Boka bana
Bli medlem

Stories

Appelboom is back – blev tourmästare igen när GBC gjorde succé

GBC gjorde sin bästa insats någonsin i den svenska tourfinalen.
Klubben kom dit med fyra herrlag och inget slutade sämre än 5:a.
Och grädden på moset: Simon Bohman gjorde comeback med Martin Appelgren – och vann guldet!

Följer man beachvolley och GBC på nära håll vet man att Simon Bohman, tidigare sverigetta och i flera år strävsam partner till Martin Appelgren (Team ”Appelboom” som bland annat vann Tourfinalen 2018), varit borta från beachvolley en längre tid med utbrändhetsliknande symptom.

GBC har i den yppersta svenska eliten istället representerats av andra spelare.
Framgångarna har det senaste året varit många. Några exempel:

1. I november gick Alexander Herrmann/Ludvig Simonsson, som första svenska lag någonsin, till final i den nordeuropeiska tourfinalen Nevza.

2. I april gick Martin Appelgren/Alexander Annerstedt, som första svenska lag någonsin, till semifinal i en World Tour 1-star.

3. I juli vann Linus Frantzich/Martin Johansson sin första Swedish BeachTour-tävling någonsin.

När det nu blev dags för den klassiska svenska tourfinalen, som traditionsenligt tar emot enbart de åtta bästa lagen i Sverige, gjorde GBC en oväntad rockad.
Appelgren/Annerstedt delades, tillfälligt, för att istället bilda två lag.

Appelgren återförenades med Bohman som under sommaren kommit tillbaka i spel (då med GBC:s old timer Jakob Johansson). Appelgren/Bohman är de facto regerande tourmästare.

Och Annerstedt återförenades med en annan old timer, Umeå-bon Björn Berg, Sveriges genom tiderna mest framgångsrike beachvolleyspelare. Berg är numera 47 år gammal, men ändå i bättre form än man kan tänka sig för en person i den åldern. Annerstedt/Berg vann Tourfinalen 2016.

Av de fyra lagen med GBC-representation blev det fullständig succé i Nyköping (som arrangerade 2019 års upplaga av Tourfinalen). Tre av de fyra GBC-lagen gick till semifinal, och det fjärde blev utslaget när GBC-lagen tvingades möta varandra.

Så här gick det, i tur och ordning:

Appelgren/Bohman inledde tourfinalspelet med förlust mot årets sensationslag Alfred Brink/Joel Andersson och tvingades därmed gå den långa vägen genom segrar över i tur och ordning: 1) Jakob Molin/Jonatan Hellvig, 2) klubb- och träningskompisarna Frantzich/Johansson, 3) en rafflande tresets-semifinal mot tillika klubbkompisarna Herrmann/Simonsson, och slutligen 4) Nyköpings hemmason Linus Tholse i par med Viktor Jonsson, de nyblivna svenska mästarna, där Appelgren/Bohmans segersiffror skrevs till 21-18, 21-18. Guld! Igen.

Herrmann/Simonsson vann sin första match i tourfinalen över Molin/Hellvig i två raka set och följde upp med seger över U20-EM-bronslaget Brink/Andersson, återigen i raka set. I semifinalen vann de ett jämnt första set över Appelgren/Bohman, men förlorade sedan två lika jämna set och slutade delad 3:a.

Annerstedt/Berg inledde med en väntad förlust mot hårt favorittippade Tholse/Jonsson som kom till Nyköping med ett nyvunnet SM-guld i bakfickan. Men sedan över SM-finalisterna Jakob Tegenrot/Peter Lundgren i två raka set och sedan en seger med 15-13 i tredje set över Brink/Andersson. I semifinalen tog det återigen stopp mot Tholse/Jonsson och äventyret slutade med en trots allt succéartad delad 3:e-plats.

Frantzich/Johansson öppnade med en övertygande seger över Tegenrot/Lundgren. I andra matchen på vinnarsidan blev Tholse/Jonsson för svåra och i sista matchen, om att gå till semifinal, stod Appelgren/Bohman på andra sidan nätet med känt resultat. Förlust mot turneringens etta respektive tvåa gav en slutlig 5:e-plats.

Det blev alltså en stor framgång för Göteborg Beachvolley Club i Tourfinalen.
Den största någonsin faktiskt, när det gäller den högsta nivån av tävlingar i Sverige: SBT, SM och Tourfinalen.

GBC-tjejernas resultat i Nyköping var dock lite mer blygsamma än herrarnas. Malin Linde slutade 5:a (ihop med Linda Eriksson, Smålandsstenar) medan både Fanny Lindström/Talar Kirkor och Lisa Sundberg/Tilda Palm blev 7:a.

Härnäst väntar World Tour 1-star i Oman 24-27 augusti dit Appelgren/Annerstedt är anmälda.

Här är resultaten från Tourfinalen 2019 i Nyköping.

Tourseger igen

Simon Bohman och Martin Appelgren i Tourfinalen 2019.

 

Foto: Daniel Lubner.

GBC:are på Student-EM i Slovenien

Idag fredag 19 juli åker Gusti Johansson och Daniel Persson till Slovenien för att representera Sverige och spela i Student-EM!

Vi pratade med Gusti innan avfärd och frågade hur de har lyckats knipa detta ärofyllda uppdrag och vad de har för framtidsplaner.

Ni är alltså studenter eftersom ni spelar i Student-EM, vad pluggar ni?
Daniel pluggar till lärare på Karlstads Universitet. Jag läser kurser där också samtidig som jag pluggar till personalvetare på Högskolan Väst!

Hur kommer det sig att ni får den stora äran att representera Sverige i Student-EM?
Vi vann Sveriges Studentmästerskap 2018 och blev därefter antagna till att spela Student-EM 2019, vilket är ett betydligt större evenemang! Det är första gången vi representerar Sverige i beachvolleyboll så det kommer bli riktigt roligt. Vi har kollat in många av våra potentiella motståndare och det ser ut att vara beachvolleyboll på riktigt hög nivå! Turneringen spelas 20-26 juli, så precis innan SM, så det kommer bli en riktigt bra uppladdning inför det.

Student-EM inleds med en pampig ceremoni eller hur?
Ja precis! På söndag kväll är den och vi kommer vara med på den och bära Svenska flaggan, det ska bli kul!

Vad har ni för bakgrund inom beachvolley?
Jag spelar för GBC och Daniel spelar för Trollhättan men är även medlem i GBC och kommer möjligtvis att övergå till GBC under hösten och börja träna här. Jag och Daniel har spelat inomhus volleyboll tillsammans tidigare, men började satsa mer på beach förra året och har spelat tillsammans för det mesta sedan dess.

Hur ser era framtidsplaner ut inom beachvolley?
Denna sport är som för många andra i GBC något vi båda lever för. Tidigare har Daniel spelat mest inomhus men nu kommer vi börja träna och spela seriespel tillsammans i GBC för att utveckla vårt spel tillsammans ännu mer. Vårt mål har i år självklart varit att bli så duktiga som möjligt inför Student-EM. Förutom det har ett delmål varit att lyckas samla poäng till att spela SM, vilket vi tror vi lyckats göra. Det går bättre och bättre på turneringar och vi märker att vi kan pressa lag som spelat/spelar på touren, vilket är riktigt roligt. Vårt långsiktiga mål just nu är att spela ett Swedish Beach Tour stop inom 1-2 år, vilket vi inte alls tycker är ett orimligt mål med tanke på vår utveckling tillsammans och hur hårt vi kommer satsa. Vi är så glada och tacksamma över att ha Sveriges största inomhus beachhall att träna i under vintern, det känns som en lyx många spelare i Sverige tyvärr inte har, så det ser vi som en stor fördel till nästa säsong också

Fantastiskt roligt att höra tycker vi och vi håller alla tummar och tår för Gusti och Daniel när de spelar för Sverige i Student-EM närmaste dagarna! Och vi önskar också lycka till med SM-satsningen och framtidsplanerna, vi ser fram emot att se mer av er i framtidens beachvolley

 

 

För dig dom vill följa resultaten från Student-EM kolla här:
https://beachvolleyball2019.eusa.eu/home
 
Om studentidrott i Sverige och Europa:
http://www.studentidrott.se/tavling/internationellatavlingar/Student-EM
”Student-EM eller EUC (European University Championship) arrangeras av det europeiska studentidrottsförbundet (EUSA) varje udda år.”

 

Swedish Beach Tour: 7 spelare från arrangerande GBC till semi – 3 tog silver

Swedish Beach Tour Göteborg är över för den här gången och i vanlig ordning blev tävlingen väldigt lyckad och uppskattad av såväl spelare som publik.

Vi säger stort grattis till de segrande lagen i årets SBT Linus Tholse / Viktor Jonsson och Felicia Granberg / Karin Lundqvist.

Göteborg Beachvolley Club (GBC) hade hela 7 spelare till semifinal och bäst gick det för Alexander Herrmann / Ludvig Simonsson på herrsidan samt Nina Grawender på damsidan som alla 3 knep en bronspeng.

Arrangerande GBC och Beach Center vill tacka alla inblandade och samtidigt passa på att önska en fortsatt härlig beachvolley-sommar!

Klicka här för komplett matchprogram

Eventet på Facebook

Swedish Beach Tour Göteboerg

12 av 32 lag till kvartsfinal är från GBC

En stekhet första dag på Beach Center fylld av imponerande insatser i sanden igår.

Nu är vi framme vid kvartsfinal och de spelas idag söndag enligt följande:

Herrar

09.00 Lundgren / Tegenroth vs. Brink / Andersson

09.00 Jonsson / Tholse vs. Norman / Norman

10.00 Nicolaidis / Gregory vs. Annerstedt / Appelgren

10.00 Herrmann / Simonsson vs. Frantzich / Johansson

Damer

11.00 Yoken / Wahlén vs. Wikberg / Sjöström

11.00 Granberg / Lunqvist vs. Lind / Rådström

12.00 Rininsland / Simonsson vs. Linde / Eriksson

12.00 Grawender / Cavretti vs. Kirkor / Sundberg

FInaler spelas:

16.00 Herrfinal

17.00 Damfinal

Klicka här för komplett matchprogram

Eventet på Facebook

Swedish Beach Tour Göteboerg

U20-EM: Holland och Ryssland vann – och Sverige tog brons!

Holland och Ryssland tillhör båda en liten grupp bestående av världens bästa beachvolleyländer.
Att de vann U20-EM-guld i Göteborg är ingen överraskning.
Men brons till Sverige och just de här svenskarna – det är en chock.

Brons

Brons till Alfred Brink och Joel Andersson.

Hade vi på förhand sagt att förra årets U18-europamästare David Åhman och Jonatan Hellvig skulle ta brons i 2019 års upplaga av U20-EM, som spelades på Beach Center i Göteborg, hade vi glatt oss stort och kanske överraskats en aning.
Men Joel Andersson och Alfred Brink?
Aldrig.

När Åhman fick kasta in handduken på grund av knäskada tog istället Norsjö-sonen Joel och ängelholmaren Alfred den svenska beachvolleypubliken med storm och med sin outtömliga bägare av energi var första set i söndagens semifinal mot Tyskland det enda setet i hela turneringen man med berått mod kan säga att svenskarna var de sämre laget.

Tyskarna Sagstetter/Schneider vann semin med 21-13, 21-19, men i bronsmatchen mot Cyperns Siapanis/Savvides var den svenska vinnarandan tillbaka och via 21-17, 21-15 bärgade Brink/Andersson det svenska EM-bronset – den första  svenska medaljen i ett U20-EM i beachvolley.

Holländska de Groot/Immers bärgade guldet efter finalseger över tyskarna med 21-14, 21-9.

Här är herrarnas resultat i U20-EM.

Bocharova/Veronina, Ryssland, vann damernas guld efter finalseger över holländskorna Schoon/van Driel med 21-19, 21-16.

Här är damernas resultat i U20-EM.

 

U20-EM: Sverige i semifinal, nytt rekord

Historia skrivs ofta på Beach Center i Göteborg numera.
Det senaste: Semifinal i U20-EM har aldrig hänt förut.

När Alfred Brink och Joel Andersson på lördagseftermiddagen slog in matchbollen mot Lettland i kvartsfinalen betydde det nytt rekord för svensk beachvolley.
År 2010 blev Jakob Wijk Tegenrot och Hampus Randén 5:a i U20-EM på Sicilien, Italien, och 2018 kopierade David Åhman/Jonatan Hellvig den bedriften i Brno, Tjeckien.

Men semifinal i Göteborg 2019 är snäppet värre.
– Det här var den roligaste matchen jag spelat. Nu ska vi bara gå in och ha det så roligt som möjligt i semifinalen, säger Alfred Brink.

Rekord

Seger i kvartsfinalen för Joel Andersson och Alfred Brink.

Klockan 11.00 söndag inleds semifinalen mot Tyskland.
Matchen sänds på Sportkanalen/Cmore.

Resultat och spelschema för U20-EM herrar finns här.

Rebecka Dahlgren från arrangerande Göteborg Beachvolley Club fick se sig besegrad i sextondelsfinalen mot Danmark.

Resultat och spelschema för U20-EM damer finns här.

U20-EM: Svensk och göteborgsk succé efter två dagars spel

Två svenska lag är obesegrade efter två dagars spel.
Och GBC:s egen Rebecka Dahlgren är vidare efter gruppspelet.
U20-EM kan redan betraktas som en sportslig succé för värdnationen Sverige.

Det är Beach Center i Kviberg, Göteborg, som står som värd för Europamästerskapet för U20 – tidernas första internationella mästerskap i beachvolley på svensk mark.

När David Åhman strök sig på grund av knäskada trodde inte många på svensk framgång.
Men vad sägs om den här trestegsraketen?

1. Joel Andersson, Norsjö och Alfred Brink, Ängelholm, vann samtliga sina tre gruppspelsmatcher mot Italien, Tjeckien och Finland – och är klara för åttondelsfinal under lördagen.

Sträck på dig

Alfred Brink.

2. Hanna Hellvig och Isabelle Reffel, båda Lidingö, vann samtliga sina tre gruppspelsmatcher mot Tjeckien, Slovenien och Grekland – och är klara för åttondelsfinal under lördagen.

Jubel

Isabelle Reffel och Hanna Hellvig.

3. Värdklubben Göteborg Beachvolley Clubs enda deltagare Rebecka Dahlgren, tillsammans med sin partner Filippa Brink, Ängelholm, inledde med förluster mot Polen och Litauen, men vann den sista gruppspelsmatchen mot Rumänien och knep därmed en plats i sextondelsfinalen under lördagen.

Lägg därtill Sofia Andersson/Ewelina Granberg som också tog sig vidare och inleder lördagens spel redan kl 08.30 på centercourten med sin sextondelsfinal mot Danmark, tätt följda av Dahlgren/Brink som kl 09.20 möter Ukraina.

Däremot är Jonatan Hellvig/Gustav Molin och Theodor Grahn/Hugo Morency utslagna.

Tjejernas resultat och spelschema finns här.

Killarnas resultat och spelschema finns här.

 

 

 

Nu börjar U20-EM: Här är allt du behöver veta

Återigen skrivs historia på Beach Center i Kviberg.
U20-EM som inleds under torsdagen är det första internationella mästerskapet någonsin i Sverige i beachvolley.
Här är allt du behöver veta.

U20-EM spelas 27-30 juni på Beach Center i Kviberg, Göteborg, vägg-i-vägg med Prioritet Serneke Arena på Krutvägen 6.

Mästerskapet är öppet för europeiska spelare som är under 20 år, det vill säga är födda år 2000 eller senare.

128 spelare i 64 lag deltar, vara hälften i herrklassen och hälften i damklassen.

31 europeiska länder återfinns sammanlagt i de båda startfälten.

Från europeiska länder deltar normalt ett lag par land och klass, några enstaka länder har med två – men värdnationen Sverige deltar med tre lag per kön.

Sveriges mest lovande beachvolleyspelare David Åhman är knäskadad och missar U20-EM. Han ersätts av Gustav Molin som spelar med Åhmans normala vapendragare Jonatan Hellvig.

De svenska damlagen är:
Hanna Hellvig, Lidingö / Isabelle Reffel, Lidingö
Sofia Andersson, Norsjö / Evelina Granberg, Umeå
Rebecka Dahlgren, Göteborg / Filippa Brink, Ängelholm

De svenska herrlagen är:
Gustav Molin, Sollentuna / Jonatan Hellvig, Lidingö
Joel Andersson, Norsjö / Alfred Brink, Ängelholm
Theodor Grahn, Habo / Hugo Morency, Habo

Från Habo kommer de spännande 16-åringarna Theo Grahn och Hugo Morency som får chansen att mäta sig med äldre och mer etablerade europeiska toppjuniorer.

Rebecka Dahlgren är enda i startfältet som spelar mästerskapet på sin hemmaplan – Beach Center.

Svenskmatcherna under torsdagens gruppspel:

schema

Svenskschemat torsdag 27 juni.

Topprankade herrlag i U20-EM är:
1. Dmitrii Veretiuk/Denis Shekunov, Ryssland
2. Yusuf Özdemir/Ali Cebeci, Turkiet
3. Yorick de Groot/Matthew Immers, Holland

Topprankade damlag
i U20-EM är:
1. Marila Bocharova/Maria Voronina, Ryssland
2. Raisa Schoon/Emi van Driel, Holland
3. Anete Namike/Varvara Brallko, Lettland

Spana särskilt in andrarankade Shoon/van Driel! När Beach Center var värd för tidernas första World Tour i Sverige (i påskas) så var det just de två tjejerna som stod överst på prispallen. Beach Center blir alltså ett kärt återseende.

U20-EM tv-sänds i Sportkanalen under de två avslutningsdagarna lördag och söndag.

Beach Center
 i Kviberg är världens största inomhusanläggning för beachvolley med 16 banor. Bara sand. U20-EM spelas dock utomhus: Där finns det normalt åtta banor som nu under mästerskapet är decimerat till fyra tävlingsbanor för att göra plats för läktare, friytor, publik mm.

Hamburgarna är grymma.

Entrén är fri.

Här hittar du spelschema och resultat i killarnas U20-EM.

Här hittar du spelschema och resultat i tjejernas U20-EM.

Killarnas startfält finns här.

Tjejernas startfält finns här.

Här är blandad information om U20-EM i Göteborg.

Det europeiska volleybollförbundet CEV:s sida för U20-EM finns här.

Streaming på Eurovolley.tv finns här.

TV-sändningar under lördagen och söndagen hittar man på Cmore.

Svenska Volleybollförbundets hemsida finns här.

Göteborg Beachvolley Clubs hemsida finns här.

Beach Centers hemsida finns här.

GBC:s ordförande Anneli Friborg hälsar välkommen här.

U20-EM:s facebooksida, jo en sådan finns det också.

Och ja, Sveriges största volleybollklubb finns också på Facebook.

Poster

U20-EM i Göteborg.

Inför U20-EM: Beach Center höjer sig en nivå till

Inte nog med att Beach Center rymmer världens största inomhushall för beachvolley.
En utomhusanläggning i tre etager lär också vara tämligen svårslaget.
– Det är en härlig känsla här uppe, säger Ulf Norman, Beach Centers och GBC:s daglige ledare, från den helt nya platån.

Den som inte varit på Beach Center de senaste månaderna kommer inte känna igen sig.
Inte för att det nu står läktare mitt i alltihop inför U20-EM som börjar på torsdag.
Utan för att ett helt nytt etage huserar två nya banor.
En helt ny våning, kan man säga.

– Vi har en grymt bra känsla för de här nya banorna. Det är som en liten ö här uppe med utsikt över de andra, berättar Norman som iscensatt nybygget.

Hög höjd

Ulf Norman njuter av den nya högsta våningen på Beach Center.

Redan tidigare är Beach Centers utomhusmiljö tämligen ovanlig eftersom två av de sex banorna höjer sig ovanför de andra med ungefär två meters nivåskillnad.

Nu har Beach Center utökat sin utomhuskapacitet med två utomhusbanor till åtta sammanlagt. De två nya, bana 7 och 8, ligger ytterligare nästan två meter över bana 5 och 6 och närmare fyra meter över bana 1-4.
Tog två månader tog arbetet, och med tanke på allt markarbete för att jämna ut platån var det en kort tid.

– Vi har ända sedan starten 2011 haft behov av flera banor för våra medlemmar och vår verksamhet men inte haft medel till det. Nu har vi kommit dithän att det sammanfaller med stor tävling och då tog vi tag i frågan och satte igång.

Fotnot: Den här veckan, när U20-EM spelas, har hela området gjorts om från det som annars är åtta banor till fyra för att få plats med läktare, skyltar, publik och friområden. Det betyder att det nya etaget tillfälligt huserar en bana istället för normala två.

Mer om U20-EM finns här.

Mer om Beach Center finns här.

Ny vy

Ny vy på Beach Center i Kviberg.

Av 128 är en från Göteborg: Möt Rebecka Dahlgren!

Veckan är inne. U20-EM är här.
En enda spelare av sammanlagt 128 kommer från arrangerande Göteborg Beachvolley Club.
– Jag har tänkt på det här sedan vi fick veta att junior-EM kommer hit, berättar Rebecka Dahlgren, 18.

Den här veckan smäller det. Europamästerskapet för juniorer spelas på Beach Center i Kviberg, Göteborg.
128 spelare i 64 lag från 31 europeiska länder väller in för att göra upp.

Men en spelare är redan på plats sedan flera år.
– Det är jätteroligt att GBC arrangerar ett så stort mästerskap och det är magiskt att få vara med. Jag är jättetacksam för det, berättar hon.

Presentation av Rebecka

Rebecka Dahlgren är den enda göteborgaren och en av tolv svenskar i U20-EM.

Rebecka Dahlgren är ett känt ansikte i klubben. Hon är ödmjuk, tystlåten och aningen blyg, men hennes närvaro i sanden gör sig ständigt påmind.
Hon tränar flitigt, främst med klubbens seniorelit.

Hon har arbetat hårt för att utvecklas och har sakta men säkert förtjänat den här chansen – att få spela på den här nivån. Redan i påskas spelade hon en kvalmatch när GBC arrangerade World Tour 1-star, och nu blir det main draw i U20-EM.

– Jag hoppas att det här ska leda till att Göteborg får mer uppmärksamhet och att sporten kan växa, och att vi kan få större bredd på ungdomssidan här. Men allra främst är det här för Sverige och svensk beachvolley, säger Rebecka.

I U20-EM spelar hon i par med Filippa Brink från Ängelholm.
Filippa är en ny bekantskap. De känner igen varandra från några läger, och sedan de fick veta att de ska spela U20-EM ihop har de hunnit spela en challenger i Lund ihop.

Spelmässigt gick det hyggligt.
Semifinal.
Men de fick betala ett pris efteråt. Det var kallt, blåsigt, ösregn – och när de dessutom skulle döma matcher i blöta, kalla kläder blev det för mycket. Båda blev förkylda och sjuka efter den dagen.

Läxan är lärd. Formen är tillbaka. Förutom en veckas utebliven träning är de nu tillbaka och ska ge allt inför publiken i Göteborg.
– Det kommer bli en utmaning. Vi känner inte varandra jättebra, men jag tror också många lag kommer underskatta oss eftersom vi är nya och båda är korta, så det är bara att ge allt. Vi behöver inte känna någon press utifrån, så det är bara att gå ut och ha kul, säger Rebecka.

Serve

Rebecka Dahlgren ser fram emot att möta publiken i Göteborg.

Rebecka började spela beachvolley 2014, efter att familjen kommit hem från ett år i Kina.
Det var där hon fick upp ögonen för bollsport när hon testade basket, fotboll, touch rugby, volleyboll, landhockey och dessutom friidrott.

Före tiden i Kina var hon simmare och gymnast, men sedan hemkomsten har beachvolley tagit överhanden. Hon är dotter till Joakim Dahlgren som vi känner som en elitspelare från inte alltför många år sedan.

– Jag tyckte inte beachvolley var kul när jag var liten. Ibland bollade jag med pappa, men det var bara för att han skulle bada med mig sen, säger Rebecka med ett leende.

Hon har också en bror, Hugo, som också är med i GBC.
– I höstas spelade faktiskt hela familjen beachvolley. Det var kul, berättar Rebecka.

Nu när U20-EM är i antågande kommer Rebecka få vara med om sitt hittills största ögonblick som spelare.

– Jag har ingen aning om hur vi står mot de andra länderna, så det blir spännande att se. Nu hoppas jag det kommer publik och hejar på oss. Vi ska ge allt, lovar Rebecka.

U20-EM spelas 27-30 juni på Beach Center i Kviberg, Göteborg. Fri entré.
Här läser du mer om U20-EM.

De svenska lagen i U20-EM:

Damer:
Hanna Hellvig, Lidingö / Isabelle Reffel, Lidingö
Sofia Andersson, Norsjö / Evelina Granberg, Umeå
Rebecka Dahlgren, Göteborg / Filippa Brink, Ängelholm

Herrar:
David Åhman, Umeå / Jonatan Hellvig, Lidingö
Joel Andersson, Norsjö / Alfred Brink, Ängelholm
Theodor Grahn, Habo / Hugo Morency, Habo

 

 

 

Martin och Alex förde Sverige till seger mot Grekland

I en fientlig miljö vann Sverige över Grekland igen.
Och gick vidare i Continental Cup.
– Vi var välförberedda med taktik och ispåsar, berättar GBC:aren och landslagspelaren Martin Appelgren.

I Schinias utanför Aten i Grekland, i en direkt avgörande match om andraplatsen i gruppen efter Turkiet, gjorde GBC:arna Martin Appelgren och Alexander Annerstedt sitt jobb och vann mot Niopas/Papadimitriou, Grekland.
Igen.
Men den här gången i raka set: 21-17, 21-15.

– Det var lite svajigt i början men sedan var det stabilt. Vi pressade deras ena kille som fick problem. Vi var väl förberedda med ispåsar i värmen och vi kände oss bra tränade. Hade det blivit ett tredje set hade vi orkat mer än de hade kändes det som, berättar Martin.

Efter segern följde Linus Tholse/Jakob Wijk Tegenrot upp med att slå Mandilaris/Mandilaris med 21-12, 23-21 och den svenska segern var ett faktum.

– Det är ingen lätt miljö här. Publiken skriker hela tiden och lägger sig i och påverkar domaren. Det är svårt att vara i Grekland och spela mot Grekland, men vi var bättre förberedda på det idag och lät oss inte påverkas lika mycket som igår, berättar Appelgren.

Försvarsräddning

Martin Appelgren räddar Sverige framför ögonen på sin partner Alexander Annerstedt under segermatchen mot Grekland på midsommarsöndagen.

Sverige går därmed vidare till fas 2 i Continental Cup, där ett framgångsrikt fas 3 kan ge landet en plats i OS i Tokyo nästa år.

– Nu är det nöjda miner här. Vi kom hit för att gå vidare och det gjorde vi. Det var varmt, djup sand och inget publikstöd. Förhållanden som är svåra eftersom vi inte haft det så på länge, men vi hanterade det bra, säger Martin.

På plats fanns även den förre spelaren – eller rent av fortfarande fortfarande spelare – Björn Berg:

– Det är en enorm hetta här som vi har hanterat bra. Alla fyra spelarna har visat disciplin och är vinnarskallar. Jag är hes nu av allt gormande under matcherna, berättar han.

Under måndagen kommer Martin och Alex hem till Göteborg och får insupa atmosfären inför hemmaklubbens internationella evenemang U20-EM som inleds på Beach Center i Kviberg på torsdag.

Resultaten från Grekland finns här.

Info om U20-EM finns här.

 

 

Ingen ”perfect storm” – men sensation ändå för Talar och Nina!

Nej, det blev ingen ”perfect storm”.
Men Kirkor/Grawender gjorde en sensationellt bra Nevza-tourtävling i Norge – och Appelgren/Annerstedt spelar vidare i Grekland.

Finalplatsen för GBC-tjejerna är inget annat än en succé.

– Det har varit en fantastisk turnering. Det har blåst väldigt mycket vilket vi tog till vår fördel. Vi spelade ett smart spel och hade mycket tålamod med vinden, berättar Nina Grawender efter den nordeuropeiska tourtävlingen Nevza som under midsommardagarna spelades i Oddanesand i södra Norge.

Talar Kirkor och Nina Grawender gjorde mos av allt motstånd fram till finalen och tappade inte ett enda set på vägen dit.
Men i finalen blev danskorna Olsen/Bisgaard för svåra och vann med 21-17, 21-12.

Resultatet är långt över alla förväntningar.

– Vi är otroligt nöjda med vår insats och är glada att vi gick hela vägen till final, säger Nina.

I semifinalerna fanns ett lag vardera från Danmark, Sverige, Norge och Finland.
För herrarna däremot fylldes alla fyra semifinalplatserna av värdnationen Norge.

Resultaten i Norge här.

För Martin Appelgren och Alexander Annerstedt blev det platt fall i gruppfinalen mot Turkiet på Continental Cup i Schinias, Grekland. 21-13, 21-12 till Urlu/Sekerci – samma lag svenskarna fick stryk av i match om 3:e pris på World Tour 1-star i Göteborg i påskas.

– Plattmatch, hävdar Martin från Schinias.

Även Tholse/Tegenrot fick pisk mot Gögtepe/Giginoglu som vann med 21-15, 21-13.
Turkiet är därmed vidare som gruppvinnare i Continentals Cup fas 1.

Sverige får i morgon eftermiddag (söndag 23 juni) chansen att spela om andraplatsen och därmed avancemang till fas 2.
Då gäller det att man vinner över vinnaren mellan Kosovo och Grekland.

Ja, i så fall samma Grekland Sverige slog under lördagsförmiddagen.

Samtidigt under söndagen, med start vid 14-tiden, är det ”beach, bygg och burgare” på Beach Center i Kviberg inför U20-EM som startar på torsdag. Någon gång vid den tiden går Appelgren/Annerstedt in i hetluften igen.
En svensk hejarklack månne?

Resultaten i Grekland här.

 

Tidigare text:
För GBC: The Perfect Storm kl 16.00?

Klockan 16.00 i dag är ett magiskt klockslag för GBC.
Appelgren/Annerstedt spelar gruppfinal i Continental Cup.
Kirkor/Grawender spelar final i Nevza.

Martin Appelgren/Alexander Annerstedt vann under lördagsförmiddagen över Grekland med 21-12, 24-26, 15-13, och eftersom Linus Tholse/Jakob Wijk Tegenrot vann en lika rafflande match mot sitt grekiska lag, är Sverige nu i gruppfinal mot Turkiet.

Appelgren/Annerstedt spelar mot Sekerci/Urlu kl 16.00 (svensk tid) och matchen livestreamas sannolikt på Team GBC:s facebooksida.

Resultaten i Grekland här.

I Oddandesand i Norge gör Talar Kirkor och Nina Grawender succé. De har hittills inte förlorat ett enda set och möter nu Olsen/Bisgaard, Danmark, i finalen samma tid.

Resultaten i Norge här.

GBC:are firar (inte) midsommar i Grekland och Norge

GBC:s toppnamn Martin Appelgren och Alexander Annerstedt är på plats i Grekland för att spela Continental Cup, tillika OS-kval, för Sverige.
Och en rad andra framstående GBC:are är i Oddanesand, Norge, och spelar Nevza.

Beachvolley-Sverige brukar av tradition stänga ner över midsommar.
I Göteborg råder lugnet före stormen inför U20-EM nästa vecka.

Men många av Göteborgs Beachvolley Clubs elitspelare är synnerligen aktiva.

Martin Appelgren och Alexander Annerstedt på plats i Shinias, Grekland.

Allra främst är Appelgren och Annerstedt på plats i Shinias utanför Aten i Grekland för att spela Continental Cup för Sverige. Två lag representerar Sverige där och det andra är Linus Tholse/Jakob Tegenrot. Med som coach är Sveriges genom tiderna mest framgångsrike spelare Björn Berg.

De ska under lördagen och söndagen möta Turkiet, Grekland och Kosovo. De två bästa länderna går vidare till nästa fas. Det gäller att hålla sig levande eftersom Continental Cup kan vara en väg till OS i Tokyo nästa år.

– Det ska bli kul. Det är varmt här, men vi har också varit på plats några dagar och fått några bra träningspass, berättar Martin.

Förra veckan spelade Appelgren/Annerstedt World Tour 1-star på ön Ios i Medelhavet där det var nära att gå vägen mot såväl Lettland som Österrike.
Förhoppningsvis blev det en bra genomkörare och betydde bra förberedelser inför Continental Cup. Nu är de på plats i Shinias strax öster om Aten.

På den här sidan kommer nyheter från Continental Cup i Grekland.
Ett annat sätt är att kolla in Martin Appelgren Beachvolley på Facebook.
Eller varför inte Alexander Annerstedts dito?

I Norge spelas den nordeuropeiska touren Nevza. Såväl Linus Frantzich/Martin Johansson som Sara Malmström/Fanny Lindström och Talar Kirkor/Nina Grawender överlevde första dagens spel i Norge och spelar vidare under midsommarafton, liksom Jenny Strålman ihop med Ella Simmons.

Här följer du resultaten i Nevza Oddanesand i Norge.

Se upp! Här kommer U20-EM – och tjejerna bakom.

Nedräkningen har börjat för många av oss.
För fyra tjejer – Sandra, Linda, Johanna och Emma på Beach Center i Kviberg, Göteborg – har den pågått länge.
På torsdag 27 juni smäller det och järngänget bakom tidernas första internationella beachvolleymästerskap i Sverige är taggade till tårna.

Totalt 64 lag från 31 europeiska länder.
Fyra tävlingsbanor inklusive en centercourt med läktare.
Hotell. Mat. Transporter. Funktionärer. Spelare. Coacher. Domare. Publik.

Ja, logistiken ställer krav som inget annat evenemang i beachvolley någonsin gjort tidigare i Sverige.

Det har varit en hektisk tid med tanke på att Göteborgs Beachvolley Club så sent som i påskas arrangerade tidernas första World Tour-tävling i Sverige.
Nu skriver klubben historia igen genom att ta emot Europas juniorelit.

– Actionperioden har varit komprimerad efter World Tour och det har vart stressigt, men nu börjar vi komma ikapp, säger Sandra Krook, Tournament Director.

Sandra ihop med Linda Grönberg, Johanna Sjöström och Emma Andersson utgör stommen i staben som ska få det här att hända.

– Vi är stolta över att vara med och arrangera det här. Det är mycket att stå i, men det ska bli väldigt, väldigt kul, säger Sandra.

Matcher spelas på fyra banor i fyra långa dagar.
Det går åt sju funktionärer per match.
Det innebär sammanlagt 336 funktionärspass.
Per dag.

– Vi har bra uppslutning, även om vi fortfarande kan fylla några platser till de två första dagarna, säger Sandra.

Girls rule U20-EM. Järngänget på den plats det snart står en hel arena. Johanna Sjöström och Linda Grönberg bakom Emma Andersson och Sandra Krook.

För att allt ska fungera har läktarbygget redan inletts och på söndag kommer frivilliga GBC:are och färdigställer tävlingsområdet. De flesta internationella gästerna anländer på tisdag, den officiella ankomstdagen är onsdag och spelet inleds på torsdag 27 juni och framåt eftermiddagen söndag 30 juni kröns europamästarlagen för såväl killar som tjejer.

– Det här blir ett test för vår organisation. Bara logistiken i köket är ett hästjobb. När vi hade World Tour här spelades också Easter Cup parallellt, så det är skönt att vi inte har någon annan turnering den här gången. Nu kan hela organisationen fokusera på U20-EM, berättar Sandra.

Restaurangen Beach Cuisine är abonnerad för spelare och funktionärer.
Utebaren däremot är öppen för allmänheten och där serveras sommarmenyer med hamburgare, grilltallrikar och smått och gott.

Och om det inte redan sagts: GBC bjuder publiken som entrén till alla fyra dagarnas spel.

– Det är mycket att stå i, men det är också det som gör det så kul, säger Sandra.

Enbart de tävlande lagen består av sammanlagt 200 personer inklusive spelare, coacher, fysioterapeuter och olika typer av ledare.

– Jag tycker framförallt det är kul ha ett ungdomsarrangemang här. Att tv kommer och sänder betyder mycket. Jag har en go känsla just nu, säger Sandra.

Mer information om U20-EM hittar du här.

 

Åhman knäskadad – ställer in U21-VM

Supertalangen David Åhman är knäskadad och tvingas hoppa av U21-VM i Thailand.
Han och partnern Jonatan Hellvig skulle inlett spel där under onsdagen.

Åhman/Hellvig flyger nu hem till Sverige där nästa tävling väntar, nämligen U20-EM i Göteborg.
Det är oklart hur allvarlig skadan är. Åhman fick känning i knät på träningen och efter undersökningar och rådgivning tar han det säkra före det osäkra och avstår spel i Thailand.

På måndag magnetröntgas Åhman i Sverige och därefter väntas besked om hans deltagande i Göteborg.

Under 2018 vann Åhman/Hellvig U18-EM.
U20-EM på Beach Center i Kviberg, Göteborg, 27-30 juni, blir det första internationella mästerskapet i beachvolley någonsin i Sverige.

David Åhman har fått knäproblem.

David Åhman kom aldrig in på banan i U21-VM i Thailand efter att ha fått knäkänningar. (Bilden är från World Tour i Göteborg i påskas.) Foto: Johanna Svensson.

 

Sportkanalen sänder U20-EM Live från Beach Center

27-30 juni spelas U20-EM i beachvolley från Beach Center i Göteborg. Nu kan vi även presentera att det historiska mästerskapet kommer att sändas på Sportkanalen!

I slutet av juni spelas det allra första europeiska mästerskapet i beachvolley på svensk mark. Beach Center i Göteborg, som tidigare i våras skrev svensk beachvolleyhistoria med den första världstourtävlingen på svensk mark, står återigen som värd tillsammans med Göteborg Beachvolley Club och Svensk Volleyboll. Mästerskapet är mindre än en månad bort och nu kan vi presentera att Sportkanalen går in och sänder delar av det historiska mästerskapet.

-Det känns väldigt roligt att vi nu kan dela det historiska mästerskapet med ännu fler och visa upp vår fantastiska sport tillsammans med Sportkanalen. Det är ett viktigt steg i att beachvolleyn ska växa ännu mer, säger Sandra Krook, projektledare för arrangörsföreningen Göteborg Beachvolley Club.

Några av Europas mest talangfulla unga beachvolleyspelare kommer att göra upp om EM-guldmedaljerna under en helg i Göteborg. Mästerskapet inleds under torsdagen och finalmatcherna går av stapeln under söndagen. Sportkanalen kommer att sända totalt 10 matcher från centercourt med start med lördagens kvartsfinaler. Även söndagen och semifinalerna samt finalerna kommer att sändas.

– Det känns jättekul att få sända U20-EM i sommar, och samtidigt bredda vårt redan breda utbud av sport i Sportkanalen med ytterligare ett mästerskap, säger Johan Cederqvist, kanalchef sport på TV4 och C More.

Adrian Norrby, volleybollförbundets projektledare för mästerskapet, gläds åt att kunna visa upp beachvolley för den bredare publiken.

-Intresset för sporten växer vilket detta är ett tydligt bevis på och jag hoppas att ännu fler nu kommer ta del av det grymma spel vi kommer få se från Beach Center under den sista helgen i juni, avslutade Norrby.

U20-EM
27-30 juni
Beach Center Kviberg, Göteborg

Följ det officiella Facebookevenemanget för senaste nytt om mästerskapet

Succé på alla sätt för GBC efter sin första World Tour

När Göteborg Beachvolley Club stänger böckerna efter påskens World Tour-tävling är det med en tydlig smak av succé.

Publikt. Arrangemangsmässigt. Och kanske allra mest sportsligt.

Fjärdeplatsen för Appelgren/Annerstedt är det bästa svenska resultatet på herrsidan på den här nivån – någonsin.

 

För GBC blev det sportsliga framgångar med råge i tävlingen. De tre herrlagen vann alla minst varsin match vilket är långt över förväntan på den här nivån.

Det var publiktryck även under finaldagen när GBC:s Martin Appelgren/Alexander Annerstedt förlorade bronsmatchen mot Turkiet, men succén var trots allt ett faktum. Foto: Johanna Svensson

I kvalet vann Linus Frantzich/Martin Johansson över Japan.

I huvudtävlingen slog Alexander Herrmann/Ludvig Simonsson andraseedade Tyskland.

Och den pricken över i: Martin Appelgren/Alexander Annerstedt avfärdade i tur och ordning Italien, Japan och Ryssland innan det blev förlust i semifinalen mot Vitryssland.

– Det var underbart med publiktrycket och stödet från alla funktionärer. Det är fantastiskt att få uppleva det här på hemmaplan, säger Martin Appelgren när han varvat ner efter bronsmatchen som slutade i förlust mot Turkiet.

 

Vitryssland, i form av Dziadkou/Piatrushka, vann hela herrtävlingen i stor stil utan att tappa ett enda set. I finalen slog de Smedins/Regza, Lettland.

 

Av lagen som förlorade i kvartsfinalerna hittar vi det unga och synnerligen lovande svenska laget David Åhman, Umeå, och Jonatan Hellvig, Lidingö.

 

I damtävlingen blev det holländsk seger genom van Driel/Schoon som vann finalen i raka set över Makhno/Makhno, Ukraina.

 

Inget av GBC-lagen – Isabelle Påhlsson/Rebecka Dahlgren i kvalet och Sigrid Simonsson/Hanna Hellvig i huvudtävlingen – vann någon match. Bästa svenska damlag blev Camilla Nilsson/Sofia Ögren som fick ge sig i kvartsfinalen.

 

27-30 juni väntar nästa stora evenemang för GBC. Då rä det U20-EM som gäller. Det blir första gången i historien som Sverige står som värd för ett internationellt mästerskap i beachvolley.

 

Appelgren och Annerstedt skrev beachvolleyhistoria på påskafton

Svensk beachvolleyhistoria skrevs under en galen påskaftonslördag.

Som första svenska herrlag någonsin tog sig Martin Appelgren och Alexander Annerstedt till semifinal på World Tour.

– Det är fantastiskt, men det tänker vi inte på än. Vi har två matcher kvar, säger Appelgren.

De båda svenskarna, som spelar för arrangerande Göteborg Beachvolley Club, följde upp fredagens inledande rysarseger över Italien med två överraskande övertygande 2-0-segrar mot Japan och Ryssland under lördagen.

Segern över Japans Ikeda/Shiratori med 21-16, 21-12 innebar gruppseger.

– Vi hade ett bra fokus och slet hårt. Det lönade sig, säger Appelgren på plats i Beach Center, Kviberg, som är världens största inomhusarena för beachvolley och som nu står som värd för tidernas första World Tour-tävling på svensk mark.

Gruppsegern innebar att Appelgren/Annerstedt gick raka vägen till kvartsfinal. Där väntade Ryssland i form av Alexey Gusev/Pavel Shustrov – ett av världens mest lovande lag. 2017 blev de europamästare för 18-åringar (ett år före svenska David Åhman/Jonatan Hellvig) och 2018 kom de trea i U20-EM.

Martin Appelgren tog en svängom med sin beachvolleypartner Alexander Annerstedt som sekunderna efter segern i kvartsfinalen mot Ryssland fick sig en mer eller mindre frivillig flygtur. Foto: Johanna Svensson.

I åttondelsfinalen hade de tidigare under dagen slagit ut GBC:s andra herrlag i turneringen, Alexander Herrmann/Ludvig Simonsson, och förhindrade därmed en helsvensk och tillika helgöteborsk kvartsfinal.

Matchen mot ryssarna blev tuff men ändå förvånansvärt klar efter bland annat tio servess från Appelgren/Annerstedt jämfört med ryssarnas två.

– Servandet lossnade ordentligt för oss och ”Alex” var mycket stabil oavsett om det gällde servemottagningar, pass eller anfall, berömmer Appelgren.

Under söndagen väntar i semifinalen tävlingens förstaseedade lag, Dziadkou/Piatrushka, Vitryssland, som i sin kvartsfinal slog ut Tyskland i form av Sowa/Pfretzschner i två raka set.

Matchen börjar klockan 11.00 på påsksöndagen.

Publiken i Beach Center, Kviberg, var jublande glad efter segern som betydde svensk beachvolleyhistoria. Foto: Johanna Svensson.

I den andra semifinalen möts Turkiet (Sekerci/Urlu) och Lettland (Smedins/Regza) – för övrigt just de två lagen som slog Åhman/Hellvig i tävlingen.

För de lovande svenska juniorerna blev det också rekord i seniorsammanhang med en femteplats i sin andra World Tour-start efter en niondeplats förra året (båda tävlingarna klassade som enstjärniga World Tour).

För GBC:s Herrmann/Simonsson, som under fredagen inledde med en 2-1-seger över Tysklands Dollinger/Kulzer, blev det tuffare under lördagen. Först förlust mot Smedins/Regza, Lettland (21-17, 26-24) och sedan nytt nederlag och uttgåg ur turneringen efter en tuff åttondelsfinal mot nämnda ryssar som vann med 23-21, 21-19.

– Nu hejar vi fram Appelgren och Annerstedt som vi tränar med till vardags, säger Herrmann inför söndagens semifinal.

Fotnot 1: Appelgren/Annerstedts skalp mot Japan var extra intressant eftersom den kom mot den nu 42-årige legendaren Katsuhiro Shiratori som nästan på dagen 20 år tidigare debuterade på World Tour. Han har sedan dess spelat två OS och smått otroliga 130 World Tour-tävlingar – ett facit som exakt överensstämmer med Sveriges genom tiderna mest framgångsrike beachvolleyspelare Björn Berg.

Fotnot 2: World Tour-tävlingen i Göteborg klassas som enstjärnig på en femgradig skala.

Fotnot 3: Bästa svenska damlag i World Tour-tävlingen blev Camilla Nilsson/Sofia Ögren som gick till kvartsfinal. Inget av övriga svenska damlag vann någon match.

Alla tre GBC-herrlagen vann i sina öppningsmatcher

World Tour på Beach Center kunde knappast börjat bättre för Göteborg Beachvolley Clubs herrar.

Hela ”startsexan” öppnade med segrar mot Japan, Tyskland respektive Italien.

– Galet bra start, säger Alexander Herrmann.

Låt oss ta det i tur och ordning med fokus på GBC som utgör fyra och ett halvt av de totalt elva svenska lagen i den pågående World Tour-tävlingen i Kviberg.

Under skärtorsdagens kval inledde GBC-tjejerna Isabelle Påhlsson och Rebecka Dahlgren med att förlora mot Lovsin/Lovsin, Slovenien. Därmed var äventyret över för dem.

Men under eftermiddagen kom den första segern någonsin på World Tour för både Linus Frantzich och Martin Johansson. Linus har försökt tre gånger förut, men för ”MJ” var det dessutom debut i sådana här sammanhang – med seger direkt.

Och sättet de vann på var inte nådigt. Övertygande 21-10, 21-12 blev det mot Shimizu/Momo från Japan. Segern betydde match om att gå in i huvudtävlingen och där, i matchen mot Tysklands Sowa/Pfretzschner, började det precis lika övertygande med 21-11 i första set, men tyskarna vände och vann de efterföljande två seten med 21-17, 15-11

Matchen hade ett längre avbrott i slutet av andra set när tysken Sowa fick en tå ur led, men med tån tillbaka på plats blev det till slut tyskarna som tog platsen i huvudtävlingen.

När main draw inleddes under långfredagen blev det för de fyra damlagen idel svenska förluster, inklusive för GBC:s Sigrid Simonsson som tillsammans med Hanna Hellvig förlorade den inledande gruppspelsmatchen mot Makhno/Makhno, Ukraina med 21-17, 21-14.

Även andra matchen mot Duda/Lodej, Polen, blev för svår efter 21-17, 21-13 till polskorna. Slutspelat för ”Sigge”, därmed.

Men däremellan revs det ner applåder och glädjerop från publiken i Beach Center.

GBC:s Alexander Herrmann/Ludvig Simonsson vann nämligen sin öppningsmatch i main draw mot turneringens andra-seedade lag, Dollinger/Kulzer från Tyskland. Det blev en svängig match som GBC:arna vann med 21-15, 13-21, 15-11.

GBC:s Ludvig Simonsson i tryckduell mot Armin Dollinger, Tyskland. Foto: Johanna Svensson.

– Det såg mörkt ut i andra set, men vi krigade och krigade och det lönade sig, säger Herrmann om den sensationella segern.

Och en stund efter det lyckades nästa GBC-herrlag Martin Appelgren/Alexander Annerstedt vinna en maratonrysare över Italiens Windisch/Cottafava med 29-27, 17-21, 20-18 där de räddade ett par matchbollar mot sig.

– Vi gillar beachvolley. Det är därför vi spelar så länge, säger Annerstedt med ett leende en stund efter matchen.

Alexander Annerstedt och Martin Appelgren gapade åt alla bolldueller i segermatchen mot Italien. Foto: Johanna Svensson.

Även om ett lag åkte ut i den andra matchen i kvalet så innebär det här att alla de tre herrlagen från GBC vann sina öppningsmatcher i tidernas första World Tour-tävling i Sverige.

– Det här hade vi inte kunna drömma om. Bra start, men ändå bara en start. Vi har bara börjat den här turneringen. I morgon blir det fler matcher och det är Lettland jag och Ludde har fokus på nu, säger Herrmann.

De andra svensklagen på herrsidan, Tholse/Jonsson och Åhman/Hellvig, förlorade sina öppningsmatcher mot Vitryssland respektive Turkiet, men alla fyra svensklagen spelar vidare i sina grupper som fortsätter under lördagen.

Under fredagskvällen kom ytterligare en svensk seger i damernas sista gruppspelsomgång när Camilla Nilsson/Sofia Ögren vann över Israels Starikov/Dave. Nilsson/Ögren är därmed enda svensklag kvar i turneringen på damsidan.

Spelet inleds med fyra herrmatcher på lördagen. Herrmann/Simonsson möter Regza/Smedins, Lettland kl 09.50 och Appelgren/Annerstedt möter Ikeda/Shiratori, Japan kl 11.30.

 

Från A till Åhman: Allt du behöver veta inför World Tour

Nu är det dags.
I påsk, 18-21 april, spelas beachvolleyns första World Tour-tävling på svensk mark.

För dig som vill hänga med – här är allt du behöver veta.
I bokstavsordning.
Från hemmastjärnan Appelgren till juniorvärldsstjärnan Åhman.

Appelgren/Annerstedt, med förnamnen Martin/Alexander, är Sveriges högst rankade lag och ett av arrangerande GBC:s främsta hemmahopp i påskens World Tour-tävling i Göteborg.

Beach Center ligger i Kviberg i nordöstra Göteborg och är världens största inomhusarena för beachvolley. 16 banor. Bara sand.

Cuisine. Beach Cuisine. Den eminenta restaurangen mitt i Beach Center. Öppen för allmänheten, lunch som kväll. Kanonkäk och utsikt över banorna.

Dahl och Berg. Eller snarare Berg och Dahl. I förnamn Björn och Simon. Två OS och fler World Tour-starter än några andra svenskar. Hedersmedlemmar i GBC. Deras ande vakar över tävlingen.

Easter Cup. En jätteturnering med lång tradition. Massor av klasser på alla nivåer. Spelas varje år och i år parallellt med World Tour i Beach Center.

Frantzich/Johansson, med förnamnen Linus/Martin, spelar i herrkvalet som går under skärtorsdagen. Två segrar krävs för avancemang till main draw som startar dagen efter.

Göteborg Beachvolley Club är Sveriges största volleybollklubb med 1 500 medlemmar. Arrangerar nu tidernas första World Tour i Sverige.

Herrmann/Simonsson, eller Alexander/Ludvig, är från GBC, rankade trea i Sverige, kom tvåa i höstens nordeuropeiska tourfinal och spelar main draw på långfredagen.

Internationell flärd blir det på World Tour i Göteborg. 26 länder från USA i väster till Japan i öster, från Colombia i söder till Norge i norr.

Jonsson/Tholse. Eller Viktor/Linus. Två mycket rutinerade svenska spelare som fått wild card till main draw.

Kalas blir det. Full Moon Party på lördagskvällen. Självlysande. Färgsprakande. Öppet för alla. Gratis. Officiell feststart kl 21. Buffé erbjuds för 100:- (80:- vid förköp) från kl 19.

Läsning om World Tour-tävlingen i Göteborg finns det gott om. Hetaste tipsen är www.gbcbeach.com, volleyboll.se, fivb.com och svenska medier som redan visat stort intresse.

Main Draw är huvudtävlingen. Spelas långfredag till påsksöndag.

Nilsson/Ögren. Eller Camilla/Sofia. Oerhört rutinerade nationellt med ett antal SM-guld och tour-titlar i bagaget, även om det bara är på senare år de spelat tillsammans.

Off topic är att Beach Center just nu bygger två nya utomhusbanor och ökar sin kapacitet från sex till åtta ute-planer.

Påhlsson/Dahlgren. Eller Isabelle/Rebecka. Det bästa helgöteborgska laget i damtävlingen. Spelar kvalet under torsdagen.

Qualification Tournament spelas under skärtorsdagen med flera svenska lag.

Resultat och spelschema till påskens World Tour finns på den här länken:

http://worldtour.2019.fivb.com/en/699

Sigrid Simonsson. Årets spelare i Sverige 2018. Från GBC. Spelar main draw med Hanna Hellvig.

Thurin/Thurin. Tina och Sanna. Systrarna. Tvillingarna. Svensk beachvolleys affischnamn på damsidan. Vunnit allt i Sverige. Rankas just nu trea i landet och seedas sjua i tävlingen.

U20-EM spelas på Beach Centers utomhusbanor 27-30 juni och blir Sveriges första internationella mästerskap i beachvolley. Historia skrivs igen.

Vinden brukar vara en faktor i den här sporten, men inte i påsk när en World Tour-tävling för omväxlings skull spelas inomhus.

World Tour är den en världsomspännande touren för världseliten i beachvolley. Har funnits sedan tidigt 90-tal. Sverige blir under påsken det 51:a landet som arrangerar en World Tour-tävling.

X eller Y spelar ingen roll. Prispengarna alltid lika fördelade mellan könen. Beachvolley är en jämställd sport.

Yoken/Wahlén. Eller Tadva/Sofia. Sveriges förstarankade damlag. Andraseedade i hela turneringen.

Zlatan är inte med. Men han hade älskat det.

Åhman/Hellvig. David/Jonatan. 17 år. Från Umeå/Lidingö. Största svenska talangerna någonsin. Blev 2018 både europamästare för 18-åringar och olympiska ungdomsmästare. Klara för main draw.

Här är GBC:s ”startsexa” på herrsidan i World Tour

När World Tour i beachvolley för första gången kommer till Sverige representeras arrangerande Göteborg Beachvolley Club av sex spelare i herrklassen.
Så många herrar har GBC aldrig haft i en tävling på den här nivån.
– Det här blir historiskt på alla sätt och vis, säger hemmaspelaren Martin Appelgren.
Appelgren är beachvolleyproffs, Sverige-etta och GBC:are. Nu ingår han i en unik startsexa.
– Vi är ett gott gäng som tränar mycket tillsammans. Det gör det här ännu roligare, säger han.
Just begreppet startsexa för tankarna till inomhusvolleyboll, och det är aningen passande i sammanhanget eftersom den här World Tour-tävlingen är en av oerhört få som faktiskt spelas inomhus.
Men skillnaderna med vanlig volleyboll är ändå stora.
I beachvolley gäller tvåmannalag och sand.
Från Göteborgs BC kommer tre herrlag i form av Martin Appelgren/Alexander AnnerstedtAlexander Herrmann/Ludvig Simonsson och Linus Frantzich/Martin Johansson.
– Det ska bli kanonkul att spela på hemmaplan. Vi har spelat svenska, nordeuropeiska och europeiska tävlingar här, och nu är det dags för världstouren. Klubben avancerar och vi spelare hänger på, menar Simonsson.

De sex GBC herrarna i tidernas första World Tour i Sverige. Martin Johansson, Martin Appelgren, Alexander Annerstedt, Alexander Herrman, Ludvig Simonsson, Linus Frantzich.

Skådeplatsen för Sveriges första World Tour genom tiderna är Beach Center i Kviberg, Göteborg – världens största inomhusarena för beachvolley.
Under påskhelgen samlas lag från 26 länder och fyra världsdelar för att göra upp i World Tour One Star.
Både damer och herrar.
Alla är proffs eller semi-proffs.
Precis som ”startsexan” från GBC.
– Vi ser ute i världen att många lag som lyckas har många bra lag som sporrar varandra där hemma. Det gör vi här i Göteborg också, berättar Appelgren.
Han är den mest erfarne av alla Sveriges nu aktiva spelare med 30 World Tour-starter i bagaget och ser fram emot den nya upplevelsen att för första gången på den här nivån ha en hemmapublik i ryggen.
– Det blir coolt med det publiktrycket i Beach Center. Det GBC gör för svensk volleyboll är fantastiskt. Klubben levererar tävling efter tävling och nu är det dags för World Tour. Känns som jag jag valt rätt klubb att representera, menar han.
Av de tre GBC-lagen i herrtävlingen, som är en så kallad one-star, går Appelgren/Annerstedt och Herrmann/Simonsson in i huvudtävlingen som börjar under långfredagen medan Frantzich/Johansson spelar kvalet under skärtorsdagen.

De sex GBC:arna i tidernas första World Tour i Sverige. Övre raden fr v: Martin Johansson, Alexander Annerstedt, Alexander Herrmann. Nedre fr v: Ludvig Simonsson, Linus Frantzich och Martin Appelgren.

För Martin Johansson blir Göteborgs-tävlingen World Tour-debut.
– Det är inte tråkigt alls att få debutera på hemmaplan. Det ska bli hur kul som helst,  säger han.
Inget av de svenska lagen tillhör favoritskapet i tävlingen. Det gör däremot tyskarna Dollinger/Kulzer och vitryssarna Dziadkou/Piatrushka, samt ett par ryska lag.
– Men någon av oss kan skrälla. Vi tycker om att spela på hemmaplan, säger Appelgren.

Fyra GBC-tjejer i Asien – två kommer hem!

Ett fall framåt.
Så kan man sammanfatta de fyra GBC-tjejernas framfart på World Tour i Asien de senaste dagarna.Ena laget stannar kvar.
Det andra är på väg hem igen – för att spela World Tour i Göteborg.

På bara några dagar spelades två World Tour-tävlingar i Satun, Thailand, och Langkawi, Malaysia.

Göteborg Beachvolley Club hade två damlag med i båda kvalen. I morse svensk tid (torsdagsmorgonen) var det tack och hej i kvalet i tävling nummer två för båda lagen.

En seger och fyra förluster blev det totala facit för GBC.

– Nu kommer vi hem och spelar World Tour i Göteborg i påsk. Vi är taggade, rapporterar Isabelle Påhlsson från Malaysia.

”Issa” spelar med Rebecka Dahlgren. De har fått en plats i kvalet på skärtorsdagen.

De förlorade sina båda kvalmatcher mot Schweiz och Ryssland i Asien de senaste dagarna.

GBC:s Isabelle Påhlsson i Malaysia tidig torsdagsmorgon svensk tid. Det blev förlust mot Ryssland. Nu bär det av hemåt för henne och Rebecka Dahlgren. På skärtorsdagen spelar det kvalet i Göteborgs World Tour-tävling på Beach Center i Kviberg.

– Vi klarade värmen bra, och vindspelet gick hyfsat, men vi har inte spelat så mycket ihop så kommunikationen kan bli bättre. Vi släppte en del mittenbollar och så, men det är mycket vi kan göra bättre. Det här var en bra erfarenhet inför Göteborg, berättar ”Issa”.

Det andra GBC-laget hade mer framgång. Fanny Lindström och Sara Malmström var bara två bollar från att kvala in till huvudtävlingen i Satun.

I första kvalmatchen slog de Ungern med 21-18, 21-18 och i den andra kvalmatchen mot Kanada blev det en snöplig förlust med 10-21, 35-23, 13-15. De hade 13-13 i tredje set innan Kanada avgjorde.

– Kanadensarna började väldigt bra och nötte ner oss i grundspelet. Det blåste en del och var varmt och det var vi inte så vana vid. Men sen var det som att vi tryckte på en knapp och började spela mycket bättre, berättar Fanny.

– Solen gick i moln. Då blev vi mycket bättre, fyller Sara i.

Bara några dagar senare efter sex timmars resa med buss och båt, blev det under torsdagsmorgonen svensk tid dags för nytt kval. Förlust mot Rumänien med 23-25, 14-21.

– Vi hade en väldigt bra side-out i första set, då var det ingen pardon. Men sedan fick den duktiga tjejen för många bollar att jobba på i andra. Hon var väldigt bra, säger Fanny.

De båda tävlingarna har ändå gett mersmak.

Fanny Lindström, Göteborgs Beachvolley Club, håll tungan rätt i mun i Malaysia under torsdagsmorgonen. Ändå blev det respass mot Rumänien.

– Jag tycker att vi har här att göra bland många bra lag. Det här var ett stort fall framåt jämfört med förra året. Nu var vi bättre förberedda och vi var bättre på att hantera den där värmen de har här, säger Fanny.

För Fanny och Sara väntar nu ett två veckor långt träningsläger i Lombok, Indonesien, hos GBC:arna Jacob Johansson och Tilda Palm innan det blir två nya World Tour-tävlingar i Asien, närmare bestämt I Kuala Lumpur, Malaysia, och i Tuan Chau Island, Vietnam. Hemkomst i mitten av maj.

– Vi får följa World Tour i Göteborg från Lombok. Vi blir fyra GBC:are som hejar på distans, säger Fanny.

Talar om snö-äventyret: ”Blåmärken och skrapsår!”

Svensk snövolleyhistoria är skriven.
Med blåmärken, skrapsår och brännskador är GBC:s Talar Kirkor, Nina Grawender och Elisa Niederhaus hemkomna från världens genom tiderna första World Tour-tävling i Österrike.
Här talar Talar om hur, var – och framför allt varför.

Det är en entusiastisk Talar som berättar om tävlingen, resan och krämporna.
– Jag kommer från förorten i Göteborg. Jag visste inte att man kan bränna sig i solen på snöställen, berättar hon.
Men låt oss ta det från början.
Volleyboll- och beachvolleyvärlden står inför en markant utveckling.
Två sporter har just blivit tre.
Snowvolley är numera en officiell sport inom det internationella volleybollförbundet FIVB:s ramar, med siktet inställt på att bli en olympisk vintersport.
– Absolut. Vi ska spela OS, säger Talar bestämt och även om hon säger det med en viss glimt i ögat så signalerar hon att hon redan är så frälst att hon blivit lite av en snow volley-ambassadör.
För Talar Kirkor, en av beachvolleyspelarna i Göteborgs Beachvolley Clubs elitsatsning, började snö-äventyret redan förra säsongen när hon och Josefine Tivefälth åkte ner till Italien och spelade en europatour-tävling, arrangerad av det europeiska volleybollförbundet CEV.
Men då vara man bara två i laget.
– Vi såg det på CEV:s hemsida och tänkte: Varför inte?, säger Talar.
Det blev ett lyckat äventyr som gav mersmak.
Till den här säsongen ändrades reglerna till att man är tre spelare på plan, och FIVB presenterade ett World Tour-program med tre tävlingar.
I beachvolley-pausande Josefines frånvaro var Talar var snabb med att fråga Nina Grawender och Elisa Niederhaus om de inte skulle spela den första WT-tävlingen ihop.
Efter att de bestämt sig så annonserade det svenska volleybollförbundet SVBF att de med kort varsel skulle arrangera tidernas första SM i snowvolley, i samband med skitskytte-VM i Östersund.
Sagt och gjort. Talar/Nina/Elisa åkte dit och kom hem med ett SM-silver.
Och sedan följde äventyret till österrikiska Wagrain sista veckan i mars där de tre GBC:arna utgjorde Sveriges enda lag.
Det blev succé.
Först två segrar över Rumänien och Litauen för att kvala in till main draw.
Gruppspelet i huvudtävlingen gav förlust mot Tjeckien men seger över Sydafrika vilket betydde en andraplats i gruppen och avancemang till 1/8-delsfinal.

Sveriges enda lag på World Tour i snow volley: Talar Kirkor flankeras av Nina Grawender (till vänster) och Elisa Niederhaus.

 

Där blev det en rafflande seger över värdnationen Österrike i gassande sol och inför fullsatta läktare – läktarna var för övrigt var byggda av snö.
16-14, 4-15, 15-8 och succén var ett faktum.
– Österrikematchen var vår bästa. Vi hade all publik mot oss, men vi hade ett bra flow och bra kommunikation mellan varandra. Det var grymt, berättar Talar.
Segern betydde kvartsfinal, som dock slutade med förlust mot Ryssland som sedan gick och vann hela tävlingen efter finalseger mot USA.
– Jag hade svårt att ta kvartsfinalförlusten. Hade vi spelat som mot Österrike hade vi kunnat vinna, men vi var helt utpumpade efter åttondelen, säger Talar.
En delad femteplats var däremot en framgång i en värld där GBC-tjejerna från början inte hade en aning om var de stod.
– Jag tror på vårt lag och jag tror att det här gav mersmak för alla oss tre, säger hon.

Action. Talar Kirkor och Elisa Niederhaus försöker nå samma boll under tidernas första World Tour i snowvolley.

 

Redan nu, första veckan i april, spelas den andra WT-tävlingen. Den går i Italien, men utan svenskt deltagande.
– Vi var väl dumma som inte anmälde oss. Det hade varit kul. Men det var också en ekonomisk fråga, säger hon.
Kanske lika bra det. Blåmärken och skrapsår behöver läka. För snow volley är en hårade sport än man kan tänka sig. Snö är lika med mjukt, tror nog de flesta av oss. Men upptrampad snö blir snabbt stenhård och det enda som biter när man spelar är fotbollsskor. Snowvolley spelar man i klassiska fotbollsskor med dobbar.
Men Talar drar hellre parallellerna till en annan sport. En sport hon har mycket erfarenhet av. Sporten hon slutade med när beachvolleyn tog över.
– Att spela snow volley är som att spela handboll när det kommer till smällar och blåmärken. Det är ingen större skillnad, säger hon.
Och så lägger hon till:
– Det är stenhårt när man slänger sig och man skrapar upp sig ibland. Men när man spelar match har man en sådan adrenalinkick att man känner inget just då. Det kommer efteråt.
Talar är mycket imponerad av det proffsiga arrangemanget i Österrike och av känslan att snow volley faktiskt är en egen sport.
– De flesta länderna på World Tour har riktiga kläder där det står typ ”Romania Snow Volley”. De flesta har gått all in på det där, säger hon.
– Vi är väldigt nyfikna på det här. Det är därför vi ställer upp, säger Talar.
Nästa World Tour-tävling i snow volley spelas i augusti.
I Argentina.
Talar, någon chans att ni är med där?
– Man vet aldrig!
Läs mer om Talar och de andra i Team GBC

Historisk Krook: – Vi ses i påsk!

De kommer från Japan och USA och mycket däremellan.
Tidernas första World Tour-tävling på svensk mark närmar sig med stormsteg när världens största beachvolleyhall – Beach Center i Kviberg – i påsk välkomnar beachvolleyeliten.

– Det blir en prövning, men jag tvivlar inte på att det blir succé, säger Sandra Krook, spindeln i beachvolleynätet.

Det är ett massivt år för Sveriges största klubb inom såväl volleyboll som beachvolley. Göteborgs Beachvolley Club står som arrangör och värd för två historiska evenemang:
18-21 april: World Tour 1-star. Inomhus. Första World Tour någonsin i Sverige.

27-30 juni: U20-EM. Utomhus. Första internationella mästerskapet någonsin i Sverige.

Historisk blir även båda evenemangens Tournament Director Sandra Krook, till vardags anställd på GBC. På hennes kontor glöder det i dessa tider. Telefonerna och datorerna går varma med stöd av Linda Grönberg, Johanna Sjöström och många andra så här i uppbyggnadsfasen.

– Vi har en stabil projektgrupp och bra, kompetent personal. Vi har olika ansvarsområden och många jobbar med det här parallellt med den vanliga verksamheten. Vårt arbetssätt är under utveckling, kan man säga, så det här är väldigt spännande, säger ”Krooken” som hon allmänt kallas innanför Beach Centers väggar.

Järngänget bakom påskens historiska World Tour i Beach Center, Kviberg, Göteborg. Anders Nordahl, Sandra Krook, Linda Grönberg, Johanna Sjöström.

De senaste två åren har GBC under påsken arrangerat satellit-tävlingar för herrar på den europeiska touren, men World Tour är nytt och dessutom är både kvinnor och män med den här gången.

– Den tidigare erfarenheten är viktig, även om allt uppgraderas i år. I år är det lättare att lyfta blicken och njuta även av tiden inför själva actionveckan, säger Sandra.

Actionveckan, ja. Den startar med läktarbygge på måndagen i början av påskveckan och avslutas med rivning efter påsk. Läktarna blir större än tidigare och dessutom kommer en sidobana användas. Uppvärmningsbanor ska samsas med funktionsområden såsom läkartält, sekretariat, spelarservice, infoytor och skyltar.

Restaurangen kommer gå på högvarv och som inte allt detta vore nog – på resterande 10 banor spelas traditionsenligt Easter Cup som brukar utgöra startskottet på säsongen för många spelare i många åldrar och klasser.

– Det är ett pusslande att få ihop det. Det blir trångt men mysigt. En nära känsla. Precis som vi vill ha det, menar ”Krooken”.

Redan i början av påskveckan börjar det trilla in folk utifrån såsom funktionärer, domare, spelare. Torsdag 18 april kl 10.00 startar första kvalmatchen och main draw spelas från långfredagen med finaler påsksöndagens eftermiddag och alla matcher är gratis för publiken.

En rad siodevenemang, som till exempel lördagskvällens ”Full Moon”-party, gör veckan tämligen späckad.

Spindeln i nätet. Tillika Tournament Director. Sandra Krook på beachvolleykontoret håller ett högt tempo så här inför GBC:s World Tour-tävling i påsk.

– Vi har så mycket att vara stolta över i den här klubben och i sådana här arrangemang finns så många värden. Även om det alltid finns baksidor är det vi stolta och tacksamma att kunna göra det här, säger Sandra.

Håll dig uppdaterad genom att följa eventet på Facebook

Nu börjar World Tour i Sydney – med GBC!

Under onsdagen drar beachvolleyns World Tour-år igång för Göteborg Beachvolley Club.

Appelgren/Annerstedt och Herrmann/Simonsson spelar kvalet i Sydney, Australien.

– Fantastiskt att vara tillbaka på Manly Beach. Nästan som hemmaplan, säger Martin Appelgren som nu är på plats.

 

World Tour-tävlingen i Sydney är en 3-star med betydande delar av världseliten på plats. I kvalet gäller singeleliminering och tå segrar krävs för en plats i main draw.

Martin Appelgren och Alexander Annerstedt öppnar mot Polen i form av den erfarne Mariusz Prudel som gör sin första officiella match med det 18-åriga löftet Dominik Poznanski.

Alexander Herrmann och Ludvig Simonsson inleder mot Litauens 24-åringar Arnas Rumsevicius och Lukas Kazdailis.

För Appelgren och Annerstedt är Manly Beach i Sydney nästan som ett andra hem sedan båda tidigare, i olika längre perioder, varit där för att träna.

– Det ska vi försöka utnyttja. Det kan nog bli en liten svensk hejarklack när vi spelar, säger Martin.

 

Annars är det landets andra vackra storstad, Melbourne, som varit deras hemvist den senaste tiden. Martin har tillsammans med en tur till Nya Zeeland varit på de breddgraderna de senaste två månaderna och Alexander anslöt för en månad sedan.

GBC-gänget i sitt boende i Melbourne inför Sydneys World Tour-tävling. Från vänster: Ludvig Simonsson, Alexander Annerstedt, Sigrid Simonsson, Martin Appelgren, Alexander Herrmann.

 

Så småningom kom även Alexander Herrmann och Ludvig Simonsson dit för att träna. Och på plats sedan tidigare var även GBC:s Sigrid Simonsson – som dock inte kommer spela 3-star i Sydney.

Men de fem har den senaste tiden tränat flitigt på South Melbourne Beach, samtidigt som de bott ihop och ätit mat ofta lagad av den överraskande skicklige kocken Annerstedt.

För Martin och ”Sigge” har tävlandet redan varit igång. Båda spelade tre tävlingar vardera på den nyzeeländska touren där Martin vann en tävling (med den görteborgsbekante slovenen Nejc Zemljak) medan Sigrid vann två av tävlingarna med slovenskan Tjasa Kotnik.

Inga GBC-lag deltar i damtävlingen i Sydney, men väl Sveriges Tadva Yoken/Sofia Wahlén.

För Herrmann/Simonsson har tävlandet också kommit igång. I helgen spelade de en motsvarande Challenger på den australiska touren med det bästa startfältet en tävling på den nivån skådat. Ett antal World Tour-lag ställde upp för att finslipa formen inför Sydneys 3-star.

Det blev tre segrar innan det tog stopp i kvartsfinalen.

– Nu är vi redo för World Tour. Så gött att vara här när det drar igång, berättar Herrmann.

Tävlingen blir en bra start av årets beachvolleysäsong, bara två månader innan Göteborg Beachvolley 18-21 april själva arrangerar den första World Tour-tävlingen någonsin på svensk mark.

 

Kvalresultaten i Sydney följer du här!

 

Göteborg Beachvolley Clubs Martin Appelgren och Alexander Annerstedt under träning på South Melbourne Beach

 

 

Göteborgsspelaren utsedd till årets bästa

Svensk volleybolls medlemsföreningar och spelare har röstat fram Sigrid Simonsson (Göteborg BC)  till utmärkelsen Årets spelare på damsidan.

Årets spelare är den finaste individuella utmärkelsen som Svensk volleyboll delar ut i beachvolleysammanhang.

I år är det alltså Sigrid Simonsson får motta utmärkelsen.

Årets spelare – dam: Sigrid Simonsson, Göteborg BC

– Wow, det här hade jag inte riktigt väntat mig! Det är många som har gjort väldigt bra ifrån sig under 2018 så konkurrensen måste varit hård, men det känns ju väldigt kul att folk röstat på mig, säger Sigrid när volleyboll.se ger henne beskedet.

30-åringen från Gävle representerar idag Göteborgs BC, Svensk volleybolls största medlemsförening. Det här är andra året i följd hon tilldelas den prestigefyllda utmärkelsen.

– Snyggt, då kanske jag får komma in i någon form av Hall of Fame i framtiden! Då finns det ju heller inget annat än att gå för att ta hem utmärkelsen även nästa år och göra ett ”hattrick”, skrattar ”Sigge”.

– Nej, men skämt åsido. Superkul, helt klart. Det betyder mycket med tanke på hur mycket tid och energi en lägger ner på att träna, spela och tävla. Och jag känner mig bättre än någonsin tidigare, vilket är jättekul. Drivkraften för mig är att jag fortfarande kan utvecklas och ta steg i mitt spel och komma ut och spela bättre tävlingar. Jag hoppas att det fortsätter så även nästa säsong.

Listan över imponerande resultat säsongen 2018 är lång. Tillsammans med Tadva Yoken spelade Sigrid hem SM-silver på Tylösand och fyra pallplatser på den svenska elittouren Swedish Beach Tour, inkluderat en förstaplats i Nyköping och en andraplats vid tourfinalen i Örebro.

Dessutom har hon rest världen över och spelat hela elva internationella turneringar, varav nio på FIVB World Tour. Där blev det bland annat tre niondeplatser samt två imponerande fjärdeplatser; först vid världstourtävlingen i turkiska Aydin och sedan i den tvåstjärniga turneringen i Singapore. Som pricken över i:et avslutade hon säsongen med att spela hem guldet i Nevza Beach Sweden tillsammans med Anne-Lie Rininsland på hemmaplan i Göteborg i början av november.

– Tadva och jag hade som mål att tävla mycket – och det gjorde vi verkligen. Av bara farten blev det mer än vad vi hade tänkt oss från början, vilket varit jättekul. Vi har upplevt massvis av nya platser och ställts mot nytt och tufft motstånd. Att tävla så mycket är naturligtvis ganska slitsamt, men framför allt är det väldigt roligt. Jag hoppas att det blir mer av den varan framåt. Prestationsmässigt rankar jag fjärdeplatsen i Singapore som det största – den slår högst. Det var en tvåstjärnig turnering med många bra lag på plats och både jag och Tadva spelade på vår yttersta nivå, det var en förutsättning för att kunna gå så långt som vi gjorde, avslutar Simonsson.

OM ÅRETS SPELARE

Årets spelare inom svensk beachvolley utses årligen sedan 1992 av röstberättigade spelare (spelare med beachvolleylicens och minst 50 rankingpoäng) och Svensk volleybolls medlemsföreningar. År 2018 pågick omröstningen mellan fredagen den 30 november och fredagen den 7 december. Totalt inkom ett hundratal röster.

på herrsidan gick utmärkelsen till David Åhman (IKSU).

Herrmann klippte sig – och skaffade ett jobb

Han blev framröstad till Årets Tränare i Sveriges största beachvolleyklubb.Om utnämningen Årets Spelare funnits hade han legat bra till för den också.
Och så förlovade han sig.
Och så lät han lockarna falla.
2018 var året då Alexander Herrmann klippte sig och skaffade ett jobb, kan man säga.

Det har varit ett lika spännande som lyckat år för en av de största profilerna i Göteborgs Beachvolley Club. Det började i våras med en överraskande femteplats på Europatouren tillsammans med sin nye partner Ludvig Simonsson – på vårens CEV Satellite på hemmaplan i Beach Center.

– När vi kvalade in där var det helt oväntat. Det var som att all rädsla att misslyckas trillade av, berättar 27-årige Alexander Herrmann med lite perspektiv.

Och det slutade med ett silver på den nordeuropeiska touren – höstens NEVZA Beach Sweden i Beach Center.

– Samma där. När vi väl hade skakat av oss den första matchen rullade det på och plötsligt stod vi in final, säger Herrmann.

Båda resultaten innebär rekord.
Personliga rekord, inte minst.

Och finalplatsen var den första i NEVZA för både Göteborg Beachvolley Club och Sverige.

Uppvuxen i Åsa med handboll som förstasport var det lite av ett långskott att han så småningom skulle gå i mammas fotspår och satsa på volleyboll, även om det i sonens fall blev spelformen med sand mellan tårna.

Han berättar om transaktionen mellan de båda sporterna, och hur han som 20-åring sadlade om helt.

– Jag har inte träffat på nån sport som passar mig bättre än beachvolley. Från första träningspasset visste jag att det inte fanns nåt annat som var mer värt min tid. Det här är min sport, så enkelt är det. Det finns inget annat. Som handen i handsken, säger han lyriskt.

Utöver de två sensationella resultaten blev det lite av ett genombrottsår för Herrmann på många plan. Han var redan tidigare en profil i världens största inomhushall för beachvolley, men i år utsågs han även formellt till Årets Tränare bland 70-80 personer som mellan varven med eget spelande också agerar coacher åt olika träningsgrupper.

Det är deltagarna själva som röstar, och Herrmanns utnämning vittnar onekligen om en viss popularitet.

– Jag tyckte det var jättekul. Jag tycker om att coacha. Förhoppningsvis är det det folk märker. Kanske smittar det av sig lite grann. Jag tycker om när mina spelare klarar av det där nästa steget. Det är det som drivit mig och gjort att jag fått någon röst eller två, säger han.

27-årige Herrmann, för han är verkligen sitt efternamn ”Herrmann” med medlemmarna i GBC, gjorde aningen överraskande slag i saken när han under sensommaren gick till frisören och lät sitt långa, karaktäristiska hår falla.

I ett enda svep gick han från rockstjärna till pojkbandsfavorit.

Det fanns en tid när det långa håret, uppsatt eller inte, var en del av honom. Men efter ett besök hos frisören har Alexander Herrmann med all önskvärd tydlighet bevisat att styrkan inte sitter i håret. Foto: Johanna Svensson.

Om det var det som ledde fram till förlovningen med Elisa Niederhaus, även hon spelare i GBC, förtäljer inte den här historien. Men att förlovningen var årets mest nervösa ögonblick är tydligt. Han hade planerat att gå ner på knä under en promenad hem genom en park en sen kväll, men knäsvagheten gjorde att han inte kom till skott förrän hemma i lägenheten.

– Jag är bara jätteglad att hon sa ja. Puh!

Där hade det kunnat gå annorlunda, menar han. Inte utan en glimt i ena ögonvrån berättar han om deras korta karriär som mixedspelare tillsammans. Hade den fortsatt efter deras hittills enda gemensamma framträdande på beachvolleyplanen så kunde verkligheten möjligen varit annorlunda idag.

– Då förlorade vi en match i gruppspelet och det var INTE ok fick jag höra efteråt. Hon tyckte inte jag ansträngde mig tillräckligt hårt. Så vi fick se till att vinna den där turneringen och sedan har jag aldrig vågat göra om det igen. Det kunde ha blivit problem, säger Herrmann med ett snett leende.

Som proffsspelare i beachvolley, eller om vi ska kalla det ”semiproffs” med tanke på studierna han sköter parallellt med spelandet, har det bara pekat åt ett håll sedan i våras. Han och Ludvig Simonsson, också GBC, har gått från klarhet till klarhet.

– Jag har haft en mycket bra säsong och hittat ett fruktsamt partnerskap med Ludde. Det visade sig att vi trivdes bra ihop och att vi faktiskt är ganska lika som personer och vad vi har för ambitioner, säger Herrmann.

Hur han ska toppa sitt 2018 framöver vet han inte riktigt.

Men det är klart att en förlovning inte är slutet utan snarare början på någonting.

Och det faktum att tidernas första World Tour-tävling på svensk mark spelas i Beach Center i april 2019 gör att åtminstone fantasin kan få lite näring.

Beachvolleyproffset Alexander Herrmann gjorde sensation som spelare när han gick till final i Nevza Beach Sweden tillsammans med Ludvig Simonsson. De övriga spelarna i Göteborg Beachvolley Club röstade fram honom till Årets Tränare. Foto: Johanna Svensson.

 

Första gången på svensk mark: World Tour till Göteborg 2019

För första gången i beachvolleyns historia kommer en World Tour-tävling i beachvolley spelas på svensk mark.

Platsen blir inomhusarenan Beach Center i Kviberg, Göteborg, i mitten av april 2019.

– Jag är stolt över min klubb som hjälper till att sätta Sverige på beachvolleykartan, säger hemmaspelaren Martin Appelgren.

Redan för några veckor sedan blev det klart att Göteborg Beachvolley Club sommaren 2019 arrangerar U20-EM på Beach Centers utomhusarena.

Nu kommer nästa nyhet: Klubben arrangerar även en 1-stjärnig World Tour-tävling för elitseniorer inne i Beach Center – världens största inomhushall för beachvolley. Datumen är 18-21 april, det vill säga påskveckan.

– Det här är en milstolpe för både GBC och svensk beachvolley. Vi kommer få ett både hektiskt och fantastiskt år, säger GBC:s ordförande Anneli Friborg.

Tävlingen ingår dessutom i det kommande OS-kvalet till OS i Tokyo 2020. Proffsspelare från alla världsdelar har möjlighet att delta, och tävlingen ingår i den internationella proffstouren för beachvolley.

Göteborg arrangerar World Tour 2019

– Det känns att det är vind i seglen för svensk beachvolley. Guld på Ungdoms-OS tidigare i år och U20-EM på hemmaplan i slutet av juni 2019. Att Sverige och Göteborg nu även får ett stopp på världstouren är något som länge varit en dröm för många, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

GBC har de senaste två åren arrangerat satellit-tävlingar till Europatouren i hallen men tar nu klivet upp och arrangerar World Tour, världens bästa beachvolleytour. Tävlingens status är 1-stjärnig på en 5-stjärnig skala.

– Det här är ett perfekt läge att få öppna säsongen på allvar mot internationellt motstånd, säger Martin Appelgren som är den högst rankade svenske spelaren på världsrankingen.

Det blir ett kliv upp även i en annan bemärkelse. I klubbens Europatour-tävling arrangerades bara en herrklass. I samband med World Tour-tävlingen kommer både damer och herrar att delta.

– GBC visar att de som största förening inom Svenska Volleybollförbundet vill växa ytterligare. De tar ständigt nya steg framåt och flyttar tillsammans med andra fram positionerna för beachvolleyn, säger Martin Kihlström.

GBC är en van arrangör av stora evenemang. Swedish Beach Tour, den svenska elittouren i beachvolley, kommer till Beach Center i princip årligen. Det samma gäller nordeuropeiska mästerskapen, som avgjordes så sent som för ett par helger sedan. Och så två år av Europatour-tävlingar.

Det blir första gången någonsin en World Tour spelas på svensk mark.

Tidigare har Sverige och Finland fem gånger under åren 2007-2012 varit medarrangörer till World Tour-tävlingen Paf Open på Åland som alltså i faktiska termer spelades på finsk mark.

18-21 april skrivs svensk beachvolleyhistoria.