets mest nervösa ögonblick är tydligt. Han hade planerat att gå ner på knä under en promenad hem genom en park en sen kväll, men knäsvagheten gjorde att han inte kom till skott förrän hemma i lägenheten.

– Jag är bara jätteglad att hon sa ja. Puh!

Där hade det kunnat gå annorlunda, menar han. Inte utan en glimt i ena ögonvrån berättar han om deras korta karriär som mixedspelare tillsammans. Hade den fortsatt efter deras hittills enda gemensamma framträdande på beachvolleyplanen så kunde verkligheten möjligen varit annorlunda idag.

– Då förlorade vi en match i gruppspelet och det var INTE ok fick jag höra efteråt. Hon tyckte inte jag ansträngde mig tillräckligt hårt. Så vi fick se till att vinna den där turneringen och sedan har jag aldrig vågat göra om det igen. Det kunde ha blivit problem, säger Herrmann med ett snett leende.

Som proffsspelare i beachvolley, eller om vi ska kalla det ”semiproffs” med tanke på studierna han sköter parallellt med spelandet, har det bara pekat åt ett håll sedan i våras. Han och Ludvig Simonsson, också GBC, har gått från klarhet till klarhet.

– Jag har haft en mycket bra säsong och hittat ett fruktsamt partnerskap med Ludde. Det visade sig att vi trivdes bra ihop och att vi faktiskt är ganska lika som personer och vad vi har för ambitioner, säger Herrmann.

Hur han ska toppa sitt 2018 framöver vet han inte riktigt.

Men det är klart att en förlovning inte är slutet utan snarare början på någonting.

Och det faktum att tidernas första World Tour-tävling på svensk mark spelas i Beach Center i april 2019 gör att åtminstone fantasin kan få lite näring.

Beachvolleyproffset Alexander Herrmann gjorde sensation som spelare när han gick till final i Nevza Beach Sweden tillsammans med Ludvig Simonsson. De övriga spelarna i Göteborg Beachvolley Club röstade fram honom till Årets Tränare. Foto: Johanna Svensson.

 

Första gången på svensk mark: World Tour till Göteborg 2019

För första gången i beachvolleyns historia kommer en World Tour-tävling i beachvolley spelas på svensk mark.

Platsen blir inomhusarenan Beach Center i Kviberg, Göteborg, i mitten av april 2019.

– Jag är stolt över min klubb som hjälper till att sätta Sverige på beachvolleykartan, säger hemmaspelaren Martin Appelgren.

Redan för några veckor sedan blev det klart att Göteborg Beachvolley Club sommaren 2019 arrangerar U20-EM på Beach Centers utomhusarena.

Nu kommer nästa nyhet: Klubben arrangerar även en 1-stjärnig World Tour-tävling för elitseniorer inne i Beach Center – världens största inomhushall för beachvolley. Datumen är 18-21 april, det vill säga påskveckan.

– Det här är en milstolpe för både GBC och svensk beachvolley. Vi kommer få ett både hektiskt och fantastiskt år, säger GBC:s ordförande Anneli Friborg.

Tävlingen ingår dessutom i det kommande OS-kvalet till OS i Tokyo 2020. Proffsspelare från alla världsdelar har möjlighet att delta, och tävlingen ingår i den internationella proffstouren för beachvolley.

Göteborg arrangerar World Tour 2019

– Det känns att det är vind i seglen för svensk beachvolley. Guld på Ungdoms-OS tidigare i år och U20-EM på hemmaplan i slutet av juni 2019. Att Sverige och Göteborg nu även får ett stopp på världstouren är något som länge varit en dröm för många, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

GBC har de senaste två åren arrangerat satellit-tävlingar till Europatouren i hallen men tar nu klivet upp och arrangerar World Tour, världens bästa beachvolleytour. Tävlingens status är 1-stjärnig på en 5-stjärnig skala.

– Det här är ett perfekt läge att få öppna säsongen på allvar mot internationellt motstånd, säger Martin Appelgren som är den högst rankade svenske spelaren på världsrankingen.

Det blir ett kliv upp även i en annan bemärkelse. I klubbens Europatour-tävling arrangerades bara en herrklass. I samband med World Tour-tävlingen kommer både damer och herrar att delta.

– GBC visar att de som största förening inom Svenska Volleybollförbundet vill växa ytterligare. De tar ständigt nya steg framåt och flyttar tillsammans med andra fram positionerna för beachvolleyn, säger Martin Kihlström.

GBC är en van arrangör av stora evenemang. Swedish Beach Tour, den svenska elittouren i beachvolley, kommer till Beach Center i princip årligen. Det samma gäller nordeuropeiska mästerskapen, som avgjordes så sent som för ett par helger sedan. Och så två år av Europatour-tävlingar.

Det blir första gången någonsin en World Tour spelas på svensk mark.

Tidigare har Sverige och Finland fem gånger under åren 2007-2012 varit medarrangörer till World Tour-tävlingen Paf Open på Åland som alltså i faktiska termer spelades på finsk mark.

18-21 april skrivs svensk beachvolleyhistoria.

Beachvolleyhistoria skrivs: U20-EM till Göteborg

För första gången någonsin arrangeras ett internationellt mästerskap i beachvolley i Sverige.
Nu är det klart att U20-EM kommer till Beach Center i Kviberg, Göteborg.

– Den här barriären är vi stolta över att kunna bryta, säger Anneli Friborg, ordförande i arrangerande Göteborg Beachvolley Club.

Göteborg skriver svensk beachvolleyhistoria. Sedan sportens födelse på 1920-talet, sedan beachvolleyns inträde i Sverige sent 70-tal och sedan dess totala internationella erkännande 1993, när grenen valdes in på det officiella OS-programmet, har detta fortfarande inte hänt.
Men nu blir det verklighet.

Under 2019 arrangerar Göteborgs Beachvolley Club Europamästerskapen för tjejer och killar under 20 år. Platsen blir Beach Centers utomhusanläggning i Kviberg, Göteborg, och tidpunkten är 27-30 juni.

– Arrangemanget kommer bli en utmaning för oss, men vi ser fram emot att kunna ta emot framtidens beachvolleystjärnor till Göteborg, säger Friborg.

Tajmningen är ypperlig så till vida att ett av favoritlagen i U20-EM kan komma att vara svenskt. Superjuniorerna David Åhman, Umeå, och Jonatan Hellvig, Lidingö, är regerande europamästare för 18-åringar genom segern i U18-EM i Brno, Tjeckien, i augusti 2018. De följde sedan upp den triumfen med ännu ett guld och ännu större rubriker när de under hösten vann Ungdoms-OS i Buenos Aires.

I U20-EM på hemmaplan kommer de möta spelare som är upp till två år äldre, så konkurrensen kommer bli tuff från några av Europas ledande länder, såsom exempelvis Ryssland, Tyskland och Holland.

Supertalangen David Åhman, snart 17 år, på Beach Center i Göteborg för en knapp vecka sedan. Nu får han chansen att komma tillbaka. 2019 arrangerar Göteborg Beachvolley Club U20-EM. Spännande, med tanke på att Åhman och partnern Jonatan Hellvig under året vann guld i U18-EM i Tjeckien. Foto: Johanna Svensson.

Det är CEV, det europeiska volleybollförbundet, som har utsett Göteborg till värdstad i konkurrens med två andra kandidater.

– Det här beskedet ger ytterligare vind i seglen. Vi är glada och stolta över att CEV ger oss det här förtroendet, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.


Utvecklingen är logisk. GBC är Sveriges ojämförligt största volleybollklubb och är numera rustad att klara av den här typen av arrangemang. Klubben har i flera år arrangerat den svenska elittouren Swedish Beach Tour på sina utomhusbanor. I sin stora inomhusmiljö har klubben varit värd för Europatouren två gånger och så sent som den gångna veckan arrangerade klubben den nordeuropeiska tourfinalen Nevza Beach Sweden för fjärde året i rad.

– Med en så stark förening som GBC är det möjligt att arrangera ett U20-EM. De besitter kompetensen och erfarenheten som behövs för att genomföra mästerskap av den här magnituden, säger Martin Kihlström.


– Nu kavlar vi upp ärmarna. Vi ska göra det här till en beachvolleyfest för inte bara klubben utan även all ny publik som nu kommer komma i kontakt med sporten, säger tävlingens tilltänkte Tournament Director Sandra Krook på Göteborg Beachvolley Club.

Göteborg Beachvolley Club

Beach Center

volleyboll.se

Bästa Nevza-tävlingen någonsin – för både Sverige och GBC

OS-guldmedaljörernas långa segersvit är bruten.

Och syskonen Sigrid och Ludvig Simonsson gjorde båda stor sensation på hemmaplan i Göteborg genom att vinna guld respektive silver i Nevza Beach Sweden under söndagen.

– Vi höjde oss för varje match, säger Sigrid som fortfarande är ”Laget 100%” tillsammans med Anne-Lie Rininsland.

 

På Beach Center i Kviberg, Göteborg, arrangerades i helgen finaltävlingen av den nordeuropeiska seniorproffstouren i beachvolley.

Anne-Lie Rininsland var redan Sveriges största volleybollklubbs bästa spelare genom tiderna, men hade egentligen lagt av.

Med familj och barn på 11 och 9 år var elitkarriären ett minne blott.

Hon krönte den med SM-guld 2016 – enda gången hon spelat ihop med Sigrid Simonsson.

Inför den nordeuropeiska tourfinalen på Beach Center tog hon upp tråden igen med just ”Sigge”.

Efter en förlust inledningsdagen blev de bara bättre och bättre. I semifinalen under söndagen vann de en gastkramande semifinal över Finlands Valma Prihti/Aliisa Vuorinen med 21-17, 19-21, 15-13, och som om inte det var nog blev finalen mot Södertäljes Camilla Nilsson/Sofia Ögren ännu mer rafflande. 22-20, 17-21, 19-17 efter först en egen matchboll, sedan matchboll till motståndarna, sedan ytterligare tre egna.

– Vi hade en tro på att vi kunde vinna, men det gällde att komma dit också. Anne-Lie har en fantastisk känsla för det här, säger GBC:s nuvarande starkast lysande stjärna Sigrid Simonsson efter guldet för andra året i rad – förra året vann hon med Tadva Yoken som hon nu slog ut i kvartsfinalen.

”Laget 100%” vann Nevza Beach Sweden 2018. Sigrid Simonsson och Anne-Lie Rininsland från Göteborg överträffade sitt SM-guld från 2016 med seger in en internationell proffstävling – de enda två starterna de gjort tillsammans. Foto: Johanna Svensson

Sigrids bror Ludvig Simonsson gjorde minst lika stor sensation som tillsammans med Alexander Herrmann, båda två även de från arrangerande GBC, blev de som bröt de färska Ungdoms-OS-guldmedaljörerna David Åhman och Jonatan Hellvigs långa segersvit. Den sträckte sig tillbaka till andra omgången i Buenos Aires.

I gruppspelets andra match under fredagskvällen möttes de i en match som gick till skiljeset – som Åhman/Hellvig vann. Men i söndagens semifinal blev resultatet det omvända. Simonsson/Herrmann skaffade sig en tidig ledning i tredje set och höll undan till 15-12.

– Vi hade stor nytta av att ha mött dem tidigare i turneringen och var riktigt taggade att slå dem. Vi kände helt klart att det var möjligt, berättar Ludvig.

I finalen blev det återigen bekanta ansikten på andra sidan nätet. Simonsson/Herrmann vann nämligen redan i den allra första omgången i fredags över Mads Rosager/Jacob Brinck, Danmark, med 2-1 i set.


Danskarna tog sig ändå till final och blev där ordentligt utmanade av Simonsson/Herrmann. Trots finalförlust med 22-20, 21-19 gjorde de båda svenskarna och GBC:arna sina bästa resultat hittills i karriären.

Ludvig Simonsson uppbackad av Alexander Herrmann bröt segersviten för David Åhman/Jonatan Hellvig i semifinalen och störde Mads Rosager/Jacob Brinck, Danmark, i finalen av Nevza Beach Sweden – duons bästa resultat i karriären. Foto: Johanna Svensson

I matchen om 3:e pris vann Viktor Jonsson/Linus Tholse även de över juniormästarna Åhman/Hellvig.


Fyra svenska lag av sex möjliga på prispallen – bättre har det aldrig gått på beachvolleyns nordeuropeiska tour Nevza. Den brukar annars domineras av Norge och även Finland och Danmark har historiskt sett gjort bättre resultat än Sverige. Även England, Färöarna och Island tillhör Nevza. Till Göteborg kom den här gången även wild card-lag från Serbien och Holland.

Både guld och silver till arrangerande Göteborg Beachvolley Club är också rekord.

Arrangemanget blev därmed en dundersuccé för GBC som parallellt arrangerade breddtävlingen Halloween Cup – med över hundra lag – för 25:e året i rad.

– Möjligheterna är enorma här på Beach Center. Kapaciteten är stor när man har världens största inomhushall för beachvolley, säger GBC:s ordförande Anneli Friborg.

Fyra svenska lag av sex möjliga har aldrig hänt i tidigare i Nevza-sammanhang. Från vänster: Camilla Nilsson, Ludvig Simonsson, Sofia Ögren, Alexander Herrmann, Jakob Brinck (Danmark), Sigrid Simonsson, Mads Rosager (Danmark), Anne-Lie Rininsland, Linus Tholse, Sofia Bisgaard (Danmark), Viktor Jonsson, Cecilie Olsson (Danmark). Foto: Johanna Svensson


Resultat: Nevza Beach Sweden

Beach Center, Göteborg
2-4 november 2018

 

Damer:
1. Sigrid Simonsson/Anne-Lie Rininsand, Sverige
2. Camilla Nilsson/Sofia Ögren, Sverige
3. Cecilie Olsen/Sofia Bisgaard, Danmark

Herrar:
1. Mads Rosager/Jacob Brinck, Danmark
2. Ludvig Simonsson/Alexander Herrmann, Sverige
3. Viktor Jonsson/Linus Tholse, Sverige

Länk till resultaten

 

 

 

 

 

GBC överraskar – båda syskonen Simonsson i semi!

Oddsen var tämligen höga att det här skulle inträffa.
Men Sverige fortsätter att dominera och arrangerande Göteborg Beachvolley Club överraskar mest.
Båda syskonen Sigrid och Ludvig Simonsson har tagit sig till söndagens semifinaler i Nevza Beach Sweden.

Det är den nordeuropeiska tourfinalen som avgörs på ett Halloween-firande Beach Center i Kviberg, Göteborg. Av de kvarvarande åtta semifinallagen på dam- respektive herrsidan är fem svenska, två danska och ett finskt.

England, Serbien och samtliga norska lag är förvånande nog alla utslagna.

Att hemmaklubbens Sigrid Simonsson redan tillhör Nordeuropas toppskikt är ett faktum, men att hon skulle lyckas så här bra med Anne-Lie Rininsland, comebackande tvåbarnsmamma till en 11- och en 9-åring, är imponerande. I sin kvartfinal slog de Sigrids förra beachvolleypartner Tadva Yoken ihop med Sofia Wahlén – förstaseedade i turneringen.

I lördagens allra sista match, som inte startade förrän framåt 22.30-tiden i ett på grund av många långa matcher kraftigt försenat tidsprogram, gjorde Sigrids bror Ludvig om samma bravad på herrsidan – seger i kvartsfinalen mot turneringens förstaseedade lag.

Ludvig Simonsson/Alexander Herrmann vann över Martin Appelgren/Alexander Annerstedt med 15-10 i skiljeset. Alla fyra spelarna tillhör arrangerande Göteborgs Beachvolley Club.

I sin semifinal ställs de under söndagen mot guldmedaljörerna från Ungdoms-OS, David Åhman från Umeå och Jonatan Hellvig från Lidingö. Lagen möttes under fredagen i en match som gick till tredje och avgörande set – den gången med juniorerna som segrare.

Åhman/Hellvig har för övrigt vunnit sina samtliga tre matcher i turneringen med 2-1 i set. Den igår kom mot Sollentuna-duon Jakob Molin/Staffan Blomgren.

Nevza Beach Sweden, Göteborg:
Spelschema söndag 4 november

Semifinaler damer:
09.00 Nilsson/Ögren, Sverige – Olsen/Bisgaard, Danmark
10.00 Rininsland/Simonsson, Sverige – Prihti/Vuorinen, Finland

Semifinaler herrar:
11.00 Rosager/Brinck, Danmark – Tholse/Jonsson, Sverige
12.00 Simonsson/Herrmann, Sverige – Åhman/Hellvig, Sverige

13.00 Match om 3:e pris damer
14.00 Match om 3:e pris herrar
15.00 Final damer
16.00 Final herrar

Länk till resultaten:
https://www.cev.eu/beach/Goteborg_2018.html?fbclid=IwAR059hw4nsnenWKwLY_uycy1wQDEv9NMTzbfvSFxKHQyXBOrn26H_1zbZRg

 

Anne-Lie Rininsland, med sonen Simon och hans kusin Charlie på ena sidan och beachvolleypartnern Sigrid Simonsson på andra sidan, har just slagit ut tävlingens förstaseedade lag och tagit sig till semifinal i den nordeuropeiska tourfinalen på Beach Center i Göteborg. Foto: Johanna Svensson.

Sverige dominerade första dagen i Göteborg

De förstaseedade lagen i Nevza Beach Sweden höll för trycket
under inledningsdagen.
– Det kändes riktigt bra mot slutet, säger Martin Appelgren från
arrangerande Göteborg Beachvolley Club.
Av fyra redan nu kvartsfinalklara lag är inte mindre än tre svenska –
på både herr- och damsidan.

I konkurrens med England, Danmark, Norge och Finland, samt wild card-
lag från Serbien och Holland, dominerade svenskarna på hemmaplan
under den första dagen av den nordeuropeiska tourfinalen på Beach
Center i Kviberg, Göteborg.

Världens största beachvolleyhall bjöd på mer eller mindre idel
favoritsegrar på damsidan, däribland förstaseedade Tina och Sanna
Thurin, som redan nu är klara för kvartsfinal under lördagen.
Några skrällar kunde istället herrsidan bjuda på, men de starkaste
svenska lagen klara sig ändå igenom fredagen utan förluster.

Förstaseedade Martin Appelgren/Alexander Annerstedt började trevande
mot sina träningskompisar Linus Frantzich/Martin Johansson, men blev
starkare och starkare. Efter en 2-1-seger där blev det sedan en 2-0-vinst
mot Jakob Molin/Staffan Blomgren.
– Eftersom vi inte spelat så mycket ihop än så finns det mycket
utvecklingspotential och den resan påbörjade vi idag. Vi får hoppas det
fortsätter så, säger Martin.

Sveriges Ungdoms-OS-guldmedaljörer David Åhman/Jonatan Hellvig fick
det hett om öronen redan i öppningsmatchen och hade matchboll emot
sig mot Norges Alexander Sörum/Jonas Tomter, men vände och vann
med 18-16 i skiljeset.

Alexander Annerstedt, Göteborg Beachvolley Club, jublar efter att ha smashat förbi Jakob Molin, på vägen till kvartfinal i Nevza Beach Sweden på Beach Center i Göteborg. Foto: Johanna Svensson.

Även GBC-laget Alexander Herrman/Ludvig Simonsson tog ett set av
juniorerna, som trots det krånglade sig fram till kvartfinal.

Två raka 2-1-segrar tog även Linus Tholse/Viktor Jonsson mot lag från
Norge och England. De tre svensklagen har sällskap av finska
Pulkkinen/Piippo som de fyra klara kvartfinallagen.
Thurinarna har just nu sällskap i kvartsfinalrundan av svensklagen
Camilla Nilsson/Sofia Ögren, Sofia Wahlén/Tadva Yoken och danskorna
Trans/Tyndeskov.

Övriga lag som fortfarande är kvar i turneringen via 1-1 i matcher spelar
åttondelsfinaler under lördagens första halva.
Comebackande Anne-Lie Rininsland ihop med Sigrid Simonsson, båda
GBC, är klara för just åttondelsfinal, liksom den lika comebackande Karin
Lundqvist, Stockholm, ihop med Felicia Granberg.
Lördagens spel har inletts idag lördag kl 08.00 och pågår till framåt 22-tiden. Under
söndagen spelas semifinaler och finaler.

Länk till spelschema och resultat

​Laget 100% är tillbaka – på Beach Center

Sigrid Simonsson är Göteborgs Beachvolley Clubs klarast lysande stjärna.

Anne-Lie Rininsland är den bästa som klubben någonsin haft.

Enda gången de spelat ihop blev det SM-guld.

I helgen spelar de tillsammans igen – på den nordeuropeiska tourfinalen på Beach Center, Göteborg.

Fredag till söndag, 2-4 november, spelas Nevza Beach Sweden, finaltävlingen av den nordeuropeiska beachvolley-touren.

Platsen är Beach Center i Kviberg, Göteborg – världens största inomhushall för beachvolley.

I konkurrens av lag från Holland, Norge, Finland, Danmark och Sverige så görs den mest intressanta starten på damsidan av just Sigrid och Anne-Lie.

Det är en oväntad konstellation. ”Sigge” är en elitspelare på yppersta nationella nivå, medan Anne-Lie egentligen lagt av.

– Jag har förberett ”Sigge” på att det här blir som det blir, säger Anne-Lie.

– Jag vet, hon har inte spelat jättemycket de senaste åren, men hon är ändå superrolig att spela med och dessutom en grym person, så det här ska bli jättekul, kontrar Sigrid.

2016 vann de SM-guld i sin första, och senaste, tävling tillsammans.

Så varför har det inte blivit mer?

– Det har att göra med hur mycket vi kan spela. Våra liv ser helt annorlunda ut. Jag satsar mer, medan hon har familj och jobb och en annan tillvaro, förklarar Sigge.

Nu är det alltså dags igen. Sigrid Simonsson kommer till Nevza Beach Sweden som regerande mästarinna. Förra årets upplaga vann hon tillsammans med Tadva Yoken – hennes fasta partner sedan två säsonger. Men nu står de på olika sidor av nätet.

Tadva bor i Stockholm, Sigge i Göteborg, och bara det har varit en försvårande omständighet i deras samarbete.

– Så är det i beachvolley. Inget dramatiskt med det. Ibland går man skilda vägar, berättar Sigge.

När Sigge och Anne-Lie äntrar planen på fredag ställs de mot ett startfält från fem länder – med klar dominans av svenska lag. Sverige-ettorna Sanna och Tina Thurin är med, liksom comebackande Karin Lundqvist ihop med Felicia Granberg.

– I sådana här tävlingar vill man helst möta lag från andra länder. Nytt motstånd, nya utmaningar. Det är många bra lag med. Men får jag gissa tror jag att ett svensk lag vinner, säger Sigge.

Ett annat GBC-lag att se upp med är Fanny Lindström/Sara Malmström.

På herrsidan får Ungdoms-OS-guldmedaljörerna David Åhman och Jonatan Hellvig finna sig i att tillhöra favoritskapet, liksom Chris Gregory/Issa Batrane, England, Linus Tholse/Viktor Jonsson, Stockholm, eller något av de norska lagen.

Hemmahoppen från GBC, Martin Appelgren/Alexander Annerstedt, Alexander Herrmann/Ludvig Simonsson och Linus Frantzich/Martin Johansson vill också alla ha ett finger med i spelet.

Länk till spelschema och resultat

Nevza Beach Sweden – Senaste nytt

Läs allt om den stundande tävlingen på eventet på Facebook. Startlistor, bilder och massor av spännande och matnyttig info om tävlingen. Du hittar eventet här

Spelschema och resultat från tävlingen finns här

U-OS-guldkillarna till Beach Center i Göteborg

Ungdoms-OS-guld i Buenos Aires förra veckan. Nevza Beach Sweden i Göteborg nästa vecka.

Nu ska guldgossarna David Åhman, 16, och Jonatan Hellvig, 17, mäta sig med seniorerna på finaltävlingen av den nordeuropeiska touren som spelas inomhus på Beach Center i Kviberg 2-4 november.

Läs hela pressmeddelandet här

Foto: Jonathan Nackstrand for OIS/IOC